Burak Taşçı

Parası mevduatta olanlar dikkat! 100 bin lira 65 bin lira getiriyor

15 Mart 2024

Mevduat faizlerindeki yükseliş devam ediyor. Bankalar faiz artırma yarışına girerken müşterilerini de kaçırmamak için faizden ödün veriyorlar ve yüksek faizle mevduat bağlamaya çalışıyorlar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da en son istatistikleri açıkladı ve aylık faizin yüzde 45.14, 3 aylık faizin yüzde 53.63, 6 aylık faizin yüzde 50.77, 1 yıla kadar olan faizin ise yüzde 43.38 olduğunu açıkladı.

Buna göre 6 aylık vadede 100 bin lirasını 1 yıl boyunca faizde tutan mudi kümülatif olarak yüzde 65.41 oranında kazanç elde etmiş oluyor ve 100 bin liraıs 165 bin liraya yükseliyor.

FAİZ YİNE DE ENFLASYONUN ALTINDA KALIYOR

Paradan para kazanmak isteyenler için mevduat faizi cazip görülse de şu anki faiz oranlarıyla anapara, enflasyon karşısında 1.66 puan erimiş oluyor. Mevduat faizinin kümülatif getirisinin enflasyon oranını aşmasıyla birlikte parasını mevduatta değerlendirenler kazanmış oluyor. Ancak şu anda bu durum mevduat hesaplarında henüz gerçekleşmedi.

MERKEZ BANKASI DESTEKLİYOR

Merkez Bankası politika faizini yüzde 45'e yükseltti. Bununla birlikte piyasadaki likiditeyi yüzde 45 faiz oranıyla çekerek depo alım ihaleleri düzenlemeye başladı. Bankaların yüksek faiz nedeniyle yeni kredi vermekte zorlandığı dönemde bankalara yönelik olarak destek olan depo alım ihaleleri mevduat faizlerindeki yüksek duruşu korumaya yönelik çabaları da ortaya çıkarıyor.

Yazının Devamını Oku

Faiz 22 yılın zirvesinde! Bankada parası olanlar dikkat... Faiz rekora koştu

11 Mart 2024

Parasını mevduatta değerlendirmek isteyenler enflasyona yakınsayan mevduat faizleriyle tanışmaya başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankalarca mevduatlara verilen ağırlıklı ortalama faiz oranlarını açıkladı. Banka adı belirtmeyen Merkez Bankası 3 aylık vadede 22 yılın zirvesi olan yüzde 53.25'i gördü. Aanapara+yenileme yapılarak 1 yıl boyunca vadeye paranın bağlanması halinde kümülatif getirisi yüzde 64.86 oldu. Böylece TÜİK'in Şubat ayı için açıkladığı yüzde 67.07 oranındaki enflasyon oranına faiz getirisi yaklaşmaya başladı.

FAİZ YİNE DE ENFLASYONUN ALTINDA KALIYOR

Paradan para kazanmak isteyenler için mevduat faizi cazip görülse de şu anki faiz oranlarıyla anapara, enflasyon karşısında 2.21 puan erimiş oluyor. Mevduat faizinin kümülatif getirisinin enflasyon oranını aşmasıyla birlikte parasını mevduatta değerlendirenler kazanmış oluyor. Ancak şu anda bu durum mevduat hesaplarında henüz gerçekleşmedi.

100 BİN LİRA 1 YIL SONRA 164 BİN LİRA EDİYOR

100 bin lirasını 3 aylık mevduata bağlayıp 1 yıl boyunca anapara+faiz yenilemesi yapan bir mudi yıl sonunda yüzde 64.86 oranında faiz getirisi sağlamış oluyor. Faizin diğer aylarda artacağı varsayımıyla davranıldığında bu oranın enflasyon rakamını yakalaması beklentisi büyük çapta gerçekleşebilir.

ÖRNEK PARALAR VE HESAPLAMALAR

Mevduatı aylık vadeye yüzde 44.56'dan bağlayan birisi 1 yıl boyunca faizin bu seviyede kalması halinde anapara+faiz yenilemeleriyle birlikte yüzde 54.89 oranında getiri sağlayacak.

3 aylık vadede yüzde 53.25 oranında faizle 1 yıllık süre için anapara+faiz yenilemeli olarak paranın bağlanması durumunda yüzde 64.86 oranında kümülatif getiri sağlanabiliyor.

Yazının Devamını Oku

Düşük faizli kentsel dönüşüm kredisi! Aylık ödemesi 971 liradan başlıyor! Kuruşu kuruşuna hesapladık... İşte ödeme takvimi

7 Mart 2024

Deprem kuşağında olan Türkiye'de güvenilir ve sağlam konutların üretilmesi için hükümetin attığı adımlara yenisi eklendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir, İstanbul, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da kentsel dönüşüme girecek konutlar için 2.5 milyon liraya kadar yüzde 0.69 faiz oranıyla 180 ay vadeyle kredi verileceğini açıkladı.

2.5 milyon liraya kadar verilecek kredilerde A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0.50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0.25 faiz indirimi sağlanacak.

Başka konutu olmayan orta ve düşük gelirli vatandaşlara pozitif olarak faiz indirimi sağlanacak. Şehit ve gazi yakınlarına, emeklilere ve engellilere yıllık yüzde 0,25 faiz indirimi verilecek.

ÖDEMELER OLDUKÇA DÜŞÜK VE UYGUN

Uzun süredir yüzde 0.69 oranında faizle konut yapımı için kredi verilmiyordu. Bu kapsamda 180 ay vade ve 2.5 milyon liraya kadar kredi verilecek olması kentsel dönüşümü hızlandıracak.

Kentsel dönüşüm için ortalama olarak 600 bin lira kredi çekildiği dikkate alınırsa aylık ödemesi 5831 lira olacak. 15 yıl vadeye göre oldukça düşük ödeme tutarına sahip kredi büyük avantajları beraberinde getiriyor. Enflasyonist ortamda sabit ödeme tutarlı krediler birkaç yıl sonra küçük tutarlara düşmüş oluyor ve ödeme kolaylığı artıyor.

 

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Bakan Şimşek'ten limit uyarısı... Merkez Bankası kritik verileri açıkladı! İşte kredi kartıyla en çok harcama yapılan sektörler

6 Mart 2024

Kredi kartlarına yönelik gelmesi planlanan düzenlemelere ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Şimşek, bankaların kurallara uyması gerektiğini söylerken limit verilirken de gerçekçi beyan ve belgeye dayalı işlem yapılmasının şartlar arasında olduğunu ifade etti. Bankaların kafalarına göre limit belirleme dönemini sona erdireceklerini belirten Bakan Şimşek, henüz yapılan ve sonuçlandırılan bir çalışma olmadığını, piyasaları bozmadan kredi kartı konusu üzerinde çalışacaklarını ve ne gerekiyorsa onu devreye alacaklarını söyledi.

KART HARCAMALARI ARTIYOR

Merkez Bankası, kredi kartlarına ilişkin harcama detaylarını her hafta bir önceki haftanın verisini gecikmeli olarak açıklıyor. Kredi kartıyla harcamada liderlik internet üzerinden yapılan alışverişlerde olurken ikinci sırayı market ve alışveriş merkezlerinde yapılan harcamalar aldı. Üçüncü sıradaki harcama kaleminde ise elektrik-elektronik eşya-bilgisayar sektörü yer aldı.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ NASIL BELİRLENİYOR?

Normal şartlarda kredi kartı limiti toplam maaş ya da belgelenebilir gelirin 4 katını aşamıyor. 20 bin lira alan bir kişinin ister tek ister 5 tane kartı olsa da toplam limitinin 80 bin lirayı aşmaması gerekiyor. Ancak asgari ücretli ya da hiçbir geliri olmayanların cüzdanında milyon liralık kredi kartı limitleri bulunuyor. Bu da kart sahiplerini olmayan bir parayı harcamaya sevk ediyor. Bunun sonucunda da büyük borçlanmalarla karşılaşılıyor.

TAKSİTLER BORÇLARI KABARTIYOR

Kredi kartlarına yapılan taksitler küçük parçalara bölünmüş gibi görülse de toplam olarak ele alındığında büyük bir pasta oluşturuyor. 3-4-5 taksit aynı hesap döneminde ödenmeye çalışıldığında bu sefer bütçe yetmediği için kredi kartına asgari ödeme yapılıyor ve bu da faiz işlemesine neden oluyor. Kredi kartına taksit uygulaması sadece Türkiye'ye özgü bir model.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Sıfır otomobil fiyatları arttı! İşte en ucuza satılan araba

5 Mart 2024

Türkiye'de otomobile olan talepte gerileme yaşanmıyor. Her geçen gün yeni otomobil almak isteyenler bayilerin kapısını aşındırıyor. Bayiler taleplere yetişemezken satışlarda da yeni rekorlar açıklanıyor. 

