Yapmadıkları entrika kalmadı

15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından kafalardaki soru işaretleri giderilmiş değil.

Haberin Devamı

Darbenin planlayıcılarından Adil Öksüz’ün korunduğu tartışmaları, bu süreçte hayatımıza giren ‘ByLock’ isimli internet üzerinden konuşma programını kullanan FETÖ’cülerin kim olduğu gibi pek çok soruya yanıt aranıyor.

Merak edilen bir diğer konu ise FETÖ’nün siyaset uzantılarıyla ilgili nasıl bir yol izleneceği.
Başkent kulislerinde dolaşan kabine değişikliğiyle ve ByLock kullanan siyasilerle ilgili iddialar yüksek sesle dillendirilse de bu iddialar konunun bir numaralı muhatabı olan Başbakan Binali Yıldırım tarafından doğrulanmadı.

* * *

FETÖ’nün Türkiye genelinde ağını genişletmek için kullandığı kurumlar arasında olan belediyelerle ilgili iddialara da her geçen gün yenileri ekleniyor. Hem iktidar hem muhalefet belediyelerinden bir kaçında yapılan tasarruflar büyük ölçüde personel odaklı.
İlerleyen süreçte belediye başkanlarına ve üst yönetimlere de operasyonların sıçrayabileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

* * *
Yerel yönetim deyince akla gelen ilk isim olan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek için de benzer iddialar ortaya atılıyor.

Hem ‘Görevden alınacak, imza yetkisi alındı, emniyete ifade verdi’ gibi iddiaları hem de FETÖ’nün darbe girişiminden sonraki süreçle ilgili Gökçek’le konuştuk:

* Görevden alınacağız iddiaları var. Siz bunu yalanlasanız da konuşuluyor. Neden sizle ilgili bu iddialar kesilmiyor?

Bazı insanların ağzımızla kuş tutsak bizi sevmesi mümkün değil. Kendilerine göre hedefleri ve beklentileri var. Partinin içinden de var dışından da var. O beklentiler için benim burada oturmamam lazım, belediye başkanlığını bırakmam lazım. Onun için de bir şeylerle de karalanmam lazım.

* Parti içindeki isimler kim?

Bu isimlerin kim olduğu belli aslında. Cumhurbaşkanımız o gece konuşana kadar hiçbiri ortalıkta yoktu. Kendi partimin içerisinden hiçbir zaman bugüne kadar isim vererek hedef almadım. Beni seven var sevmeyen var. Sevmeyenler de ne yapacak bir takım şeyler konuşacak, konuşsunlar...
23 seneden beridir belediye başkanıyım, benim için demedikleri kalmadı. Her seçim öncesi benim partimin içinden bana yapmadıkları entrika kalmadı ama ben ayaktayım. Benimle, benim partimin içinde uğraşan onlarca siyasi oldu. Hiç mübalağa etmiyorum yüzde 90’ı siyasette yok. Hiçbirinin aleyhinde çalışmadım ama hepsi gitti. Kendi gücümden mi hayır. Sadece ve sadece Allah dilediği için.

Haberin Devamı

* ‘Cumhurbaşkanı konuşana kadar konuşmayanlar’ derken neyi kastediyorsunuz?

Bir bölümü ortalığa baktı, ‘Bir görelim ne olacak’ diye sonra konuşmaya başladı. İlk gün sahneye çıkanlar başka, 10 gün sonra çıkanlar başka.

* FETÖ operasyonları hızla devam ediyor. İşin siyasi ayağının henüz başlamadığı konuşuluyor. Sizin düşünceniz nedir?

Mutlaka olmalı. Sayın Cumhurbaşkanımızın o konuda kesin kararı var. Özelde de genelde de söylüyor. Kesinlikle sonuna kadar gidilecek. Bu konuda en ufak merhamet yok.

* Bu süreçte kendinizle ilgili bir endişeniz var mı?

Hayır. İnsan kendinden korktuğu zaman endişe eder. Melih Gökçek kendini hala ispat edememişse ne yapacak yani. Bu süreçle ilgili çok insanın kendini ispata ihtiyacı var. Türkiye’de kendini ispat etmeye ihtiyacı olmayan 10 kişi saysan, birisi benimdir.

Haberin Devamı

* Bu yapıyla ilgili en büyük pişmanlığınız nedir?

