Bir siyasetbilimcisine saygı

Haberin Devamı

‘İlter Turan’a Armağan’ kitabında hem siyasetbilimci İlter Turan’ın hayatı, bilimsel çalışmaları üzerine yazıları hem de alanında etkili siyasetbilimcilerin makaleleri yer alıyor


Tanınmış siyasetbilimcilerden İlter Turan’a ‘armağan’ olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan kitap, Türkiye’de siyasetbiliminin gelişimi, bugün geldiği yer konusunda aydınlatıcı bilgiyi verebilecek önemli yapıtlardan biri.
Kitabın başındaki ‘İlter Hoca İçin’ yazısında bakın ne deniyor: “Elinizdeki kitap, Prof. Ersin Kalaycıoğlu’nun tanımıyla, ‘Türkiye’de Siyasetbilimi’nin bilim olmasına yol açan’ bir bilim insanına olan borcumuzu yerine getirdiğimiz bir armağan kitabı. Kitabın adına da İlter Turan hocamızın da seveceğini umarak, ‘Siyasetbilimi’ dedik.
Hoşgörüye davet
İlter Turan’ı tanıdıysanız, bir bilim insanının, bilgiyi nasıl özümsediğini, bilimin özündeki hümanizmi özümsemiş, gerçek akademisyenlerin bilgileri nasıl sindirdiğini anlamışsınızdır. Sözünü ettiğim hümanizmin doğrultusunda, yüzündeki ifade zıt fikirde olanlar için bile hoşgörüye davetin izlerini taşır. Bilimin kızgınlıkla, saplantılarla gerçekleşemeyeceğini yalnız kitaplarında değil, konuşmalarında da hissedersiniz. Bu tür kitapların önemini kamuoyuna duyurmanın medyanın görevleri arasında olduğunu anımsatmak isterim.
Uluslararası İlişkiler Bölümü adına, Nihal İncioğlu ve Pınar Uyan Semerci’nin ortak imzasıyla yer alan ‘Sunuş’ta onu şu sözlerle anlatıyorlar: “İlter Hoca’nın derslerinden, yazdıklarından, sohbetlerinden ve deneyimlerinden öğrenmiş olan bizler, daha nice öğrencileri ve meslektaşları adına bu kitapta kendisine teşekkür etmek; bilgisi, enerjisi, en gencimizden en büyüğümüze gösterdiği özeni ve saygısı ile akademide örnek alabileceğimiz İlter Hocamız olduğu için ne kadar şanslı olduğumuzu dile getirmek istedik.”
Yukarıdan bakmak yerine...
Çok iyi temeller üzerine kurulmuş hoca-öğrenci ilişkilerinin bir akademisyen için en gerekli özellik olduğunu, üniversite öğrenimi görmüş herkes bilir. Yukarıdan bakarak öğretme yerine, karşısındakinin görüşüne değer vererek öğretilen bilgi kabul görür. Kitapta öğrencilerinin, dostlarının kaleme aldığı yazıların çoğu İlter Turan’ın bu özelliğini öne çıkarıyor. Şule Kut, ‘Hocam, Başkanım, Rektörüm...’ yazısında hocasının kişiliğinin ana unsurlarını yazıyor, ayrıca da akademik yaşamından kesitler sunuyor: “İlter Hoca, Türkiye’de siyasetbilimi duayenlerinden, uluslararası ilişkiler’in öncülerinden, Türkiye’nin uluslararası akademik camiada en saygın sosyal bilimcilerinden...”
Kitaptaki yazıları okuduğunuzda, kolektif akademik çalışmaları nasıl yönlendirdiğini, uzlaşma kültürünü tartışmalara nasıl yerleştirdiğini, akademik arkadaşlıkları dostluklara dönüştürmekteki ustalığını göreceksiniz. Ayrıca ikinci bölüm itibariyle uzman ve meraklıları için önemli ‘siyasetbilimi’ makaleleri yer alıyor. Her aydının kütüphanesinde yer almalı.

Haberin Devamı

Bu hafta sorumuzu doğru cevaplayıp Şebnem Burcuoğlu’nun ‘Kocan Kadar Konuş 2-Diriliş’ kitabını kazanan okuyucularımız...

Haberin Devamı


Volkan Sancaklı, Şeyma Demirbağ, Eray Sezer, Altan Calmasur, Burcu Gül, Cemil Dolay, Hakan Alp, Ahmet Anıl Alpan, Haluk Küçükşahin, Metin Özinan, Buket Arıcan, Eyyup Kıvanç Çelik, Murat Yılmaz, Atilla Akkülah, Mertcan Erol, Ali Tufan, Mert Gülaçtı, Özgür Güldoğan, Garip Özdel, Gökhan Akdemir, Adem Aydoğmuş, Berk Erkent, Eser Baylakoğlu, Şaban Ertin, Zerrin Ertin, Tümkut Pala, Saygin Engin Yamcici, Nihal Topsakal, Atilla Başaran, Murat Sürel, Nurgül Topsakal, Hafize Özben, Uğur Eraydın, Eray Aydın, Alper Akdumanlar, Tolgay Şenyuva, Volkan Kaban, Gürzap Çimşit, Tamer Birkan Berk, Metin Koymat, Hakan Güler, Hatice Güneş, Esin Coşkuner, Ümit Kaan Topcuoğlu, Vedat Çakır, Çağrı Burak Düvenci, Lütfi Özarslan, Burcu Sezginer, Aysun Demirörs, Safiye Şenlik.

Yazarın Tüm Yazıları