AK Parti’nin Ankara şifreleri

24 Haziran’daki tarihi seçim öncesi milletvekili adayları belli oldu.

Haberin Devamı

Çifte seçim sonucu en merak edilen kentlerden birisi de kuşkusuz Ankara. AK Parti’nin Türkiye genelinde aldığı oy oranına çok yakın olduğu Başkent, Türkiye ortalamasını da önemli oranda etkiliyor.
Bu bakımdan tüm partiler saha çalışmaları da düşünüldüğünde Ankara’ya ayrı bir önem veriyor.
Türkiye ilk kez ittifakların bu denli keskin ve belirleyici olduğu bir seçime gidiyor.
Bir tarafta AK Parti, MHP ve BBP’li ‘Cumhur İttifakı’, diğer tarafta CHP’li, İyi Parti’li, Saadet’li, DP’li ‘Millet İttifakı.’ Bir de seçime ittifaklardan bağımsız giren HDP faktörü var.

* * *

24 Haziran’da Ankara, ilk kez üç ayrı bölgeyle seçime girecek ve toplam 36 milletvekilini (1. bölge 13, 2. bölge 11, 3. bölge 12) TBMM’ye gönderecek.
AK Parti’nin Ankara listesiyle başlayalım.
1. bölgede sırasıyla Yıldırım Tuğrul Türkeş, Fatih Şahin, Yalçın Akdoğan, Ali İhsan Arslan gibi önemli ve bilinen isimler göze çarpıyor.
2. bölge her ne kadar en az milletvekili çıkaran bölge olsa da Keçiören, Altındağ gibi metropol ilçeler ile Çubuk, Pursaklar, Akyurt, Kazan gibi dış ilçeleri kapsıyor. AK Parti’nin 11 milletvekilinin yarısından fazlasını alması sürpriz olmaz. Milliyetçi seçmenin de yoğun olduğu bölgede ittifak içinde BBP’nin Genel Başkanı Mustafa Destici liste başı. Destici’nin ardından sırasıyla Lütfiye Selva Çam, Emrullah İşler, Orhan Yeğin dikkat çeken isimler.
3. bölgede ise AK Parti'nin liste başı isimleri Naci Bostancı, Asuman Erdoğan, Nevzat Ceylan ve Barış Aydın. Listede göze çarpan isimler 3 dönem MKYK üyesi olan partinin genç isimlerinden Asuman Erdoğan ve Barış Aydın.
Çankaya Belediye Başkan adayı olan Aydın, geçmiş seçimlerde listenin arka sıralarında yer almıştı. Saha çalışmalarında en çok gözükmesi beklenen isimlerden olan Aydın’ın TBMM’de olması artık kesin gibi.

Haberin Devamı

AK Parti’nin Ankara şifreleri

Asuman Erdoğan

AK Parti’nin Ankara şifreleri

Haberin Devamı

Barış Aydın

Türkiye genelinde toplamda 126 kadın aday gösteren AK Parti’nin Ankara listesinde 10 kadın aday yer aldı. AK Parti’de 3. bölge 6. sırada TRT eski Genel Müdürü Şenol Göka’nın eşi Meryem Göka da listeye giren 10 kadın adaydan biri oldu.
26. dönemde AK Parti Amasya Milletvekili olan Mehmet Naci Bostancı yeni dönem için Ankara 3. bölge 1. sıradan aday gösterildi.
BBP’den AK Parti’nin Ankara listesine 2 isim girdi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin yanı sıra Tuna Koç 3. bölge 7. sıradan aday oldu.
Cemil Çiçek, Ali Babacan, Ahmet Gündoğdu, Ertan Aydın, Aydın Ünal, Ahmet İyimaya, Murat Alparslan, Vedat Bilgin aday listesinde bu kez yer almadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise Ankara yerine Adana’dan aday gösterildi.

Haberin Devamı

CHP TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

CHP’nin Ankara listesiyle devam edelim. AK Parti’deki yakın oy oranının aksine CHP her dönem Başkent’te Türkiye ortalamasının önemli ölçüde üzerinde oy alıyor. Çankaya’nın büyük oranda belirleyicisi olduğu ve CHP’nin geçmiş seçimlerde AK Parti’ye üstünlük sağladığı birinci bölgede Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl liste başı. Bingöl’ü Levent Gök, Ali Haydar Hakverdi ve Bülent Kuşoğlu izliyor. Bu bölgeden CHP’nin 6 milletvekili çıkarması sürpriz olmaz.
İkinci bölge partinin en zayıf olduğu bölgelerden. Son dönemin aktif isimlerinden Ankara Milletvekili Murat Emir liste başı. Emir’i Yıldırım Kaya, Semra Dinçer ve Kenan Nuhut izliyor.
3. bölge ise bir hayli ilginç isimlerden oluşuyor. CHP’nin parti oyunun çok üstünde oya sahip Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın ilçesinin etkisiyle etkin olmaya çalışacağı ilçede partinin önemli isimlerinden Haluk Koç liste başı. İyi Parti’ye geçen 15 isimden olan Nihat Yeşil 2., Servet Ünsal 3., Ali Başkaraağaç 4. sırada. Ünsal uzun süre Fethi Yaşar’a muhalif bir politika izlemişse de adaylık sürecinde Yaşar’ın desteğini aldığı belirtiliyor. Ayaş eski Belediye Başkanı Ali Başkaraağaç’ın da saha çalışmasıyla CHP’nin 4 vekil çıkarabileceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

AK Parti’nin Ankara şifreleri

Ali Başkaraağaç

* * *

İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan ve Şenal Sarıhan listede bu kez yer bulamayan isimlerden. Aylin Nazlıaka’nın ihracıyla sonuçlanan Atatürk portresinin indirilmesi polemiğiyle gündeme gelen Necati Yılmaz da Ankara listesinde yer almadı. CHP’nin Başkent listesinde 8 kadın aday yer aldı.

MHP’DE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

MHP’nin Ankara listesinde 1. bölgeden başlayalım. 2014’te Büyükşehir adayı olan, sonrasında Adana’dan aday gösterilen Mevlüt Karakaya yeniden Ankara’ya döndü. Karakaya’yı sırasıyla Zühal Topcu, Eyüp Yıldız ve Duygu Kurban Gözüoğlu izliyor.
2. bölgede ise partinin önemli isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz liste başı. 2. sırada Nevin Taşlıçay yer alırken, son dönemde medyada yorumlarıyla dikkat çeken Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar 3. sırada.
3. bölgede Başkent yerel siyasetinin de tanıdığı isimlerden Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım ilk sırada. Yıldırım geçmişte Kızılcahamam Belediye Başkanlığı da yapmıştı.
2. sıradaki isim ise ismi Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de geçen Erkan Haberal. Seçim boyunca belki de ismini en çok duyacağımız isimlerden Fatih Çetinkaya 3. bölge 3. sırada.
MHP Genel Sekreter Yardımcısı olan Çetinkaya 7 yıl boyunca Ankara İl Başkanlığı yapmış, bu sürede Ankara’nın sorunlarını sürekli gündemde tutmuş bir siyasi olarak öne çıkmıştı. Çetinkaya’nın pek çok seçimde il başkanı olarak görev alması bu süreçteki en büyük avantajı.

Haberin Devamı

AK Parti’nin Ankara şifreleri

Fatih Çetinkaya

AK Parti’nin Ankara şifreleri

Yaşar Yıldırım

* * *

MHP milletvekilleri Şefkat Çetin ve Mustafa Mit listede yer bulamayan isimlerden. MHP’nin Ankara’daki kadın aday sayısı ise 5.

 

AYDIN VE DURMUŞ LİSTE BAŞI

24 Haziran’da ilk kez seçime girecek İyi Parti’nin Ankara listesinde siyasetle ilgilenenlere uzak olmayan isimler yer alıyor. İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın 1. bölge liste başı. Aydın’ı Halil İbrahim Oral izlerken, 3. sırayı partinin kurucu Ankara İl Başkanı Mesut Özarslan aldı.
2. bölgede Genel Başkan Yardımcısı Şenol Bal ilk sırada yer alırken, Bal’ı AK Parti’li eski milletvekili Ersönmez Yarbay ve Gökhan Bekar izledi.
3. bölgede ise Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz listenin ilk sırasında. 2. sırada Bilkent Üniversitesi Elektronik Bölüm Başkanlığı yapmış Prof. Dr. Ayhan Altıntaş, 3. sırada Reşat Erdoğan yer alıyor.

AK Parti’nin Ankara şifreleri

Durmuş Yılmaz

AK Parti’nin Ankara şifreleri

Koray Aydın

* * *

İyi Parti’deki listelerde yer bulan kadın aday sayısı 8.

 

SAADET’TE GÜVENDİREN HDP’DE KERESTECİOĞLU

Saadet Partisi, Ergenekon operasyonları sürecinde gözaltına alınıp tutuklanan, geçmişte Ankara DGM’de de görev alan emekli hakim Tanju Güvendiren’i Ankara 1. bölge 1. sıradan aday gösterdi. 2. bölgede İlyas Tongüç, 3. bölgede Fatih Aydın liste başı oldu. FETÖ’nün Bylock tuzağı ‘Mor Beyin’i ortaya çıkaran Ali Aktaş 2. bölge 2. sıradan aday oldu. Saadet Partisi eski Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın oğlu Muhammet Furkan Kamalak da Saadet Partisi Ankara 2. bölge 5. sıra adayı oldu. Saadet Partisi’nde Ankara’dan kadın aday sayısı 6.

AK Parti’nin Ankara şifreleri

Ali Aktaş

* * *

HDP’de ise öne çıkan isimlerden Ankara milletvekili Sırrı Süreyya Önder bu kez aday olmadı. Önder’in yerine Filiz Kerestecioğlu Demir 1. bölge ilk sıra adayı. 2. bölgede ilk sırayı Nuray Türkmen Canlı alırken, 3. bölge liste başında Veli Saçılık yer aldı. HDP listelerinde 17 kadın aday bulunuyor.

ÜÇ İL BAŞKANININ BİRİ LİSTEDE

Seçim sürecinde Başkent’te üç partinin il başkanı görevinden istifa ederek milletvekili adayı olmuştu. Bu isimlerden yalnızca İyi Parti’li Mesut Özarslan listede kendine yer bulabildi. AK Parti’de Nedim Yamalı, CHP’de Adnan Keskin aday gösterilmedi. 32 ilde 74 bağımsız adayın yarışacağı seçimlerde Ankara’dan da 7 isim bağımsız milletvekili adayı olarak oy pusulalarında yerini alacak.

Yazarın Tüm Yazıları