59. Kütüphane Haftası başladı

Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanı Ali Fuat Kartal’ın konuşmasından bir bölümü aktarıyorum:

Haberin Devamı

“Türk Kütüphaneciler Derneği olarak Cumhuriyet’imizin 100. yılı nedeniyle 59. Kütüphane Haftası’nın temasını ‘Cumhuriyet’in Kazanımları ve Kütüphanecilik’ olarak belirledik.

Cumhuriyet’imizin 100. yılına ülke olarak büyük bir heyecanla girdik ancak önce derneğimizin Genel Başkan Yardımcısı Emre Hasan Akbayrak’ı 2 Ocak 2023 tarihinde kaybettik. Sonra da 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş depremini yaşadık. Depremde kaybettiğimiz canlarımızın sayısı resmi rakamlara göre 50 bini, yaralı sayısı ise 100 bini geçti. Yaralılara acil şifa vefat edenlere Allahtan rahmet deliyorum.

Ülke olarak yaşadığımız deprem ve ardından sel felaketi ile kriz zamanlarında kütüphanelerin rolü nedir ne olmalıdır, konusu bir kez daha gündemimize geldi.

BEŞ MESLEKTAŞIMIZI KAYBETTİK

Haberin Devamı

Bu depremde maalesef kütüphaneci meslektaşlarımızdan Adıyaman Üniversitesi Kütüphanesi’nden Özlem Akdal, Adıyaman Besni İlçe Halk Kütüphanesi’nden Sevgi İmre, Gaziantep Nurdağı İlçe Halk Kütüphanesi’nden Recep Tayyip Erönü ile Hatay Meriç İl Halk Kütüphanesi çalışanı İhsan Gök ve Hatay Dörtyol İlçe Halk Kütüphanesi çalışanı Mustafa Yalçın olmak üzere toplam 5 kütüphane çalışanımızı kaybettik.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ve Goethe Enstitüsü ortaklığında, deprem bölgesinde doğrudan çocuklarla çalışan gezici kütüphane personeline yönelik travma terapisi eğitimi düzenleyeceğiz. Nisan ayının sonunda gerçekleşecek eğitimde, Almanya’dan konunun uzmanı Dr. Udo Bär ve Türkiye’den çocuk kitapları yazarı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği Başkanı Dr. Nilay Yılmaz ile birlikte çalışacağız. İki günlük eğitim kapsamında, travma ve travmanın sonuçları hakkında temel bilgiler verilecek, yaratıcı etkinliklere nasıl liderlik yapılabileceği hakkında ipuçları sunulacak, krizlerle başa çıkma, ailelerle iletişim gibi alanlarda bilgiler verilecektir. Buna ek olarak yardıma giden, orada görevli personelin kendi travma ve stresleri ile nasıl başa çıkacaklarına dair de bilgi verilecektir.

Değerli meslektaşlarım, bildiğiniz üzere bu yıl Cumhuriyet’imizin kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz. Bu kapsamda 4-7 Ekim 2023 tarihleri arasında Milli Kütüphanede ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Kütüphaneciliği Sempozyumu’ düzenleyeceğiz. Cumhuriyet dönemi Türk kütüphaneciliğinin her yönüyle değerlendirileceği sempozyum hazırlıklarımız devam etmektedir. Yüzyıl bir ülkenin hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Aynı zamanda bir çeşit muhasebe yapma fırsatı da edinmiş oluyoruz. Geçmişte neyi yaptık ya da yapamadık da bu durumdayız? Bunları konuşup tartışarak önümüzü daha iyi görmemiz için yol gösterici olabilecek kararlar alabiliriz.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in kuruluş amaçlardan belki de en önemlisi çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmaktı. Acaba bugün çağdaş uygarlık düzeyinin neresindeyiz? Her alanda bu sorgulamanın yapılması gerekiyor. Biz kütüphane haftasında, kütüphanecilik alanında bunu yapalım dedik. Bu nedenle 59. Kütüphane Haftası’nda Cumhuriyet’imizin belleği, kültür kurumlarını bir de bu açıdan değerlendireceğiz.

‘CUMHURİYET İÇİN OKUYORUM’

Sevgili meslektaşlarım, 2012 yılında başlattığımız ve geleneksel olarak her yıl kütüphane haftalarında şehirlerin meydanlarında yaptığımız kitap okuma etkinliğinin bu sene valiliklerce izin verilen illerde 12’ncisi yapılacaktır. ‘81 İlde Kitap Okuyoruz’ etkinliği ‘Cumhuriyet İçin Okuyorum’ sloganıyla 29 Mart Çarşamba günü 12.30-13.00 saatleri arasında yapılacaktır.

Haberin Devamı

Her yıl Kütüphane Haftaları’nda geleneksel olarak verdiğimiz yılın ‘En Başarılı Kütüphane’ ödülünü yönetim kurulumuz bu sene konuşmamda da belirttiğim gibi depremden sonra hayatın normalleşmesine yapmış olduğu katkılardan dolayı Adıyaman İl Halk Kütüphanesi’ni yılın kütüphanesi olarak belirlemiştir. Arkadaşlarımı tebrik ediyor çalışmalarında başarılar diliyorum.”

59. Kütüphane Haftası başladı

ORHAN KARAVELİ’NİN ARDINDAN

Orhan Karaveli araştırmacı yazarlığın öncülerindendi. Çalışmalarıyla tarihimiz ve siyasetimiz konusunda önemli kitaplar yayımladı.

Birçoğunu bugün de bu konuda çalışma yapacaklar mutlaka okuyacaklar, yararlanacaklardır.

Kitaplarından bazılarının adları şöyle :

- Sakallı Celal

- Atatürk Babam ve Ben

Haberin Devamı

- Tevfik Fikret ve Halûk Gerçeği

- Tanıdığım Nâzım Hikmet

- Bir Ankara Ailesinin Öyküsü

- Berlin’in Yalnız Kadınları

- Kendi Heykelini Yapan Adam

Artık kitaplarında yaşayacak.

Yazarın Tüm Yazıları