FETÖ’nün gerçek yüzünü 17-25 Aralık’tan önce görememiş olmak...

* Darbe girişiminin ardından diğer cemaatlerin yapıları da tartışılıyor. Cemaatlere bir mesafe konulur mu?

FETÖ’den dolayı bütün cemaatleri suçlamak yanlış bir olay. Ama FETÖ olayını da hiçbir zaman kimse unutmayacak. Cemaatler dini görevlerini yapmalı, devlete sızmaya çalışmamalı. Benim diğer cemaatlere, STK’lara eski sıcaklığım neyse şimdi de öyle. FETÖ yüzünden sizinle de artık ilişkimiz yok demek mümkün değil. Hepsine aynı muhabbetle devam edeceğiz.

SON SEÇİMİ KAYBETSEYDİM...

* 15 Temmuz’la ilgili hemen her gün yeni açıklamalarınız oluyor. 2014’te seçimi kaybetseydiniz darbe girişiminin sonucunda değişiklik olabileceği yönünde imalarınız var. Böyle bir düşünceniz mi var?

Haberin Devamı

Onu Allah bilir. Tabi bir şey demek mümkün değil ama düşünün ki Mansur Yavaş belediye başkanı...

* Ya da x birisi?

X birisi değil, burada Mansur Yavaş vardı aleni. Yavaş eğer belediye başkanı olsaydı kepçeydi, personeldi bunun bir tanesini sokağa bırakmazdı. Çünkü Yavaş’ı zaten paralel yapı aday yaptı. Yanındaki kişileri hatırlayın, sağ kolu Suat Kınıklıoğlu, paralel yapının önde gelenlerinden. Paralel yapı Yavaş’ı CHP’ye dikte etti ve aday yaptı.

* Bunlar siyasi söylemler mi yoksa bu iddialarınızın temeli var mı?

Seçim sandıklarının başlarını kim bekledi Cumhuriyet Halk Partisi adına. O dönemde paralel yapının adamları. Pek çok örnek var hepsi mi tesadüf. Kılıçdaroğlu son yerel seçim öncesi ABD’ye gittiğinde, “Ankara’yı düşürebilecek misiniz?” diye kaç kere sordular. AK Parti bir paralel yapı deneyimi geçirdi, hatalarını gördü. Bu yapıyı ülkemizden temizlemek için darbe girişimi öncesi de elinden geleni yapmaya başlamıştı. Ancak 15 Temmuz’a kadar CHP paralel yapının kontrolündeydi. Halen daha ağırlıkları var. Bunu delilleriyle bir televizyon kanalında ispat edeceğim, isim isim anlatacağım yakın zamanda. Şimdi yönetimin paralel yapıya karşı çıkmasının nedeni parti içindeki sağduyulu insanların baskısına dayanamaması. Gerçi şu sıralar yine ağız değiştirmeye başladı Kılıçaroğlu.

Haberin Devamı

* 15 Temmuz’a kadar CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine çok sayıda tweet attınız. Uzunca bir süre atmadınız, bu sıralar yeniden eleştiriyorsunuz. Neden?

Birlik ve beraberlik ortamının bozulmaması için herkes gibi ben de dikkat ediyordum. Ancak Kılıçdaroğlu yeniden paralel yapının kontrolüne girmeye kalkarsa susacak değiliz. AK Parti’ye devamlı suçlamalarda bulunuluyor, ‘Siz bunlara geçmişte yardım ettiniz’ diye. Cumhurbaşkanımız aleni olarak ‘Milletim beni affetsin’ dedi. Görmediğimiz olaylar oldu gördük şimdi engelliyoruz. Tamam arkadaş biz hatamızı kabul edip döndük. Sen hata yapmaya devam ediyorsun. Şimdi kalkıp bunları savunursan bu hatanın içerisinde sen varsın demektir. Ben Melih Gökçek olarak paralel yapıyla iyi geçinen bir insandım. Hukuk çerçevesi içerisinde benden talep ettiklerinde gücümün yetebileceği yardımları da yaptım.

* Ne tür yardımlar yaptınız?

Yardım derken para vermedim. Okul yeri, ibadet yeri gibi şeyler. Bunların yaptığı ihaneti gördükten sonra bu yardımlara devam ederse Melih’in boğazını sıkman hesap sorman lazım. Ama gördü hatasını tam tersini yapmaya başladı Melih Gökçek. O zaman bırakacaksın Melih Gökçek’in yakasını. Sen devam ediyorsan bu sefer millet senin yakana yapışır.

