Dergi sayfalarında bir dolaşma

Pandemi döneminde bizi edebiyattan, sanattan haberdar eden dergileri varakladım. Seçmelerde kendi beğenim dışında karşıt görüşlerin de yer aldığı yazılara da değindim.

Haberin Devamı

Ne yazık ki dergi dağıtıcıları, çıkan her sayının okura ulaşmasını sağlayamıyor. Nedenini sorduğumda genellikle şu yanıtı alıyorum. Çok satmıyorsa getirmiyoruz.

Birçok kitap mağazasının yönetiminde gezici görevliler var, onlar satış raporlarını genel yönetime sunuyorlar, salt satışa göre karar veriliyor.

Geniş bir beğeni anlayışı pandemiye kurban edildi. Dergileri tanıtmamın bir amacı da bulunmazlık anlayışına karşı bir çözüm.

VİRÜS

HER sayısının ilk sayfalarında bir ressamın ürünü var. Bu sayıda Salih Urallı’nın bir eseri. Önsöz’de derginin içeriği tanıtılıyor. ‘Elinden’ bölümünde Ülkü Tamer’in elyazısıyla şiirlerini okuyoruz.

Dergi sayfalarında bir dolaşma

Haberin Devamı

Kuşakdaşım Ülkü Tamer için yazımın başlığı: ‘Zaman onun lehine çalışıyor’.

Şiirlerini okuyanlar -okumadılarsa iyi bir şairi tanımıyorlar demektir, hemen bu eksikliklerini gidersinler  düzyazılarını da ihmal etmesinler. Şairlerin düzyazılarını okurum, onlarda şiirlerine dair gizler vardır.

Yunus Emre yılında onun Yunus’a adadığı ‘Selâm Olsun’ şiiri bence bu ayın şiiri:

*

“Selâm olsun dağa taşa

Yaranlara selâm olsun

Ormandaki kurda kuşa

Cerenlere selâm olsun

*

Dünya üstü kara zindan

Boynumuzda yağlı urgan

Yolculardan hancılardan

Soranlara selâm olsun

*

Ölüm canın has yoldaşı

Diken gülün gönüldeşi

Kar altında deniz düşü

Kuranlara selâm olsun

Kuranlara selâm olsun

*

Ahmet Telli’nin ‘Belirsizlik’ şiiri...

A.Ömer Türkeş, ‘Milli Kimliğin Olmazsa Olmazı Ötekiler’ yazısında, edebiyat, siyaset, tarih üçgeninde, romanımızın anatomisini çıkarıyor. Edebiyat tarihini, siyasal dalgalanmaları, farklılıkları değerlendiren kapsamlı bir inceleme.

(Virüs. Üç Aylık Kültür Sanat ve Edebiyat Ortak Kitabı, Sayı 8, Temmuz/Ağustos/Eylül 2021)

Dergi sayfalarında bir dolaşma

HÜRRİYET GÖSTERİ

‘SALGIN Günlerinde ‘Veba Geceleri’ni Okumak’ - Turgut Göğebakan

Haberin Devamı

‘Veba Geceleri’ni son kertede Orhan Pamuk’un düşünce dünyasına ve roman kurgusundaki ustalığına dair çok şey söyleyen bir roman olarak değerlendiriyorum.”

(‘Defter ve Karanlık Oda - Aynı Rüyanın İçinde’ - Ulaş Bager Aydemir, M. Safa Özütürk

‘Aynı Rüyanın İçinde’de Ahmet Hamdi Tanpınar, İstanbul’u defterine yazmış; Ara Güler ise aynı rüyanın karanlık odalarında İstanbul’un fotoğraflarını basmıştır. Bu kitap yazılı bir müzedir.”

‘Türk Edebiyatında Çukurova - Çukurova’da Tarih, Toplum ve İnsan’ - Erol Çankaya

“Türkiye’de, sanayileşmenin öncelikle ortaya çıktığı yörelerden olan Çukurova, aynı zamanda, edebiyat ve sanatın da üzerinde yoğunlaştığı bölgelerden biridir. Osmanlı döneminde, bölgede 19. yüzyıl ortalarında başlayan zorunlu iskân politikası tarımsal gelişmeye ve ardından kapitalist ilişkilerin ortaya çıkışına yol açmıştır. Cumhuriyet dönemiyle hızlanan toplumsal - ekonomik gelişme içinde Adana bölgenin merkezi olarak belirir. Ne var ki bölgede asıl değişim, İkinci Dünya Savaşı sonrasında, 1946’da çok partili siyasal yaşamla ortaya çıkacaktır.”

Haberin Devamı

(Hürriyet Gösteri, sayı 335, Temmuz-Ağustos-Eylül 2021)

Dergi sayfalarında bir dolaşma

MİLLİYET SANAT

DOSYA: ‘Beyazperdenin suçlu çiftleri’

‘Harika Çocuk 80 Yaşında’ - Serhan Bali

“Henüz üç yaşındayken olağanüstü yeteneğiyle başladığı müzik yolculuğunda solo olarak üç bine yakın konser veren, gerçekleştirdiği kayıtlarla üç milyon müziksevere ulaşan İdil Biret, 80. yaşını İstanbul Müzik Festivali’nde kutluyor.”

Efnan Atmaca’nın Filiz Aygündüz’ün yeni romanı ‘Annem Beni Görsün’le ilgili söyleşisi: “İnsanları anladıkça daha kolay affedebilir oldum.”

Aygündüz, yeni romanı ‘Annem Beni Görsün’de çocukluğunda annesi tarafından görülmeyen bir adamın bugününü anlatıyor.

İnsanı anlamak, anlatmak için yazdığını söyleyen Aygündüz, “Karşındaki, dünyanın en kötü insanı da olsa hikâyesine kulak verdiğinde görüyorsun ki senin canını yakmasına neden olan bir geçmişi var” diyor.

(Milliyet Sanat, Ağustos 2021)

Yazarın Tüm Yazıları