Cansel Oruç

Üretim, katma değerli üretim

20 Haziran 2018
Dış ticaret açığının kapanması için ihracat önemli, hatta en önemli kalem.

Tabi bu ithalata dayalı bir ihracat olmadığı sürece.
Bir de katma değeri yüksek ürün ihracatı önemli.
Türkiye’nin iller bazında en çok ihracat yapan kenti Bursa Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2017 yılı en çok ihracat yapan bin firma sıralamasında 62 firma ile 5’inci sırada.
Listede birinciliği 426 firma ile İstanbul, ikinciliği 83 firma ile İzmir, Gaziantep 68 firma ile üçüncü sırada, Kocaeli 65 firma ile dördüncü sırada yer alıyor.
Genel olarak değerlendirme yapmak gerekirse, Türkiye 2017 yılında 154 milyar dolar ihracat rakamını gördükten sonra, 2015 ve 2016 yıllarında düşüş yaşıyor ve 2017 yılında 157 milyar dolara yükseliyor.
2016 yılına göre yüzde 10.2’lik bir artış yaşanıyor, fakat 2015 yılında 143,8 milyar dolara düşen ihracat, 2016 yılında da 142,5 milyar dolara düşüyor.
Evet bir artış var, ama bu düşüşü de göz ardı etmemek gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Müdürün yolu Bursa’dan geçti

12 Haziran 2018
Türkiye’nin en önemli konularından birisi enerji.Enerjide dışa bağımlı bir ülke olmamıza karşın maalesef ki, enerjiyi tasarruflu kullanmıyoruz.

Enerji tasarrufunun en önemli ayaklarından birisi de yalıtım.
Bu konuya rikkat çekmek isteyen Austrotherm Türkiye’nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, bir kez ertelenen Enerji Kimlik Belgesi’ne 576 gün kala, enerji tasarrufu konusunda Türkiye’nin nabzını tutmak ve Isı Yalıtım Kalınlıkları’na dikkat çekmek amacıyla yola çıktı

*

“MÜDÜR YOLLARDA” kod adı ile motosikletiyle 30 gün boyunca 30 ili gezmek için yola çıkan Alioğlu, Bursa durağında da mantolama uygulamacıları, bayiler, konut sakinleri, apartman yöneticileri, esnaf ve ustalar ile bir araya geldi, şantiye ziyaretlerinde bulundu.
Austrotherm Türkiye tarafından başlatılan “ISI YALITIMI, ÜLKE KAZANIMI” bilinçlendirme projesinde enerji kaybı sorununa ve enerji tasarrufu ile ısı yalıtım kalınlıkları arasındaki ilişkiye dikkat çekilmeye çalışılıyor.
Bursa durağında enerji tasarrufu ile ilgili bilgiler veren Austrotherm Türkiye’nin Genel Müdürü Özgür Kaan Alioğlu, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 75’ini ithal ettiğini ve dışa bağımlılık nedeniyle milli güvenlik açısından da ısı yalıtımı ve sunduğu enerji tasarrufunun ülkenin birincil konularından biri olması gerektiğini kaydetti.
Alioğlu, “Enerji tüketimimizin yüzde 35’ini konutlarda kullanıyoruz. Konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 70’inden fazlası, ısıtma ve soğutma amaçlı. 2017’de enerji ithalatı için 37 milyar dolar harcadık ve ithal ettiğimiz enerjinin yüzde 35’ini yani 13 milyar dolarını konutlarda kullandık. Türkiye’de yaklaşık 21 milyon konutun 16 milyona yakınında ısı yalıtımı yok. Dış cepheye uygulanacak, daha kalın ısı yalıtım levhası içeren mantolama uygulaması yapılması ile ortalama yüzde 50 oranında enerji ve yakıttan tasarruf sağlanabilir. İklim bölgelerine göre dış cephede ısı yalıtımı kalınlıkları bölgelere göre uyarlanmalıdır. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) 1 Ocak 2020 tarihinde zorunlu hale gelecek. Şuan Bursa’da 31 bin 225 binanın Enerji Kimlik Belgesi var. Bu EBK hazırlık sürecinde ısı yalıtımı ilk gündem konularından biri olmalı” dedi.

