Onları yalnız bırakmayalım

BUGÜN 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü... Bazı istatistiklere göre 60 doğumda bir görüldüğü tespit edilen otizm, çağımızın en önemli engellilik sorunları arasında yer alıyor. Otizm diğer engel gruplarıyla birlikte okulda, sokakta, işyerlerinde, belediye ve diğer kamu kurumlarında, hiçbir ayrımcılık türünün kabul edilemeyeceği bir engellilik hali.

Haberin Devamı

 


Benim ailemde bir otizmli yok ama çevremde, yakın dostlarım arasında çocukları otizmli olanlar var.
Ben de otizmle bu sayede tanıştım.
Onların yaşadıklarını gözlemledim, hissettiklerine ortak oldum.
Ve bir gün Nüvit Uyar geldi ziyaretime...
Uyar’ı mimar olarak tanımış ve izlemeye başlamıştım.
O gün bana bir teklifle geldiğini, Anadolu Otizm Vakfı’nın Mütevelli Heyeti’ne beni almak istediklerini söyledi.
İyi bir sivil toplumcu olduğumu söyleyebilirim.
Düşünmeden kabul ettim.
Listede çok değerli isimler vardı.
Toplumun her kesimini kucaklayan bir mütevelli listesi olduğunu gördüm.
Geçen yıllarda Nüvit’in bu konuyu Türkiye’nin gündemine taşımasını da dikkatle izledim.
Türkiye Otizm Meclisi’nde aktif görev yaptı.
Bugün otizmle ilgili farkındalık arttıysa bu vakıfların, bu isimsiz kahramanların büyük rolü var.
Ve aileler...
Çocukları için her şeylerini ortaya koyuyorlar.
Onları yalnız bırakmamalıyız.

Haberin Devamı


Üç bakandan destek sözü

TÜRKİYE Otizm Meclisi yürütme kurulu üyeleri, Ankara’da üç bakanla buluşup görüşlerini paylaştılar. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a yaptıkları çalışmaları anlattılar. Emine Erdoğan sosyal konularda çok hassas... Otizmli aileleri de büyük bir dikkatle dinledi.
Otizm Meclisi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ndan TBMM Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı raporda yer alan somut önerilerin resmileşmesi için protokol imzalanmasını istedi.
Bakanların görüşleri olumluydu.
Türkiye Otizm Meclisi’nin sekreteryasını Anadolu Otizm Vakfı yürütüyor.
Nüvit Uyar, “TBMM’de kurulan araştırma komisyonunun hazırladığı rapor arşive girdi. Bu tarihi bir kayıt. Komisyonun raporu Türkiye Otizm Meclisi’nin, 120 sivil toplum kuruluşunun 5 yıl süren çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan 200’ün üzerinde tespit ve öneri içeren raporun da değerlendirmesiyle oluştu. Araştırma komisyonunun raporu tüm partilerin oybirliği ile muhalefet şerhi olmadan kamu sivil toplum kuruluşu işbirliğiyle oluşturuldu. Siyaset üstü, akılcı, bilimsel ve milli bir metin hazırlandı. Türkiye Otizm Meclisi ile bakanlıklar arasında işbirliği protokolü imzalanarak bu metnin yükümlülüklerinin yerine getirilmesini istedik. Bir niyet protokolü olarak bunun kamuoyuna ilan edilmesini talep ettik. Projelere destek olacaklarını söylediler” diyor.
Bizler de özenle hazırlanmış raporu ve yapılacaklar listesini takip edeceğiz.

Haberin Devamı


El Ele Kafeler
ödül de aldı

ANADOLU Otizm Vakfı Başkanı Nüvit Uyar, Emine Erdoğan’ı ziyarette yaptıkları başarılı çalışmalardan örnekler de verdi. Erdoğan, El Ele Kafe projesini çok beğenmiş.
Ben de projeyi çok başarılı buluyorum.
İzmir’deki Optimum AVM’de açılan El Ele Kafe otizmli gençlerin istihdamını sağladığı gibi toplumda da bir farkındalık yarattı. Proje Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi’nden “En iyi sosyal sorumluluk projesi” olarak altın madalya kazandı. Nüvit Uyar, “Amacımız, temel otizm uygulamalı davranış eğitimini yetkin merkezlerde almış otizm ve yaygın gelişimsel bozukluğa sahip engellilerimizin AVM’lerde oluşturacağımız ‘El Ele Kafe’lerde staj eğitimi alarak sosyal hayata katılmalarını ve istihdam imkanını sağlamak. Aynı zamanda, Türkiye Otizm Meclisi ile sivil toplum kuruluşları ağını güçlendirmek, yereldeki sivil toplum kuruluşları ile dayanışma ve kurumsallaşmalarını teşvik edebilmek” diyor.
Destekliyorum.

Haberin Devamı


Kampüs Türkiye’ye örnek olacak

BUGÜN İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Anadolu Otizm vakfı arasında önemli bir protokol imzalandı. Eğitimin geliştirilmesi ortak hizmet protokolü...
Tunç Soyer’in önerisi ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki tüm partiler oy birliği projeye destek verdi.
Güzelbahçe’de mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 14 dönümlük arsa Anadolu Otizm Vakfı’yla ortak kullanılacak.
Eğitim; günlük yaşam, izleme, AR-GE çalışmalarıyla sağlanacak tüm bilgiler, otizm alanındaki STK’larla başta olmak üzere kar amacı gütmeyen tüm kurumlarla bedelsiz paylaşılacak.
Otizm Kampüsü’nün merkezi yönetim, yerel yönetimler ve hayırseverlerce sağlanacak olanaklarla yapılarak, sivil toplum kuruluşlarının oluşturulacağı işletmeler tarafından çalıştırılması, bağımsız denetim kurumları aracılığıyla denetlenerek organize edilmesi planlanıyor.
Ve bu proje devam ediyor.
Bu kampüs bütün Türkiye’ye örnek olacak.

Yazarın Tüm Yazıları