Bu trend Türkiye’ye de gelir mi?

DİDEM Eryar Ünlü, Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde ilginç bir konuya yer verdi.

Haberin Devamı


Yazısına şöyle başlamış Ünlü:
“Yüksek ev fiyatları çok sayıda insan için büyük şehirlerde yaşamayı zorlaştırıyor. Özellikle de gençler için. New York, Syndney veya Londra gibi şehirlerde çalışmayı hayal eden genç mezunlar, ev fiyatları ile karşı karşıya geldiklerinde hayallerinden vazgeçmek zorunda kalıyorlar. Büyük şehirlerde ucuz ev bulamama sorunu milenyum kuşağını olduğu kadar son dönemde dünya genelindeki şirketleri de etkiler oldu, çünkü şirketler konut bariyerini aşamayan genç yetenekleri istihdam etmekte zorlanmaya başladılar.”
Hangi şirketler mi?
Örneğin Facebook, Google, Lego, Samsung...
***
Çözüm yine bu şirketlerin üst yönetiminden gelmiş.
Bazı şirketler, bisiklet parkı, bedava spor kulübü üyeliği gibi yenilikçi fırsatlara ev masraflarını karşılamayı da eklemişler. Bunu kredi, mortgage anlaşması veya para yardımı şeklinde yapmaya başlamışlar.
“Şirketler pahalı konut sorununu çözmek ve çalışanların hayatını kolaylaştırmak için ne yapabilirler?” sorusunun cevabına yine köşesinde yer vermiş Didem Eryar Ünlü:
“Facebook ve Google, San Francisco Bay bölgesinde konut fiyatları karşısında zorlanan teknoloji çalışanları için konut inşa etme planları yapıyor. Bu yenilikçi yaklaşım aslında geçmişte iyiliksever sanayicilerin fabrika çevresine kurduğu lojmanları hatırlatıyor. Dünyanın önde gelen bir denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı KPMG bazı büyük bankalarla yaptığı anlaşma kapsamında çalışanlarına özel mortgage faizleri sunulmasını sağladı. Rakibi Deloitte ise işe aldığı 150 yeni çalışanını East Village’da özel anlaşma sağladığı konutlara yerleştirdi. Örneğin İsveçli IKEA, İzlanda’nın başkenti Reykjavik’teki mağazasının yanına çalışanları için 36 dairelik apartman inşa ediyor. Böylece çalışanları hem daha az kira ödeyecekler, hem de işe yürüyerek gidip gelebilecekler. Oyuncak devi LEGO, Danimarka’nın Billund şehrinde çalışanları için konutlar inşa ediyor. Şirket bu sayede çalışanların iş dışı zamanlarda da sosyalleşmesini hedefliyor. Elektronik devi Samsung’un Seul ve Suwon’daki çalışanları da benzer bir lojman ortamında yaşıyor. Çin’de de bazı büyük teknoloji şirketleri ve çok uluslu şirketler çalışanlarına konut desteği vermeye başladılar. Örneğin Shenzen merkezli internet şirketi Tencent, çalışanlarının şehirde ev almasını desteklemek amacıyla faizsiz kredi sunuyor. e-ticaret şirketi Alibaba, Hangzhou’daki merkez binasının yakınında 380 dairelik bir alan kurmaya karar verdi. Starbucks, Çin’deki tam zamanlı çalışanlarının kiralarının bir bölümünü üstleniyor. Anlaşılan o ki, şirketler yetenek avı yarışında sınır tanımamakta kararlılar. İşin en iyi tarafı, bu yarışın çalışanlara yarıyor olması.”
***
Bu örnekler hiç kuşkunuz olmasın Türkiye’ye de gelecek.

Haberin Devamı

 
Bir önerim var

Haberin Devamı

ÖNERİM şu:
Türkiye’nin özellikle teknoloji şirketlerinin merkezleri İzmir’de olmalı.
Örneğin Turkcell, Vodafone, Türk Telekom gibi şirketlerin üst kadrolarının giderek teknoloji üssü haline gelen İzmir’de daha verimli çalışacaklarını düşünüyorum.
Allianz Sigorta stratejik bir karar alarak İzmir’e taşındı.
Geçenlerde yazmıştım, sonuçlar oldukça iyi geliyor.
Şu an 650 olan çalışan sayısı önümüzdeki yıllarda bini geçecek.
Hizmet sektörünün İzmir’e odaklanması gerektiğini uzun yıllardır yazıyorum.
İzmir insan kaynağı açısından gerçekten önemli bir adres.
Ve dünya devlerinin çalışanlarının mutluluğu, kariyer planlaması ve verimliliği açısından evlerine kadar düşündüğünü dikkate aldığımızda İzmir’in yine ideal olduğunu görürüz.
Bakarsınız bizim teknoloji şirketleri de gelecekte Facebook, Google gibi bölgenin güçlü teknoloji şirketleri olurlar ve dev kampüslerde olurlar.

Haberin Devamı

 
Tüpraş ve Petkim örnekleri

BABAM, İzmir Tüpraş’ın kurucu kadrosunda yer almıştı. Hemen yanındaki Petkim’in de kuruluşunu çok iyi hatırlıyorum. Çocukluğumun, gençliğimin geçtiği Aliağa’daki Tüpraş tesisleri aslında Google’un, Facebook’un, Samsung’un, IKEA’nın bugün yaptıklarını yıllar öncesinde yapmıştı.
Tüpraş ve Petkim çalışanlarının verimliliğini düşünerek çok yakın, hatta dev kampüslerinin içine özel evler yapmıştı.
Düşük lojman kiralarının ödendiği bu evlerde her türlü sosyal olanak bulunurdu. Hatta çocukların okulları bile planlanmıştı.
O yüzden Tüpraş ve Petkim, Türkiye’nin örnek şirketleridir.

 
Beşikçioğlu da vardı

SİZE yine İzmir’den bir örnek vereyim.
Ünlü işadamlarımızdan Alpaslan Beşikçioğlu yıllar önce tesislerinin içine lojmanlar yaptırmıştı. Beşikçioğlu, çalışanlarının daha iyi şartlarda çalışmalarını ve verimliliklerini düşünerek böyle bir karar almıştı. Alpaslan Beşikçioğlu’nun işleri 90’ların ortasında bozulmuştu. Bozulmasaydı eminim çalışanları için başka şeyler de yapardı.

Yazarın Tüm Yazıları