"Doğan Hızlan" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Doğan Hızlan" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Doğan Hızlan

Her öğünde peynir

Peynir çeşitlerini keşfetmek, iyi olanı bulmak için epey çaba sarf ederim. Söz konusu damak tadı olunca bütün yorgunluklara değer. Lezzetin peşine düşen iki ismin, Neşe Biber ve Berrin Bal Onur’un ‘Doğduğu Topraklarda PEYNİR AŞKINA Yolculuklar’ kitabını hemen okumaya başladım. Fotoğrafları da Ahmet Ağaoğlu, Yıldıray Çan çekmiş.

Kitapta, peynir çeşitleri bölgelere göre sınıflandırılmış:

 

Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz Bölgesi.

 

Peynir düşkünü birçok dostum var, hatta Ferit Edgü gibi, kolesterolü görmezden gelip, peynir çeşidinden ayrılamayanlar var.

 

Peynirin merkezde olduğu, unutamadığım bir anıdır:

 

Kemal Tahir’in evinde yemeğe davetliydik.

 

Atillâ Tokatlı, küçük bir paketle gelmiş, en beğenilen Fransız peynirlerinden aldığını söylemişti.

 

Pahada ağır ama miktarda küçücük peynir masaya konar konmaz tükenmişti...

 

Kemal Tahir, o gür sesiyle “Yahu bunun yerine bir kalıp beyazpeynir alsaydın da, hepimiz yeseydik” demişti.

 

Bir dönem, eski şarküteriler kendileri adına peynir yaptırırlardı.

 

Şimdi çeşit bolluğunda buna gerek kalmadı.

 

Yabancı peynirlerin olmadığı dönemlerde, Karaköy’deki bir şarküteride bütün çeşitleri bulabilirdim.

 

Peynire dair anılar veya hatırladıklarım bunlardan da fazladır, ama sözü uzatmaya gerek yok.

 

Peynir denince akla gelen adların başında Artun Ünsal gelir.

 

Ünsal, damak tadımızın tarihi konusunda çok önemli kitaplar yazdı.

 

Bizi sıradan, yabancı, marka peynirlerin lezzetsizlik ağına düşmekten ‘Süt Uyuyunca’ kitabıyla kurtarmış, Anadolu’nun zengin mirasını gözler önüne sermişti.

 

Artun Ünsal’ın, kitabın Sunuş’unda Berrin Bal ve Neşe Biber için yazdıkları, bir tutkunun kitaba nasıl dönüştüğünü anlatıyor.

 

Açıkçası ithal lezzetlerle bir meselem yok, ama bizim lezzetlerimizin ihmal edilmesine karşıyımdır.

 

Hele ki Anadolu’nun peynirlerini tatmadan, tanımadan, onların lezzet haritasını çıkarmadan, başka peynirleri övmek bana samimiyetsiz geliyor.

 

PEYNİR AŞKINIZ VARSA OKUYUN

 

Her kitabın bir ortaya çıkış öyküsü vardır.

 

Şöyle anlatıyorlar: “Seyahatlerimizden, elimizde eteğimizde farklı peynirlerle dönerken Anadolu’nun köklü peynir geleceğini kentli kültürle buluşturma hayalimiz doğdu. Peynir bir aşktı bizim için, aşk emek demekti, emek bir bedel, her bedelin sonu da bir kazanç.“

 

Yıllardır peynire verdiğimiz emeğin en büyük kazancı, edindiğimiz bilgi zenginliğini eğitimler, gazete, dergi, televizyon ve Antre Gourmet aracılığıyla pek çok peynir meraklısıyla paylaşma fırsatı bulmamız oldu.

 

Kitabımızın o paylaşımların en kalıcı meyvesi olacağı inancındayız.”

 

Peynire dair bütün bilgilerin yer aldığı bu kitap, peyniri seven, damak tadına önem veren herkesin mutfak kitaplığında bulunması gereken bir kitap.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI