Civan Er

Asma yapraklı balık çorbası

6 Mayıs 2012
Tuzlanmış asma yaprağı, bekleterek lezzetlendirilen başka her malzeme gibi eklendiği yemeğe derinlik katıyor. Anadolu’da birçok yerde sulu yemeğin içine doğranan bu yaprakları kullanarak, bu hafta doyurucu bir balık çorbası yaptım

MALZEMELER (4 kişi için)

Levrek 600-700 gramlık 2 adet
Balık kılçığı Yaklaşık yarım kilo
Patates 500 gram
Kuru soğan Bir adet
Sarımsak İki diş
Maydanoz Bir demet

Yazının Devamını Oku

Leblebili kurabiye

29 Nisan 2012
Bu hafta, Çorum’dan gelen leblebi ve ilkokuldaki teneffüslerden beri yemediğim, hatta varlığını bile hatırlamakta güçlük çektiğim leblebi helvasıyla yola çıktım. Helva gibi tereyağı, şeker ve leblebi tozu içeren bu hamuru beze yöntemiyle gevrek bir kurabiye gibi pişirip taze demlenen çayla servis edebilirsiniz

MALZEMELER

Kavrulmuş sarı leblebi 150 gram
Pudra şekeri 210 gram
Yumurta beyazı 105 gram (yaklaşık üç yumurtadan)
Tereyağı 50 gram
Tuz Bir fiske

YAPILIŞI

Yumurta beyazlarını ayırıp bir kaba alın ve iyi kabarması için oda sıcaklığına getirin. Leblebiyi mutfak robotunda, toz haline gelene kadar çekin. Fırını 150 dereceye kurun. Tereyağını ufak bir sos tavasında, kısık ateşteki ocakta eritin. Yumurta beyazını mikser kâsesine alın. Mikseri çalıştırın, bir fiske tuz ekleyin ve bir buçuk dakika kadar çırpıp iyice kabarmasını sağlayın.

Yazının Devamını Oku

Pastırmalı iç bakla ve yumurta

22 Nisan 2012
Bu hafta pastırmalı bakla yapma fikriyle yola çıktım; bunlara çok yakışan yoğurt ve yumurtayı da ekleyince doyurucu bir yemek oldu. Soğan, pastırma, taze kekik ve biraz limonla pişen iç baklaları yumuşacık olduğunda yoğurt ve poşe yumurtayla çılbır gibi servis ettim

MALZEMELER - 4 kişilik(Bakla için)
İç bakla 1.5 kilo bakladan, soyulup dış kabuğu alınmış
Pastırma 50 gram
Kuru soğan Bir adet
Taze kekik Bir çorba kaşığı ayıklanmış
Limon Bir adet
Zeytinyağı 8 yemek kaşığı

Yazının Devamını Oku

Sultani bezelye kızartması

15 Nisan 2012
Yıllarca sote ederek ya da salata yaparak yediğim sultani bezelyeleri peynirle doldurup kızarttım bu hafta. Japonların sade olarak tempura ettiği bu tatlımtrak bezelyeleri siz de beyaz peynir ve labne gibi hafif tuzlu bir karışımla doldurup kızartabilir, çerez gibi yiyebilirsiniz. Lezzete ekşi bir boyut eklemek içinse şalgamlı mayhoş bir mayonez hazırlayabilirsiniz

MALZEMELER

Sultanî bezelye 40 adet, yaklaşık 250 gram

Labne peynir 250 gram

Sert beyaz peynir 250 gram

Bir limonun rendesi

Pul biber 1 çay kaşığı

Taze kekik 1 çay kaşığı

Karabiber 1 fiske

Yazının Devamını Oku

Ev döneri

8 Nisan 2012
Giderek her köşe başında satılması, dönere duyduğum saygının yıllar içinde artmasını hiç engellemedi: Çünkü 'evde yapılmayan'dır o. Kasımpaşa'da bulduğum elektrikli döner makinesi bir çözüm ama makinesi olmayanlar için bugün, Antakyalıları fazla rahatsız etmeyeceğini umduğum bir tepsi kebabı hazırladım. Döner havası yaratması için de dana tranç ve kıvırcık kuzu döşünden hazırladığım kebabı, taze pita ekmekleriyle servis ettim.

MALZEMELER (4 kişilik)

* Tepsi kebabı için

Dana tranç 500 gram

Kuzu döş 100 gram

Kuru soğan 1 adet, büyük

Yoğurt 1 tepeleme çorba kaşığı

Limon suyu yarım limondan

Kuru kekik 1 fiske

Yazının Devamını Oku

Üzüm ve taze sarımsaklı mücver

1 Nisan 2012
Sert ve omlet kıvamlı bir mücver olmaması sizi şaşırtmasın; dışı hafif gevrek, içi yumuşak

Bu hafta pazardan aldığım sarımsağı, İzmir tulumlu mücverimin harcında kullandım. Pişince taze sarımsağın kendine has aroması iyice yumuşuyor. Mücver toplarının arasına da bizim mutfağın en muhafazakâr damaklısı Recep’in bile yerken gözlerini parlattığını fark ettiğim iri üzüm parçaları yerleştirdim. Aromadan ziyade küçük ve sulu sürpriz patlamalar yaşatan üzüm parçalarını eksik etmeyin; kızartmanızı çok daha keyifli hale getirecek. Tek başına doyurucu bir yemek haline gelmesi içinse, üstüne döktüğüm yoğurdu acı bir sos ve limon suyuyla lezzetlendirdim.

MALZEMELER (4 kişilik)

* Mücver için:

Sakız kabak 3 adet, büyük (suyu alınmış 200 gram)

İzmir tulumu 150 gram

Taze sarımsak 1 adet

İri taneli üzüm Bir salkım

Yumurta 3 adet

Yazının Devamını Oku

Çilekli enginar salatası

25 Mart 2012
Çilekli bir salata yaptım bu hafta. Yeni çıkmış enginar, taze nane ve limonla karıştırdığım çilek dilimleri arasına sosa batırılıp çıkarılmış gevrek ekmek dilimleri yerleştirdim. Tüm bu malzemeyi yumuşatarak ağızda bir arada tutması için de mayhoş ama vakur bir yoğurtlu sos kullandım. Ortaya yalnızca tadıyla değil, görüntüsüyle de aydınlık bir hafta sonu salatası çıktı

MALZEMELER (4 kişilik)

* Salata için

Çilek 12 adet

Enginar 5 adet, soyulmuş

Baget ekmek yarım

Kırmızı soğan 1 adet, küçük

Limon suyu 1 adet

Zeytinyağı limon suyunun üç katı

Yazının Devamını Oku

Tuzlu yoğurtlu-tavuklu pay

18 Mart 2012
Bu hafta, tavuk budu ve Antakya tuzlu yoğurduyla yaptığım karışımı hamurla kaplamayı düşündüm ve Antep usulü yoğurt yemeğinden yola çıkıp patates kaplı bir pay yaptım.

MALZEMELER

Tavuk budu            6 adet

Havuç                2 adet

Kuru soğan            1 adet

Maydanoz sapı        1 demet           

Tuzlu yoğurt        5 çorba kaşığı       

Pırasa                2 adet

Patates            750 gram, soyulmuş

Yazının Devamını Oku