Türkiye’ye örnek olacak bir kooperatif kurdular

BEN kooperatiflere çok inanıyorum. Türkiye bu organizasyonlardan bir süre vazgeçti. Bana göre yanlış da yaptı. Oysa İtalya ve İspanya kooperatifler sayesinde ürünlerini bütün dünyaya satabildiler.

Haberin Devamı

 

Yarattıkları markalarla katma değer yarattılar. Çoğunu takip ediyorum ve çok da başarılı buluyorum.
Pandemi süreci aslında bazı gerçeklerin yeniden masaya gelmesini sağladı. Tarımsal yatırımlarını yapmayan hiçbir ülkenin güçlü olması mümkün değil.
İyi ki yerel girişimler, iyi fikirler var da tarım gündemden düşmüyor.
Bugün size çok başarılı bulduğum bir girişimden bahsedeceğim.
Döngü Kooperatifi...
Farklı mesleklerden 9 kadının girişimiyle, bir AR-GE Kooperatifi olarak 20 Aralık 2018 tarihinde İzmir’de kuruldu. Aralarına sonradan bir kişi daha katıldı, 10 oldular.
Hepsi de yakın arkadaşlarım.
Aslında onları sizler de tanıyorsunuz.
Gazeteci yazar Ayçe Bükülmeyen, tekstil mühendisi Burcu Karaca Uğural, ekonomist Elmas Kuruoğlu, işletmeci Güliz Kıymaz, çevre mühendisi Meltem Çiftçi, gıda mühendisi Müge Nisari, gazeteci Sevda Boduroğlu, avukat Tülay Aktan, tekstil mühendisi Zeynep Çakaloz, endüstri mühendisi Zeynep Derece...
Hepsi de iddialı, işlerinde başarılı, Türkiye’yi çok seven, girişimci, üreten, iyi fikirler peşinde koşan kadınlardır.
Yaptıkları işleri her zaman dört dörtlük, bütün ayrıntılarını düşünerek ve katma değer yaratarak yapmışlardır.
Döngü Kooperatifi’nde de böyle hayalleri var.
Kar amacı gütmeyen, tarımsal üretimi destekleyen, tarımın güçlendirilmesi, köylünün topraklarını işlemeye devam etmesi için çözümler ve modeller oluşturmayı hedefleyen bir kooperatif yarattılar.
Onları yakından ve ilgiyle izliyorum.
Yaptıklarını çok beğeniyorum.
Ve İzmir’den başlayan bu öyküyü Türkiye’ye örnek gösteriyorum.

Haberin Devamı

Türkiye’ye örnek olacak bir kooperatif kurdular


Bu kadınlar neleri yapmak istiyorlar

KIRSALDAKİ kadının ve gençlerin konumunu güçlendirerek, kırsal kalkınmaya katkı sağlamak birinci amaçları...
Ve ben bunu çok doğru buluyorum.
Kadınlarımızın, gençlerimizin toplumda öne çıkmalarını sağlamalıyız.
Kadınlarımızın meslek sahibi olmalarını, mesleklerinde de en iyisi olmalarını özendirmeliyiz.
Tüm bunları da çevreye duyarlı, adil üretime uygun ve paylaşıma önem vererek, kooperatiflerle işbirlikleri kurarak yapmak istiyorlar. Her adımda şeffaf ve hesap verebilir olmayı, teknoloji ve yenilikçi fikirleri tarıma uygularken kadim bilgiyi de kayda alma ilkelerine sadık kalarak yapmayı tercih ediyorlar. Sürdürülebilir olmak burada en önemlisi bence...
Şimdi el attıkları her konuda bu kriterleri bir anayasa gibi görüyorlar.
Onlarla birlikte işbirliği yapan herkesi bu organizasyonda buluşturuyorlar.
İlk ürünler gelmeye başladıkça çok daha büyük işler yapacaklarına olan inancım daha da arttı.
Türkiye her konuda daha katma değerli ürünler geliştirmeli.
Ve bunu yapabilecek bilgi birikimine ve insan kaynağına sahip…

Haberin Devamı

Türkiye’ye örnek olacak bir kooperatif kurdular
Türkiye’ye örnek olacak bir kooperatif kurdular
Türkiye’ye örnek olacak bir kooperatif kurdular


