Suriyelilerle ilgili yerel uyarılar

Demetevler’de mültecilerin karıştığı gerginliğin ardından, olayın yaşandığı Yenimahalle’nin Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve mültecilerin en yoğun yaşadığı ilçe olan Altındağ’ın Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’yle bölgelerindeki son durumu konuştuk.

Haberin Devamı

Son dönemde mültecilerin karıştığı gerginlikler Türkiye’nin gündeminde.
3 gün önce Ankara Yenimahalle’de benzer bir gerginliğin yaşanması konunun hassasiyetini gözler önüne serdi.
Ankara Valisi Ercan Topaca sosyal medyadan yapılan asılsız ve abartılı paylaşımlardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Gerçek dışı paylaşım yapanlarla ilgili yasal işlem başlatılacağı duyuruldu.
Sığınmacıların karıştığı son gerginliğin adresi olan Yenimahalle ve Başkent’te 50 binin üzerinde Suriyelinin yaşadığı Altındağ’ın belediye başkanlarıyla ilçelerindeki son durumu konuştuk:
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar: Suriyelilerin bir kısmı Demetevler’de bir kısmı Şentepe’de bulunuyor. Demetevler’deki Irak Türkmenleriyle vatandaşımızın 3 gün önceki olaya kadar bir sıkıntısı yoktu.
Genel olarak bölgedeki sıkıntıların başında 5 kişinin kalabileceği evlerde 20-25 kişi kalmaları geliyor. Haliyle o binalarda kalanlar bu kalabalıktan rahatsız oluyor.

Haberin Devamı

ESNAFIN RUHSATSIZ İŞYERİ RAHATSIZLIĞI

Bir de bizim tespitimiz 47 tane ruhsatsız iş yeri açmışlar. Bakkal, hediyelik eşyacı, ikinci el eşyacı, kuyumcu gibi iş yerleri var. Biz tespit ettiklerimizi mühürlüyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin almış mültecilerin açtığı iki dükkân var. Ruhsatsız olanlar esnafı da rahatsız ediyor. Daha ucuza mal sattıkları için bölge esnafında ‘ekmeğimizle oynuyorlar’ algısı oluşuyor. Bunların da bakanlık tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Küçük yaştaki mültecilerin de kavşaklarda dilendirildiğini görüyoruz. Bu da halkımızda rahatsızlık yaratıyor.

O HESAPLAR 2 GÜN ÖNCE AÇILMIŞ

En çok şikâyet aldığımız konulardan bir tanesi de çalışmayan Suriyelilerin parklarda toplu şekilde oturmaları. Özellikle parklarda yürüyüş ya da spor yapan kadınlar rahatsızlık duyuyor.
Devletimiz bu insanların bizim insanlarımızla uyum sorununu aşmak için gerekli tedbirleri almalı. Biz bunu önceki gün Kaymakamlıkta yapılan toplantıda da anlattık. Valilik’ten bize yabancı tabelaların kaldırılması yönündeki talimatı uyguladık.
Kışkırtmalara karşı halkımız çok dikkatli duyarlı olmalı. O günkü olayları canlı veren sosyal medya hesapları olaydan 2 gün önce açılmış. Bu da çok dikkat çekici. Çok dikkatli olunması gerekiyor.

* * *

Haberin Devamı

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki: Savaştan kaçarak gelmiş handikaplı bireyler (kadınlar, çocuklar) konusunda çok hassas davranıyoruz.
Sokaklarda vatandaşları rahatsız eden özellikle çalışmayan geceleri gezen Suriyelilerle ilgili şikayet alıyoruz. Vatandaşlarımızın haklı olduğunu düşünüyoruz. Bu insanlara karşı dikkatli olmak zorundayız. Gereğinden fazla taviz verilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.
Buradaki Arapça tabelaları kaldırdık. Bunlar kontrol dışı iş yeri açıyorlar, açmamalılar.

ALTINDAĞ’DA 50 BİNDEN FAZLA SURİYELİ

Topluma entegrasyonuyla ilgili belediye olarak Valiliğe proje sunuyoruz. Buradaki yetişkin insanların topluma entegrasyonuyla ilgili çalışma yapmak istiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının bir takım yardımları var. Tüm bunlar yapılırken bizim vatandaşlarımızın hassasiyetleri gözardı edilmemeli. İlerde toplumsal olaylara meydan vermememiz lazım. Bölgemizde 50 binden fazla Suriyeli var. Suriyelilerin yoğun olduğu yerlerle sürekli irtibat halindeyiz. Her geçen gün konunun hassasiyeti ön plan çıkıyor. Dikkatli olunması gerekiyor.

Haberin Devamı

SOSYAL YARDIMLA SORUN ÇÖZÜLMEZ

Mülteci olarak gelen vatandaşların da mülteci olduklarını bilmeleri lazım. Yerel idare olarak çok hassas davranıyoruz. Direkt kaynak aktarımı özellikle yapmıyoruz. Bu insanların eğitilmesi için belediyenin bir kültür merkezini eğitim merkezine dönüştürüyoruz. Önceliğin kendi insanımız olduğunu, onların entegrasyonunun da önemli olduğunu düşünüyoruz. Sadece sosyal yardımları bu insanlara vermek ileride yaşanacak problemlerin çözümüne hiç katkı sağlamaz.

Yazarın Tüm Yazıları