"Deniz Sipahi" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Deniz Sipahi" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Deniz Sipahi

Turizm fuarında ben de bir öykü anlattım

İzmir’den değil ama Buenos Aires’ten...

HAYATIMDA etkilendiğim yerlerden biri de Buenos Aires oldu.
Buenos Aires İspanyolca “Güzel Havalar” anlamına geliyor. Gidenler bilir, 24 saat yaşayan bu şehirde insanlar siyasetten daha çok sanatı, ismi gibi hayatın güzel anlarını konuşur.
Mimari deseniz en güzel örneklerini bulursunuz, yemek deseniz öylesine alternatifler getirirler ki, şaşırırsınız, sanat deseniz sınırlı kaldığınız o günlerde hangisine gideceğinizi bilemezsiniz.
İzmir tutkumu herkes bilir.
Ama “Keşke İzmir’i de böyle yapsak” dediğimiz yerlerden biriydi Buenos Aires...
Neyse...
Anlatmak istediğim aslında Buenos Aires’ten bir örnek vererek lafı İzmir’e getirmek.

***

Travel Turkey bu yıl da çok başarılı geçti.
İzmir’de turizmi konuşmak bana çok anlamlı geliyor. Çünkü, Türkiye bu sektörde iddialı... Ve iddialıysa Ege’yi daha fazla işlemeli, öne çıkarmalı, diye düşünüyorum.
Önümüzdeki yıl yeni fuar alanında çok daha görkemli olacağını da biliyorum.
Fuarda turizmci dostlarla sohbet ederken, konu Buenos Aires’ten açıldı.
Açılmışken yaşadığımız bir olayı onlara aktardım, size de aktarmak istedim.

***

Buenos Aires’te liman bölgesinde bir İtalyan restoranında yemek yedik. Yemek müthişti, şef adeta şov yaptı. Pizzalar, makarnalar bir yana İtalya’nın geleneksel lezzetleri de menüye eklenmişti. Yemeğin sonunda şefle tanışmak istedik.
Napolili şefe teşekkür ettik.
Bizim Türkiye’den, İzmir’den geldiğimizi duyunca konu Efes’ten, Meryem Ana’dan açıldı. Şef, kruvaziyer bir gemiyle İzmir’e gelmiş ve Selçuk’a gitmişti.
İzmir’de birkaç saat kalmıştı, ama İstanbul’u çok iyi biliyordu. Hem birkaç kez gelmişti, hem de İstanbul’da çalışmayı bir ara düşünmüştü.
“Buenos Aires’e yolun nasıl düştü” diye sorduk.
Genelde insanı ya tesadüfler alır bir yere sürükler, ya da bir aşk öyküsü gibi güzel öyküler...
Hiçbiri değildi.
Ne bir tesadüf, ne de tutkulu bir aşk...
Napolili şefi Buenos Aires’e yollayan hükümetti.
O zaman öğrendik.
İtalyan hükümeti İtalyan restoranlarını desteklemek, dünyaya yaymak için bazı dönemlerde programlar yaparmış.
Ya şef gider o ülkede lezzetleri yayarmış, ya restoranların açılışlarına yardımcı olurmuş, ya da ürünlerle onları desteklermiş.
Napolili şefin öyküsü işte buymuş.

***

Perşembe günü Travel Turkey fuarında herkes başından geçmiş bir öyküyü masada anlatırken, benim de aklıma Buenos Aires’te tanıştığım o Napolili şef geldi.
Hep söylüyorum.
Bir marka yaratmak istiyorsanız; içinde öykülerinin de olması gerekir.
Türkiye turizmde markaysa yeni öykülere ihtiyacı var.
Ve bu markanın en önemli parçalarından biri İzmir ise, Ege ise, burayı anlatacak o kadar çok şeyimiz var ki aslında...
Ama bunun için senaryoyu yazacak iyi bir senariste ihtiyaç var önce...
Tabii ki, doğru stratejilere...

***

Dünyanın herhangi bir yerine gittiğinizde karşınıza bir İtalyan restoranı bulmanız tesadüf değil. Bir alternatif aradığınızda herkesin ortak damak lezzetine hitap eden İtalyan restoranlarından birini aramanız tesadüf değil.


Barış gitti Murat geldi
Mövenpick Hotel İzmir’in şefi Barış Torcu İzmir’de çok güzel işler yaptı, birçok gecede kendisini alkışlama fırsatı buldum. Şimdi İstanbul’da, biraz da İstanbulluları şaşırtacak.
Geçen hafta Mövenpick’in yeni şefi Murat Yıldız’ın misafiriydik. Murat’ı Swiss’ten tanıyorum. Genç ve başarılı bir lezzet avcısı, Barış’ı aratmayacağı kesin...

Yemek için otele gidilir
Bizde “Yemek için bir otelin restoranına gidilmez” diye bir algı var.
Bu daha çok İzmir’de galiba...
Ben bu fikre kesinlikle katılmıyorum.
Örneğin Swiss’te şef Wolfgang Goedl Equinox’u önemli bir buluşma adresi haline getirdi.
Menü sürekli değişiyor ve her hafta yeni alternatifler getiriyor.
Mövenpick’te Barış Torcu’yla başlayan bu serüven belli ki, Murat Yıldız’la devam edecek.
Renaissance öyle...
Key Otel’i unutmamak gerekir.
Hilton artık bir İzmir klasiği...
Kaya Termal kalabalıklara ev sahipliği yapmaya alıştı.
Özetle...
Yemek için otellerin restoranlarına gidilir.
İzmir’de de gidilir.

X