18 yaşında Türkiye’nin ilk yerli ana kartını üretti

Bir şeyi gerçekten isterseniz önünüzde duracak engeller sizi yıldırmaz. İş hayatı da özel hayat da böyle.Çıktığınız hiçbir yol güllerle kaplı değil. Güllere kavuşmak için dikene katlanmak gerek.

Haberin Devamı

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın gözetiminde Türkiye’nin “İlk Milli Anakart”ını üreten Mikro Aygıtlar Ltd.Şti. Yön.Kur.Bşk. Ferit Borku ve ortağı Selahattin Yurttaş da bunu bilerek yola çıkmışlar.
Küçük bir ayrıntı Mikro Aygıtlar Ltd.Şti. Yön.Kur.Bşk. Ferit Borku henüz 18 yaşında.
Çocukluğundan itibaren merak sardığı teknoloji, bilişim, 18 yaşında “İlk Milli Anakart”ı ürettirdi.
Yaklaşık 36 ay önce ana kart üretimi içini çalışmalara başladıklarını belirten Ferit Borku, 2016 yılında Ulutek Teknopark’ta şirket kuruluşunu gerçekleştirdiklerini söyledi.
Projenin yaklaşık 436 bin TL’ye mal olduğunu ifade eden Borku, “Biz ilk yerli anakartı üretmek için yol çıktık. Uzman mühendis kadromuz ile 36 aylık bir süreçte hedefimize ulaştık. Projemiz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknolojik Ürün Komisyonu’nda 5 oyun tamamını alarak onaylandı. Bu süreçte bize inanlar kadar, inanmayanlar da oldu. Yaşımın küçük olmasından dolayı, bizi ciddiye almayanlar da oldu. Biz inatla projemizi bitirmek için çabaladık ve bugün bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Türkiye’nin yazılım konusunda ciddi anlamda çalıştığını ve güzel yazılımlarının ortaya konulduğunu belirten Ferit Borku, “Burada atlanılan konu, ana kartınız yerli değil. Dolayısıyla da siz yazılımlarınızı ana karta göre yapıyorsunuz. Onlar istedikleri zaman sizin yazılımlarınızı silebilir. Yazılımınız üzerinde oynama yapabilir. Bu yüzden de yerli ana kart gerçekten önemli” açıklamasında bulundu.
Yakın bir zamanda seri üretime geçmek için çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Yönetim Kurulu Başkanı Borku, üretim için Dilovası’nı düşündüklerini hatırlattı.
Neden Dilovası diye sorduğumuzda da, “Elektronik limanı Tuzla’da. Dilovası ham buraya yakın, hem de önü açık bir bölge. Bu yüzden yatırımlarımızı buraya yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Mikro Aygıtlar Ltd.Şti. Yön.Kur.Bşk. Ferit Borku’ya güvenip onunla birlikte yola çıkan ortağı Selahattin Yurttaş da Türkiye’de ilk anakart üretimini resmi olarak gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduğunu söylüyor.
Ortağına her zaman güvendiğini hatırlatan Selahattin Yurttaş, “Hiçbir zaman yaşına takılmadım. Gittiğimiz yerlerde önce ortağımın yaşına takılan, sonrasında bu işi yapamazsınız diyen çok oldu. Ama biz güvendik ve güvenimiz sonuç verdi” açıklamasında bulundu.
Güzel bir başarı öyküsü aslında.
İdealleri ve hedeflerini çok küçük yaşlarda belirlemiş ve üniversiteye gidiş yaşında bunların bir çoğunu gerçekleştiren bir genç ve ona inanan ve her zaman destekleyen bir ortak.
Bir yanda da yerli ilk ana kart.

Yazarın Tüm Yazıları