* Kılıçdaroğlu’nun paralel yapıyla bire bir ilişkisi olduğunu mu iddia ediyorsunuz?

Birebir ilişkisi vardı, halen devam edip etmediğini bilmiyorum. Şimdi söylersem iftira atmış olurum ama yapmış olduğu açıklamalar pek iç açıcı gözükmüyor.

ADALETTEN AYRILIP ZULMEDEMEZSİN

* 15 Temmuz sonrası süreçte mağduriyetler oluşmasından endişe ediliyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yaşanan mağduriyetler vardır ama ben bunun yüzde 3-5’i geçtiğini sanmıyorum. Bu da elde olmayan nedenlerden oluyor ve tamir ediliyor. Biz belediyede bunlarla ilişkilileri direkt attık. Şüpheli olan 184 kişiyi uzaklaştırdık. Hata yaptığımız 4 kişi çıktı ve görevlerine iade ettik. Cenab-ı Allah ayetinde ‘Bir kavme olan kininizden dolayı adaletten ayrılmayın’ buyuruyor. Adaletten ayrılamazsın. Kalkıp birilerine kızıyorsun diye adaletten ayırılıp birilerine zulmedemezsin. Cumhurbaşkanımız ‘At izi it izine karıştı’ tabirini bunun için kullandı.

* Süreçteki en büyük zorluk ne?

Yapılan işlerin tamamen yanlış olduğu kanaatini yaymak isteyen FETÖ’cüler var. Bir de hedef şaşırtanlar. FETÖ’cü olduğundan emin olunan kişilerin yanında olayla alakasız insanların da ismi söylenmek suretiyle karışıklık çıkarmaya çalışıyorlar.

* Bunu yapanlar kim? Devlet içinde halen bu yapıda insan var mı?

Elbette var. Tamamen temizlendi diyemeyiz o yüzden temizliğe karşı çıkmamamız lazım. Kimsenin de hakkının yenmemesi gerekir. Kılı kırk yaracaksın, olaydan da vazgeçmeyeceksin. Herkes üstüne düşeni yapıyor.

* Yeniden bir darbe girişimi olup olmayacağı tartışılıyor. Sizin fikriniz ne?

Askeriyenin içinde halen FETÖ’cü yapı var. Sayı olarak tahmin edemem ama olduğunu tahmin ediyorum. Nerden tahmin ediyorum. Bunların subay astsubay imtihanlarında yüzde 10 bile fire vermeden adam soktukları ifade ediliyor demek ki içeride halen pek çok FETÖ’cü olabilir. Ama ben bir daha darbe olacağına inanmıyorum.

* Neye dayanarak bu kadar emin konuşuyorsunuz?

Darbe teşebbüsü olabilir ama muvaffak olabilecek bir darbe girişimine Allah’ın izniyle ihtimal vermiyorum. Millet şuurlandı. O gün Konya’da elektrik kesildi, millet sokağa döküldü. Benim hep televizyonlarda söylediğim bir şey var: “Telefonlarınız çalışmaz, elektriğiniz kesilirse hiçbir şey sormaya gerek yok, sokağa dökülün” Millet sokağa döküldüğü anda milletle baş etmeleri mümkün değil. Böyle bir teşebbüs olsa bu sefer erat ve astsubayın birçoğu kendisine talimat verenlere tıpkı Ömer Halisdemir gibi çeker tabancayı alnının ortasına sıkar. Bundan sonra yapmaya çalışacakları suikast. Cumhurbaşkanı’na bakanlara, bizlere muhalefet liderlerine bu tip girişimlerde bulunabilirler.

* Kılıçdaroğlu’na yönelik suikast girişimi karışıklık çıkarmak isteyenlerin ilk hamlesi mi?

Ben Kılıçdaroğlu’na yapılan suikast teşebbüsünü ortalığı karıştırmak maksadıyla değil CHP liderini değiştirmek için yapıldığına inanıyorum. Artık üst akıl Kılıçdaroğlu’nun süresini bitirdi. 15 Temmuz’da darbecilerle hareket etmemesi büyük bir suç. Çıkıp İstanbul’da konuşması büyük bir suç. CHP’nin başına getirmek istedikleri bir hanımefendi var. Kendi diledikleri gibi hareket eden birini arıyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları