Elazığ-Harput’un sesli tarihi

BENİM kendime özgü şehir rehberlerim vardır. Önce orayı anlatan yazarların, şairlerin eserlerini okurum, sonra da türkülerini dinlerim.

Haberin Devamı

Şehre girdiğimde ikisi de beni karşılar, biri gördüklerimi sayfaya, dizelere dönüştürür, diğeri de her ne yaşadımsa, her ne gözlemledimse müziği kulaklarımda yankılanır.
ELFED’in (Elazığ Dernekler Federasyonu) katkılarıyla hazırlanan Elazığ-Harput Havaları-Kürsübaşı Meşkleri’ni(1) bir ses rehberi olarak dinledim.
Bir DVD ve dokuz CD’den oluşan albüm kitapçığındaki bilgiler, yöre müziği hakkında, dinleyicinin Kürsübaşı Meşkleri’ni daha anlayarak, özelliklerini bilerek, kaynaklarına inmesini sağlıyor.
Kimileri çocukluğumda dinlediğim taş plaklardan bazı parçaları hatırlatıyor bana. DVD’yi de seyrederseniz, toplu halde çalıp söylemenin, icranın ruhuna nüfuz edebilirsiniz.
Elbette benim gibi Elazığ’ı görmediyseniz, gidilesi bir şehir olduğuna hemen karar verirsiniz.
Albümü Şemsettin Taşbilek-Salih Turhan hazırlamış.
Taşbilek-Turhan’ın Önsöz’ünde, gerek icra gerek hazırlanış konusunda yararı dokunacak açıklamalar var. Albümlerin hazırlanışı, onu dinlerken bizi yönlendirir. Her CD’nin başında o CD’nin icrasındaki adlar yazılmış, doğru bir tavır.
Her CD’nin özgün başlıklarını sıralamalıyım: DVD/Kürdi Hoyrat ve Divan Meşki, 1. CD Kürdi ve Divan Meşki, 2. CD Bağrıyanık ve Kesik Hoyrat Meşki, 3. CD Şirvan ve Tecnis Meşki, 4. CD Beşiri ve Muhalif Meşki, 5. CD Maya ve Versak Meşki, 6. CD Karma Harput Türküleri, 7. CD Ulusal ve Diğer Sanatçılardan Harput Türküleri, 8. CD Oyun Havaları ve Saz Eserleri, 9. CD Tasavvuf Eserleri.
Bu çeşitliliği, farkları anlamak için Elazığ-Harput Müziğinin Tarihi Gelişimi ve Özellikleri yazısını mutlaka okumalısınız.


* * *

Haberin Devamı


KULAĞINIZ o müziğe alışmışken, daha da dinlemek istiyorsanız, CD çalarınıza Oyalı Yazma Üçlüsü’nün CD’sini koyun. Adı Harran’dan Harput’a Meşk (2).
Grupta üç sanatçı var: Buse Katılmış-Devrim Kaya-Mercan Erzincan.
Teşekkürler bölümünde bu üç kadın sanatçı önemli bir mesaj veriyorlar:
“Oyalı Yazma grubu olarak, yaşamın her noktasında üretken kimliği ile var olan ama bazı koşullar sebebiyle müzik geleneğine dahil olamayan Anadolu kadınının sesi olmak istedik.”
CD’deki parçalar: Hüseyni, Silmedin gözyaşını, Bir sazım var, Ayrıldım gülüm senden, Gardaş gitmem Diyarbakır düzüne, Mezireden çıktım, Segâh, Eski yurtlar, Hayatları değirmi, Isfahanda han kalmadı, Baba bugün dalda yeri, O yanı pembe, Hicaz, Aşkın ne derin yareler açtı, Bitlis’te beş minare, Maden dağı, Her dem ey, Kurbanam han gözüne.


* * *

Haberin Devamı


TÜRKÜLERİN renkli, öğretici dünyasında yaşayın.

(1) Elazığ-Harput Havaları, Kürsü Başı Meşkleri, Şemsettin Taşbilek-Salih Turhan.
(2) Oyalı Yazma-Harran’dan Harput’a Meşk. Buse Katılmış-Devrim Kaya-Mercan Erzincan, Kalan.

Yazarın Tüm Yazıları