Uzlaşı ortamı sürmeli

İstanbul Yenikapı’daki tarihi mitingle aynı gün Başkent’te on binler Kızılay’ı doldurdu. 15 Temmuz’daki hain darbe girişimini günlerdir meydanlarda tuttukları nöbetle protesto eden kentliler, bu kez daha kalabalık şekilde Kızılay’a akın etti.

Haberin Devamı

Uzlaşı ortamı sürmeli

Yenikapı’da olduğu gibi AK Parti, CHP ve MHP’nin temsilcileri oradaydı.
Üç parti de il başkanı düzeyinde “Demokrasi ve Şehitler Mitingi”ne katıldı.
Bu tarihi günü izlerken, “Acaba 6 ay sonra da bu uzlaşı ortamı devam eder mı” diye sordum kendime...
Siyasette ya da diğer alanlarda elbette tartışma, eleştiri, rekabet olmalı. Ama bunları yaparken, kavga edersek bu geçen süreçten gerekli dersleri çıkaramamışız demektir.
Bu düşüncelerle mitinge katılan 3 partinin il başkanına, son günlerdeki uzlaşı ortamıyla ilgili düşüncelerini sordum.

* * *
AK Parti İl Başkanı Nedim Yamalı: Parti temsilcileri davetimizi kabul etiler. Milletvekillerinin önemli bir kısmı Yenikapı’da olduğu için katılamadı. CHP ve MHP il başkanlarının yanı sıra Levent Bey (Gök) vardı. Uyumlu bir organizasyon oldu. Hiçbir partiyi anımsatan bayrak flama yoktu. Meydan doluydu, kalabalığımız güzeldi.
Partiler arası güzel bir diyalog oldu. Herkesin bu diyaloğun sürmesi için gayret göstermesi gerekiyor. Genel merkez düzeyinde her şey uzlaşı içerisinde geçerse, biz il düzeyinde çatışma yaşamayız. Ankara’da yerel çapta olgun bir parti yapısı var. İl başkanlarıyla güzel bir sohbet ortamı oldu. Herkesin bu sürece destek vermesi gerekiyor. Bunun dışında bir hukuki süreç başladı ve parti genel merkezlerinin buna destek vermesi gerekiyor.
* * *
CHP İl Başkanı Adnan Keskin: Demokrasi ve Şehitler Mitingi öncesi konuştuğumuz gibi oldu. Gerek müzik ve bayraklar konusunda konan şartlara herkes uydu. Bu süreçte büyük siyasi partiler birbirileriyle ilişki kurar hale geldi. Birbirlerinin söylediklerini anlayan, dinleyen, dikkate alan bir uzlaşı ortamı doğdu. Hükümeti 14-15 yıldır AKP’nin yönetmesi onları demokrasilerde görülmemiş şekilde dayatmacı olmaya itmişti. 15 Temmuz’dan sonra onlar da gördü ki demokratik sistemlerde ne kadar oy alırsanız alın uzlaşı olmazsa olmazdır. Artık siyaset daha güzel olacak diye düşünüyorum. Bu saatten sonra uzlaşıdan döneni tarih affetmeyecek. Dün akşam bir düğüne gittik. Rozetimiz vardı. Önceden yanımıza gelmeyen AK Parti’li pek çok tanıdığımız insan elimizi sıkmaya geldi. Bu ortam bozulmamalı. Biz de örgütlerimize bu doğrultuda talimat verdik.
* * *
MHP İl Başkanı Fatih Çetinkaya: Türkiye sınırlarını aşan mitingler yapılıyor. Tepkimizi net bir şekilde dünyaya gösterdik. Biz de valiliğimizin ilanıyla Yenikapı’ya destek için tüm teşkilatımızla Kızılay’daydık. Her partiden her görüşten insanlar oradaydı. 15 Temmuz öncesi konuşamaz tartışamaz hale gelmiştik. Ama bugün tek bir ruhla tek bir dille bir araya geldik. Tüm dünyaya Türkiye’nin Irak, Suriye ya da Libya olmadığını haykırdık. 15 Temmuz gecesi sokağa çıkan insanlar birbirini tanımıyordu, hangi görüşten olduklarını bilmiyorlardı. Vatan için şehit oldular. Biz siyasetçiler bu doğal uzlaşıyı sürdürmeliyiz. Elbette tartışmalıyız ama ötekileştirmemeliyiz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış, eksiğe eksik diyeceğiz ama kavga etmeyeceğiz. Uzlaşı kültürü birliğimizin teminatı ve mayasıdır bu süreç bize bunu bir kez daha gösterdi.

Yazarın Tüm Yazıları