Ankara'da neyse Türkiye'de de o

TÜRKİYE, 7 Haziran seçimleriyle ortaya çıkan yeni tablosunun ardından koalisyonun kurulamayınca, yaz aylarını siyasi belirsizlik ve terör gündemiyle geçirdi.

Haberin Devamı

Ve Türkiye, 3 gün sonra yeniden sandığa gidiyor.
Siyasetle ilgili-ilgisiz herkesin aklında aynı soru var:
“Sandıktan ne çıkacak?”
Öyle bakteriyel bir atmosferde seçime gidiyoruz ki:
* Bir yandan PKK’nın diğer yandan IŞİD’in hain saldırıları...
* AK Parti-Cemaat kavgasının  geldiği son noktada holdinglere ve medya kuruluşlarına el koymalar...
* Sınırımızda Suriye’de yaşanan iç savaş ve belirsizlik girdabına Türkiye’nin çekilme gayreti, sayıları her geçen gün artan mülteciler...
Bu dev sorunlarından daha da kötüsü ülke insanları arasında her geçen gün açılan mesafe.
Ekilen kin tohumları maalesef kocaman ağaçlara dönüştü ve sanki 1 Kasım demokratik hak kullanılacak bir gün değil de hesaplaşma tarihiymiş gibi zihinlere kazındı.
“1 Kasım’dan sonra görüşürüz” mantığıyla amaçlanan nedir bilemem ama bu düşünce bizi tek bir sonuca çıkarır. Bu kafayla ancak farklı düşünen insanlar arasında var olan mesafeyi daha da açarsınız.
* * *
Zihin bulandıran bu atmosferi bir kenara bırakıp sağlıklı değerlendirme yapmaya çalışacak olursak...
7 Haziran’dan bu yana neredeyse 5 ay geçti. 5 ay önce AK Parti yüzde 40.8, CHP yüzde 25, MHP yüzde 16.3, HDP yüzde 13.2 oy almış, 13 yıl sonra AKP tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamamıştı.
7 Haziran’a göre bu seçimin en büyük farkı HDP’nin barajı geçip geçmemesinin tartışılmaması.
Hal böyle olunca CHP’deki artış merak edilse de, MHP’nin ve HDP’nin sandalye sayılarıyla ilgili tahminler yapılsa da esas soru AKP’nin oy yüzdesi ve milletvekili sayısının kaç olacağı yönünde.
* * *
Son yıllardaki seçimlere bakıldığında AK Parti’nin oy oranı Ankara’da aldığı oy oranıyla büyük oranda benzerlik gösteriyor.
2011’deki seçimde Türkiye genelinde yüzde 49.8 oy alan AK Parti Başkent’te de yüzde 49.2 almıştı.
Son seçimde Türkiye’de yüzde 40.8 alırken Ankara’da yüzde 41.2 almıştı.
* * *
1 Kasım akşamında çok büyük bir sürpriz olmazsa AK Parti Ankara’da ne alırsa Türkiye’de de ona yakın oranda oy alacak. Anketlerden, algı yönetiminden, siyasilerin iddialarından bunaldıysanız etrafınıza sorun, gözlemleyin.
Bu kent sizi yanıltmayacaktır.

DİĞERLERİ TUTMUYOR

AKP’nin aksine diğer partilerin Türkiye genelinde aldığı oy Başkent’le pek örtüşmüyor.
CHP 2011’de Türkiye’de yüzde 25.9 alırken, Ankara’da yüzde 31.2 almıştı. 7 Haziran’da Türkiye genelinde yüzde 25, Ankara’da yüzde 29.4 almıştı.
MHP’nin Başkent’teki oyları da Türkiye genelinin üstünde oldu. 2011’de Ankara’da yüzde 14.6, genelde yüzde 13; son seçimde Başkent’te yüzde 18, Türkiye’de yüzde 16 oy aldı.
Oy oranı olarak en çok sıçramayı HDP gösterdi. 2011’de bağımsız adaylarla seçime giren HDP yüzde 1 alırken, 7 Haziran’da Başkent’te yüzde 5.2 oy alarak Meclis’e bir milletvekili göndermişti. HDP’nin Türkiye genelinde oyu ise yüzde 13.2 olmuştu.

KARAR VERİLDİ RENK VERİLMİYOR

7 Haziran seçimleri öncesi bir çok anket firması parti sözcüsü gibiydi. Sonuçlar arasında dağlar kadar fark vardı. Seçim sonucunda baktılar en büyük zararı kendileri görecekler, 1 Kasım öncesi fantezi sonuçlardan uzak durmaya çalıştılar.
Anketlerdeki kararsız seçmenin aslında karar verdiğini ama kararını açıklamak istemediğini düşünüyorum.
Özellikle 7 Haziran’dan bu yana fikrini değiştiren seçmenin gerçek kararı yerine bir önceki seçimde verdiği partiyi söylediğini gözledim.
Bu yüzden temkinli davranmalarına rağmen seçim sonucunun pek çok anket firması için sürprizlerle dolu olması muhtemel.

 

Yazarın Tüm Yazıları