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği, 2024 yılı Ocak-Şubat döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 40,6 oranında arttığını açıkladı.

Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak-Şubat döneminde geçen yıla göre %52,11 oranında artarak 146.318 adet, hafif ticari araç pazarı %9,8 artarak 39.373 adet oldu.

C SEGMENTİNE İLGİ YOĞUN 

Otomobil pazarı segmentlere göre ayrıldığında pazarın yüzde 88,9’unu vergi oranları düşük olan A, B ve C segmentlerindeki araçlar oluşturdu.  C segmenti otomobiller 85.263 adetle yüzde 58,3 pay, B segmenti otomobiller 44.198 adetle yüzde 30,2 pay aldı. 

SUV VAZGEÇİLMEZ OLDU 

Gövde tiplerine göre değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen gövde tipi SUV otomobiller (yüzde 50,7 pay, 74.143 adet) oldu. SUV otomobilleri, yüzde 29,7 pay ve 43.509 adet satış ile sedan, yüzde 17,8 pay ve 26.051 adet satış ile H/B otomobiller takip etti.

BENZİNLİ OTOMOBİL AÇIK ARA ÖNDE

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Memur ve emekliler dikkat! Zam için ikinci veri açıklandı

4 Mart 2024

Milyonlarca memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yılın ikinci enflasyon verisi açıklandı.

Şubat ayında enflasyon aylık yüzde 4.53 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için de yüzde 4.53 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece ikinci aydan zam yüzde 11.53 olarak belirlendi. Ancak bu zam Temmuz ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye kalan Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayının enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN FARKLI

Memur maaşları ile memur emeklisinin aylıklarına 2024'ün ilk 6 ayında yüzde 15, ikinci 6 ayında yüzde 10, 2025'in ilk 6 ayında yüzde 6, ikinci 6 ayında yüzde 5 zam yapılacak. Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleşecek. Enflasyon zam oranlarından yüksek kalırsa memur ve memur emeklileri enflasyon farkını da zam olarak maaşlarında görecek. 

(Not: Enflasyon oranı eksi açıklanırsa hesaplanan birikimli oranda düşüş yaşanabilir, diğer aylar açıklanacak enflasyon verilerine göre maaşlara yansıyacak fark belli olacak)

ASGARİ ÜCRET İÇİN DE BELİRLEYİCİ OLUYOR

Enflasyon oranındaki artış asgari ücrete yapılacak zam için de belirleyici oluyor. Bağlayıcı bir rakam olmasa da Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranları da gündeme geliyor ve enflasyona göre zam oranları komisyon tarafından açıklanıyor.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Kök maaşlar değişti mi? Maaşları etkileyecek rakamlar belli oldu

4 Mart 2024

Emeklileri yakından ilgilendiren enflasyon rakamlarının bu yıla ilişkin ikincisi açıklandı. En düşük emekli maaşı alanları daha da yakından ilgilendiren enflasyon rakamlarına göre Temmuz ayında kök maaşlarda artış yaşanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşlarını 10 bin liraya yükseltileceğini açıklamış ve yılbaşından itibaren en düşük emekli aylığı 10 bin lira olmuştu.

Ancak emekliler 10 bin liranın altında kök maaşa sahip oldukları için açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte kök maaşlarında da artış yaşanıyor.

Bugün açıklanan enflasyonla birlikte iki aylık olarak kök maaşa yansıyacak kümülatif artış yüzde 11.53 oldu. Bu orana Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylık enflasyon verilerinin kümülatif toplamı eklendiğinde Temmuz ayında kök maaşların ne olacağı belli olacak.

SSK VE BAĞ-KURLULARIN KÖK MAAŞI NASIL BULUNUR?

10 bin lira en düşük emekli maaşı alanlar kök maaşı bulmak için farklı yöntemleri kullanması gerekiyor.

SSK'dan emekli olanlar için e-Devlet'e giriş yapıp arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor. 