*

Yazının Devamını Oku

Geleceğin ar-ge merkezi personeli yetişiyor

30 Mayıs 2018
Türkiye’nin geleceği ar-ge, inovasyon,tasarım, dijitalleşme ve katma değerli üründün geçiyor.O yüzden de ağırlık verilmesi gereken alanları buna göre belirlemek olmazsa olmaz.

Türkiye son yıllarda özellikle Ar-ge merkezi konusunda önemli adımlar atıyor.
Ar-ge merkezi sayısı Türkiye’de 895’e ulaştı.
Bursa’da ise 90.
Bursa Türkiye’de en çok ar-ge merkezine sahip illerden.
Tabi bu kadar hızla ar-ge merkezlerinin artması, personel konusunu da gündeme taşıyor.
Ar-Ge merkezlerinde en az 15 ya da Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sayıda tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam edilmesi gerekiyor.
Bu rakam 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile, Ar-Ge Merkezlerinde 15, Tasarım Merkezlerinde ise 10 kişi olarak belirlendi.

Yazının Devamını Oku

Endüstri 4.0 da deneyimler paylaşılıyor

22 Mayıs 2018
Paylaşımlar ve teknolojinin ilerlemesi ile birlikte artık dünya yeni bir çağın içine girdi. Öyle ki artık insanlar değil, makineler ve robotlar konuşuyor.

Rekabet akıl almaz bir boyutta ilerliyor.
Televizyonda izlediğimiz reklamlarda bile bunu görmek mümkün.
Özellikle banka reklamları boyut değiştirdi.
Önceleri bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz bir çok olgu şimdi gerçek oluyor.
Ve biz eğer bunu yakalayamazsak tıpkı reklam izler gibi izlemek durumunda kalacağız.
Türkiye’nin artık bu sanayi devrimine de geç kalma gibi bir şansı yok.
Ki aslında özellikle otomotiv sektöründe önemli bir yerde olan Türkiye’nin bu çağı yakalaması da bir o kadar kolay.

Yazının Devamını Oku

18 yaşında Türkiye’nin ilk yerli ana kartını üretti

17 Mayıs 2018
Bir şeyi gerçekten isterseniz önünüzde duracak engeller sizi yıldırmaz. İş hayatı da özel hayat da böyle.Çıktığınız hiçbir yol güllerle kaplı değil. Güllere kavuşmak için dikene katlanmak gerek.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gözetiminde Türkiye’nin “İlk Milli Anakart”ını üreten Mikro Aygıtlar Ltd.Şti. Yön.Kur.Bşk. Ferit Borku ve ortağı Selahattin Yurttaş da bunu bilerek yola çıkmışlar.
Küçük bir ayrıntı Mikro Aygıtlar Ltd.Şti. Yön.Kur.Bşk. Ferit Borku henüz 18 yaşında.
Çocukluğundan itibaren merak sardığı teknoloji, bilişim, 18 yaşında “İlk Milli Anakart”ı ürettirdi.
Yaklaşık 36 ay önce ana kart üretimi içini çalışmalara başladıklarını belirten Ferit Borku, 2016 yılında Ulutek Teknopark’ta şirket kuruluşunu gerçekleştirdiklerini söyledi.
Projenin yaklaşık 436 bin TL’ye mal olduğunu ifade eden Borku, “Biz ilk yerli anakartı üretmek için yol çıktık. Uzman mühendis kadromuz ile 36 aylık bir süreçte hedefimize ulaştık. Projemiz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknolojik Ürün Komisyonu’nda 5 oyun tamamını alarak onaylandı. Bu süreçte bize inanlar kadar, inanmayanlar da oldu. Yaşımın küçük olmasından dolayı, bizi ciddiye almayanlar da oldu. Biz inatla projemizi bitirmek için çabaladık ve bugün bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Türkiye’nin yazılım konusunda ciddi anlamda çalıştığını ve güzel yazılımlarının ortaya konulduğunu belirten Ferit Borku, “Burada atlanılan konu, ana kartınız yerli değil. Dolayısıyla da siz yazılımlarınızı ana karta göre yapıyorsunuz. Onlar istedikleri zaman sizin yazılımlarınızı silebilir. Yazılımınız üzerinde oynama yapabilir. Bu yüzden de yerli ana kart gerçekten önemli” açıklamasında bulundu.

