ABD’ye göre “zamanlama manidar”

Yeni MİT TIR’ları iddianamesinden çok ses getiren bir bilgi çıktı.

Haberin Devamı

HTS kayıtlarına göre bazı kritik FETÖ şüphelileri, olaydan sonra Türkiye’deki ABD diplomatik temsilcilikleri ile telefon teması  kurmuş.

Ankara’da, zaten ABD yönetiminin FETÖ konusunda müttefiki Türkiye ile gerekli işbirliği yapmadığı inancı hakimdi.

Neticede yüzlerce dosya, binlerce sayfalık belgeler ve onlarca girişime rağmen ABD tek bir adım atmamıştı.

Savcılar herhangi bir yorum yapmayıp, sadece HTS kaydı gibi delillere iddianamede yer vermekle yetinse de ortaya çıkan bu durum, Ankara’daki algıyı “ABD, Türkiye ile işbirliği yapmıyor” seviyesinden “ABD, FETÖ ile işbirliği yapıyor. MİT TIR’ları işinde ABD de işin içinde” seviyesine çıkarmaya yetti.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği yaptığı açıklamada, ellerinde olayı doğrulayacak hiçbir bilgi olmadığını, Savcılığın da kendilerinden bir bilgi talep etmediğini duyurdu.

 

Haberin Devamı

TELEKOM’A BAŞVURDULAR

ABD Dışişleri, Türkiye’de basında çıkan haberlerden sonra temsilciliklerindeki kayıtları ortaya çıkarmak için harekete geçti. Ancak, söz konusu gelişmeler 2014 başında yaşanmıştı ve üzerinden 3,5 yıl geçtiğinden kayıtlara ulaşmakta zorlandılar. Bu nedenle Telekom’a başvuru yapıldı ve basında yer alan telefon görüşmelerinin detayları talep edildi.

Sonraki aşama, geriye dönük bir tarama olacak ve söz konusu isimlerin kiminle ne için görüştüğü araştırılacak.

 

ÖKSÜZ’Ü DE ARAMIŞLARDI

Hatırlarsınız, darbe girişiminin en kilit isimlerinden Adil Öksüz, 15 Temmuz darbe girişiminden altı gün sonra, 21 Temmuz’da ABD İstanbul Başkonsolosluğu ile telefon görüşmesi  yapmıştı. Bu bilgi de Ankara’da hazırlanan Akıncı Üssü iddianamesinde detaylıca yer bulmuştu. İddianame ile ilgili haberlerden sonra ABD Büyükelçiliği şöyle bir açıklama yaptı:

"Amerikan-Türk emniyet güçleri arasındaki yakın işbirliğinin doğrudan sonucu olarak, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’ndan Adil Öksüz adına kayıtlı bir numaraya 21 Temmuz 2016 tarihinde bir çağrı gerçekleştirilmiştir. O gün (21 Temmuz) Emniyet Genel Müdürlüğü, ABD’nin Türkiye Temsilciliği’ni arayarak, Adil Öksüz’ün Türkiye’den kaçmasını engelleme konusunda yardım talebinde bulunmuştur. Bunun arkasından Öksüz’ün vizesini iptal ettik ve ABD yasaları gereğince Öksüz’ü arayarak kendisini bu iptal konusunda bilgilendirmeye çalıştık. ABD Başkonsolosluğu’nun, şüphe uyandırmaktan çok uzak olan bu çağrısı, darbe girişiminin ardından ABD ve Türk emniyet güçlerinin yakın işbirliğini sergilemektedir."

 

Haberin Devamı

TILLERSON’UN ZİYARETLERİNE DENK GELDİ

ABD Dışişleri, olayla ilgili değerlendirme yaparken ilginç bir detaya takıldı. Adil Öksüz’ün ABD’nin İstanbul Konsolosluğu tarafından arandığına ilişkin iddia 29 Mart 2017 günü kamuoyuna yansımıştı. O gün, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara’ya geliyordu ve ABD’deki yeni yönetimden Ankara’ya gelen ilk üst düzey yetkiliydi.. Gündemde Rakka operasyonu ve FETÖ konusu vardı.

Tillerson, 9-13 Temmuz tarihmeri arasındaki Dünya Petrol Kongresi için bir kez daha Türkiye’ye geliyor. ABD’li yetkililer, bu benzerlikten yola çıkarak şu yorumu yapıyor: “Tillerson’ın ilk ziyaretinde Adil Öksüz ile ABD Başkonsolosluğu arasında ilişki kurulmaya çalışıldı. Şimdi ikinci kez Türkiye’ye geliyor ve bu kez MİT TIR’larının şüphelileriyle ABD arasında bağlantı kuruluyor. Bu tesadüf mü? İddianın zamanlaması manidar. Görüşmelerde koz olarak kullanılmak isteniyor.”

Haberin Devamı

Türk yetkililer ise kritik FETÖ mensuplarının, ABD Konsoloslukları ile bu kadar haşır neşir olmalarını, ABD ile bağlarının fazlalığına bağlıyor. Bir yetkili, ABD’nin iddiaların Tillerson ziyaretleriyle çakışmasını değerlendirirken, “Peki, izine ulaşılan her kritik FETÖ’cünün ABD Konsolosluklarıyla temasta olması tesadüf mü?” sorusunu dile getirdi.

Öyle anlaşılıyor ki YPG meselesinin zaten büyük yaralar açtığı Türkiye-ABD ilişkilerinde FETÖ konusu da onarılamaz hasarlara neden oluyor.

İki tarafta da ortaya çıkan ve birbirini besleyen güvensizlik bu gidişle daha da derinleşebilir.

Yazarın Tüm Yazıları