İyi bir şair, iyi bir yayıncı

Ümit Yıldırım tarafından hazırlanan ‘Abdülkadir Budak Şiiri: Irmağın Bakışları’ kitabı Türk şiirinde önemli bir yeri olan bu şairin kurduğu yayınevinin önemine de vurgu yapıyor.

Haberin Devamı

Abdülkadir Budak yıllardır Sincan İstasyonu dergisini çıkarıyor. Türk şiirinde yeri olan bir şair. Hakkında bir kitap yayımlandı: ‘Abdülkadir Budak Şiiri: Irmağın Bakışları’. Hazırlayan da Ümit Yıldırım. Yıldırım, Sunuş’ta şunları söylüyor: “Abdülkadir Budak (1952), şiirimizin son 50 yılında, halk şiirinden almış olduğu tema değerlerini değiştirerek dönüştürmeyi bilmiş, kendine özgü söyleyişiyle şiirimizde önemli atılımlar yapmış, gerek şiir kitapları gerekse çıkardığı dergiler ve kurduğu yayıneviyle modern Türk şiirinin gelişiminde etkin rol almış, 1980 sonrası Türk şiirinde önemli
ve kalıcı açılımlar ortaya koyması nedeniyle her zaman dikkatleri üzerine çekmiş bir şairdir.”

‘İmge zenginlikleri’

İyi bir şair,  iyi bir yayıncı
‘Abdülkadir Budak Şiiri: Irmağın Bakışları’ Ümit Yıldırım Yazılı Kâğıt Yayınları

‘Büyük Türk Şiiri Antolojisi’nde Ataol Behramoğlu ise Budak hakkında şunları söylüyordu: “1970’li yıllarda adını duyuran şairlerden Abdülkadir Budak’ın genellikle kısa dizeli şiirlerinde Necatigil okulunda kazanılmış bir işçiliğin izleri görülüyordu. Budak son yıllarda yayımladığı ürünlerde ulaştığı lirik yoğunluk, düşünsel dünyasındaki özgünlükler, mecaz ve imge zenginlikleriyle günümüz şiirinin önde gelen şairleri arasında yer aldı.”
Melih Cevdet Anday’ın Budak hakkındaki sözlerini de analım: “Budak’ın ‘Gömleğim Leyla Desenli’ adlı şiir kitabı beni çok sardı. Bu yazıya Abdülkadir Budak’ın şiirlerini konu edineyim diye başladım ama söz beni aldı nerelere götürdü! Abdülkadir Budak’ın kitabından bir şiiri aktarmakla yetineceğim bu yazımda. Daha sonra onun şiirlerine yeniden döneceğimi umuyorum.” İyi bir şair üzerine yazılmış yazılar sizi Abdülkadir Budak’ın şiirine götürecek.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları