Edremit’te kitap fuarı

Balıkesir’in Edremit ilçesinde gerçekleştirilen Edremit Kitap Fuarı’nın beşincisi bu yıl 13-21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

Haberin Devamı

‘Ölmez Ağacın Gölgesinde Kitap’ sloganı ile yapılacak 5. Edremit Kitap Fuarı, 13 Ağustos 2022 Cumartesi günü saat 19.00’da Edremit Altınkum Belediye Tesisleri’nde yapılacak açılış töreni ile başlayacak ve dokuz gün sürecek. Fuara 200’e yakın konuk ve 60 yayınevi katılacak.

Edremit’te kitap fuarı

Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, yaptığı açıklamada “Kitap fuarıyla Edremit’te yetişen Sabahattin Ali başta olmak üzere yine Körfez’in önemli ismi yazar Mustafa Seyit Sutöven’e layık olmaya, onların kitaplar ve şiirler üzerinden yaydıkları aydınlanma ışığını bir kez daha bütün Türkiye’ye yaymak istiyoruz” diyor.

OKTAY AKBAL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ZEYNEP GÖĞÜŞ’ÜN

Haberin Devamı

MUĞLA Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Oktay Akbal Edebiyat Ödülü’nü Zeynep Göğüş, ‘Yok Çünkü Telafisi’ adlı romanıyla kazandı. Ödül jürisi Hikmet Altınkaynak, Rûken Kızıler, Doğan Hızlan, Aykut Küçükkaya ve Zeynep Oral’dan oluşuyordu. Göğüş’e ödülü, Oktay Akbal’ın ölüm yıldönümü olan 28 Ağustos’ta yapılacak törenle verilecek.

Ödülün gerekçesi: “Unutma ve hatırlama üzerine kurguladığı bu romanda Zeynep Göğüş, yazılan, yazılmakta olan, yazılması istenmeyen tarihin içinde yarattığı karakterlerin bireysel ve kolektif hafızalarını önümüze seriyor. Brüksel’den Gaziantep’e, Paris saraylarından Hatay’a; geçmişle bugünün zaman katmanları arasında Doğu-Batı ikileminin çelişkilerinin klişelerden uzak derinliklerine iniyor. Sınırları çizip sınırları ortadan kaldırarak adeta bir yapboz oyunu kuruyor. Bir gazetecinin hakikati bulma çabasına bilinçaltı tekniğiyle, edebiyat, sanat tarihi, müzik felsefe alanlarından çok katmanlı anlatılar yerleştirerek de hem yerel hem evrensel kültüre selam yolluyor.”

Edremit’te kitap fuarı

DERGİLERDEN SEÇMELER

MİLLİYET SANAT

Haberin Devamı

Meşin Yuvarlağın Edebi Yolculuğu / Efnan Atmaca

Simon Kuper’in “Futbol asla sadece futbol değildir” deyip futbolun politika ve çeşitli kültürlerle ilişkisini araştırdığı kitabı kült olduktan sonra meşin yuvarlağın popülaritesi yazın dünyasında bir hayli arttı. Aslına bakarsanız yazarlar arasında zaten seviliyordu da insanların yüksek sesle futbolu sevdiklerini söylemelerine olanak tanındı. Ne de olsa entelektüellerin burun kıvırdığı bir alandı futbol.

Benerler’den Edebiyata Yadigâr / Sinem Çelebioğlu

Everest Yayınları’ndan çıkan ‘Yazınsal Akrabalıklar-Benerler’, dededen toruna kalan edebiyat mirasıyla tanışmamıza olanak sağlıyor. Bener ailesinden yadigâr bu külliyat, fotoğraflar, anılar ve sohbetlerle örülü bir aile albümü sunuyor.

Haberin Devamı

Aytmatov’un Ruhundan Yankılar / Ömer Erdem

Cengiz Aytmatov’un otobiyografik kitabı ‘Çocukluğum’, yazarın II. Dünya Savaşı yıllarına denk düşen çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadıklarını aktarıyor. Kitap, Alman çevirmen Friedrich Hitzer tarafından Almanya’da 1996 yılında diktafonla kaydedilen konuşmaların bir bölümü.

HECE ÖYKÜ
(Ağustos-Eylül 2022)

Mustafa Kutlu Metinlerinde Zaman Kavramı / Zeynep Reyhan Taşçılar

Mustafa Kutlu, hikâyelerinin çoğunda kültürümüzü, insanımızı yansıtır biz okurlarına. Hikâyeleri oluşturan öğelerin yanı sıra bilindiği üzere kurgusal metinlerde arka planda işleyen bir zaman kavramı mevcuttur. Bu yazıda; Mustafa Kutlu’nun hikâyelerindeki zaman algısı, mekân ile zaman ilişkisi, seçtiği zaman çizgisi, Mustafa Kutlu’nun zamanının içinde olmak, bu zamandan bahsederken halihazırda var olan diğer olgular ve bunların ne derece yer tuttuğu gibi konular işlenecektir.

Haberin Devamı

Edremit’te kitap fuarı

KİTAPLIK
İsmiyle Müsemma Bir Kitap: Kör Pencereler / Ayşegül Özdoğan

Edebiyatımızın usta isimlerinden Rasim Özdenören’in yeni öykü kitabı ‘Kör Pencereler’ ismiyle İz Yayıncılık tarafından yakın zamanda yayımlandı. Kitap birbirini tamamlayan yapboz parçalarının arayış teması üzerine kurulu.

MUHİT
(Ağustos 2022)
Bir Gülün Vedasına Sarılmak / Ahmet Edip Başaran

Rasim Bey (Özdenören), sanatı bir ideolojik söylem bayağılığına düşürmeden, hem estetiğin hem de anlamın hakkını vererek bir mesaj zarafetine dönüştürme noktasında yol açıcı, ufuk açıcı ve öncü bir sanatçı olmuştur. Analitik düşünce, Rasim Bey’in denemelerinde en sık başvurduğu yöntemlerden biridir desek yeridir.

Yazarın Tüm Yazıları