Arif Sağ’ı yeniden dinleyin

Eski kayıtların hemen hemen hepsi yeniden LP formatında yayınlanıyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta dinlediklerimden biri ‘Arif Sağ-70’ler’ uzunçaları.

Plağın içinde Türkçe–İngilizce olarak hayatının, sanatının yer aldığı bir yazı yer almaktadır.

Oradan alacağım birkaç cümle, hayatı üzerine bir hatırlatma özelliği taşıyor.

Sanatçının dönemlerini, o çalışmalardaki ürünlerini buradan okuyabilirsiniz.

Köln’de, Hollanda’da birçok konserler verdi.

Arif Sağ’ı yeniden dinleyin

LP’sinde hangi parçalar var:

A Yüzü

- Hayat Uçurum Oldu

- Sen Nankörün Birisin

- Dert Hamalı

- Ne Bu Surat Bu Çehre

- Seven Umutlu Olur

- Sana Gelmek İstiyorum

A yüzündeki bütün parçaların sözü müziği Arif Sağ’a aittir.

B Yüzü

- Bu Ayrılık Neden Oldu

- Yol Yakınken Dönelim

- Kaybolan Mutluluk

- Kaşların Kara Leylam

- Sazım

- Misket

*Mega Plak

Haberin Devamı

Arif Sağ ve Erdal Erzincanlı’nın uzun yıllar boyunca sürdürdükleri bağlama eğitimi çalışmaları ‘Bağlama Metodu’ başlıklı iki ciltlik bir metot kitabına dönüştürülmüştür. Birinci cilt, alıştırmalar ve repertuvara, ikinci cilt diziler ve pozisyonlara ayrılmış. Metodun bütün sayfa düzenini de Arif Sağ yapmış. Pan Yayınları’ndan çıkan kitap Türkçe ve İngilizce olarak iki dilde yayınlanmıştır.

‘Bağlama Metodu’nun Önsöz’ünde saz ve kitap hakkında bilgi veriliyor:

“Bağlama, farklı isim, tip ve türevleriyle Asya’dan Avrupa’ya uzanan geniş bir coğrafyada hem tezeneli hem de tezenesiz (şelpe) icra edilebilmesi özelliği ile Anadolu’da çoklu bir gelişme göstermiştir. İcra tarzlarındaki bu çoklu gelişmenin yanı sıra ‘düzen’ diye tabir edilen farklı akort biçimlerini bünyesinde barındırıyor olması, bu çalgıya farklı bir kimlik kazandırmıştır.

Anadolu’daki geleneksel müzik kültürü içerisinde biçimlenen bağlamanın bu özgünlüğü özellikle âşık müziği bünyesinde bulunan usta-çırak eğitimiyle günümüze kadar aktarılmış; zaman içinde kentleşme süreciyle birlikte akademik eğitim alanında da yerini almıştır.

Ancak, bağlamanın çoklu gelişim özelliğinin akademik eğitim alanında yeterince yansıtılamadığı düşüncesi, bizi böyle bir metodu hazırlamaya yönlendirmiştir. Bu bağlamda da, farklı dönemlerde bireysel gayretlerle devam ettirdiğimiz çalışmalar, 2000 yılından itibaren birleştirilerek ‘Bağlama Metodu’ yazma eylemine dönüştürülmüştür.

Bağlamanın özgünlüğünü oluşturan öğelerin korunması gerektiği düşüncesi de bu birlikteliğin temel ilkesi olmuştur. Ancak burada şunu belirtmek gerekir ki bu çalgının bütün özgünlüğünü kapsamlı olarak bir kitap halinde sunmak olanaksızdır. Nitekim bağlamadaki farklı icra tarzlarının yanı sıra, birçok düzen uygulamalarının varlığı ve bu düzenlerin adeta ayrı bir çalgı mantığı ile icra ediliyor olması, bu düşünceyi desteklemektedir.”

Haberin Devamı

ALAFSAR RAHİMOV’UN İLK CD’Sİ

BALABAN
ustası Rahimov’un ‘Panik’i sanatçının ilk albümü.

Balaban nasıl müziğe başladı. Müzik onun için hangi özellikleri ve işlevleri taşıyordu. Benim de bildiğim, birçok kişinin bildiği türküleri yeni bir sanatçının icrasıyla dinlemek doğrusu hoşuma gitti. Değişik sazların aynı parçalara getirdiği farklılık, dinleyicinin müzik zevkini yeniler. İlgi duymadığınız, belki de sevmediğini bir enstrüman size bazı parçalarla gelir ve o sazı sevdirir. Ben müzikte yenilenmeyi böyle yorumladım.

Yeniliğin, türlerin kesişmesinin yeni dinleyici yaratmaktaki rolü çok büyüktür. İyi bir müziği bütün dünya dinler, müzik ortak duyguları içerdiğinden en yaygın sanat türüdür.

Haberin Devamı

On yaşında eline aldığı balabanla tanışan ve sonrasında dünyaya açılan Alafsar Rahimov’un ilk solo albümünün aranjörlüğünü Etibar Asadli, kreatif direktörlüğünü Hilal Beyazıt yapmış. Albümde, balaban, zurna ve vokal Alafsar Rahimov’a ait...

Dünyaca ünlü Alim Kasımov ve Elnur Hüseynov’un da konuk sanatçı olarak yer aldığı albüm cazın farklı tınılarını dinleyicileriyle buluşturuyor.

Dünyaya adını balaban ve zurna ile duyuran sanatçı, ilk caz albümüyle ve albümde yer alan kendi besteleriyle müziğe yeni bir soluk getiriyor. Balaban ile başlayan yolculuğuna zurnayı da katarak cazın farklı türlerini keşfeden ve müziğin birleştirici gücüne inanarak farklı nefeslerde dinlenen sanatçı, Panik albümüyle kültürel bir köprü kuruyor halklar arasında. Azeri eserlerin yer aldığı albümde, Bahçalarda Mor Meni, Feridem, Uzun Dere, Ay Dilber, Getme Getme, gibi bilinen anonim türküler de yer alıyor...

Haberin Devamı

Rahimov, cazın farklı türlerini düşünerek, balaban ve zurnanın farklılıklarını dinleyenlerine hissettirmek için etnik ve caz müzik arasında bir köprü oluşturuyor. Bu köprü ile farklı dillerden, dinden, ırktan gelen insanlara müzikle bir arada yaşamanın mümkün olduğu duygusunu aktarıyor.

*

BİLDİĞİNİZ parçaları, bir ustadan Arif Sağ’dan, yeni icraları da Alafsar Rahimov’dan dinleyerek farklı bir pazar günü geçirebilirsiniz.

* Kalan Müzik

Yazarın Tüm Yazıları