Haftanın kitapları

Haberin Devamı

Solo Keman İçin Füg
Tedi Papavrami
Çev.: Deniz Yetkin
Norgunk
Otobiyografi

Arnavutluk’tan çıkmış uluslararası üne sahip ilk büyük müzisyen Tedi Papavrami! Henüz kırk küsur yaşında. Zamanın “harika çocuk”larından birisi o. Enver Hoca’yla yan yana gelebilmiş, kuşağının birkaç şanslı “insanından” birisi hatta. Haliyle ülkesinin gözbebeği. Bir o kadar da “hain” ülkesinin insanları için. Çünkü Fransa’dan kazandığı burslu keman eğitiminin sonrasında ülkesine dönmemiş ve anne babasıyla birlikte -mecburen- siyasi sığınmacı olmuş bir yetenek. İşte ‘Solo Keman İçin Füg’ bu hikâyeyi anlatıyor. Ama ne anlatmak. Papavrami, kitapta kendi adını vermese değme romana taş çıkaracak bir dille aktarıyor her şeyi. Çünkü edebiyattan yana da oldukça yetenekli bir isim. Papavrami, sokakta tornete binmek varken çocukluk yıllarında başlayan keman eğitiminin, yeteneğin ve çok çalışmanın getirdiklerini anlatmıyor sadece. Bilmediğimiz bir dünyanın, dış dünyaya kapalı Arnavutluk’un değişimini, diktatöryal rejimin baskısını, mahrumiyetin, tecritin, sürgünün ne olduğunu da anlatıyor. Üstelik bölüm sonlarında bulunan, Papavrami’nin ‘Violon Seul’ albümünde yer alan eserlerinden bazılarının flashcode’ları, kitabın atmosferini daha yoğun hale getiren özgün müziğini oluşturuyor. Mutlaka okuyun ve dinleyin.

Haftanın kitapları

Haberin Devamı


Hotel Glasgow
Şavkar Altınel
YKY
Anlatı

“Hayatın ortasında” yazılmış bir kitap bu. Aynı zamanda yazının ortasında. İçinde hatıralar, şehirler, istasyonlar, otel odaları, o odaların pencerelerinden görünen hava değişiklikleri, sokaklar, sanat, sinema ve tabii ki edebiyat var. İyi edebiyatın tam ortasındayız yani. İngiltere’den Paris’e gitmek için önce kısa bir durak olarak Glasgow’a geçer anlatıcının kahramanı Şavkar. Çeyrek asır evvel yıllarını geçirdiği şehri kısa süreli bir durak olarak kullanan kahramanımız, Paris’e gittiğinde de Glasgow adlı bir hotelde kalacaktır. Her şey çorap söküğü gibi gelir. Hatıralar ve yazı birbirini tetikler. Tabii bir de film. Bertolucci’nin meşhur ‘Paris’te Son Tango’su! Şavkar bir taraftan filmi ilk izlediği anı hatırlıyor. Diğer taraftan aynı filmin dünyadaki etkisini anlatıyor. Bir başka taraftan ise filmi bizim için yeniden ‘okuyor’. ‘Hotel Glasgow’ eylülde buluştu okurla, yani aslında yeni bir kitap değil ama hiç eskimeyecek bir kitap. Böyle güzel bir kitaptan söz etmemek olmazdı. Çünkü hayatın tam ortasında...

Haberin Devamı


Türk Halk Müziği Sözlüğü
Melih Duygulu
Pan Yayıncılık
Sözlük

Sözlük çalışmalarına özel bir ilgi duyduğumu her fırsatta dile getiririm. ‘Türk Halk Müziği Sözlüğü’ de ilgiyi ve övgüyü hak eden sözlüklerden birisi. Çünkü konuyla alâkalı her şey var! Tek tek bütün enstrümanlar da var, onların yöresel adlandırmaları da. Türkü formları da var, halk oyunları da. Halk oyunları türleri de var, giyilen kostümlerin adlandırmaları da. Bitti mi? Bitmedi! Kimi söz veya söz öbeklerinin yöresel türkülerdeki kullanımları, hangi yörede ve türkülerde kullanıldıklarını gösteren kaynakları da var. Sadece müzikoloji veya dille ilgilenenlerin değil, herkesin edinmesi ve roman okur gibi okuması gereken bir kitap. Çünkü titiz bir çalışmanın sonucunda, ustalıkla hazırlanmış, lezzetli bir dille yazılmış, çok iyi bir sözlük bu.

Haberin Devamı


Atlasın Bir Ucunda
Pelin Özer
Alef Yayınları
Şiir

‘Atlasın Bir Ucunda’, yılın son günlerinde karşımıza çıkan, küçümen bir şiir kitabı. Hacmen küçük! Oysa onu anlatmaya sayfalar yetmez. Pelin Özer o kadar yetkin bir şiir kurmuş ki, aşk olsun. Öyle yalın, öyle duru. Hepsi birer derviş bilgeliğinde sözler. İyi şiirin, has şiirin ne olduğunu yeniden hatırlamak isteyenlere su gibi kana kana içilecek şiirler. Sırasıyla 8, 10, 10 ve 12 bölümlük dört ayrı şiirden oluşuyor kitap. Geleneğin tadını da, çağdaşın dinamizmini de görüyorsunuz her kelimesinde. “Yanarak dönenlerin çığlığından duyulur ancak sessizlik” dizesi örneğin, okuyacaklarınızın en basiti belki de. Uğruna bütün zarların atılacağı bir kitap.

Yazarın Tüm Yazıları