Çok geç kaldık

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile ATO Başkanı Gürsel Baran arasında polemiğe yol açan fuar alanıyla ilgili 27 Şubat’ta yapılacak Uluslararası Fuar Alanı Olağan Üstü Yönetim Kurulu toplantısı öncesi Ankara Ticaret Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir’le bir araya geldik.

Haberin Devamı

Fuar alanı için kurulan şirketin yüzde 20 ortağı olan ASO’yu temsilen toplantıya katılmaya hazırlanan Özdebir projenin dününü, bugününü anlattı. 27 Şubat’taki toplantı öncesi hissedarlara mesaj verdi.

* Fuar alanını konuşurken bir anda Gökçek ile Baran arasındaki polemik öne çıktı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu durumu ATO ile Büyükşehir’in çekişmesi şeklinde yorumlamak bana göre doğru değil. Burada kurulmuş bir şirket var, bu şirketin ortakları var. Bu ortaklar bir araya gelecekler profesyonel olarak kararlarını verecekler, bu işe nasıl devam edecekleri kararını oluşturacaklar.

* Yönetim kurulu toplantısına bazı hissedarların ‘kasıtlı’ katılmadığı iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Üç defa yönetim kuruluna çağrısı yapıldı. Birincisinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın toplantısı vardı, ikincinde benim başka programım vardı, üçüncüsüne katılabildim. Diğer arkadaşların da başka programları olduğu için katılamadıklarını düşünüyorum. Hepimizin programları yoğun, bu işlerin daha önceden sorularak planlanması lazım. Benim kanaatim kasti olarak katılmamazlık olmadığı yönünde.

Haberin Devamı

TOPLANTIYA HERKESİN KATILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

* 27 Şubat’taki olağan üstü toplantı kamuoyuyla da paylaşıldı. Sizce katılım nasıl olacak?

Herkesin katılacağını düşünüyorum.

* Başkanların kendilerinin katılması şart mı?

Yönetim kurulu toplantılarına Büyükşehir Belediyesi’ni temsilen Başkan Melih Gökçek, TOBB’u temsilen Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO’yu temsilen Gürsel Baran, ASO’yu temsilen ben, ATB’yi temsilen Faik Yavuz, ANKESOB’u temsilen Mehmet Yiğiner katılabiliyor. Ama bu olağan üstü bir toplantı olduğu için vekaleten biri görevlendirilebilir.

* Sizin de katıldığınız son yönetim kurulu toplantısında hissedarların mali yükümlülükleri yerine getirmesi kararı çıktı. Siz ASO olarak üzerinize düşeni yapıyor musunuz?

Yönetim kurul kararı olmasa bile Türk Ticaret Kanunu’na göre 2 yıl içerisinde sermaye artışından kaynaklanan apeller ödenmek mecburiyetinde. ASO, bir kısmını nakit bir kısmını ayni sermaye olarak ortaya koymaya hazır.

Haberin Devamı

ÇOK GEÇ KALDIK

* Fuar alanının geç kaldığına yönelik genel bir kanaat var. Katılıyor musunuz?

İki defa ihale yapıldı, sonuç çıkmadı. 2011’de Cumhurbaşkanımızın Ankara için önerdiği projelerden bir tanesiydi. Çok geç kalındı, bir an evvel çalışmalar yapılıp işimize bakmamız lazım. Ankara’da sergileyecek yerimiz olmadığı için Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı İstanbul’a kaydırıldı. Ankara artık memur şehir değil. 1 milyon 200 bin çalışan var, bunun 1 milyonu reel sektörün çalışanı. Fuar alanının Ankara’nın ihtiyacı olan direkt uçuşların hayata geçmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Ankara’ya uluslararası müşterilerin gelebilmesi lazım.

* 27 Şubat toplantısı olumlu geçerse fuar alanı ne zaman biter, maliyeti ne olur?

Haberin Devamı

Yeniden proje çizmeye gerek yok ancak projenin maliyetini düşürücü çalışmalar yapılabilir. En son ihalede maaliyet 230 milyon liraydı. Buradan rahatlıkla yüzde 20 tasarruf edilebileceğini düşünüyorum. İşin boyutu da belli olduğu için ne kadar sermaye konulması lazım, kimler ne kadar koyacak bu toplantıda kararın alınması lazım. Bu kararlar alındıktan sonra ihale süreciyle birlikte maksimum iki yıl içerisinde bu fuar merkezi bitirilmeli. Bu iki yıllık sürede fuar alanını yurt içinde ve yurt dışında pazarlamalıyız.
Özellikle yurt dışından fuara katılacaklar planlamayı bir kaç yıl önceden yapıyorlar. Fuar açılır açılmaz müşteriyi hazır etmeliyiz.

Haberin Devamı

ANKARA KAN KAYBEDİYOR FUAR ALANI CANLANDIRIR

* Fuar alanı denince belki kentlilerin zihninde tam olarak canlanmıyordur. Fuar alanı ne gibi faydalar sağlayacak?

Ankara ciddi manada kan kaybediyor. Finans kuruluşlarının gitmesinin etkilerini önümüzdeki yıllarda önlem almazsak hissedeceğiz. Bu boşluğu biz sanayiyle doldurmaya çalışıyoruz. Savunma ve organize sanayilerimiz var, buralarda güzel üretimler yapılıyor, bunların pazara çıkması lazım. Bunun en kestirme yolu fuardır. Bu anlamda hem ulusal hem uluslararası alanda Ankara’nın pazarlanması lazım. Pazar denince yalnızca sanayi ürünleri aklımıza gelmesin. Turizmden, hediyelik eşyaya kadar geniş bir yelpazede bu fuarda etkinlikler düzenlenebilir. Ankara’nın Başkent olması dışında kabiliyetlerinin ortaya konması gerekiyor. Aslında Ankara fena bir konumda değil. Türkiye’de toplanan verginin çok büyük bir kısmını oluşturuyor, dördüncü sırada. İlk 10 içerisindeki illeri çıkardığımız zaman geri kalan illerin ödediği vergi bir Ankara etmiyor. Ankara yüksek teknolojinin merkezi konumunda. Türkiye’de üretilen yüksek teknolojili ürünlerin yüzde 20’si Ankara’da üretiliyor. İstanbul’un payı yüzde 5’lerde. Ankara’nın bir cazibe merkezi haline getirilebilmesi lazım. Geçtiğimiz yıl ekonominin pesimist bir havada olmasına rağmen Ankara’da fuar yerimiz olmadığı halde 750 bin kişi fuarları ziyaret etmiş. Bu fuar merkezi olunca bu sayının birkaç milyona ulaşması işten bile değil.
Oteller dolacak, lokantalar çalışacak, turizme katkı sağlayacak... Bütün bu faydalarını ortaya koyduğumuzda kent ekonomisinde ciddi bir hareketlenme olacak.

Yazarın Tüm Yazıları