Çocuklarımız müzikçilerimizi tanıyor mu?

SORUNUN cevabını vererek söze başlayayım. Hayır tanımıyorlar!

Haberin Devamı

Çünkü müzikçilerimizi, solistlerimizi, bestecilerimizi tanıtacak, çocuklar düzeyinde biyografik kitaplar yok. Çocuklara, küçük yaşlardan itibaren onların CD’lerini dinletmek yetersiz. Çünkü bestesini dinlediği kişinin kim olduğunu öğrenmek isteyecek olduğunda bu ihtiyacı karşılayacak formasyonda kitaplar yok. Yalnız büyükleri değil küçükleri de sanatçıların yaşamöyküsü ilgilendirir, yaşadıkları ile yarattıkları arasındaki bağı, etkileşimi öğrenmek hepimizin merak alanına girer.
Pan Yayınevi’nin çıkardığı “Biyografik Öyküler Dizisi” inanıyorum ki bu eksiği giderecek.
Dizinin ilk üç kitabı yayımlandı:
Cemal Reşit Rey – Kuğu Kuşunun Şarkısı(1), Tanburi Cemil Bey – Cemil’in Gizli Konserleri(2), Âşık Veysel - Uzun Bir İnce Yol(3).
Yazıların yanı sıra çizimler de kitaplara görsel bir güzellik katıyor.
Bu kitapları okuyacak çocukların ailelerine, öğretmenlerine bir görev düşüyor. Bu adların CD’lerini de çocuklara dinletmek. Kitaptan edinecekleri bilgi ile kulak eğitimi bütünleştiği zaman amaca ulaşılabilir.


* * *

Haberin Devamı


İLK kitap Cemal Reşit Rey için hazırlanmış. Rey besteleriyle, piyanistliğiyle, orkestra şefliğiyle çoksesli müziğimize yoğun emek vermiş, Cumhuriyet’teki çoksesli müziğimizin simge adlarından biri.
Çocuk yaştaki davranışları, ileriye dönük yaşamının ipuçlarını veriyor... Kitapta bu bölüm şöyle anlatılıyor: “Cemal konağın bahçesinde hiç kımıldamadan öylece duruyordu. Gözlerini kapatmış, başını göğe kaldırmış, kollarını hafiften yanlara doğru açmış derin derin nefes alıyordu. Çok küçük yaşından beri kendi kendine oynadığı bu oyun kimileri için çok ilginç, kimileri için de oldukça gizemliydi. Annesi Fethiye Hanım’a göre bu çocuk sesleri dinliyordu, ona göre ileride iyi bir besteci olacaktı. Gerçekten de Cemal Reşit Rey, annesini yanıltmadı büyük bir besteci oldu.”
Yetenekler küçük yaşta kendini gösterir.
Kitapta bestecinin çevresini, ailesini, yaşadığı koşulları da okuduğunuzda onun bestelerini daha iyi bilerek dinleyeceksiniz.
Cumhuriyet kuşağının memleket sevgisini her zaman vurgulamak, her kuşağa bunu belletmek lazım. Cemal Reşit Rey, dört yıl Paris’te kaldı, iyi bir piyanist oldu, orkestra yönetmeyi öğrendi, Paris’teki çevresi, onun Paris’te kalmasını istemelerine rağmen o memleketine döndü. Çünkü öğrendiklerini öğretme tutkusu onu kendi ükesine çekti.
Cemal Reşit Rey’i bütün kuşaklar önemli bir bestesiyle her zaman anımsadılar, anımsayacaklar. Sözlerini Faruk Nafiz Çamlıbel ile Behçet Kemal Çağlar’ın yazdığı Onuncu Yıl Marşı da onun bestesidir.
Kitabın yazılış biçimi, yalınlığı sanırım çocukların rahatça okumasını, bestecilerin hayatını daha yakından öğrenmesini sağlayacaktır.


* * *

Haberin Devamı


MÜZİK tarihini bilmeden o ülkeyi, insanlarını, beğenilerini anlayamazsınız.
Yarın da diğer iki müzikçi Tanburi Cemil Bey ile Âşık Veysel’in kitaplarından söz edeceğim.

-----------------------------------

(1) Cemal Reşit Rey - Kuğu Kuşunun Şarkısı, Aysel Gürmen, Resimleyen: Saadet Ceylan, Pan Yayınları.
(2) Tanburi Cemil Bey - Cemil’in Gizli Konserleri, Serhan Aytan, Resimleyen: Saadet Ceylan, Pan Yayınları.
(3) Âşık Veysel - Uzun İnce Bir Yol, Aysel Gürmen, Resimleyen: Saadet Ceylan, Pan Yayınları.

Yazarın Tüm Yazıları