İstanbul’u A’dan Z’ye gezelim

İstanbul, yoğun trafikten kurtulmuş, bayram boyunca rahatça dolaşabildiğiniz bir şehir haline gelmişken, görmediğiniz, bilmediğiniz birçok yeri keşfedebilirsiniz. Bu önerim yalnız İstanbul’da yaşayanlar için değil, Türkiye’nin başka kentlerinde yaşayıp İstanbul’a ziyarete gelenler, yabancı turistler için de geçerli.

Haberin Devamı

Mustafa Koç’un hazırladığı iki ciltlik kitaba bir göz atın, kendinizi okumaya kaptıracaksınız:

‘Revnakoğlu’nun İstanbul’u - İstanbul’un İç Tarihi: Fatih.’

Kitabın başında Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan’ın ‘Takdim’ yazısı var.

Mustafa Koç’un ‘Revnakoğlu Dosyaları ve Bu Eser’ yazısı, hem yazarı hakkında bilgi veriyor hem de ortada kalan telifler sorununa değiniyor: “Revnakoğlu’nun 1968’de vefatının ardından terekesi mahkemece kayıt altına alınmış, ömrünce biriktirdiği ve evini müzeye dönüştüren eşyası yok pahasına elden çıkarılmış, ancak 400 dosya kadar tutan arşivi, müsvedde halindeki notları, Abdülbâki Gölpınarlı ve Halil Can’ın teşebbüsleriyle Galata Mevlevihanesi’ne aktarılmıştı.

Evlenmemiş ve akrabaları tespit edilememiş olduğundan İstanbul’un meçhulünü malum eden bu kalemden çıkanlar, yıllarca orada birkaç tecessüs sahibine yüzünü gösterdi.”

Haberin Devamı

Bu yazı mirasçısı tespit edilemeyen nice değerli belgenin, kitabın yayınlanmasını nasıl engellediğini gösteriyor.

Üzerinde durulacak bir konu.

İlk yazı; ‘Revnakoğlu’nun Biyografiler İçinde Biyografisi.’

Revnakoğlu’nun öğrenimini, hayatındaki önemli kişileri, renkli kesitleri okuyoruz.

Başta Hakkı Süha Gezgin olmak üzere, edebiyat ve düşünce hayatımızdaki birçok önemli kişi hakkında da bilgiler yer alıyor.

Çalışmanın önemli bir bölümü de ‘Revnakoğlu’nun Entelektüel Muhitinden Diğer Bazı İsimler’ başlığını taşıyor.

Kitabın sınıflaması:

Birinci Güzergâh:

Bu güzergâh, Fatih Camisi’nin Çörekçiler Kapısı’ndan başlar, Fatih Caddesi istikametinde ilerleyerek Nişanca Caddesi ve Hasan Fehmi Paşa Caddesi’nden Karagümrük’e ulaşır. Bu caddelere bağlanan sokaklarla Ali Kuşçu, Atikali ve Derviş Ali Mahalleleri güzergâhın üzerinde kısmen veya tamamen bulunur.

İkinci Güzergâh (2. Kitaptan):

Bu güzergâh, Fatih Camisi’nin Boyacı Kapısı’ndan başlar, Darüşşafaka Caddesi istikametinde ilerleyerek Yavuz Selim Caddesi, Manyasizade Caddesi, Fethiye Caddesi, Draman Caddesi ve Salma Tomruk Caddesi’nden Balat’a ulaşır. Bu caddelere bağlanan sokaklarla Ali Kuşçu, Atikali, Yavuz Selim Mahallesi, Derviş Ali Mahallesi, Ayvansaray Mahallesi ve Balat Mahallesi güzergâhın üzerinde kısmen veya tamamen bulunur.

Haberin Devamı

Üçüncü Güzergâh:

Bu güzergâh, Fatih Camisi’nin Boyacı Kapısı’ndan başlar, Haliç Caddesi ile Karadeniz Caddesi arasındaki sahayı içine alır. Bu caddelere bağlanan sokaklarla Yavuz Sultan Selim Mahallesi, Zeyrek Mahallesi güzergâhın üzerinde kısmen veya tamamen bulunur.

Dördüncü Güzergâh:

Bu güzergâh, Fatih Camisi’nin İmaret Kapısı’ndan başlar, Büyük Karaman Caddesi, Hattat Nafiz Caddesi, Eski Mutaflar Caddesi, Nevşehirli İbrahim Paşa Caddesi, Haydar Caddesi, Zeyrek Mehmed Paşa Caddesi, Salih Paşa Caddesi, Üsküplü Caddesi istikametinde ilerleyerek Unkapanı’na ulaşır. Bu caddelere bağlanan sokaklarla Zeyrek Mahallesi, Cibali Mahallesi, Yavuz Sultan Selim Mahallesi güzergâhın üzerinde kısmen veya tamamen bulunur.

Haberin Devamı

Beşinci Güzergâh:

Bu güzergâh Kariye Camisi’nden başlar, Hoca Çakır Caddesi, Şişhane Caddesi, Eğrikapı Caddesi istikametinde ilerleyerek Molla Aşki’ye ulaşır. Bu caddelere bağlanan sokaklarda Dervişali Mahallesi, Ayvansaray Mahallesi güzergâhın üzerinde kısmen veya tamamen bulunur.

‘İstanbul Kültür Okumaları’ bölümünde İstanbul’un kültür ve müzik yaşamına dair bilgi vermekte, önemli adları tanıtmaktadır. Günlük hayata dair yazılar, bir kentin önemli özelliklerini de bize aktarmaktadır. Adı geçen semtlerde yaşayanlar, bu adresleri defterlerine yazıp, zevkli bir kültür gezisi yapabilirler.

Bir İstanbullu olarak bu kitaba emek verenlere çok teşekkür ediyorum. (Fatih Belediyesi Yayınları)

Haberin Devamı

SUAT VARDAL’I KAYBETTİK

ŞAİR Suat Vardal (1957 – 2021) aramızdan ayrıldı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sistematik Felsefe Bölümü’nde okudu.

Şiirleri, Yazko Edebiyat, Sanat Emeği, Adam Sanat dergilerinde yayımlandı.

Kitapları:

Biz Gene Yanyana

Yorulur Ölümlü Gözler

Hayat Dersleri

Onu ‘Sevgiye Yer Açmak’ şiiri ile uğurluyoruz:

“Tıkış tıkıştır

Olan Biten

Adım atacak yer

Yoktur kinden saçmalıklardan

Bir işe başlarsın

Alabildiğine mutluluk verici

Adamın biri güler

Öteki öldürmek ister seni

Bir insan seversin

İnsanların en güzeli

Gelir biri çamur atar sevdiğine

Öbürü tırnakla yırtar yüzünü

Ne bileyim ben

Bir kediyi okşarsın bir kış günü

Alırsın avuçlarının içine

Bir de bakarsın arkana

Kaskatı kalmış karın içinde

Bir şiir yazarsın

Görmesinler diye

Kahırlı bir giz içinde

Bırakırsın usulcacık ortalığa

Dolaşır şiir

Kinler saçmalıklar içinde

Yer açar sevgiye”

Yazarın Tüm Yazıları