Alev Ebüzziya’nın seramikleri

Seramik sanatının önde gelen isimlerinden Alev Ebüzziya Siesbye’nin ‘Tekerrür’ adını verdiği sergisi Arter’de devam ediyor.

Haberin Devamı

‘Tekerrür’, Ebüzziya’nın 2019’da bu sergi için ürettiği yüksek pişirimli seramik çanaklardan oluşuyor.

İsmini Sören Kierkegaard’ın ‘Tekerrür’ başlıklı kitabından alan sergi, Alev Ebüzziya’nın gündelik ve kadim bir nesneyi tek bir malzemeye, yönteme ve biçime odaklanarak, kendi özgün yorumuyla sunan yapıtlarını bir araya getiriyor. Sanatçının tekrar eden formlar arasındaki nüansların keşfini izleyiciye bıraktığı sergiyi görmek için 5 Mart Cuma gününe kadar zamanınız var.

Sanatçının tasarladığı, Kopenhag merkezli tasarım firması Raawii tarafından farklı renklerde sırlanarak üretilen seramik serisinin zarif ve çok yönlü örneklerini Arter Kitabevi’nde bulabilirsiniz.

Sanatçı için epey yazdım, Paris’te de beraber resim atölyelerini gezdim.

Arter’in hazırladığı Alev Ebüzziya Siesby–‘Tekerrür’ kataloğundaki bazı yazılardan bilgiler aktaracağım.

Haberin Devamı

Eda Berkmen: “Alev’in çanağını, görünmeyecek kadar küçük ayağından, tek renkte sırlanmış oluşundan, ince ağzının hafifçe kıvrılarak bir öncülün varlığını ima eder. Bir önce ile bir sonra olduğunu varsayar. Yüksek pişirimli bu çanakların genelde birkaç ince yatay çizgi hariç süslemesi yoktur.”

Nermin Kura: “1960’lardan beri stüdyo seramik sanatçısı olan Alev Ebüzziya Siesbye 20. yüzyılın başlıca seramik çanak ustalarından biri olarak anılır.”

Ali Kayaalp: “Alev Ebüzziya’nın çanaklarında bir geçit resmi yaptığını düşünmek olasıdır. Bu serüveni bilenler, Mezopotamya, Anadolu veya antikçağ formlarını hazırlamaktan kendilerini alamazlar.”

Abidin Dino: “Alev, önce Selçukluların, sonra Osmanlıların, nakışlı duvar çinileri, rengârenk sırlı tuğlalar, oksit ve çini sanatında ustalaştığı bir ülkede, Türkiye’de doğdu.”

İyi bir seramik sanatçısının sergisini görmenizi tavsiye ederim.

EVİN İYEM’İ RAHMETLE ANARAK

Evin Sanat Galerisi 25 yaşında. Galeride birçok sergi görmemin yanında genç ressamlar için verilen Nuri İyem Ödülü törenlerine de gider, konuşmalar yapardım. Sergide genç kuşağın yapıtlarını görürdük.

Geçen uzun yıllar içerisinde Evin Sanat Galerisi’nde 200’ü aşkın sergi düzenlenmiş ve 50’ye yakın sanatçının eserleri sergilenmiş.

Haberin Devamı

25’inci yılına özel 2 Mart-9 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek yeni sergisinde Rahmi Aksungur, Cansen Ercan, Temür Köran, Ahmet Elhan, Hakan Gürsoytrak, Orhan Cem Çetin, Murat Germen, Zulal, Emin Turan, Setenay Alpsoy’un özenle seçilmiş son dönem yapıtlarına yer verilecek.

Evin Sanat Galerisi’ni, Evin ve Ümit İyem 1996 yılında kurdular. Ümit İyem, zaten annesi ve babasının atölyelerinde büyümüş, birçok sergi projelerinde de yanlarında bulunmuş, 1991’den beri de TÜYAP’ta İstanbul Sanat Fuarı’nın düzenlenmesinde büyük rol oynamıştı. Dolayısıyla bu konuda epey tecrübesi olan biriydi. Evin İyem ise kendisinin de her zaman öne çıkardığı gibi aslen bir endüstri mühendisliği mezunuydu. Gençlik yıllarında sanata olan ilgisi Ankara’da klasik Batı müziği ve bale gösterileri gibi, daha çok erken Cumhuriyet modernleşmesi çerçevesinde başlamış. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nde okurken, Ümit İyem ile bir sergi açılışında tanışıyorlar. Evlendikten sonra meslek tercihi hayatın doğal akışıyla değişmiş tabii. Sanat piyasasının düzensiz ve spekülatif hareketleriyle kariyerlerinde çalkantılar yaşayan sanatçıların ihtiyaç duydukları galeri tanımını Nuri İyem ve Nasip İyem’in tecrübelerini gözlemleyerek 25 yıl önce inşa etmişler. Tam da bu sebepten, hayatının sonuna kadar büyük bir gönül bağı ve gurur ile galericilik yaptı Evin İyem. İnandığı değerler doğrultusunda ‘doğru sanat galericiliği’ yapmanın yollarını aradı. Onun insan ilişkilerindeki ustalığı ve hoşgörülü yapısı, İyem Ailesi’nin sanatsal birikimiyle birleşince Evin Sanat Galerisi oluştu diyebiliriz.

Haberin Devamı

Galerinin temel ilkesi olan güveni, samimiyet ve sevecenlik ile kurumsallaşarak ortaya koymuş Evin İyem. Birlikte iş yaptığı sanatçıların her zaman arkasında durup agresif tavırlardan uzak bir yönetim politikasıyla sağlam temelleri olan bir galeri bıraktı bizlere.

Türkiye sanat tarihinde önemli yere sahip farklı disiplinlerden birçok sanatçının kişisel sergilerine ev sahipliği yaptı Evin Sanat Galerisi.

Evin İyem’i rahmetle anarken galerinin daha nice yıllar hayatını sürdürmesini diliyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları