O artık bir Sofrolog

AYÇE Bükülmeyen Özerdem Hürriyet Ege’ye harika röportajlar yaptı. Birçok kişiyi, kurumu bizlere tanıttı, anlattı. Sonra eşiyle birlikte önce Londra’ya sonra da Amerika’ya Washington’a yerleşti. Şimdi oralardan bize güzel yazılar yazıyor.

Haberin Devamı


Geçen gün gazeteye geldi, epey sohbet ettik. İngiltere’yi, Amerika’yı, pandemi dönemini konuştuk.
Ve son dönemde ilgi duyduğu bir konuyu bana anlattı.
Sofroloji...
İçinde felsefe olan bütün öyküler benim ilgimi çeker.
Ayçe’ye “Sofrolojiyle nasıl tanıştın” dedim.
Anlattı;

O artık bir Sofrolog

“Pandeminin de etkisiyle bir anda, her şeyden ve herkesten uzaklaşmak durumunda kaldım. Bu dönem kendimi sorgulayarak hayatta en çok ne yapmak istediğimi ve neyin bana keyif verdiğini bulmaya odaklandım. Anladım ki; ben en çok hayatı olabildiğince iyi ve anlamlı yaşamaktan ve bunu etrafımdaki herkesle paylaşmaktan mutlu oluyorum. Farkettim ki, aslında ben yıllarca röportaj ve yazılarımda da insanlara hep bunu anlatmaya ve onların hayatında olumlu bir değişiklik yapmaya odaklanmışım. Tam acaba bunu daha bilinçli yapmak için psikoloji mi okusam derken, tamamen bir tesadüf ile sofroloji çıktı karşıma. Cenevre’deki Uluslararası Sofroloji Merkezi’nden alınan 2 yıllık Sofrolog diploması eğitimi, pandemi nedeniyle sadece bu dönem online olmuş. Şu an Fransız, İngiliz, İsviçreli, Norveçli Sofrolog arkadaşlarımla eğitimimizin sonuna yaklaşıyoruz. Amacım henüz Türkiye’de ve Amerika’da pek tanınmayan bu ‘İyi yaşam bilimini’ tanıtmak ve bu konuda destek almak isteyenlere yardımcı olmak.”
Ayçe bu eğitimleri aldıkça gazeteciliğe bakışının da değiştiğini söylüyor.
Bundan sonraki tüm yazı ve yayınlarında bu hayatın nasıl daha iyi, güzel, keyifli ve huzurlu yaşanabileceği konusunu ağırlıklı işlemeye karar vermiş.
Tabii bunun içine bedensel sağlıktan ilişkilere, anlaşmazlıklardan iş hayatında başarıya kadar her türlü konu giriyor.
Ayçe artık kendini şöyle tarif ediyor;
“Kısacası artık ben bir iyi yaşam gazetecisi oldum...”

Haberin Devamı

O artık bir Sofrolog


Nedir peki bu sofroloji

SOFROLOJİ İsviçre, Fransa, Belçika ve İspanya gibi ülkelerde neredeyse 60 yıldır kullanılıyor. Özetle iyi ve uyumlu yaşam tekniği diye anlatılıyor.
Modern dünyada farkına bile varmadığımız ve bizi işlevsizleştiren stres, gerginlik, endişe ve bunlara dayalı uykusuzluk, verimsizlik gibi olumsuzluklardan kurtulmaya kimi zaman ise odaklanma ve dayanıklılığı artırarak performansı yükseltmeye yönelik bedensel ve zihinsel egzersizler şeklinde uygulanıyor.

Haberin Devamı


Performans arttı
başarılar geldi

NÖROPSİKİYATRİST olan Profesör Alfredo Caycedo, İspanya’da iç savaş sonrası depresyon geçiren ve travma sonrası stres bozukluğu yaşayan hastalarını tedavi ederken ilaç ve psikiyatrik tedavileri olabilecek en az seviyede kullanmaya odaklandı.
Prof. Caycedo, insanları iyi oluş halinden alıkoyan ve uzaklaştıran stres ve endişe durumlarının kolay uygulanabilir metotlarla engellenebildiğini gösterdi.
İsviçreli doktor Raymond Abrezol gibi çeşitli uzmanlarla çalışarak sofroloji bilimini geliştirdi. Dr. Abrezol, İsviçre’deki bir tenis oyuncusu üzerinde bu metotları denemeye başladı, performansın belirgin şekilde yükseldiğini fark etti.
1968’de Grenoble Olimpiyatları’na katılacak olan dört milli kayak sporcusu üzerinde sofroloji denendi. Sporculardan üçü olimpiyatlardan madalyayla döndü. Bunun üzerine Dr. Abrezol İsviçre Kayak Milli Takımı’nın Sofroloji eğitmeni oldu ve 1964 ile 2004 arasında takımın 200’den fazla madalya kazanmasını sağladı. Dr. Abrezol, sofrolojiyi yelken, boks, bisiklet, tenis ve golf gibi birçok farklı spor dalında da uyguladı.
1970’de ilk Dünya Sofroloji Kongresi Barcelona’da 42 ülkeden 1400 uzmanın katılımıyla yapıldı. Özellikle Fransızca konuşulan ülkelerde kabul gören ve hızla yayılan sofroloji 2005 yılından itibaren dünyanın diğer bölgelerine de yayılmaya başladı.

Haberin Devamı


Nadal’ın başarısının
arkasındaki sır bu

ÜNLÜ tenisçiler Rafael Nadal, Yvan Lendl, Yannick Noah sofrolojiyle fiziksel ve psikolojik olarak rahatlayarak maçlara hazırlanıyor. Fransız Rugby takımı son dünya kupası karşılaşmalarına sofrolojiyle hazırlandı.
Arianna Huffington gibi önemli iş insanları da bu sayede hayatlarını normalleştiriyor. İlaç alımlarını azaltmasından dolayı bu uygulamalar İsviçre Ulusal Sigorta Sistemi’ne dahil edilmiş.

O artık bir Sofrolog


Bütün Türkiye uygulasak mı?

SOFROLOJİ; bilinen bir rahatsızlığı olmasa da, düzenli olarak uygulayan herkesin hayatında belirgin bir gelişme ve daha iyiye gidiş yaratıyor. Kendine güven, duygu kontrolü ve öz değerlerini belirleme konusunda dayanıklılığın ve duru görüşün artmasını sağlıyor. Gündelik hayatında stres, anksiyete, öfke kontrolsüzlüğü, korku ve gerginlik yaşayan kişilerin bu olumsuzluklarla baş etmesine yardımcı oluyor.
İş hayatında baskı ve tükenmişlik yaşayan, enerjisini düzenlemekte zorlanan hatta gerginliğe bağlı kas rahatsızlıkları yaşayan kişilerin performanslarını da artırıyor.
Ne dersiniz bugünlerde çok da gergin olan bir Türkiye’nin tamamına sofrolojiyi daha iyi mi anlatsak.

Yazarın Tüm Yazıları