Bakanlığa bağlı müzeler

Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı gerek özel müzeler hakkında bilgi verilmesinin gerekli olduğuna inanırım.

Haberin Devamı

Yaşadığınız kentteki müzelere gitmelisiniz. Çünkü sadece bugünün sergileri görsel tarihimizi anlamanızda yeterli değildir. Müzeler sadece belli malzemelerin, resimlerin saklandığı yerler değildir. Böyle bir anlayış müzeyi çağdaş etkinliklerden uzakta tutar.

Sanat tarihi bölümü bulunan üniversitelerin de müzeleri olmalıdır. O üniversitedeki öğretim üyelerinin kimilerinin de eserlerini oraya bağışladıklarını biliyoruz. Söyleşiler için gittiğim Anadolu’daki üniversitelerin, bu özelliği yerine getirdiklerini gördüm.

Yetkililerin verdiği bilgilere, yorumlarla birlikte yazımda yer verdim.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı hizmet veren 3 resim ve heykel müzesi bulunmaktadır. 1963 yılında Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, 1973 yılında İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi ile 1976 yılında Ankara Resim ve Heykel Müzesi açılmıştır.

Haberin Devamı

Bakanlığa bağlı müzeler

ANKARA RESİM VE HEYKEL MÜZESİ
Ankara Resim Ve Heykel Müzesi olarak faaliyet gösteren yapı, Yüksek Mimar-Mühendis Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından 1927 yılında Namazgah Tepesi’nde inşa edilmiştir. I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en güzel örneklerinden olan yapı Türk Ocakları merkez binası olarak projelendirilmiştir. Atatürk, bu projeyi Arif Hikmet’in kendi çizdiği suluboya resminden bakarak beğenmiş ve onaylamıştır.

Ayrıca, binada Türk motiflerinin kullanılmasını istemiş ve yalnızca Türk işçilerinin çalıştırılmasını emretmiştir. Türk taş ustalarının önemli bir kısmı Kurtuluş Savaşı’nda cephede şehit düştüğünden Mimar Koyunoğlu mezar taşı ustalarını toplayarak Marmara adasından binbir güçlükle getirttiği mermerler ile binanın inşaatını tamamlamıştır.

Türk Ocağı Merkez Binası, 1976 yılında ise Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilerek yapılan onarımlar sonucunda 2 Nisan 1980 tarihinde Ankara Resim ve Heykel Müzesi olarak hizmete açılmıştır. I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en görkemli yapılarından biri olan Ankara Resim ve Heykel Müzesi binası, Ankara Resim ve Heykel Müzesi, aynı zamanda birçok ilke de ev sahipliği yapmıştır.

Haberin Devamı

Müze binası, 1976 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’ndan dört değerli tablo ile Osman Hamdi Bey’in ‘Silah Taciri’, V. Vereshchagin’in ‘Timur’un Mezarı Başında’, Zonaro’nun ‘Genç Kız Portresi’, Emel Cimcoz (Korutürk)’un ‘Türk Çocuğunun Atatürk’e Şükranı’ birlikte teslim alınmış, bu eserler müze koleksiyonunun ilk parçaları olarak kayda geçmiştir.

Şu anki sergiler:

‘Başyapıtlar’ Daimi Sergisi

Görsel sanatlar alanında Türk sanat tarihinin son 150 yıllık serüvenini muhafaza eden milli bir hazine olan Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nin teşhiri yenilenmiştir. Küratörlüğünü Kıymet Giray’ın yaptığı yeni teşhirde, aralarında Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, İbrahim Çallı’dan Bedri Rahmi Eyüboğlu’na resim sanatının önde gelen isimlerinin paha biçilemez 232 adet eseri ile heykel sanatının en önemli 28 adet eseri yer almıştır.

Haberin Devamı

‘Zaman’sız İzler’ Geçici Sergi

Ankara’nın tam kalbinde şehrin siluetini şekillendiren ikonik binanın tarihçesi, müzeye dönüşüm hikâyesi, sanat tarihimiz için de büyük öneme sahip olan emeği geçen sanatçılarla devlet adamlarına ilişkin bilgilerin yer aldığı sergi, 2021 yılının aralık ayına kadar ziyaret edilebilecektir.

Sanatseverler, müze için ilk defa kurulan web sitesinden (www.arhm.ktb.gov.tr) de müze ve koleksiyona ilişkin ayrıntılı bilgilere ulaşabilecek ve etkinlikleri yakından takip edebileceklerdir.

ERZURUM RESİM HEYKEL MÜZESİ VE GALERİSİ

Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlüğü, daimi ve geçici sergi salonlarının yanı sıra Kongre Salonu olarak düzenlenmiş bölümü ile 2016 yılı itibariyle Kongre Binası’nda faaliyetlerine devam etmektedir.

Haberin Devamı

Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi koleksiyonu, Türk resim sanatının çeşitli dönem özelliklerini yansıtan öncü sanatçıların eserlerinden oluşmaktadır. Türk sanat tarihinin önemli örneklerini bünyesinde barındıran müze, bulunduğu yapının tarihi önemi ve sanat tarihsel niteliğindeki eserlerle bölgesel etki alanı içinde önemli bir kimliğe sahiptir.

İZMİR RESİM HEYKEL MÜZESİ VE GALERİSİ

Müze, 9 Eylül 1952 tarihinde Kültürpark içinde bir galeri olarak açılmıştır. İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü sanatçı Turgut Pura’nın da katkılarıyla 1973 yılında, İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi olarak faaliyetlerini yürütmüştür.

Tanzimat Dönemi’nin sembolleşmiş sanatçıları ile Cumhuriyet Dönemi ve beraberinde gelişen dönemlerin önemli temsilcilerine ait eserler müzenin koleksiyonunu oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

30.10.2020 tarihinde İzmir Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen deprem sonrası İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi hizmet binasında hasarlar meydana gelmiştir. Binanın yapısal fonksiyonunu kaybetmesi sebebiyle Nisan 2021 tarihinde ziyarete kapatılmasına karar verilmiştir. Müzenin yeni hizmet binasına taşınma süreci devam etmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları