Kılıçdaroğlu erken seçim mi bekliyor?

“Bütçe hakkı” önemli bir vatandaşlık hakkıdır. Demokrasilerde yürütme organı, her yılın sonunda bir sonraki yılın bütçesini hazırlar ve denetime sunar. Denetim görevini vergi veren vatandaşlar adına TBMM yapar. Önce Plan Bütçe Komisyonu, ardından TBMM Genel Kurulu, Bakanlıklar tarafından hazırlanan bütçeleri görüşür ve TBMM onayının ardından devletin kaynaklarının nereye nasıl harcanacağı netleştirilir.

Haberin Devamı

2018 bütçesinin komisyon görüşmeleri Kasım ayında yapılmıştı. TBMM, Genel Kurul sürecini de başlattı. Gazeteci olarak mümkün oldukça izlemeye çalışırım bütçe görüşmelerini. Dün bir çok meslektaşımla birlikte ben de TBMM’deydim.

Öncelikle şunu söyleyeyim:

Bugüne dek izlediğim en sönük Genel Kurul Bütçe görüşmelerinden biriydi.

NEREDE O ESKİ BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının sonuna doğru “adil ekonomik düzen” ve “ne ezen ne ezilen hakça bir düzen” sloganlarını cümle içinde kullanınca, merhum başbakanlarımız Necmettin Erbakan ile Bülent Ecevit’i anımsadım ister istemez.

Ecevit ve Erbakan demişken, dünkü görüşmelerde, onların günlerce hazırlandığı, rakamlarla birbirlerini köşeye sıkıştırmaya çalıştığı o  bütçe görüşmelerinden eser olmadığını da eklemek zorundayım.

Haberin Devamı

Genel olarak herkeste bir “bitse de gitsek” havası vardı.

Kılıçdaroğlu bir saatlik konuşmasının sadece 20 dakikasını ekonomiye ayırdı ama o bölümde de 2018 bütçesiyle ilgili detayların yanından geçmedi. Geri kalan bölümde ise Zarrab davasını, Man Adası iddiasını, Filistin’i, dış politika konularını, Ataşehir Belediyesi’ni konuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli, hükümetin hazırladığı 2018 bütçesiyle ilgili konuşma gereği bile duymadı. Yerine DPT kökenli Samsun milletvekili Erhan Usta konuştu. Usta’nın konuşması içerik bakımından “ustaca” hazırlanmıştı, dopdoluydu ama sadece ekonomi uzmanlarının anlayabileceği teknik bir dil içeriyordu.

HDP temsilcileri de önce 2018 bütçesini “savaş bütçesi” olarak genelleyip, etiketleyip, ardından da Kılıçdaroğlu gibi Man Adası, Zarrab davası gibi konuları öne çıkardılar. 

Muhalefet temsilcilerinin ardından konuşan Başbakan Binali Yıldırım da bütçeyi anlatmak yerine muhalefetin güncel konulardaki eleştirilerini yanıtlamayı tercih etti.

FİLİSTİN CÜMLELERİNE BİLE ALKIŞ YOK

Dikkatimi çeken başka bir nokta da Genel Kurul salonunun durumuydu. CHP lideri Kılıçdaroğlu konuşmaya başladığında salonda sadece 4 AK Parti milletvekili vardı. Başbakan Binali Yıldırım yerinde olmadığından kabinenin büyük bölümü de dışarıdaydı. Kılıçdaroğlu konuşmasına başladıktan bir süre sonra Başbakan Yıldırım arka odadan hızlı adımlarla Genel Kurul’a geldi. O gelince AK Partili milletvekili sayısı da 40 civarına yükseldi. Bakanlar da Kabine bölümündeki yerini aldı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu konuşmasına Kudüs meselesi ile başladı. “Filistin’i savunmak onurdur” başta olmak üzere TBMM’deki herkesin destek verebileceği cümleler kurdu. Ancak, Genel Kurul’daki kutuplaşma o kadar belirgindi ki salonda bulunan az sayıda AK Partili, Kılıçdaroğlu’nu alkışlamamak için Filistin’le ilgili cümleleri bile duymazdan geldi.

KILIÇDAROĞLU’NUN ERKEN SEÇİM YORUMU

Varilen arada muhalefet kulisine inince bir tarafta Bahçeli, diğer tarafta Kılıçdaroğlu oturuyordu. Kılıçdaroğlu ile sohbet etme fırsatı bulduk. Konuşmasının büyük bölümünü güncel siyasi gelişmelere ayırmasının bilinçli bir tercih olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kudüs ile ilgili konuşmalarının, sorunun çözümünden çok iç politikaya yönelik olduğunu savunuyordu.   

Haberin Devamı

Ataşehir Belediyesi’ne yapılan işlemin başka belediyelere yapılacağı iddialarını hatırlattım. “Buyursunlar, bizim korkumuz yok” dedi. “Erken seçim” bekleyip beklemediklerini sordum. “Olabilir” dedi ve devam etti: “2018’de ekonomi kötüleşecek beklentisi var. Ekonomik koşullar kötüleşmeden seçime gitmek isteyebilirler.”

Kılıçdaroğlu’nun ardından, MHP lideri ve kurmaylarının oturduğu yere yönelip selam verdik. Ankara simidi ikram ettiler. Bahçeli, daha sonra partisini takip eden muhabirlerle sohbetinde, Cumhurbaşkanlığı için önerdiği ittifak formülüne dair yorumları eleştirdi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde “biz sizi destekleyelim, siz de bize şu kadar bakanlık verin” gibi bir pazarlık olmayacağını vurgulayan Bahçeli, böyle bir pazarlığın Cumhurbaşkanlığı sistemini sulandıracağını da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Ez cümle, TBMM’de “olağanüstü” bir gün olması gereken bütçe görüşmelerinin ilk günü, siyasetin “olağan” bir günüydü. Vatandaş, ödediği vergilerin 2018’de nereye nasıl harcanacağından çok alışık olduğu siyasi polemikleri dinledi. 

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Yazarın Tüm Yazıları