İmar affı dolandırıcılarına dikkat

Çarpık yapılaşma, kent estetiği ile birlikte kimilerinin imar affı dediği, kimilerine göre imar barışı, uzun süredir gündemi meşgul ediyor.

Haberin Devamı

Gerçekten af mı?
Yoksa barış mı?
Geçtiğimiz günlerde Bursa ticaret ve Sanayi Odası, konuyu değerlendirmek üzere BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Faruk Çolak, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Cemalleddin Başaran, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ömer Faruk Şahin, BTSO Meclis Üyesi ve İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç’in katılımı ile basın toplantısı düzenledi.
Toplantının kendi adıma verimli olduğunu söyleyebilirim.
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak, “Bu noktada uygulamaya alınan ‘İmar Barışı’, vatandaşlarımızın devlet ile arasındaki ihtilaflarının sona erdirilmesi ve yaşanan ekonomik sorunların kökten çözülmesi adına önemli bir adım oldu” açıklamasında bulundu.

***

Haberin Devamı

Bursa yereli ile ilgili de bilgi veren Şenocak, “Bursa’da 1,1 milyon yapıdan yaklaşık 600 bininin imar ve ruhsat sorunu olduğu öngörülüyor. 80 bini konut olmak üzere toplamda 88 bin imar barışı başvurusunun bulunduğu Bursa; İstanbul, Ankara ve Konya’nın ardından Türkiye’de imar barışına en fazla başvuru yapılan 4. il konumunda yer alıyor. Bu anlamda imar barışının Bursa’daki imar sorununun çözümüne önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Aslında toplantıda asıl dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardı.
Birincisi her türlü yeni düzenlemede ortaya çıkan dolandırıcılara karşı dikkat edilmesi gerektiği.
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Cemalleddin Başaran, İmar Barışı’nı fırsat bilen dolandırıcılara karşı uyarıda bulunurken, “E-devlet şifrelerini alarak vatandaşlarımızı dolandırmak isteyen şahıslara dikkat etmeliyiz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzde danışman birimlerini kurduk. Burada vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz” açıklaması yaptı.

***

İkinci bir dolandırıcılık şekli olan sms konunsa dikkat çeken Cemaleddin Başaran, cep telefonları vasıtasıyla gönderilen ‘İmar Barışı’na ilişkin SMS’lere karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirtirken, “Şu IBAN numarasına parayı yatırın, tapunuzu alın’ SMS’lerine asla itibar etmeyin. Dolandırıcıların yeni başlattığı bir yöntem. ‘İmar Barışı’ ödemeleri şu anda Ziraat Bankası ve PTT’den yapılabiliyor. Birçok bankalarla ilgili görüşmeler sürüyor. Ödemeleri sadece bu noktalara yapın” dedi.
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Faruk Çolak ise ‘Yapı Kayıt Belgesi’nin ruhsatsız ve ruhsatlı-yapı kullanma izni olmayan binaların yapı kayıt belgesi ile resmileştirmesi anlamına geldiğini ifade etti. Çolak, “Ruhsatlandırma değil, kayıt belgesidir. Her yapı kayıt belgesi alan tapu alacak bir durum yok. Şu ana kadarki kayıt dışı, yapılaşması olan tüm yapıların bir şekilde envartere girmesi anlamına geliyor. İmarlı ve ruhsatlı muamelesi görmesi anlamına geliyor. Yapı kayıt belgesini tüm vatandaşlarımızın almasını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Diğer bir konu da Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Ömer Faruk Şahin’in değindiği, yapıların ‘İmar Barışı’ ile birlikte kentsel dönüşüm politikalarına da entegre olması gerektiği konusu...
Önceliklerinin insan hayatı olduğunun altını çizen Şahin, “Yapı kayıt belgeleri verilip, tapular alındıktan sonra umarım kentsel dönüşüm bitmez. Tarihsel dokuya verilen zarar, kent estetiği ve şehircilik önemli. Bu bir başlangıç. Yaşanabilir bir kent istiyoruz. Önümüzde bir şans var” dedi.
O zaman kısaca konuları özetlemek gerekirse. Dolandırıcılara dikkat ediyoruz.Gelen sms’lere itibar etmiyoruz.
Ruhsatlandırma değil, kayıt belgesidir. Her yapı kayıt belgesi alan tapu alacak bir durum yok.
‘İmar Barışı’nın kentsel dönüşüm politikaları ile entegre olması.
Toplantıdan çıkan sonuçlar bunlar.
Umarım iyi dilekler yerini bulur.
Dolandırıcılara karşı bir uyarı niteliği taşır.

Yazarın Tüm Yazıları