Burada ne yenir, ne görülür, ne alınır?

Ömür Akkor tutkulu bir gezgin, biraz da maceraperest... ‘Türkiye Gastronomi Atlası’ kitabıyla ülkemizin hem tarihi zenginliklerini hem de yemek kültürünü okuyucuyla buluşturuyor. Eğlenceli bir rehber...

Haberin Devamı

Otomobille, karavanla Türkiye gezisine çıkarsanız, durduğunuz her yerde “Burada ne yenir, en ünlü yemeği hangisidir, bunu en iyi hangi lokanta yapar” diye sorarsınız.

Ömür Akkor hazırladığı ‘Türkiye Gastronomi Atlası’nda işte bu soruları yanıtlıyor. Sizi yemek arama zahmetinden kurtarıyor.

Çok karayolu seyahati yapan biri değilim ama gittiğim kentlerde de böyle bir danışma kitabına ihtiyaç duyarım.

Ömür Akkor, tutkulu bir gezgin, biraz maceraperest, çok şeyin tadını çıkarmış biri.

Hayatından birkaç not yazdığımda gerisini okumak istersiniz...

- Kilis’te doğdu.

- 25.000 kitaplık özel kütüphanesi var.

- Yılda 90.000 km civarında seyahat etti.

- Yayımlanmış 28 kitabı var.

- Kazılara katılmış.

- Görme engelliler için yemek kitabı hazırladı.

- 25 Aralık 2020’de dünyanın en yüksek üs noktasında (Hakkâri, İkiyaka-3500 metre) askerlerimiz için yemek yaptı. 

Haberin Devamı

- Kitapları yurtiçinde ve yurtdışında ödüller aldı.

Burada ne yenir, ne görülür, ne alınır
‘Türkiye Gastronomi Atlası’
Ömür Akkor
Ketebe Yayınları

KİLİS SAYFASINI OKUYUN

Kitabı yemekleri, lokantaları kadar benim yapmadığım her şeyi yaptığı için merakla okudum.

Akkor sadece boğazınızı düşünmüyor. Gittiğiniz yerdeki yapıları da kitabına alarak yemek dışında mola vereceğiniz yerleri sıralıyor.

‘Memleketim Kilis’ sayfasını okuyun.

Kilis’te zeytinyağı bir kültürdür.

Bölgede fazla yetiştiği için her ev bolca zeytinyağı kullanır.

Urfa’da sabah namazı sonrası
tirit yemek önemli bir gelenektir.

Zeytinyağının
bu kadar bol olduğu bir yere çok sempati duydum.

Yemek ekseninde o yerin gezilecek, görülecek yerleri de söz konusu ediliyor.

Tarihi kent Mardin’de ‘Görmen Gerek’ bölümünün başında gezilecek tarihi yerler var:

- Eski Şehir

- Eski Çarşı

- Deyrulzafaran Manastırı

- Zinciriye Medresesi

- Mardin Ulu Camisi

- Kasımiye Medresesi

- Bakırcı Dükkânları

Bu bilginin altında ‘Yemen Gerek’ bölümü var. Tarihi yerleri gezdikten sonra yerel mutfağın en lezzetli yemeklerini yiyebilirsiniz.

‘Anadolu Üçlemesi: Çorum, Amasya, Tokat’ bölümünden sadece Çorum’u gördüm. Orada üniversitede konuşma yaptım.

Haberin Devamı

Trabzon’a gittiğimizde Akçaabat köftesi yedim.

BÜTÜNLÜK SAĞLAMIŞ

Şimdi tek başına bilgi içeren kitaplar sanırım eksik kalıyor. Akkor gidilen yerin tarihini, tarihi binalarını, lokantalarını anlatarak bir bütünlük sağlamış.

‘Seyyahlara Bursa Rehberi’ni eleştirel bir anlayışla okudum, gördüğüm bir kenti ne kadar tanımışım diye.

Bu kadar ayrıntılı gezmemişim, Trilye’yi çok severim. ‘Trakya Köfteciler Rehberi’, seçme konusunda size yardımcı oluyor.

Ben elbette zeytinyağının ağırlıkta olduğu yerleri tercih ediyorum. ‘Edremit – Ayvalık’ arası oraya gidenlerin, yerleşenlerin işine yarayacak.

Eğlenceli bir rehber, bildiğinizi sandığınız/sandığım bir geziye çıktım.

Haberin Devamı

Bu kitap kadar Akkor’un yaşamı da, kitapları da ilgi çekici.

Yazarın Tüm Yazıları