6 yıl sonra gelen 1 Mart

YIL 2009... Yer, İçişleri Bakanlığı Konferans Salonu.Dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay çok sert bir konuşma yaptı:

Haberin Devamı

“Kesinlikle oto galerileri şehir dışına çıkacak. Bu konuda en sıkıntılı illerden birisi Ankara’dır ama Ankara bu konuda mesafe almıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve Ankara Valisi’ni bu konuda göreve davet ediyorum. Basının huzurunda bu konuda çabuk mesafe alsınlar. Yoksa ben bizzat İçişleri Bakanı olarak farklı işlem yapacağım.’’
Atalay, bu konuşmayı yapmadan önce oto galerilerin şehir dışına çıkarılması konusunda 2 genelge yayınlamıştı.
Aslında oto galerilerinin taşınması Atalay’dan önceki bakan Abdülkadir Aksu döneminde de gündemdeydi.
***
2010 yılının ekim ayında dönemin İçişleri Bakanı Beşir Atalay’la birlikte dönemin Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Başkan Melih Gökçek Gölbaşı’nda oto galerilerin taşınacağı söylenen alanı inceledi. Bakan Atalay, galerilerin ve ikinci el oto pazarının Gölbaşı’na taşınacağını belirtti, işi biraz daha ileri götürüp “Otomobil şehri kurulacak” dedi.
Bu inceleme gezisinin ardından Büyükşehir Meclisi’nde oto galerilerin Gölbaşı’na taşınması kararı alındı.
***
2011 yılından sonra oto galericiler birbirine girdi. Birbirinden bağımsız dernekler kuruldu. Hepsi ayrı telden çalmaya başladı.
Bu arada Gölbaşı’ndaki proje iptal edildi.
***
2013 yılında bir dernek somut adım attı, Otonomi’yi kurup, Akyurt’ta galerilerin taşınabileceği bir alan yapacaklarını söyledi. Otonomi yapılırken bazı galericiler bu projeye karşı olduklarını ifade etti.
***
Bu yılın başında Büyükşehir Belediye Meclisi’nden Ankaralıların yabancı olmadığı -uygulanamamasına aşina olduğu- bir karar çıktı. Şehir içindeki oto galerinin taşınması için tarih verildi:
1 Mart.
***
Tam da bu sıralar Otonomi projesi tamamlandı. Son 2 ayda bazı oto galericiler Otonomi’de yer tuttu. Diğer grup kendilerine göre gerekçeler sunarak “Otonomi yerine Gölbaşı’na gidelim” dediler.
Şimdi bir taraf diğerini ‘rantçılıkla’ suçluyor, diğer taraf, “Şehir içinden gitmemek istiyorlar, bahane yaratıyorlar” diyor.
Bu tartışmanın ortasında Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü, ‘taşınmayanın ruhsatını iptal edeceğini’ söylüyor.
***
Oto galerilerinin taşınmasının gündeme gelmesinden bu yana 9 kez İçişleri Bakanı değişti ama değişen bir şey olmadı.
Bu kez Büyükşehir Meclisi kararıyla 1 Mart’ta taşınıyorlar. Yani karar öyle.
Siz bu satırları okurken şehir dışına taşınmaları için verilen tarih dolmuş olacak.
Kaldırımlar yayalara kalacak mı, sokaklar ferahlayacak mı, oto galeriler gerçekten taşınacak mı göreceğiz.

Haberin Devamı

LÖSANTE’YE  NE OLDU

Haberin Devamı

LÖSEV’in ‘Bir tuğla da sen koy’ diyerek başlattığı kampanya sayesinde İncek’te yükseldi LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi.
Geçtiğimiz yıl bu sıralar yatak sayısı konusunda anlaşmazlığa düşen LÖSEV Başkanı Üstün Ezer ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun açıklamalarını üzülerek takip etmiştim.
Çünkü lösemi doğru tedaviyle yenilebilen bir hastalıktı, mevcut hastanelerde yeterli yer yoktu ve elde LÖSANTE gibi tam teşekküllü bir hastane vardı o da bir türlü açılamıyordu.
Vakıf başkanının ya da Sağlık Bakanı’nın haklı olmasının ötesinde böyle bir tartışmanın yaşanması bile başlı başına vakit kaybıydı, saniyelerin bile önemli olduğu bu hastalık için.
Sonraki dönemde sıkıntıların aşıldığı, ruhsatın verileceği ifade edildi. Ama halen LÖSANTE açılamadı?
Sebebi nedir, hala neden açılmadı, birileri açıklasa...

Yazarın Tüm Yazıları