Metroda aktarma çilesi ne zaman bitecek

Ankara’daki metrolarda yaşanan sıkıntıların başında ‘aktarma çilesi’ ve ‘vagon sayılarındaki eksiklik’ geliyor.

Haberin Devamı

Mevcut işleyişte, Sincan’dan metroya binen bir kişinin Çayyolu’na gidebilmesi için 3 trene(2 kez aktarma) binmesi gerekiyor. Önce Törekent istasyonundan metroya biniyor, Batıkent istasyonuna geldiğinde araçtan iniyor, aynı platform üzerinden diğer metroya binip Kızılay’a ulaşıyor. Metrodan yine iniyor, sonra Çayyolu metrosuna binip yolculuğunu tamamlıyor. İstasyonuna uzak oturan bir kişi için metroya ulaşma süresini de eklediğinizde bu yolculuk 2 saate yakın sürebiliyor. Pek çok vatandaş da bu yolculuk yerine minibüsleri, dolmuşları tercih ediyor.

* * *

Büyükşehir Belediyesi 2014’ün mayıs ayında aktarma çilesinin son bulacağını astığı afişle duyurmuştu. Entegrasyon ve sinyalizasyon işlemlerinin yıl sonuna(2014 sonu) kadar tamamlanacağını belirtmişti. 2017 yılının üçüncü ayına gelmemize rağmen bu sorun çözülemedi. Peki bu sıkıntı neden aşılamadı?

* * *

Haberin Devamı

Bilindiği gibi Ankara’da tamamlanamayan 3 metro hattının(Sincan-Çayyolu-Keçiören) ihalesini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yapmıştı.
Çinli CSR firmasının kazandığı ihalenin şartnamesinde yer alan zorunluluklar yerine getirilmeden metrolar hizmete açıldı.
Hal böyle olunca, hatlar eksik vagon sayısıyla sefere başladı ve aktarma çilesinin yanında Başkentlilerin metro bekleme süreleri de uzadı.

* * *

İhale şartnamesinde ‘yüzde 51 yerli üretim şartı’ bulunuyor. Geri kalan vagonlar gemilerle Çin’den geliyor. Firmanın, Ankara metrolarına teslim edeceği 324 vagonun neredeyse yarısı raya indi. Raya inmeyen 10 civarı vagon da mayıs ayında Çayyolu metrosuna eklenecek. Böylece Çayyolu’ndan Kızılay’a gitmek isteyen Ankaralıların bekleme süresi 7 dakikadan 5 dakikaya inecek.

* * *

Vatandaşın aktarmadan kurtulması için ise biraz daha beklemesi gerekiyor. Çinli firmanın Sincan’da kurduğu fabrikada üretimler başladı. 160 civarında vagonun 2018 yılında teslim edilmesi bekleniyor. EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri de firmayı çalışmanın hızlanması konusunda sıkıştırıyor.

* * *

Firma, vagonları teslim ettiğinde Ankara’nın ilk metro hattı olan Kızılay - Batıkent metrosundaki vagonlar yenileriyle değiştirilecek. Aktarma çilesinin ana sebebi bu hattaki ‘Bombardier’ metro sisteminin yeni metrolarla entegre olmaması. Çinli firman Sincan’da üretimi tamamladığında, Batıkent hattında da bu vagonlar devreye girecek.

* * *

Haberin Devamı

Bu tabloya bakınca şu an için Ankara metrosu ‘yarı kapasiteli’ çalışıyor desek yanlış olmaz. 2018 yılında Sincan’daki fabrikada üretilen vagonların raya inmesiyle ‘aktarma çilesi’ sona erecek. Bu metroların teslimi sadece aktarma sorunun çözümüne de yaramayacak.

* * *

Bu araçlar geldiğinde kentteki tüm metroların sinyalizasyonu oturmuş olacak ve entegrasyon tam olarak sağlanacak. Tüm metrolar 6’şar vagonlu olacak ve bekleme süresi 7 dakikadan 3 dakikaya inecek. Kentte EGO’ya ait bin 500 otobüs 750’ye inecek. Boşa çıkacak 750 otobüsün ise yarısı metronun ring seferlerine verilecek. Yetkililerin iddiası hem Ankara trafiğinin yüzde 40 oranda rahatlayacağı hem de metro kullanımının daha da yaygınlaşacağı yönünde.

Haberin Devamı

ASBESTİN SUYU ÇIKTI

Maltepe’deki Havagazı Fabrikası’nın yıkımı tuhaf bir hal aldı.
Meslek odaları yıkım esnasında binadaki asbestin çevreye yayıldığını ve zehirlediğini söyleyip ortalığı yıkıyor, raporlar açıklıyor.
Büyükşehir Belediyesi odaları yalan söylemekle, ideolojik rapor açıklamakla suçluyor.
İki ihtimal var...
Ya belediye sorumsuzca davranıp halkın sağlığını tehdit ediyor.
Ya da meslek odaları Melih Gökçek karşıtlığı yüzünden halkı paniğe sevk ediyor.
Gerçek neyse Sağlık Bakanlığı açıklasın, insanların içi rahatlasın, doğru söylemeyen de ortaya çıksın.

“DİLENCİLİĞİ BİTİRİN SAYIN VALİM”

Okur-Yazar köşesinde Fatih Tekeci defalarca yazdı, Hürriyet Ankara defalarca haberleştirdi.
Ankara’da Türk’ü-mültecisi profesyonel bir meslek haline dönüşen dilencilik sorunu her geçen gün çığ gibi büyüyor.
Tekeci’nin köşesinde de dilenci sorununu dile getiren gazetemiz okurlarından Mehmet Gürer’in çağrısı şöyle:
“Başkentimizin değerli yöneticileri dilenmek suçtur ve Kabahatlar Kanunu’na göre işlem yapılması gerekiyor. Biz görüyoruz ya sizler görev yapan emniyet mensupları, zabıtalar, belediye görevlileri görmüyor musunuz? İnsanların vicdani kanaatlerini kullanarak dilenmek suçtur. Sakat birisini kullanarak dilendirmek ve üzerinden para kazanmak da suçtur. Sayın Valim Ercan Topaca sizin bir emrinize bakar dilenciliği bitirmek için sadece kaşlarınızı çatacaksınız o kadar. Ankara’da bu görüntüler Yeni Türkiye’ye yakışmıyor.”

Yazarın Tüm Yazıları