İsmet İnönü’nün defterleri

Türk siyasi tarihini inceleyenler, mutlaka İsmet İnönü üzerinde duracaklar, ona ayrı bir bölüm ayıracaklardır. Ahmet Demirel’in yayına hazırladığı İsmet İnönü/Defterler (1919-1973) kitabını okuduğunda da, bütün bu bilgileri birinci eden tanıklıklarla bütünleştirecekler.

Haberin Devamı

Bu kitapta, İsmet İnönü’nün, günlük notlarını tuttuğu defterler var. Kitabın özelliğini birkaç maddede şöyle özetleyebilirim:

- Tam bir günce türü sayılmasa da İnönü’nün günlük yaşamından, temposundan kesitler içeriyor.

- Bir partinin yönetimi, yönetimde yer alan kişiler, onlarla ilişkisi, onların birbiriyle ilişkisi konusunda kısa değerlendirme notları, onlar hakkında da bilgi edinmemizi sağlıyor.

- Yaşadığımız birçok badireyi nasıl atlattığımız konusunda, tarihe ışık tutacak birinci elden malzemeyi sağlıyor.

- İsmet İnönü’nün bazı olaylar ve kişiler hakkındaki düşüncelerini, duygularını ve bazı karakter özelliklerini burada bulabiliyoruz. 

SORULARIN CEVABI BU KİTAPTA!

Türk siyaset tarihini bilenler, defterlerde adı geçen kişilerin siyasal kimliklerini daha yakından öğrenecekler.

Haberin Devamı

Yakın tarihimizdeki düğümler nasıl çözüldü?

Hiç kuşkusuz bu çözümlerin içinde daima İnönü bulunmuştur.

1950 seçiminde Demokrat Parti’nin iktidara geçmesinden sonraki olaylar, kitabın dikkatle okunması gereken bölümleri arasında.

Defterler, sadece iç siyasetin dar boğazındaki döneme dair bilgileri içermiyor, dış politikamız hakkında da bizi aydınlatıyor.

1919’dan bugüne tarihimizi yazanlar, bu defterlerdeki bilgilerden sonra, sanırım bazı değişiklikler yapmak zorunda kalacaklar. Atatürk’ün ölümünden sonra, siyasetten çeşitli nedenlerde uzak kalmış/uzaklaştırılmış kişilerle nasıl yeniden bağ kurulmuş?

Bu sorunun yanıtı her zaman merak edilmiştir. Cevabı bu defterlerde...

Bu tür kitapların yayına hazırlanması, bilgi ve uzmanlık işidir. Ahmet Demirel, notları ve göndermelerle, bazı arka plan bilgisine ihtiyaç duyan hadiseleri anlaşılır bir çerçeveye oturtmuş. Yüksek tempolu bir siyasal yaşamın öyküsü de bu defterlerden çıkarılabilir.

Kitabı hazırlayan Ahmet Demirel, ‘Sunuş’unda kitabın önemini ‘İsmet İnönü’nün yaşam öyküsü, bir anlamda, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk elli yıllık tarihinin öyküsüdür. Kuruluşundan İnönü’nün yaşama veda ettiği 25 Aralık 1973’e kadar geçen elli yıllık zaman dilimi içerisinde, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilgilendiren hiçbir olay yoktur ki İnönü içinde bulunmasın” sözleriyle vurguluyor.

Haberin Devamı

Siyaset tarihimizin, belirleyici bir kişisinin düşüncelerini, siyaset anlayışını, yönetim tarzını öğrenmek isteyenler için okunması gereken bir kitap.

Yazarın Tüm Yazıları