Ankara satrancı

Bir yanda Cemal Kaşıkçı, öbür tarafta Brunson, ortada ekonomi...Gündemin tam anlamıyla yerele dönmesine izin vermese de artık zaman daralıyor. Liderler önce ittifak yapılıp yapılmayacağına sonra adaylara karar vermek zorunda.

Haberin Devamı

Kilit kentler İstanbul ve Ankara. AK Parti iki kenti de kaybetmek istemiyor. Muhalefetteki baskın görüş, bu iki kentten en azından birini alarak genel siyasette taşları yerinden oynatacakları yönünde.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli önceki gün bir araya geldi. Net bir karar çıkmasa da heyetler görüşmeye devam edecek. Bahçeli İstanbul’dan aday göstermeyeceklerini söylemişti, anlaşma sağlandığı takdirde MHP’nin Ankara’da AK Parti’nin adayını desteklemesi bekleniyor. Burada en büyük soru işareti AK Parti ile MHP’nin yarıştığı ilçelerde olacak.

* * *

Muhalefet cephesinde işler biraz daha karışık. Şimdiye kadar en net açıklama İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den geldi. ‘İşbirliği olursa Ankara bizimdir’ diyen Akşener, Mansur Yavaş’ın adayları olmasını çok istediğini söyledi. Akşener’in ‘Yavaş olmazsa alternatiflerimiz var’ sözüyle de Turgut Altınok’u işaret ettiği kulislere yansıyanlar arasında.

* * *

Haberin Devamı

CHP’de Yavaş karşıtlarının Ankara İl Danışma Kurulu’ndaki sözleri basına yansıdı. Özetle ‘kendi adayımızı çıkarmalıyız’ diyorlar. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Yavaş’la zaman zaman bir araya gelerek ‘aramızda bir sorun yok’ mesajı veriyor. Akşener’in bu açıklamasının ardından muhalefetin ittifak süreci nasıl işler, Başkent’teki oyu her dönem yüzde 30’un altına düşmeyen CHP, İYİ Parti’nin adayını destekler mi bekleyip göreceğiz. Yavaş’ın olmadığı senaryoda Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Cengiz Topel Yıldırım diğer isimlere göre bir adım önde.

* * *

Gelelim Mansur Yavaş cephesine. İttifak gerçekleşse dahi teklif gelmesi halinde son karar haliyle Yavaş’ta olacak. Yavaş’ın süreci izlediği, anketleri değerlendirdiği ifade ediliyor. Hem CHP hem İYİ Parti’den ziyaretçileri olduğu kulağıma gelenler arasında.

* * *

İktidar da muhalefet de Başkent’teki kritik seçim sürecinin farkında. Ankara’da seçim satrancı oynanıyor. Taraflar şu sıralar biraz da karşının hamlesini görmek istiyor...

TELEFONLAR SUSMUYOR

Ankara, AK Parti’nin en çok belediyesinin olduğu kentlerden.
25 belediyenin 21’i iktidar partisinde. Büyükşehir’i de ekleyince bu sayı 22’ye çıkıyor.
Mevcut başkanlardan, ‘Ben aday olmam’ diyen yok. Yani hepsi bir yere aday. Kimi kendi ilçesine kimi başka ilçeye kimi Büyükşehir’e...
Başkanlar yeniden aday olmak için çalışsa da ‘büyük değişim olacak’ düşüncesinde olanların da sayısı kayda değer.
Mevcut başkanların kaderini belirleyecek çalışmalarda sona gelindi.
Bölge koordinatörleri bir taraftan, anketçiler bir taraftan çalışıyor. Bir çalışma var ki hayatımızın parçası olan cep telefonlarını susturmuyor. AK Parti’li başkanların yönettiği 21 ilçedeki vatandaşlara SMS yoluyla ‘Belediye başkanını başarılı buluyor musunuz?’ diye soruluyor. Diğer 4 ilçede ise, ‘belediye başkanı sizce kim olmalı?’ sorusu yöneltiliyor.

Haberin Devamı

ADAYLAR İÇİN SON GÜN

CHP’de belediye başkanı ya da meclis üyesi olmak isteyen aday adayları için bugün son gün. ‘Aday adaylığı başvurusu yapmayan aday olamaz’ gibi bir durum söz konusu olmasa da ilginin tespiti açısından başvuru sayıları önemli. CHP’nin Ankara’da 2 belediyesi var. Aday adaylarının hedefinde muhtemelen bu iki ilçe olacak, özellikle de Çankaya... Başkan Alper Taşdelen’den önceki 3 başkan yeniden aday gösterilmedi. Taşdelen’in yeniden aday olmak istediği biliniyor, yeniden aday gösterilmesi bugün için sürpriz değil...
Geçen seçim dönemini hatırladığımda Çankaya’da aday adayı enflasyonu yaşanmıştı. Bazı ilçelerde aday adayı bulmakta zorlanan CHP’de Çankaya’ya ‘hücum’ vardı.
‘Seçim ittifakı yapılacak mı?’ sorusunun sık sık sorulduğu bugünlerde CHP’deki başvuru sayısını merakla bekliyorum, özellikle de Çankaya’da....

Yazarın Tüm Yazıları