Neden aldatıldım

“Bende olmayıp da onda olan şey ne?” sorusu, aldatıldığını öğrenen kişinin zihnini uzun süre kurcalar.

Haberin Devamı

Bazen bu soruya mantıklı bir cevap bulunabilir. Evlilik dışı partnerin aldatılan kişiden fiziksel olarak daha çekici özelliklere sahip olması, daha anlayışlı davranması, statüsü nedeniyle daha saygın olması, daha eğlenceli olması, yataktaki sınırsızlığı, maddi olanaklarının fazlalığı, zekâsı ve yetenekleri ile daha etkileyici oluşu, sevgisini ispat yöntemleri gibi sebepler öne sürülebilir ve aldatılan tarafından büyük bir acıyla kabul edilebilir. Hatta evlilik dışı partnerin karşısında yenik durumda olduğunu gören aldatılmış kişi, aldatılmayı hak ettiğini düşünecek kadar öfkesini kendine döndürebilir. Kendi eksiklik ve hatalarını gerekçe görerek aldatanı haklı çıkarabilir. Daha da ileri gidip evlilik dışı partneri yüceltip, onun kendi eşinde ne bulduğuna bile şaşabilir.

KİMSE ANLAM VEREMEZ

Haberin Devamı

Sadakatsizliğin söz konusu olduğu bazı ilişkilerde ise yapılan bu tür kıyaslamalarda aldatılan kişinin evlilik dışı partnere oranla daha üstün olduğu görülür. Akıl ve mantıkla aldatılanın aldatılmasına ilişkin hiçbir gerekçe bulunamaz. Ne aldatılanın somut bir özelliğiyle ne cinsel uyumsuzlukla ne de mevcut yerleşik ilişkinin kalitesizliğiyle açıklanamaz ihanet. Bu sadakatsizliğe aldatanın dışında kimse anlam ve vermez. Bu durumda ihanetin aldatılandan değil, aldatanın flört tutkusundan kaynaklandığı düşünülür. Oysa sebep aldatanın evlilik dışı partnere yaptığı yansıtma olabilir. Yani flört ile yansıtma birbirine karıştırılabilir. Yeni bir kişi ile başlanan flörtün bu sadakatsizlikteki payı sadece yansıtmaya olanak sağlaması olabilir.

ORTAM SAĞLAYAN FLÖRT

Başlangıcı üzerinden yıllar geçen birçok ilişkide genellikle bir önceki yıl bile doğru dürüst hatırlanmaz, fakat flört edilen ilk yıllar ise bir türlü unutulmaz. Yıllar boyunca yaşanan sıra dışı anılar bile flört dönemindeki derin bir bakışın yerini tutmaz. Flört döneminde iki tarafın da birbirine duyduğu basit ilgi, bazılarına, yıllar boyunca yoğunlaşan sevgiden bile daha çekici gelebilir. Bu; yeni alınan bir arabaya ilk biniş, yeni bir ayakkabıyı ilk giyiş, Paris’e ilk gidiş gibidir. Bazı kişileri evlilik dışı ilişkiye iten de evlilik dışı partnerin sahip olduğu veya aldatılanın sahip olmadığı iyi nitelikler değil, yasak ilişkinin “yeniliği” ve “ilkliği”dir. Yani flörtün kendi özellikleridir. Peki, flört neden daha cazip gelir? Evlilik dışı ilişkiler genellikle gizli yürütülür, bu nedenle birlikte geçirilen zaman hep kısıtlı olur. Kısıtlı ve kısa oluşu, zamanın en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlar. Bu zaman; sadece güzel bir yemek, içten bir sohbet, kışkırtıcı bir hareket ve iyi bir seks için harcanır. İş, para, çocuk, sağlık, siyaset gibi konular; “kısa” olduğu için “özel” olan bu zamandan bir saniye bile çalamaz. Tek başına bu bile aldatma partneri ile geçirilecek zamanın iple çekilmesine neden olur. Ayrıca yeni bir kişi yeni bir cinsel keşif ve yeni bir tecrübe demektir. Bu da cinsel arzuların kabarmasının nedenidir. Yerleşik ilişkide sabah eşin yanağına kondurulan bir öpücük eşliğinde söylenen “faturaları unutma” cümlesinin, yeni ilişkideki partnerin dudağından içilen aşk şarabı sonrasında dile getirilen “haftaya kadar seni hayal edeceğim” cümlesi ile kıyaslanması pek adil olmaz. Bir tarafta tüm sıkıntı ve sıradanlıklardan uzaklaşılan yasak bir ilişki, diğer tarafta sıkıntıların göz ardı edilemeyeceği yıllanmış mevcut ilişki... Hâlbuki yerleşik ilişkiye harcanan zaman yeni ilişkiye de harcanacak olsa yani zaman kısıtlaması ortadan kalksa ne bu yeni ilişkinin ne de yeni partnerin farklı bir cazibesinin kalmayacağı görülür.

ORTAM SAĞLANAN YANSITMA

Haberin Devamı

Birçok sadakatsizlik vakasının nedeni aldatanın aldatma partnerine ebeveynlikle ilgili bir figürü veya idealleştirdiği bir figürü aktarmasıdır. Ebeveynlikle ilgili bir figürün aktarılması, sevilen ve hayran olunan bir ebeveynin niteliklerinin evlilik dışı partnerde görülmesi anlamına gelir. Ebeveynin temel özelliği çocuğu sevmesi, çocukla ilgilenmesi ve çocuğu her haliyle kabul etmesidir. Tıpkı flört aşamasında partnerlerin kısıtlı zamanda birbirlerine yaptığı gibi. Evlilik dışı partner kişiyi sever, onunla ilgilenir ve onu her haliyle (tabii gördüğü kadarıyla) kabullenir. Ebeveyni tarafından sevilmeye, ilgi ve şefkat görmeye ihtiyaç duyan kişi bu ihtiyaçlarını aldatma partnerinde giderir. Aldatma partnerinin ekmeğine tereyağı sürüp, yediriyor olması bile sadakatsize göre sadakatsizlik için geçerli bir neden olabilir. Bu durumda psikoterapist desteği ile aldatan kişinin ebeveynlerine dönük ihtiyaçlarını çözümlemesi gerekir.

Haberin Devamı

İDEALİNDEKİ GİBİ ALGILAMANIN DAYANILMAZ AĞIRLIĞI

Flört aşamasında sadece iyi özelliklerini sergileyen partner, aldatanın kafasındaki modele uygunluğu ile dikkat çeker. Flört gereği aldatma partneri hiçbir sıkıntısını ilişkiye taşımaz, sadakatsizi can kulağıyla dinler, her an sekse hazırdır, hiçbir şey beklemez, hep bakımlı, güler yüzlü ve mutludur. Flört sebebiyle aldatma partneri de kişiye ideal kişi olarak görünür. Bu durumda psikoterapist yardımıyla aldatanın idealleştirdiği kişi özelliklerini kendi eşinde de görmesi sağlanmalıdır. Genellikle aldatanın idealindeki kişi, sahip olmayı isteyip de olmadığı özellikleri barındıran kişilerdir. Sosyal olmayan bir kişinin dışa dönük, çevresi geniş, sosyal bir kişi ile eşine ihanet etmesi bu tür bir yansıtmadır. Bu durumda psikoterapistin de tespitleriyle aldatanın idealleştirdiği özellikleri kendinde geliştirmesi sağlanmalıdır.

Yazarın Tüm Yazıları