Dünya Sanat Günü kutlandı

Dünya Sanat Günü ‘Wallace Hartley’ Ödülleri 5 Kasım Perşembe günü yapılan tören ile sahiplerine verildi.

Haberin Devamı

Piramid Sanat’ın sponsorluğunda, pandemi kuralları gereğince az sayıda izleyicinin önünde gerçekleşen Dünya Sanat Günü Ödül Töreni, UPSD Başkanı Bedri Baykam’ın konuşması ile başladı. Pandemi nedeniyle Dünya Sanat Günü’nden 6.5 ay sonra bu ödüllerin ancak verilebildiğini aktaran Baykam, önce İzmir depreminde kaybettiğimiz değerli insanlarımızın yüreğimizi kan ağlattığını belirtti. Ardından, Dünya Sanat Günü teklifini ilk hazırlayan UPSD Yönetim Kurulu’ndan arkadaşlarını hatırlattı ve Dünya Sanat Günü’nün 2012’den başlayan serüvenini özetledi.

Ayrıca Piramid Sanat’ta ‘Katarsis’ başlıklı kişisel sergisi bulunan 23 yaşındaki sanatçı Şevval Başalan da sergi turu ile işleri hakkındaki düşüncelerini konuklarla paylaştı.

Gelelim 2020 yılı ödüllerine.

Yılın Sanatçısı: Taner Ceylan

Haberin Devamı

Kendisi, Olimpos’ta sanatsal faaliyetler sürdürdüğü için törene katılamayan Ceylan adına ödülünü Alp İşmen, sanatsever Müge Tezman Sırmabıyık’tan aldı.

Sanat İnsanı Onur Ödülü: Faruk Sade

2016’da kaybettiğimiz Ankara’daki Galeri Siyah Beyaz’ın kurucusu olan Faruk Sade’nin ardından kızı Sera ve eşi Fulya Sade tarafından genç sanatçılara destek olmak amacıyla oluşturulan Faruk Sade Sanat Fonu’nun değerli çalışmalarından bahseden Baykam, Fulya ve Sera Sade adına ödülü Faruk Sade’nin gençlik yıllarından beri yakın arkadaşı olan Contemporary İstanbul kurucusu Ali Güreli’ye sundu.

Basın Onur Ödülü: Doğan Hızlan

Törene ne yazık ki ben de katılamadım. Hem beni ödüle değer görenlere hem de adıma ödülü alan Nurcan Germani’ye teşekkürlerimi bir kez daha buradan sunarım.

Yılın Sanat Kurumu Ödülü: Baksı Müzesi

Müzenin kurucusu Hüsamettin Koçan gelemediği için ödül İnci Aksoy tarafından Koçan adına Feride Çelik’e verildi.

Yılın Genç Sanatçısı: Alpin Arda Bağcık

Bağcık’a ödülü heykeltıraş Meriç Hızal tarafından takdim edildi. Hızal, böyle başarılı bir genç sanatçıya ödül sunmaktan mutluluğunu dile getirdi.

Onur Ödülü: Turan Erol

Pandemi nedeniyle törene katılamayan Ankaralı duayen sanatçı Erol yerine ödülü, onun öğrencisi olan Prof. Dr. Bünyamin Özgültekin’e takdim edildi.

Haberin Devamı

UPSD Özel Ödülü: Odatv (Barış Pehlivan-Barış Terkoğlu)

Ödül, yazar ve editörleri Silivri’de hapis yatmış Odatv adına Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan’a verildi. Ödülü vermek üzere galerici Moiz Zilberman’ı davet eden Baykam, “sanat ile ifade etme özgürlüğünün birbirini tamamlayan kaçınılmaz güç birliğini” vurguladı.

*

DÜNYA Sanat Günü.

2011 yılında Meksika’nın Guadalajara kentinde düzenlenen 17. Dünya Sanat Birlikleri (UNESCO resmi partneri/IAA) Genel Kurulu’nda Türkiye temsilcisi olarak UPSD Başkanı Bedri Baykam tarafından önerilen Leonardo da Vinci’nin doğum günü 15 Nisan, Dünya Sanat Günü olarak belirlenmişti.

2012’den bu yana Los Angeles’tan Haiti’ye, Meksika’dan Türkiye’ye, Paris’ten Hindistan’a dünyanın her yerinde hem toplum hem de önde gelen müze ve galeriler tarafından kutlanan Dünya Sanat Günü, IAA Dünya Başkanı Bedri Baykam’ın girişimi, 15 ay boyunca süren görüşmeler ve UNESCO toplantıları sonucunda 2019 Kasım’ında UNESCO Genel Konferansı’nda resmi olarak Uluslararası UNESCO Günleri’nden biri ilan edildi. Piramid Sanat’ın bu yılki ilk resmi kutlama için hazırladığı, 6 dakikalık bir Dünya Sanat Günü mini belgeselini YouTube’tan izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Birbirimize mesafe olarak uzak olduğumuz günleri sabırla atlatmaya çalışırken, sanatın keyfi ve enerjisi bizi bir araya getiriyor. Sanat, tarih boyunca her zor durumda ayakta kalmaya devam etti, bugün de aynı misyonla yoluna devam edecek.

Dünya Sanat Günü, 2012’den beri dünyada sayısız ülkede artarak kutlanırken, UPSD’de bu kutlamalara, yaptığı etkinliklerin yanı sıra, her sene verdiği Dünya Sanat Günü Ödülleri ile de katılıyor.

Bu sene, Dünya Sanat Günü Onur Ödülleri Wallace Hartley ve Grubu’na adandı. Wallace Hartley ve Grubu, 1912 tarihinde trajik bir şekilde batarak 1.514 kişinin ölümüyle sonuçlanan Titanik faciasında, dev gemi sulara gömülene kadar vazgeçmeden çalmaya devam etmiş, bu olay korkunç dramın en unutulmaz anekdotu olarak tarihteki yerini almıştı.

Haberin Devamı

Wallace Hartley ve Grubu’nun ödüllere adını vermesinin ilginç ve önemli bir nedeni daha var: Titanic’in battığı, Wallace Hartley ve arkadaşlarının da öldükleri tarih... 15 Nisan!

Yazarın Tüm Yazıları