Altın bitki keteni yeniden hatırlattılar

DÖNGÜ Kooperatifi’nin ilk ele aldığı konu keten oldu. Verimi yakalayamayan, ürününü satamayan köylünün, 70’li yıllardan sonra keten üretiminden uzaklaştığı, tarlaların ekilmekten vazgeçilip ormanlaşmaya başladığı, keten tezgahları ve aletlerinin çürümeye bırakıldığını gözlemledi. Keten üretimini yeniden canlandırmak için “Tarımda kadim bilgiler, yeni fikirler” sloganı ile çalışmaya başladılar.
İlk keten ekimini Batı Karadeniz’de iki ayrı bölgede toplam 100 dönüm arazide gerçekleştirdiler. Kooperatifin kurucularından Zeynep Derece şunları söylüyor.
“Orada edindiğimiz tecrübeyi; keten bitkisinin özellikle kışlık ekimde susuzluk sorununun çözümü olabilecek bir yarı nadas bitkisi olması sebebiyle Tire Bölgesi’ne taşımaya karar verdik. Tire Belediyesi ve Menemen Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile deneme ekimlerine başladık.
Keten bitkisi antik Anadolu medeniyetlerinde dahi yetiştirildiğine dair kanıtlar bulunan bu topraklara ait endemik çeşitlerimizin olduğu bir bitki. En önemli özelliği; tohumundan sapına, köküne kadar her yerinin gerek gıda olarak gerek tekstil, inşaat, boya, komposit, otomotiv, denizcilik, kağıt sanayi gibi pek çok kullanım alanının olması. Doğaya dost bir bitki, zararlısı yok. Pestisit kullanmak gerekmiyor. Hedeflerimiz; üretici ile kalıcı ortak çalışmalarla sanayinin ihtiyacını karşılayacak yarı mamullerin üretildiği sağlıklı bir işletme zinciri oluşturup, sürdürülebilir adil bir gelir modeli ile keten ekilen bölgelerdeki gençlerin büyük kente göçünü azaltmak, kadınlarımıza ekonomik güç sağlamak. Yerelde kalkınma modelleri oluşturarak, sanayi ile üretici arasında bir ara yüz olarak değer yaratmak. AR-GE kooperatifi modelini geliştirip yaygınlaştırabilmek için yöntemler bulmak, kalıcı, her yerde uygulanabilen bir sistem geliştirmek.
Her alanda kullanılabildiği, iyi bir gelir kaynağı olduğu için yüzyıllarca altın bitki olarak adlandırılan keteni hayatımıza yeniden sokmayı hedefliyoruz.”
Ketenin gıda ürünü olarak tüketim alışkanlığını yerleştirmek istiyorlar. İlaçsız tarımla yetiştirilen yüzde yüz yerli keten tohumuyla sağlıklı, bitkisel protein ve Omega 3 zengini gıda katkı ürünleri hazırlattılar. Bunları www.dongukoop.com üzerinden alabiliyorsunuz. Keten lifini ipliğe ve kumaşa dönüştürmek için güçlü bir tekstil sanayi kuruluşunun desteğiyle AR-GE çalışmalarına da başladılar. Ketenden kompozit üretme çalışmaları yapan bir tekno girişim firmasını, keten lifi vererek destekliyorlar.
Döngü iyi işler yapıyor, takip edin.

Haberin Devamı

Türkiye’ye örnek olacak bir kooperatif kurdular


Yaşamın döngüsüne katkı ver

DÖNGÜ Kooperatifi’nin hikayesini anlatan bir belgeseli tamamlamak üzereler... Kentli, köylü herkese cesaret vermek ve kooperatifleşerek üretmelerini, gelişmelerini sağlamak istiyorlar.
Bu belgeseli ben de heyecanla bekliyorum.
Çünkü iyi öyküler, örnekler insanlara ilham veriyor. Türkiye’de başarılı modelleri herkese anlatmalıyız. İyi örnekler kısa sürede insanları heyecanlandırıyor, teşvik ediyor ve yeni başarı öykülerinin çıkmasını sağlıyor.
Döngü Kooperatifi’ni kuran, geliştiren, hayaller kuran ve kurduran herkese kendi adıma teşekkür ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları