Bir uyuşturucu uzmanı anlatıyor

Zafer Ercan, 16 yıl boyunca narkotikte görev yapmış 20 yıllık bir polis memuru...

Haberin Devamı

Uyuşturucuyla ilgili verdiği seminerler, yazdığı kitaplarla bu alanda kulak verilmesi gereken bir isim.
Son yıllarda bağımlı gençleri uyuşturucudan kurtarmak için farklı bir yöntem deniyor.
K9 Köpek Eğitim Çiftliği’yle ortak yürüttüğü çalışmada gençleri uyuşturucudan kurtarmak için hayvan sevgisini kullanıyor...
Bir gönüllülük ilkesi içinde sürdürüyor çalışmalarını...
Hafta sonu Zafer Ercan’la birlikte Polonezköy’deki K9 çiftliğine gidip uyuşturucu illetini konuştum, çalışmalarını yerinde gördüm...

Bir uyuşturucu uzmanı anlatıyor

6 kitap yazdı


Zafer Ercan, 16 yıllık narkotik görevi boyunca yaşadıklarını ve deneyimlerini kitaplara aktarmış bir polis memuru...
Bugüne kadar konuyla ilgili 6 farklı kitap yazmış.
“Testi Kırılmadan”, “Pamuk Ayna”, “Uyuşturucunun Harman Yeri”, “Bağımlılıktan Kaçışın Tiratları”, “Kapımızdaki Düşman Uyuşturucu” ve “Aşkın Dört Element Hali”.

Haberin Devamı


Sentetik uyuşturucular neden bu kadar arttı

* Eskiden sentetik uyuşturucular bu kadar çok değildi. Neden bu kadar arttı? Mesela hiç yokken bonzai diye bir şey girdi hayatımıza...
- Bonzai diye bir madde yok aslında, bu bir sokak ismidir. Karşı tarafın her uyuşturucuya koyduğu genelde sempatik görünen bir sokak ismi vardır. Bonzai de budanma sanatıyla belli bir boyda tutulan bir süs bitkisidir ve sempatiktir...

* “Karşı taraf” dediğin, uyuşturucu satıcıları mı?

- Evet... Bu işten menfaat temin edenler. “Karşı taraf” diye adlandırdığımız onlardır.

* Bonzai aslında ne peki?

- Asıl madde, sentetik kannabinoid dediğimiz maddedir. Bizim kanunlarımızda ve diğer ülkelerde belli başlı maddeler tanımlanmıştır. Mesela esrar bellidir, kokain, eroin, amfetamin türevinden elde edilen extacy denilen maddeler tanımlıdır. Son zamanlarda ortaya çıkan bonzai türü sentetik maddelerin genel bir tanımı ise kanunlarda yoktur.

* Hiç mi olmuyor peki?

- Oluyor ama bir sürecin sonunda... Biz bunlara genel olarak “psikoaktif maddeler” diyoruz. Bonzai gibi sentetik bir madde ilk piyasaya sürüldüğünde polisin yakalamak için yaptığı klasik bir yöntem vardır; kriminal laboratuvar bunu inceler. İlgili kanunlarda var olanlar dışında, “sonradan yasaklı maddeler” listesi vardır polisin elinde. O maddeler arasında var mı yok mu yeni uyuşturucu, polis buna bakar. Varsa, o uyuşturucu niteliğinde bir delildir. Yoksa, bozuk bir gıda ürünü satmaktan farkı yoktur o yeni uyuşturucuyu satmanın. Uyuşturucudan işlem yapamazsınız yakaladığınız kişiye...

* İşlem yapmak için ne gerekiyor?

- Kriminal laboratuvardan gelen rapor alarm verir, erken uyarı havuz sistemine düşer bu raporlar.
Hemen bilim kurulu bununla ilgili toplanır, yeni gelen maddelerle ilgili raporlar sunulur ve bununla ilgili yeni düzenlemeler çıkar Bakanlar Kurulu kararıyla. O karar çıktığı anda madde yasaktır. İstediğiniz kadar hızlı olun, bu bir süreçtir. Genelde de 6 ay kadar sürer. Bu sürede de o maddeyle ilgili bir şey yapamazsınız...

* Yasaklı listeye girdiği anda da yeni sentetik mi üretilir?

- Aynen öyle... Karşı taraf da bu süreci bildiği için hep sentetik uyuşturucularla oynarlar. Var olan uyuşturucunun içine kimyasal tepkime verecek yeni bir madde koyarlar ve sürekli yeni sentetik uyuşturucu piyasaya sürerler.

* Bu kadar ayrıntılı anlatmak doğru mu bu işi?
- Gençlerimiz bilsin diye anlatıyorum. Çünkü bonzai ya da başka bir isimle verilen bir maddenin içinde ne olduğunu aslında satan bile bilmiyor. Ta ki laboratuvar sonucu gelene kadar.

* Kaç madde vardır içinde?

- Son rakamlar değişmiştir belki ama söz konusu uyuşturucunun içinde 94 çeşit madde çıktı en son. 94 farklı uyuşturucu ve kimyasal demek bu. Diyelim bugün bonzaiyi içtin ve hayatta kaldın, yarın içtiğinde ölürsün. Çünkü aldığın her bonzainin içinde farklı tepkime veren kimyasallar var. Biri diğerini tutmaz ve illa ki bir tanesi öldürür. Yaşamak çok büyük şanstır.

 

Haberin Devamı

Bağımlı çocuk sahibi olmamak için 10 altın kural

1- Hayır demeyi öğretin.
2- Zaman yönetimi ve kıymetini anlatın.
3- Stresi birlikte yönetin.
4- Sorumluluk verin.
5- Kural koyun.
6- Dinletmek dinlemekle ilgilidir, çocuklarınızı dinleyin.
7- Rol model olun.
8- Gözlemleyin ama gözetlemeyin.
9- Dolaylı ve doğrudan mesajlarınızı net verin.
10- Bilginin gücünü yanınıza alın.


Kullanırsan kullanılırsın

Uyuşturucu; parası olanın parasını, parası olmayanın bizzat kendisini kullanır.
“Kendisini kullanma” tanımına; taşıtmaktan birini alıştırmaya, kadın-erkek fark etmez fuhuş yaptırmaya kadar her şey girer.
Kullanırsan, kullanılırsın...

 

Köpeklerle doğada terapi

* Uyuşturucudan yüzde 100 kurtulabilmek mümkün mü?
- Kesinlikle mümkün.

* Senin uyguladığın hayvan sevgisi yöntemiyle mi?

- Kendi metodumda iddialıyım ama ben bir doktor değilim. Önce hastaneye yatacak, tedavi görecek. O insanın, bu tedaviden sonra hayatın içerisinde olabilmek adına hayatını baştan inşa etmesi gerekiyor. Bir sistem kuruyoruz bu insanın hayatına. Çünkü uyuşturucu, hayatında bir sistem kurmuştur. O kişi, hayatını tamamen uyuşturucuya göre düzenlemiştir. Uyuşturucu peşinde bir mesai harcamıştır. Uyuşturucuyu bıraktığı zaman da bu boşluğun doldurulması lazım.

* Yerine sen ne koyuyorsun?

- Ona bir meşguliyet sunuyorum ben. K9 benim bulduğum bir sistem, başkası da farklı bir sistem bulabilir. Biz burada doğayla iç içe bir yolculuk yapıyoruz. Bu, pozitif bir şey. Köpekle birlikte vakit geçirmek, akıllı köpek yetiştirirken ona eğitim vermek... Bunların hepsi bir meşguliyet. Orman içerisinde bulunan ve benim ‘terapi yolu’ dediğim yer de ofis dışında kişinin rahat ve güvende hissettiği yerdir.

* Kaç seans sürüyor bu sistem?

- Kişiye göre değişir. Zaten bağımlılık tedavisi kişiye özeldir. Köpekler sadece burada bir aracıdır, gençleri meşgul etmenin bir formülüdür. Gençler buraya gelmek istemezse de ailesiyle birlikte biz onun yaşam alanına gideriz...

Haberin Devamı


Çocuklarınızı meşgul edin

* Hiç uyuşturucu denedin mi hayatında?
- Meslek hayatımda o kadar korkunç örnekler gördüm ki, aklımdan bile geçirmedim.

* Gördüğün en kötü vaka hangisiydi?

- Kitaplarımda anlattığım öykülerde de geçen, nezarethanede tanık olduğum olaylar... Yüzündeki kasları kontrol edemeyen, kendisini ifade edemeyen örnekler gördüm.

* Çocuğun var mı?
- İki çocuğum var, oğlum 18, kızım da 13 yaşında.

* Onları nasıl koruyorsun uyuşturucudan?

- Nasıl ki K9’la madde bağımlılarını meşgul ediyorsam, kendi çocuklarımı da öyle meşgul ediyorum. Sanat ve spor dallarının hepsi, çocukları meşgul etmek için en güzel yöntemlerdir. Çocuklar ergenlikte bunlardan iki gün sonra sıkılabilirler, o zaman başka bir meşguliyet bulmak gerekir. Bu meşguliyette kaldıkları ana kadar sabretmemiz çok önemli anne-baba olarak. Ve “hayır” demeyi öğretelim çocuklarımıza. Biz anne-baba olarak çocuklarımızın bize hayır demesini sevmeyiz. Ama çocuğun hayır demeyi öğrenmesi çok önemlidir.

* Uzmanlar ve doktorlar ne diyor senin bu eğitim yöntemin hakkında?
- Ben kimsenin alanına girmem. Psikiyatristlik, psikologluk taslamam. Onlar da bana gençleri yönlendiriyor. Uyuşturucu ve sokak jargonunu iyi bildiğim için, uzmanlar kendi yöntemlerini destekleyen bir uygulama olarak görüyor benimkini. Zaten ben bana gelen ailelere de “Önce uzmana gideceksiniz” diyorum.

Yazarın Tüm Yazıları