Aşısız pandemiyi bitirmek neredeyse imkansız

Pandemi döneminde öne çıkan, takip ettiğim çok bilim insanı oldu. Onlardan biri de Harvard Üniversitesi James Stevens Simmons Genetik ve Metabolizma Profesörü Dr. Gökhan Hotamışlıgil’di.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’te İpek Özbey kendisiyle konuşmuş.

Ve bana göre çok önemli bilgiler içeren bir röportaj olmuş.

Hotamışlıgil aşı karşıtlığının en az salgın kadar büyük bir tehdit olduğunu söylüyor.

Ki ben de aynı görüşteyim.

Bu pandemiyi bitirmenin tek yolunun aşı ve ilaçlar olduğunu düşünüyorum.

O yüzden en başta ve örnek olmak için gönüllü olup aşı oldum.

Hotamışlıgil diyor ki;

“Delta varyantı belki de şimdiye kadar ortaya çıkan en problemli varyant. Kedi-fare kovalamacası gibi düşünün, bu varyantın da ortaya çıkma sebebi enfeksiyonun kontrolsüz şekilde muazzam boyutlara ulaşması. Delta’nın sıkıntısı yayılma hızından kaynaklanıyor. Varyantın öncelikli olarak yayılımı aşılanmamış ya da tek doz aşılanmış grup içinde sürüyor. Çok hızlı yayıldığı için yüksek sayıda insana ulaşabiliyor ve baskın hale geçiyor. Henüz hiçbir ülkede tam aşılama şu ana kadar başarılamadı ama yüksek düzeylere ulaşıldı. Aşılı nüfus oranı yükseldikçe, bu enfeksiyonlar kontrol altına girecektir.”

Haberin Devamı

Deltadan sonra belki de başka bir varyant hayatımıza girecek. Aşılanan nüfus yüzde 70’e ulaşmadan bu virüsten kurtulma şansımız maalesef yok...

Ve daha önemlisi Delta Plus ile ilgili söyledikleri...

“İki doz aşı olmuşlarda hala enfeksiyon yapabiliyor. Panik olmadan önce unutmamak gereken bir şey var.  Aşılanmış olanlarda hiç belirtisiz veya çok hafif belirtili seyrediyor hastalık. Bence temel prensip hâlâ aynı.”

Tablo o kadar net ki...

Aşı zorunlu hale getirilemez, bunu biliyorum.

Bazı ülkeler kamu binalarına aşısızların giremeyeceğini açıkladı.

Doğrusu insanların ikna edilmesidir.

İkna edelim, aşısız kimse kalmamalı. 

SİNOVAC OLANLARA MRNA AŞISI TAVSİYE ETTİ 

HERKESİN merak ettiği bir konuya da Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil yanıt veriyor.

Bu yani ve herkesin korktuğu varyanlara karşı aşılar etkili mi?

Bu soruya da şöyle yanıt veriyor;

“Şu anda mRNA aşılarından tamamen kaçan bir varyant yok. Bu aşılar şimdiye kadar çıkan bütün varyantlara karşı da çok etkin bir şekilde koruma profillerini korudu.”

Peki önerisi ne?

“Sinovac aşısı yeni çıkan varyantlara karşı daha fazla zafiyet gösteriyor. O yüzden benim ve birçok uzman kişinin görüşü Sinovac olanların acilen üçüncü doz olarak mRNA aşılarından birini olmaları. Türkiye’de Sinovac aşısı olanlar yüksek risk grubu, yani 65 yaş üstü, sağlık çalışanları ve diğer risk grupları. Dolayısıyla bunu öncelik haline getirmek gerekiyor.”

Haberin Devamı

Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın ve Bilim Kurulu’nun adım atması bekleniyor.

Yaz bitmeden Sinovac olanlar da mRNA aşılarından biriyle, Biontech ile aşılanmalılar.  

ELMALI DAVASINDA TARAFIZ

BAZEN de sosyal medya çok işe yarıyor. Dün Elmalı davasıyla ilgili çok tepki vardı. İşte böyle durumlarda sosyal medyayı seviyorum. Antalya’da biri 7, diğeri 10 yaşında iki kardeş cinsel istismara uğradı. Çocukların cinsel istismarı deftere yaptıkları resimlerle anlatmaya çalıştığı ortaya çıktı. Tutuklanan anne ve üvey baba serbest kalınca da tepkiler arttı. Herkes haklı...

Bu davayı, diğerleri gibi izlemeliyiz. Çocuklarımızın hayalleri yanlış kararlarla kararmasın. 

Haberin Devamı

SEYRETMEYİN KARDEŞİM NİYE SEYREDİYORSUNUZ 

SOSYAL medyada yine çok konuşulan görüntülerden biri de Manisa’nın Soma ilçesinde bir kafede karısını döven şahsa kafede bulunan kadın müşterilerin müdahale etmesiydi. Saldırgan kendisini durdurmaya çalışan kadınlara da şiddet gösteriyor.

O an kafede oturan erkekler olayı seyrediyor.

Seyretmeyin kardeşim...

Çoğumuz seyrettiği için bu şiddet olayları bu kadar arttı.

Müdahale edin, uyarın, farkındalık yaratın, şiddete karşı sıfır tolerans gösterin. 

RAKİPLERİ GÖRÜNCE BİZDEKİ SORUNLAR ORTAYA ÇIKTI

EURO 2020 Avrupa Şampiyonası’nda ilginç maçlar oluyor. Türk Milli Takımı’nın çok daha iyi performans göstereceğine inanıyordum. Grup maçlarında göz kamaştıran bir oyun oynamışlardı. Turnuvanın en genç takımının sürprizler bile yapabileceğine inanıyordum. Herkes gibi ben de yanılmışım. Hele rakipleri görünce çok daha iyi anladım. İtalya bu turnuvanın favorisi bence... İsviçre’yi ve Galler’i hafife almışız. Bizden daha iyi değiller ama bizden çok daha iyi hazırlandıkları kesin. Bizim sorunumuz disiplini çok erken bırakmamız, motive olamamamız, prensiplerden ödün vermemiz, istikrarı koruyamamamız. Bence yazık oldu, çok daha fazlasını yapabilme şansımız varken erken veda etmek zorunda kaldık. 

Yazarın Tüm Yazıları