Baksı’dan yeni projeler

Baskı Kültür Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti, Zeytinburnu Fişekhane’de toplandı. Heyetteki kadın üye sayısı yediye yükseldi. Yeni yönetim kurulundaki kadın üyelerle birlikte Baksı’daki kadın üye sayısı 13’e yükselmiş oldu.

Haberin Devamı

Toplantının ana gündemini, yeni açılacak ‘Osman Dinç-Gözlemevi’ ve ‘Kıraçta Heykel’ sergileri ile Çocuk Şenliği ve Kadın İstihdam Merkezi oluşturdu.

Ayrıca Anadolu Ödülleri’nin 2021’de yeniden düzenlenmesine ve bu bağlamda, mekân, lezzet ve ses konularına yönelik ‘Anadolu’yu Anlamak’ üst başlıklı araştırma ve uygulama projesinin hayata geçirilmesine karar verildi.

Film festivali ve konserlerin ise pandemi koşullarına bağlı olarak uygulanmaya konması kararlaştırıldı.

BAKSI MARKASININ GELECEĞİNİ İNŞA EDECEK PROJELER

VAKIF Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Koçan, çalışmalarının odağında yine kadın ve çocukların olacağını söyledi:

“Baksı’nın etrafındaki sinerjide, masumiyet ve samimiyet var. Bugüne bu sivil kültürle geldik. Gelecekte de sivil bir kuruluş olarak var olmak istiyoruz. Bir yandan çocuklarımızı Yetenek Eğitim Merkezi’yle geleceğe hazırlayıp istihdam sağlarken, Kadın İstihdam Merkezi projesiyle de kadını ekonominin aktif bir parçası haline dönüştüreceğiz. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen bu merkez, Baksı Müzesi’nden sonra Bayburt’a kazandırdığımız ikinci önemli yapı olacak.

Haberin Devamı

Yeniliğe kapımızı açık tutmak istiyoruz. Bunun için Gelecek İçin Öneriler kurulunu oluşturduk. Gençlerimizi ve taze fikirleri olanları faaliyetlerimize katkıda bulunmaya davet ediyoruz.”

Sergiler:

25 Mayıs’ta ‘Kıraçta Heykel’ ziyarete açılacak.

Osman Dinç’in ‘Gözlemevi’ sergisi ise 20 Temmuz’da sanatseverlerle buluşacak.

Anadolu Ödülleri’ne başvuru mayısta başlayacak, ekime kadar sürecek.

Ağustos ayında valilik, belediye, Bayburt Ünivesitesi’nin ve TÜRSAK’ın katkılarıyla bölgenin ilk film festivaline ev sahipliği yapacak.

Eylül ayında Öğrenci Sanat Şenliği gerçekleştirilecek.

YENİ AKM AÇILIRKEN

İHSAN Yılmaz’ın AKM ziyaretiyle ilgili yazısını okudum.

Birçok yenilik içeriyor. Bunlardan en hoşuma giden bir müzik kütüphanesinin yapılması, ayrıca kitap okunacak, oturulacak bir kafenin de yapılması.

Müzik kitapları birçok kitapçıda bulunmuyor, okuru az olduğu için ancak ısmarlanınca alabiliyorsunuz. Bu konuda müzik kitabı yayımlayanların da sevineceğinden kuşkum yok.

Haberin Devamı

Binada tiyatroya, sinemaya da yer verileceğinden, o konuyu kapsayan kitaplar da konulabilir.

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayımladığı kitapları da buradan alabilmeliyiz. Çünkü şu anda bu kitapları da İstanbul’da satan bir yer yok.

Bütün dünyada uygulanan bir durum gerçekleştirilebilir. Devlete bağlı toplulukların konser kayıtları satış mağazasında sunulmalı, operaların videolarının yayımlanmasını da yıllardır bekliyorum. Çoğu bir kez temsil eden operaların kayıtları seyirciye iletilmeli.

Değişik salonlarda yapılacaklar tür çeşitliliğini de gerekli kılıyor.

Eski AKM’de konferanslar, sempozyumlar yapılırdı, bu etkinliklere de yer verilmeli.

Haberin Devamı

İLHAN USMANBAŞ VE ECE AYHAN

NURAN Çakmakçı’nın İlhan Usmanbaş’la konuşmasını okurken, Ece Ayhan’ın ‘Bakışsız Bir Kedi Kara’ bestesi adeta kulağımda yankılandı.

Şiirle müziği birleştiren bu beste, Usmanbaş’ın sadece müzisyenlerle değil, edebiyatçılarla da ilgisini kurdu.

Atıfet Usmanbaş’a da İlhan Usmanbaş’a da uzun ömürler diliyorum.

Fazıl Say’ın jesti için de ben teşekkür ediyorum.

DİPNOTLAR

BAHAR Çuhadar’ın Sabahattin Ali’nin sözlerinden yapılan besteler yazısını okurken, Sabahattin Ali ile ilgili kitapları da anımsatmak içimden geçti.
Filiz Hiç Üzülmesin - Filiz Ali
Sabahattin Ali - Anılar, İncelemeler, Eleştiriler - Sevengül Sönmez
Sabahattin Ali Olayı
- Kemal Bayram Çukurkavaklı
Yok Bi’şey Acımadı
- Filiz Ali

Haberin Devamı

OKTAY AKBAL ÖDÜLÜ BELLİ OLDU

MUĞLA Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 2021 yılı 1. Oktay Akbal Edebiyat Ödülü’nü saptamak üzere aşağıda adları bulunan seçici kurul üyeleri, 1-4 Nisan 2021 günleri ödüle aday olan yapıtları COVID-19 salgını yüzünden sanal ortamda, online yazışmalarla ele almak, değerlendirmek zorunda kalmıştır. Önce her üye belirlenen puanlar çerçevesinde üç yapıt için oy kullanmış, önerilen bu yapıtların aldığı puanların değerlendirilmesiyle de “Edebiyatımızın farklı alanlarında eserler vermiş olan şair ve yazar Adil İzci, ‘Canım Ada’ adlı kitabında Heybeliada’daki doğal yaşama ve adalılara ilişkin gözlem ve izlenimlerini, geçmişle de bağlantı kurarak öyküleştirmekteki ustalığı, dile gösterdiği özen, yalın ve içtenlikli anlatımı nedeniyle” ödüle değer bulunmuştur.

Haberin Devamı

Seçici kurul: Aykut Küçükkaya, Ayşe Sarısayın, Doğan Hızlan, Hikmet Altınkaynak, Rûken Kızıler, Zeynep Oral.

 

Yazarın Tüm Yazıları