Yazının Devamını Oku

65 esnaf odası kapanma ile karşı karşıya

11 Mayıs 2018
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği geçtiğimiz hafta sonu genel kurulunu gerçekleştirdi.

BESOB’da 25 yıldır başkanlık yapan Arif Tak, geçerli 729 oyun 452’sini alarak yeniden başkan seçildi.
Karşı listede yer alan Bakkallar Odası Başkanı Muhammed Nuri Örs 277 oy aldı.
Arif Tak başkanlığındaki yeni yönetim; Fahrettin Bilgit, Hasan Topçu, Yakup Ulama, Mustafa Ocak, Ali Özkan İlhan, Fahrettin Tüccaroğlu, İsmail Beki, Mümtaz Aslan’dan oluştu.
Seçim gündemi henüz bitmemişken genel kurulun ardından Pazartesi günü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından BESOB’a gönderilen yazı ile Bakkallar Odası’nın da içinde bulunduğu Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne bağlı 104 odadan, 65’inin kapatılma riski ile karşı karşıya kaldığı bildirildi.
Odalar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından gelirin gideri karşılamadığı tespiti ile gözetim altına alındı.
Yılsonuna kadar gelirin gideri karşılama oranları eşitlenmezse kapatılma ile karşı karşıya kalacaklar.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından BESOB’a gönderilen yazıda; “2017 yılı dördüncü dönem BESOB’un Denetim Raporu incelenmiş ve raporda yapılan değerlendirme ile 65 odanın gelirinin giderini karşılamadığı tespit edilmiştir” denildi.

Yazının Devamını Oku

‘Ekonomiye güven veriyoruz’

9 Mayıs 2018
Ekonomi iniş çıkışlarının ve güven endeksinin en güzel takip edilecek yerlerden birisi de şirket açılış kapanış rakamları.

Rakamlar size piyasalar hakkında bilgi verir.
Bursa ekonomik anlamda rakamların en iyi takip edilebileceği şehirlerin başında geliyor.
Sanayileşme ile birlikte ekonomik hayat kendini daha etkin olarak gösteriyor.
Tam da bu noktada Bursa Ticaret ve Sanayi Odası 2018 yılının ilk 4 ay açılan kapanan firma sayılarını açıkladı.

*

BTSO’nun kayıtlarına göre Bursa’da 2018 yılının ilk 4 ayında bin 678 yeni şirket kuruldu.
Kurulan şirket sayısında geçen yıla göre yaklaşık yüzde 21’lik artış yakalandı.

Yazının Devamını Oku

“roBTÜ 2018” ile gelecek yarıştı

1 Mayıs 2018
Güzel bakmak ve güzel görmek önemlidir. Hem sizi negatiflikten uzaklaştırır, hem daha güzel bir bakış açısı yakalamanızı sağlar.Ben de bu yüzden bu köşede eleştirmekten çok, yapılan güzel işleri, projeleri paylaşmaktan yanayım.Eğer illa ki eleştiri olacaksa da yıkıcı değil, yapıcı eleştiriden yanayım.

Hep gelişmiş ülkelerden bahsediyoruz.
Yapılan çalışmalardan, gelecek yatırımlarından.
Robotlaşmaktan.
Endüstri 4.0 yani 4. Sanayi Devrimi ile birlikte hayatımızda robotlar ve dijitalleşme girmeye başladı.
Türkiye bu gelişim ve dönüşümün neresinde diye sorguluyoruz?
Bazen çok yakınımızı görmüyoruz.

*

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Robot Teknolojileri ve Akıllı Sistemler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından BTÜ Robot Yarışları, “roBTÜ2018” adı ile bu yıl ikinci kez düzenlendi.

Yazının Devamını Oku