‘Hanım hanımcık’ bir dedektif’

Yaprak Öz’ün yeni kitabındaki ‘amatör dedektif’ Yıldız Alatan sıradan ve alçakgönüllü bir karakter. Eski polisiyelerin anlı şanlı dedektiflerinden değil. Ancak yazar gizem kavramını öyle bir kullanıyor ki ‘Ne yapacak acaba?’ diye o anı bekliyorsunuz.

Haberin Devamı

Son yıllarda polisiye romanlarıyla parlayan Yaprak Öz aynı zamanda uluslararası çapta tanınan bir şair. Polisiye romanların anlı şanlı dedektiflerinin yerini sıradan, alçakgönüllü dedektifler aldı. Yaprak Öz’ün dedektifi Yıldız Alatan da böyle. ‘Villa Şakayık’ kitabının başında bakın ne yazılı? ‘Bir Yıldız Alatan Macerası’.

Dedektifimizin kendini tanıtan yazının sunumu ilgimi çekti: “Beyaz üzerine siyah puanlı krepdöşin kumaştan askılı elbise ve kısa kollu ceket.”

Bize Agatha Christie’nin Miss Marple’ını hatırlanan dedektifimizin kendi kaleminden biyografisi de şöyle:

“Bendeniz Yıldız Alatan. Usta bir terzi ve dört dörtlük bir ev kadınıyım. Zonguldak’ta yaşıyorum ve Ereğli Kömür İşletmeleri Kozlu Ocağı Başmühendislerinden Ziya Alatan’ın eşiyim. Aynı zamanda amatör bir dedektifim ve maceralarımı yazıyorum.

Haberin Devamı

Pek amatör sayılmam gerçi: 1979 yılında Zonguldak’ta işlenen korkunç cinayetleri çözdüm ne de olsa.”

‘Hanım hanımcık’ bir dedektif’Villa Şakayık - Bir Yıldız Alatan Macerası
Yaprak Öz
Oğlak Yayınları: Macerapest Kitaplar

Kahramanı müziklerle tanıyorsunuz

Eşinin emekli olmasından sonra Adapazarı’na yazlığa gidiyorlar. Dinlenmeye gelmişlerdi ancak evin kişilerinin gizemi Yıldız Altan’ı rahatsız etmiş, hepsini büyüteç altına almıştı.

Tanju Bey, kitabın başkahramanlarından biri. Öz, ilk satırdan gizem kavramını okurun bilinçaltına yerleştiriyor, bir şeyler olacağı duygusuna kapılıyor, o anı bekliyorsunuz.

Bütün romanlarında okunan kitapların, dinlenen müziklerin adı geçiyor, kahramanı bu unsurlarla da tanıyorsunuz. Bölüm başlıklarının yanında bir elbise modeli var, bölüme öyle hazırlanıyorsunuz. Bütün modelleri de Yaprak Öz çizmiş, bir gün bunlardan bir defile bile yapılabilir.

Yazarın Tüm Yazıları