Boğaz’da sanatlı bir gün

BUGÜN Boğaz’a giderseniz, mutlaka Perili Köşk’e uğrayıp çağdaş sanatın en seçkin örneklerini görünüz.

Haberin Devamı

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan oluşan bu seçki, sanatın bugünü üzerine, disiplinlerarası etkileşimlerle ilgili, yeni bilgiler, yeni duyumlar öğretiyor.Sergilerin birinin adı Tutku, diğeri ise Görünenin Ardındaki başlığını taşıyor. Hafta sonları, binada atölye çalışmaları da yapılıyor.Sergi rehberleri size eşlik ederek, derinlemesine anlamanızı sağlıyor.Borusan Contemporary, 20. yüzyıla damgasını vuran 20 çağdaş sanatçının eserlerinden seçmelerin eşliğinde, “Çağdaş Sanat Okumaları” düzenliyor. Bunlardan biri yakın zamanda, 25 Kasım’da Kültür Üniversitesi’nde düzenlendi, başka üniversitelerde de devam edecek.Bu tür çalışmaların görsel bilgileri arttıracak özelliğini destekliyorum.Bilerek sevmenin bu uygulamalarla yaygınlaşacağı inancındayım. Tutku sergisi edebiyatla görselliğin bir araya gelerek ulaştığı yeni bir bileşimi gösteriyor.Edebiyattan sanata göndermeler, her ikisinin birlikte ve ayrı ayrı çağrışım buluşmaları bu sergide buluşuyor. Küratör Necmi Sönmez serginin özelliğini şöyle açıklıyor:“21. yüzyıl Türk edebiyatının en önemli temsilcilerinden biri olarak değerlendirilen yazar Leylâ Erbil’in (1931-2013) eserleriyle diyalog kurarak, koleksiyonun ‘imgesel karakterlerini’ su yüzeyine çıkarmak arzusundadır.”Sergi aşağıdaki soruların yanıtını veriyor:Bir çağdaş sanat koleksiyonu ile bir yazar arasında nasıl bir bağlantı kurulabilir? Dahası bu bağlantı izleyicilere ne aktarabilir?Yazarın sorgulayan yaklaşımının bir başka sanatta yansımasının ilgi çekici sergisi.Erbil’in kadın-erkek ilişkilerindeki sorgulama ısrarı, kadın karakterlerin fazlalığı, onun “Tutku” ekseni çevresinde edebiyatla görsel sanatlar arasında bağ kurulmasını pekiştiriyor.Leylâ Erbil, içerikte ve biçimde tabuları yıkan bir yazardı. “Hallaç”tan “Tuhaf Bir Erkek”e kadar uzanan bir çizgisi hep başkaldırı doğrultusunda genişledi.Bu sergiyi gezdikten sonra Leylâ Erbil’i yeniden okuma gereği duyacaksınız.Sergiye gitmeden önce de okumanızda fayda var.

* * *

Haberin Devamı

GÖRÜNENİN ARDINDAKİ’ni de aynı adlı sergide göreceksiniz.Sanat insanlığın bütün hallerini yansıtan en önemli öğe. Üstelik yüzeysel görüntüler çoğu zaman bizi derinliklere çekmezler, görüp unutmamıza neden olurlar.Nedir bu serginin birinci amacı?“Görünenin Ardındaki sergisi kültürümüzün mevcut durumlarından birini; genellikle görünür yüzeyin altında kalan ve artan yabancılaşma ile güven eksikliğinin yarattığı atmosferi yansıtmayı amaçlar.”Bu sergi size yaşadığımız krizleri, etnik çatışmaları, yoksul ile zenginin arasındaki uçurumları, göç krizini, işkenceyi, yoksulluğu anımsatıyor ve kalıcı iz bırakıyor.Parçalanmış Zaman’ı, Misafirler’i unutmuyorum.

* * *

Haberin Devamı

BORUSAN CONTEMPORARY’deki sergileri gezin.Sanatın işlevinin, farklı türlerin birbiri arasındaki dolayımların tadını çıkarın.Cumartesi-pazar günleri 10.00-20.00 arasında görebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları