Basın Özgürlüğü Ödülleri verildi

Haberin Devamı

CUMA akşamı saat 19.00’da The Marmara’da yapılan törenle 24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü Basın Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu. TGC (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti) basın özgürlüğünün önlenmeden, kısıtlamaya uğramadan gerçekleşmesi için çalışmalarda bulunuyor.
Törende yoğun bir kalabalık vardı.
Gazeteciler, yazarlar, ilgililer, dinleyiciler salonu doldurmuşlardı.TGC, yurt çapında düzenlediği sempozyumlarla, toplantılarla, basın özgürlüğü konusunda duyarlılığını koruyor ve üyelerinin çabalarıyla da bu işlevini başarıyla sürdürüyor. Açılış konuşmasını cemiyet başkanı Turgay Olcayto yaptı.
Ödül, kişi dalında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verildi. Kurum dalında da ödüller şöyle belirlendi:
Birgün gazetesi
Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sivil Toplum Örgütü
Gelenlere Düşünce Suçuna Karşı Girişim’in hazırladığı bir kitap armağan edildi:
Dün-Bugün-Yarın.
Türkiye’de Düşünce Özgürlüğü Raporu (1995-2015)
Kapak fotoğrafı geçmişten bugüne kötü günleri anımsatıyor:
“Yıl 1995
Savcının kapısı önünde gönüllü suçlular.”
DGM dönemini orada sorgulanmayanlar da bilirler.


* * *

Haberin Devamı


BU tür kitapların yararını, işlevini anlatmanın uzun maddelerle mümkün olduğunu belirteyim. Bu on yıl içindeki durumun bir özetini öğreniyoruz. Değişmeme oranının değişenden çok olduğunu görerek üzülüyoruz.
Bir günün, bir olayın muhasebesini yaparken, kaynak kitap olarak bu çalışmalara müracaat edebiliyoruz. Çünkü bütün alanlardaki durum saptaması, ancak mukayeseler sonucunda mümkün olur. Kitabın en çok kullanılacak bölümü bence 22-57. sayfalar arasındaki tarihler, başlığı şöyle:

“SON 20 YILIN DÖKÜMÜ


Yıl Yıl, ay ay, gün gün”
Bu bölümün ilk sayfasındaki bilgileri özetleyeceğim:
“20 yıl önce 1995’te dünya nüfusu 5.7 milyar, Türkiye nüfusu 62.1 milyon kişi idi. Şimdi 2015 başında dünya nüfusu 7.3 milyar, Türkiye nüfusu 75.8 milyon. Dünyadaki her 100 kişiden yaklaşık olarak 1’i T.C. yurttaşı.”
Bu 35 sayfalık ajanda bize Türkiye’nin hem siyasal hem de özgürlüğe ilişkin haritasını sunuyor.
Siyasal çalkalanmalarla özgürlük arasındaki gelgitleri buradan izleyebiliyoruz. Son 20 yıla, ondan önceye genel bakışlar ana başlıkları oluşturuyor. Ana yazıdan sonra görüşler, yorumlar var. Ana başlıkları sıralayalım:
Birinci Bölüm: Politikada Neler Değişti?
İkinci Bölüm: Hukukta Neler Değişti?
Üçüncü Bölüm: Toplumsal Algıda Neler Değişti?
Kitapta; farklı görüşteki, farklı siyasal anlayıştaki, farklı ideolojilerdeki kişilerin görüşlerini bir arada okumak, konuya daha bilgili, daha nesnel yaklaşımınızı sağlayacaktır.


* * *

Haberin Devamı


UMUDUMUZ gelecek 24 Temmuz’larda tam özgür bir ortamda bu günü kutlamamız.

Yazarın Tüm Yazıları