Vitrin yüzü mü yoksa Tuna mı

Türkiye’nin bitmeyen seçim gündeminde genel seçim, referandum, Cumhurbaşkanlığı seçimi derken sıra yerel seçimlere geldi.

Haberin Devamı

Belli ki son seçimin en çekişmeli arenası Ankara’da, yine sonucu merakla beklenen bir seçim süreci yaşayacağız.
AK Parti’de yerel seçim çalışmaları ‘ittifak yokmuş gibi’ başladı. Geçmiş seçimlerde parti için yapılan anketlerde yaşanılan hayal kırıklığı, kendi ekipleriyle çalışmanın önemini gösterdi ve bu doğrultuda 200 kişilik ekip oluşturuldu. Bu hafta itibarıyla Büyükşehir, il ve ilçelerde yaşayanlar aranacak, mevcut başkanlarla ilgili görüş toplanacak. Parti içi temayül yoklamaları, anketler ışığında son rapor Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunulacak ve adaylar belirlenecek.

TUNA’YA ARTI DİĞERLERİNE EKSİ

Mevcut Başkan Mustafa Tuna aday olmak istiyor ve buna yönelik su indirimi, otopark indirimi gibi hamleler yapıyor. Vatandaşın cebine dokunacak bu hareketler kendisi için artı puana dönüşüyor, diğer AK Partili başkanları da bir nebze zora sokuyor. “Ankara yapıyorsa, İstanbul, Bursa, Antalya neden yapmıyor?” sorusu diğer başkanları zorluyor.

VİTRİN YÜZÜ BEKLENTİSİ

Haberin Devamı

Parti içerisinde Ankara’nın kritik olması hasebiyle bir vitrin yüzünün aday gösterilmesini düşünenlerin sayısı da az değil. Bakan ya da Genel Başkan Yardımcısı düzeyinde bir ismin Ankara adayı olması kimseyi şaşırtmamalı. Kulislerde Ankara’ya AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yakıştırmaları yapılıyor.
Burada önemli hassasiyetlerden biri de Ankara adayının MHP seçmeninde de karşılığı olması. Bu haklı bir hassasiyet çünkü Ankara’da seçimin kaderini her dönem milliyetçi seçmen belirlemiştir.

BARIŞ AYDIN KİME DİYOR

Bu ay başında AK Parti Ankara Milletvekili Barış Aydın’ın sosyal medyadan yaptığı bir paylaşım dikkatimi çekmişti. Umudum olmasa da biraz bekledim bir karşılık gelir mi diye ama haliyle üzerine alınan olmadı.
Aydın, “Yerel seçimlere az bir zaman kala küçük bir not düşmek isterim” diyerek başladığı paylaşımına şöyle devam etmişti: “İşini layıkıyla yapan Belediye Başkanları sözüm meclisten dışarı, sözüm vatandaşın sorunlarını çözmek yerine suni problemler yaratan fazlaca kaşını gözünü oynatan Başkanlar hakkınızı kaybettiniz yolunuz açık olsun.”
Ankara’da 25 ilçenin 21 AK Parti’li. Aydın’ın Kalecik’e, Akyurt’a, Ayaş’a böylesi sert bir çıkış yapacak hali yok. Altındağ, Keçiören, Mamak, Sincan, Gölbaşı gibi ilçelere ya da Büyükşehir’e böylesi bir eleştiri olabilir. Ben sormuş olayım Barış Aydın’a. Sahi kim bu ‘fazlaca kaşını gözünü oynatan belediye başkanları?’

Haberin Devamı

 CHP’DE ADAY ADAYI ÇOK

CHP’ye gelince... Şu an için en belirgin sorun Büyükşehir’ler. İstanbul, İzmir ve Ankara ne olacak. “İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti ile ortak adaylar çıkarılacak mı?” sorusu yanıt bulmadan iller ve ilçelerle ilgili bir somut bir hareket olmayacak gibi. Öncelik devam edecek belediye başkanlarının açıklanmasında. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun sohbetimizde ekim ortası başlanacak aday açıklamalarının en geç kasım sonunda tamamlanacağını söyledi ve ekledi: “İstanbul ve Ankara’yı sorduğunuz için o ikisini söylüyorum -diğer yerlerde de durum aynı- adayları açıkladığımızda ikisini de alacağımızı sizler de göreceksiniz.”

FETHİ YAŞAR DENİYOR AMA

Haberin Devamı

Torun elbette isim bazlı bir sohbete girmedi.
Biz duyduklarımızla devam edelim. Bu kez Melih Gökçek’siz bir seçime giriyor CHP. Yani Gökçek karşıtlığının artı-eksi durumu söz konusu değil. Parti içinde aday olmak isteyenler var, Bülent Kuşoğlu ve Levent Gök gibi. Yine CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Ankaragücü eski Başkanı Cengiz Topel Yıldırım’ın ismi de adaylar arasında.
Pek çok kişi Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’a Büyükşehir adaylığını yakıştırsa da yüksek ihtimalli bir seçenek değil. 2014 yılında da Yaşar’a adaylık teklif edilmişti. Ankara’da partiler üstü bir isme dönüşen Yaşar’ın şimdilik böyle bir niyeti yok gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

YAVAŞ’A TEKLİF YOK

2014’teki seçimin ‘kaybetse de kazananı’ olmuştu Mansur Yavaş. Şimdi ne yapacağı merak ediliyor. Yavaş’la görüşmemde ‘adaylığa hevesli’ bir hava sezmedim.
“Adaylık teklifi var mı?” diye sordum. Kendisinin şu anda bir adaylık düşüncesi olup olmamasından öte böyle bir teklifin olmadığını söyledi.
Yavaş ‘şu an için’ isminin mevcut haliyle anılmasının daha doğru olduğu düşüncesinde. Ankara’da ittifaksız süreçten zafer çıkmayacağı inancında. Önemli bir ayrıntı, pek çok arkadaşının kuruluşunda yer aldığı İyi Parti’den bugüne kadar bırakın adaylık teklifini genel başkan ve yönetim kademesinden hiç bir telefon almamış.

Yazarın Tüm Yazıları