Dergilerde Necatigil

BEHÇET NECATİGİL’in doğumunun 100. yılı nedeniyle birçok dergi özel sayı yayımladı.

Haberin Devamı

Nisan ayında yayımlanan IAN Edebiyat dergisi, şairin doğumunun 100’üncü yılı vesilesiyle ‘Behçet Necatigil Sokağı’ başlığıyla hazırlamıştı dosyasını.

 

Necatigil’in bir kasidesinin ve yazısının yer aldığı dosyada, kızları Ayşe Sarısayın ve Semra Necatigil şair babayı, ben ve Selim İleri tanıdığımız Necatigil’i kaleme almıştık. Murat Yalçın, Ömer Erdem, Haydar Ergülen, Armağan Ekici, Erhan Altan ve Alper Beşe de Necatigil’e ve eserlerine farklı açılardan yaklaşan yazılarıyla dosyayı oluşturmuşlardı. Şayet nisan ayında dergiyi alanlardansanız, birbirinden önemli yazıları okumuşsunuzdur zaten...

 

Bu ay, özel bölüm yapan iki derginin de başlığı aynı: “Necatigil 100 Yaşında”.

 

Haberin Devamı

Varlık’ın(1) özel dosyasında yer alan yazarlar: Ayşe Sarısayın, İlyas Koç, Emrah Pelvanoğlu, Hikmet Sami Türk, Zekeriya Başkal, Ahmet Hamit Yıldız,

 

Sezai Coşkun, Tozan Alkan ve Yüksel Pazarkaya.

 

Kızı Ayşe Sarısayın’ın “Behçet Necatigil’e Açık Mektubumdur” yazısında hem bir babaya ait anılar (elbette anne Huriye Necatigil’le birlikte) aktarılıyor, hem de ye Türkiye’nin çalkantılı durumu bu mektupla iletiliyor.

 

Hüzünlü bir yazı. Yazının içindeki kutuda da, Necatigil’in yayımlanan kitaplarının listesini veriyor ve yazıyı şöyle noktalıyor: “100. yıl için emek veren tüm edebiyatçılara, kurumlara, yayınevlerine ve hazırladıkları dosyalarla Necatigil’i anan dergilere teşekkür borçluyuz.”

 

Dergide, Necatigil’in elyazısıyla çıkardığı “Küçük Muharrir” dergisini de göreceksiniz, yayım tarihi: 17.10.1927.

 

Özel sayıda bir yazı da öğrencisi, eski adalet bakanı Hikmet Sami Türk imzasını taşıyor.

 

Haberin Devamı

Çevirmen Behçet Necatigil üzerine iki yazı, onun bir başka güçlü yönünü inceliyor: Tozan Alkan’ın “Behçet Necatigil’in Şiir Çevirileri” ile, Yüksel

 

Pazarkaya’nın “Behçet Necatigil’in Şiirini Almancaya Çevirmek” yazısı bu yönüyle önemli.

 

Varlık’ın dosyasında, Necatigil’in çeşitli türlerdeki ustalığı irdeleniyor.

 

***

 

TÜRK EDEBİYATI’nın(2) Behçet Necatigil Dosyası’nda aşağıdaki adlara rastlıyoruz: Haydar Ergülen, Sezai Coşkun, Tahsin Yıldırım, Necati Tonga, Korhan

 

Altunyay, Sabahattin Gültekin, İbrahim Özen, Mahmut Babacan, Kadir Yüksel, Mustafa Özçelik.

 

Ergülen, “Necatigil’i Düşünmek” yazısında onun şiirimizdeki yerini şöyle özetliyor: “Necatigil, hiç kuşku yok ki yalnızca yazdıklarıyla, söyledikleriyle değil, şiirleriyle de şiiri düşünen, şiir düşüncesi geliştiren ve şiiri düşünmek kavramını yerleştiren bir şairdir.”

 

Haberin Devamı

Sezai Coşkun’un Necatigil’in radyo oyunları hakkındaki yargısına katılıyorum: “Necatigil’in oyunları, tek başına taşıdığı önemin yanında, şiirlerini açıklayan yan metinler olmaları bakamından da mühimdir. Öyle ki bazı oyunlar, anlam katmanı açısından genişletilmiş şiir biçimindedir.”

 

Tahsin Yıldırım’ın yazısında, Behçet Necatigil’in hiçbir yerde yayınlanmamış üç şiirini okuyoruz.

 

Necati Tonga’nın yazısı da bu yönüyle önemli. “Behçet Necatigil’in kitaplarına girmemiş ve derlenmemiş üç yazısı” başlıklı yazısında 1941–1943 yılları arasında Zonguldak’ta stajyer edebiyat öğretmeni olarak görev yaptığı dönemde yazılmış.

 

***

 

BEHÇET NECATİGİL üzerine daha çok konuşulacak, daha çok kitaplar çıkacak.

Haberin Devamı

(1) Varlık, Mayıs
(2) Türk Edebiyatı, Nisan

Yazarın Tüm Yazıları