İktidarsızlığın dayanılmaz ağırlığı

Tatmin edici bir cinsel ilişki yaşamayı sağlayacak kadar iyi bir sertleşmeye sahip olamamak anlamına gelen iktidarsızlık; ‘cinsel yetersizlik’ olarak biliniyor.

Haberin Devamı

Cinsel yetersizliğin anlamı erkekten erkeğe değişebiliyor. İktidarsızlık yaşayan bazı erkeklerin penislerinin sertliğini partnerleriye ilişkiye başlayacak seviyeye getiremedikleri, bazılarının ise ilişkiye başlayacak seviyeye getirebildikleri ama sertliklerini kısa sürede kaybettikleri biliniyor. Tıp dilinde, ‘erektil disfonksiyon’ olarak adlandırılan iktidarsızlık, halk arasında ‘ereksiyon bozukluğu’ veya ‘sertleşme sorunu’ olarak biliniyor.

İKTİDARSIZLIK TİPLERİ

‘Tam iktidarsızlık’, penisin herhangi bir şekilde hiç sertleşememesi durumu olarak tarif ediliyor ve bu hal yaşlılık hariç pek seyrek görülüyor. İktidarsızlık, olayın sebebine göre iki ana gruba ayrılıyor; penisin sertleşmesinde rol oynayan dokuların ve sistemlerin herhangi birinin hastalık, kaza ve ameliyat gibi nedenlerle hasara uğraması sonucu oluşan iktidarsızlığa ‘organik iktidarsızlık’ veya ‘bedensel iktidarsızlık’ adı veriliyor. Daha çok 40 yaş öncesi görülen ve vücut dokularında bir anormallik olmamasına rağmen, ruhsal nedenlerle penis sertleşmesinin bozulmasına ise ‘ruhsal iktidarsızlık’ veya ‘psikolojik iktidarsızlık’ deniliyor. Bazı hallerde ise erkekler, gerek psikolojik baskı, gerekse başka nedenlerden ötürü çok çabuk, çok hızlı, vajinaya girmeden veya girdikten çok kısa bir süre sonra boşalıyorlar, sertliklerini kaybediyorlar ve cinsellikten çoğu zaman zevk alamıyorlar, buna ‘erken boşalma iktidarsızlığı’ adı veriliyor.

Haberin Devamı

İKTİDARSIZLIĞIN NEDENLERİ

Psikolojik ve organik iktidarsızlığın tedavi yöntemleri tamamen farklı. Bu nedenle, rahatsızlık durumunda organik ve psikolojik ayrımının yapılması önem taşıyor. Her erkek hayatının bir döneminde iktidarsızlık yaşayabiliyor, bu olağan ve doğal bir durum. Stres, yorgunluk, endişe, korku, kaygı ya da aşırı alkol kullanıldığında zaman zaman karşılaşılan bu durumun endişe edilecek bir yönü yok. Eğer erkek olağan ve doğal olan bu durumu kafasına takarsa, çok sorun ederse, ‘başarısızlık korkusu’ yani ‘performans anksiyetesi’ adı verilen bir kısır döngüye girebiliyor ve geçici bir durumu, sabit bir sorun haline dönüştürebiliyor. Her birleşmede bir önceki başarısızlık deneyimini hatırlayarak, anın tadını çıkartamıyor, dokunmanın ve sevişmenin verdiği hazza odaklanamıyor, tekrarlama korkusu tüm bedenini ve ruhunu sarıyor, cinsel hazzını engelleyerek penisinin sertleşmesini önlüyor.

Haberin Devamı

YIKICI BİR AŞK BU

İktidar erkeğin aşkı olarak biliniyor. İktidarsızlık ise yıkıcı bir aşka dönüşüyor. Cemal Süreya’nın şiirinde olduğu gibi, ‘Yıkıcı bir aşk bu, yıkıyor milletin ortasına, tutku yükünü. İşgalci bir aşk bu, samanlık sevişenin diyor, başka şey demiyor.’ Bu nedenle iktidarsızlık hem psikolojik hem partner ilişkileri hem aile hayatı hem de sosyal ilişkiler üzerinde yıkıcı etkilere sahip olabiliyor. En başta yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şişmanlık, sigara tüketimi, hareketsizlik gibi kardiyovasküler risk faktörü taşıyan kişiler iktidarsız olma konusunda da risk taşıyor. Bunun dışında şeker hastalığı ve nörolojik hastalığı olanlar, hormonsal bozukluğu olan ve sinirlerin zarar görebileceği ameliyatlar geçirenler de daha yüksek risk altında oluyor. Yani hastalığı olmayan yaşıtları ile karşılaştırıldığında şeker hastaları 4,1, damar hastalığı olanlar 2,6, kalp problemi olanlar 1,8, kolesterolü yüksek olanlar 1,7, yüksek tansiyonu olanlar 1,6 kat daha fazla sertleşeme bozukluğu geliştirme riski altında oluyor.

Haberin Devamı

ÖNLEMEK İÇİN TAVSİYELER

Bazı şeylere dikkat etmek iktidarsızlığı önlemeye yardımcı olabiliyor. (1) Sigarayı bırakmak, (2) spor yapmak ve daha çok hareket etmek, (3) alkolü sınırlamak, (4) sağlıklı bir diyet yapmak ve bol sebze, meyve ve lifli yiyeceklerden oluşan bir beslenme düzenini benimsemek, (5) penise zarar verebilecek sert seks yapmaktan kaçınmak, (6) stresi azaltmak, (7) iyi bir uyku uyumak, (8) evlilik ve aile hayatında çatışmalara son vermek, (9) fazla çalışmamak ve (10) sertleşme için antrenman yapmak yani alışılmış cinsel hayatın hem sıklık, hem teknik olarak dışına çıkılarak erkeğin daha fazla uyarılması ve daha iyi sertlik elde edilmeye çalışılması, çoğu zaman iktidarsızlık gelişmesini önlüyor veya geciktiriyor.

Haberin Devamı

MUTLU BİR SEKS HAYATI İÇİN

İktidarsızlık yüzde yüz tedavisi olan bir cinsel işlev bozukluğu, fakat öncelikle nedenini belirlemek gerekiyor. Bunun için 40 yaş öncesi dönemde öncelikle bir cinsel terapiste, 40 yaş sonrasında ise bir hekime başvurmak ve gerekli testleri yaptırmak önem taşıyor. Ayrıca sağlıklı ve mutlu bir seks hayatı için; (1) beş duyu ile sevişmeyi sevmek, (2) penisini performansıyla değil varlığıyla sevmek, (3) penisin performansını olduğu gibi kabullenmek ve (4) yaşam biçimini değiştirerek keyifli kılmak gerekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları