İzmir’de bahar kitap fuarıyla başlar

DÜN itibariyle 22. İzmir Kitap Fuarı açıldı ve benim için 30 Nisan’a kadar başkent İzmir olacak. Çünkü okurlarım bilirler ki, kitabın odakta olduğu yerdir benim için başkent...

Haberin Devamı

TÜYAP ile Türkiye Yayıncılar 

Birliği işbirliği ile hazırlanan 22. İzmir Kitap Fuarı dün her zamanki yerinde Kültürpark’ta (Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda) ziyarete açıldı.

TÜYAP Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu düzenlenen açış töreninde yaptığı konuşmasında fuarın tarihçesi ve bu sene yapılacaklarla ilgili bilgiler verdi: “22 yıl önce fuar yoktu. İzmir’de kiminle temas kuracağımızı bilmiyorduk. O yıllarda İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Sivri sahip çıktı. Gazeteciler Cemiyeti lokalinden başladık. İzmir fuarını bugünlere taşıdık. İlk yılda, 127 bin kitapsever katılmıştı. Bu sayı giderek arttı. 125 yayınevi oldu o yıl. Bugün 450 yayınevi olacak. Geçen yılki ziyaretçi sayısı 395 bin oldu. Bu sene bu sayıyı 400 binin üzerine çıkarmaya çalışacağız. İzmir’de bu koşullar var. İzmir deyince yayınevleri de büyük ilgi gösteriyor. Fuarda, 150 kültür sanat etkinliği olacak. Etkinliklerde yüzlerce sanatçı, bilim adamı, yazar, tarihçi gibi meslek gruplarından değerli kişiliklerle buluşma imkânı olacak okurlar için. Bu bir kazanım. Fuar güzel geçecek.”

Haberin Devamı

Dokuz gün boyunca düzenlenecek etkinlikler ve imza günlerinde okurlarla buluşacak yazarların adlarını sıralamalıyım:

Sina Akyol, Canan Tan, Murathan Mungan, Yılmaz Özdil, Türkan Şoray, İlber Ortaylı, Deniz Kavukçuoğlu, Ayşe Kulin, Can Yılmaz, Zafer Algöz, Ahmet Telli, Ercan Kesal, Tarık Tufan, Erdoğan Aydın, Orhan Alkaya, Feyza Hepçilingirler, İsmail Saymaz, Alper Canıgüz, Muazzez İlmiye Çığ, Elif Türkölmez, Selçuk Aydemir, küçük İskender, Akif Kurtuluş, Ataol Behramoğlu, Selçuk Erdem, Muzaffer İzgü, Azra Kohen, Canan Karatay, Loren Edizel, Nermin Yıldırım, Ayşe Hür, Aret Vartanyan, Gülten Dayıoğlu, İrfan Değirmenci, Erdil Yaşaroğlu, Canfeza, Öznur Yıldırım, Behiç Ak, Sedef Kabaş ve Nuray Sayarı...

 ONUR KONUĞU ‘YAZ ŞAİRİ’ SİNA AKYOL

 Cuma günü Hürriyet gazetesiyle birlikte okurla buluşan haftalık Hürriyet Kitap-Sanat ilavesinde şair Haydar Ergülen, bu sene İzmir Kitap Fuarı’nın onur konuğu şair Sina Akyol hakkında yazdı.

Haberin Devamı

Şu tespitlerde bulunuyor Ergülen, Akyol için:

- Sina Akyol şiirimizin ‘yaz’ıdır.

- Sina Akyol yalnızca yazı yazmaz, ama yazdığı şiirlerle yeni bir yaz yaratır, yazın uzamasını sağlar, adeta bir ‘yaz cumhuriyeti’ kurar
sözcükleriyle.

- Sina Akyol yazı şiire, şiiri yaza, şiiri Türkçeye, Türkçeyi şiire çevirir.

- Sina Akyol şiirimizin ve Ağustos’un ‘hummalı böceği’dir.

1950 yılında Ankara’da dünyaya gelen Akyol, ilk şiirini (Ölmek) 1967’de Çağrı dergisinde yayınladı. Şiirleri İngilizce, Fransızca, Danca, Bulgarca, Romence, Yunanca, Litvanca, İtalyanca ve İspanyolcaya çevrildi. 22. İzmir Kitap Fuarı Onur Konuğu Sina Akyol için TÜYAP tarafından editörlüğünü Enver Ercan’ın üstlendiği “50. Edebiyat Yılında Sina Akyol” armağan kitabı hazırlandı.

Haberin Devamı

Fuar süresince Sinâ Akyol’un da katılımıyla söyleşiler düzenlenecek. Bugün, Orhan Alkaya, Gökçenur Ç., Gültekin EmreHaydar Ergülen ve Emel Kaya’nın konuşmacı olarak katılacakları “50. Edebiyat Yılında Sina Akyol Şiiri” paneli; yarın ise Gültekin Emre ve Sina Akyol’un katılımlarıyla “Ellinci Sanat Yılında Sina Akyol”​ söyleşilerini mutlaka izlemenizi salık veririm.

Girişin ücretsiz olduğu fuar, 29 Nisan’a kadar 11.00-20.00 saatleri arasında, fuarın son günü olan 30 Nisan’da ise 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

***

İZMİR Kitap Fuarı’na, sadece İzmirli okurların değil çevre illerdeki okurların da yüksek ilgi göstereceğinden kuşkum yok. Fuarda, kitabın başkentinde görüşmek üzere. 

Yazarın Tüm Yazıları