İyi bir solist güzel bir üslup

Haberin Devamı

BAZI sanatçıların CD’leri geldiğinde hemen dinlerim. Çünkü onlarla müzik beğenim arasında bir paralellik bulurum. İşte o sanatçılardan biri de Dilek Türkan’dır. Yeni CD’sinin adı “Suya Söyledim”*.
Bütün albümleri gibi, Türk musikisi ve çoksesli müziğin en seçkin parçalarını repertuvarına alır, her iki tür müziği de usta seslere özgü bir kalitede icra eder. Türk ve Batı müziği enstrümanlarıyla ona eşlik edenler de her zaman ustalıklarını kanıtlamış icracılardır.
Albüm kitapçığındaki yazıyı okuduğunuzda sizin de hoşlanacağınızdan kuşkum yok. Seslendirdiği her bestenin adının çağrışımlarıyla düşüncelerini, duygularını yazmış, bir ömür muhasebesi yapmış.
“Su gibi geçen ömrümde” sözleriyle başlayan yazı, arada andığı beste adlarından sonra yine bir parçayla noktalanıyor:
“Bir Ömürlük Misafir Olduğum bu hayatta, ruhuma en büyük şifayı musiki ile bulduğumu, sahibi olduğum hiçbir şey gibi Allah’ın bana sunduğu sesin de emanetçisi olduğumu öğrendim.
Ve bunları, sonsuzluğa söylemek adına SUYA SÖYLEDİM.”


* * *

Haberin Devamı


“SUYA SÖYLEDİM”de iki tavrın bir arada yaşatıldığına dikkatinizi çekmek isterim.
Türk musikisi besteleri ile çoksesli besteleri hem aynı hem farklı anlayışta icra etmenin, bir geleneğin modernleşmesi olarak yorumlanabileceğine karar verdim.
İki farklı müziğin enstrümanlarının başarılı bir düzenleme ile yeni bir ses uyumu yarattıklarını ses belleğime kaydettim.
Müzikte kuşaklar arası farklı beklentilerin olduğu gerçeğini artık sanatçılar çalışmalarında göz önünde bulundurmalılar. Çok dinlediğim, bildiğim bestelerin yeniden keşfi için, icra farklılığı ararım.
Tangodan şarkıya bu farkı hep yenileyen bir sanatçı Dilek Türkan, üslup farkının besteciler arasında bile gözetilmesi gerektiği kuralını unutmuyor.
Bestecilerin adını yazdığımda, repertuvar çeşitliliği sizi CD’yi dinlemeye çekecek: Necip Celal Antel, Erol Sayan, Birol Yayla, Muammer Ketencoğlu-Cengiz Onural, Yurdal Tokcan, Haydar Tatlıyay, Neveser Kökdeş, Muallim İsmail Hakkı Bey, Erkan Oğur.
Düzenlemeleri yapanlar da: Alp Ersönmez, Cenk Erdoğan, Erkan Oğur.


* * *

Haberin Devamı


SEÇKİN besteleri, iyi bir sanatçıdan dinlemenizi salık veririm.
Güzel bir pazar günü için.

(*) Suya Söyledim, Dilek Türkan, Sony Music Columbia.

Yazarın Tüm Yazıları