Gazeteci Yaşar kemal

YAPI Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın SALT işbirliğiyle gerçekleştirdiği ve küratörlüğünü Sadık Karamustafa ile Sevengül Sönmez’in üstlendiği “Yaşar Kemal’i Anla(t)mak / Romancının Gazeteci Olarak Portresi” sergisi, şubat ayı içinde SALT Galata’da açılacak.

Haberin Devamı

Birçok ünlü edebiyatçı gazetecilik yapmış, o türde de edebiyat lezzeti taşıyan günlük yazılar yazmıştır. Ancak bu adlar içinde en önemlisi şüphesiz Yaşar Kemal’dir. Yaşar Kemal’in aramızdan ayrılışının ikinci yılında, bu sergi ile bir kez daha anılıyor. Yayınevinin hazırladığı üç sergilik serinin ilki bu.

Yaşar Kemal’in röportaj türündeki ilk yazısı, Diyarbakır’da yaptığı röportajdı. Röportaj türüne getirdiği yenilikle, Türk basınında bir yeniliğin öncüsü olmuştur.

Sergide; Yaşar Kemal Vakfı’nın henüz kamuya açılmamış arşivinden çok sayıda belge ve fotoğraf da görülebilecek.

Serginin çerçevesi yalnız Yaşar Kemal ekseninde kurulmamış. Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze kadar basında yaşananlar, basına yönelik kararlar, davalar, suikastlar, Türkiye’nin önemli siyasal olayları da aktarılmış. Ayrıca gerek kişisel gerek toplumsal olaylardaki tavrını belirleyen yazılar, konuşmalar, belgeler, fotoğraflar da sergide görülebilir.

BURSA Nilüfer Belediyesi’nde kısa süre önce, iki gün süren bir sempozyum yapıldı: “Bir Edebiyat Adası: Yaşar Kemal”. Bütün etkinliklerin proje danışmanı Feridun Andaç’tı.

Türk edebiyatının tanınmış yazarlarının katıldığı sempozyum metinlerine ilaveten, gençlerin Yaşar Kemal konusundaki düşüncelerini, esinlenmelerini toplayan bir de kitap hazırlandı. Kapağında Yaşar Kemal’in şu sözü var:

“Toprağa düşen her tohum, toprağa düşen her filiz yenidir.”

Başkan Mustafa Bozbey, Yaşar Kemal için yaptıklarını Sunuş’ta belirtiyor: “Yaşar Kemal’in adını, ‘Barış ve Kardeşlik Ormanı’na verdik. Kuşlar da Gitti romanından ilham alarak kuş gözlem günü düzenledik, eşsiz yazınsal ustalığı ve mücadeleyle geçen yaşamının anısına PTT ile işbirliği ile pul bastırdık”.

Açılışta Şafak Pala, Feridun Andaç, Özdemir İnce konuştular.

Sempozyumun 5 ana başlığı vardı: I - Bir Anlatıcı Olarak Yaşar Kemal, II - Anlatıcılığının Kaynakları, III - Roman Dünyasına Bakış, IV - Yaşar Kemal Anlatısının Çeşitliliği, V - Birikimi Taşıyan Bir Anlatıcı.

Kapanış konuşmasını da Cevat Çapan yaptı.

Katılanların listesi, Yaşar Kemal’in isminin ne denli önemli olduğunu bir kere daha gösteriyor: Doğan Hızlan, Emin Özdemir, Nedim Gürsel, Semih Gümüş, Onur Bilge Kula, Yusuf Çotuksöken, Adnan Binyazar, Mahmut Temizyürek, Emine Sonal, Güney Özkılınç, Handan İnci, Birsen Karaca, Seza Yılancıoğlu, A. Ömer Türkeş, Konur Ertop, Feridun Andaç, Uğur Kökden, Nedret Kılıçeri, M. Sadık Aslankara, Haydar Ergülen, Metin Turan, Ayten Er, Selma Elyıldırım, Atilla Birkiye, Hülya Nutku, Gürol Tonbul, Işıl Özgentürk, Tunca Arslan, Mehmet Akif Ertaş, Nahit Kayabaşı.

Yaşar Kemal’i yeniden okumak isteyenler, bu konuşmalardan/yazılardan yeni yaklaşımlar elde edeceklerdir.

MERAKLISI, isteklisi 444 16 03 numaralı telefondan veya www.nilufer.bel.tr adresinden kitaba ulaşabilirler.

Yazarın Tüm Yazıları