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Araç sahibi herkesi ilgilendiriyor! 2 yıl süresi var... Sigorta şirketlerinden para alabilirsiniz... İşte değer kaybı tazminatını almanın yöntemleri

26 Şubat 2024

Trafikte kaza her an olabiliyor. Çok iyi sürücü olunsa da dikkatsiz bir sürücü tarafından aracınıza hasar verilmesi ihtimali oldukça yüksek. Bunun için trafik sigortası olması yeterli gibi görünse de trafik sigortasından tamirat-tadilat sonrası değer kaybı da talep ediliyor.

Kaza sonrasında hasar gören araçlar TRAMER sistemine işleniyor ve kusur oranları görülüyor. Bu aşamadan sonra kusursuz taraf aracı onarıldıktan sonra karşı tarafın sigorta şirketine başvurarak değer kaybının ödenmesini talep edebiliyor. Ülkemizde "Hak geçmesin, kazadır olur, adamın cebinden ekstra para çıkmasın" diye değer kaybı tazminatlarına başvuru düşük kalıyor. Bu aşamada kusurlu olan taraftan para çıkmıyor ve değer kaybını sigorta şirketi ödüyor.

TÜRKİYE'YE ÖZGÜ BİR DURUM

Türkiye'deki araçların kazaya karışması ve sonrasında tadilat görmesi satış anında fiyatlarında düşüş yaratıyor. Galericiler tarafından 30 yıl önce ortaya çıkarılan bu uygulama nedeniyle ufak bir çizik nedeniyle boyanan parça nedeniyle aracın fiyatı 50-100 bin lira daha düşüyor. Bu durumu galericiler uyguladığı için bireysel olarak araç almak isteyenler de uygulamaya başladı. Avrupa'da ise bu durum farklı işliyor, kaza yapan aracın parçası yenilendiği için değerini kaybetmiyor ve daha bakımlı olduğu için yüksek kondisyonda sayılabiliyor. Ancak ülkemizde ucuza kusur gizleyen kaporta ve boyacılar nedeniyle araçlar tadilattan kısa süre sonra çürümeye başlıyor.

DEĞER KAYBINDA FORMÜL BELİRLENDİ

Değer kaybı için aracın modeli ne olursa olsun değer kaybı için başvuru yapılıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, değer kaybının nasıl hesaplanacağını da açıkladı. Hesaplama yapılacak formülde aracın modeli, kilometresi, piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasar nedeniyle değişen parçanın değerinin nasıl hesaplanacağı formülle sabitlendi.

DEĞER KAYBINI EKSPER BELİRLEYECEK

Değer kaybına ilişkin formülle hesaplamayı sigorta şirketinin belirlediği eksper düzenliyor ve hesaplamayı yapıp sigorta şirketine bildiriyor. Bu aşamanın ardından sigorta şirketi ödeme günü belirleyip mağdur tarafa parasını nakit olarak banka hesabı aracılığıyla ödüyor.

Yazının Devamını Oku

Mevduat faizlerinde artış var! 100 bin liraya 54 bin lira getiri... Mevduat yatırımı avantajlı mı?

23 Şubat 2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi yüzde 45'te sabit tuttu. Parasının getirisinin ne olacağını önceden bilmek isteyenlerin tercih ettiği mevduatta da faizler yükseliş gösterdi.

1 aya kadar vadeli mevduata faiz yüzde 44.21, 3 aya kadar vadeli mevduatta faiz yüzde 52.03, 6 aya kadar vadeli mevduatta faiz yüzde 50.61, 1 yıla kadar vadeli mevduatta faiz yüzde 42.22, 1 yıldan daha uzun vadede faiz yüzde 37.90, toplam TL üzerinden açılan mevduatlarda ise faiz ortalama yüzde 47.01 oldu.

1-3-6 ay ve 1 yıla kadar olan faiz dilimleri bir önceki haftaya göre artış gösterirken 1 yıl ve daha uzun vadede 1.89 puanlık düşüş yaşandı.

FAİZ GETİRİSİ ENFLASYONUN ALTINDA KALIYOR

Mevduatı aylık vadeye yüzde 44.21'den bağlayan birisi 1 yıl boyunca faizin bu seviyede kalması halinde anapara+faiz yenilemeleriyle birlikte yüzde 54.37 oranında getiri sağlayacak.

3 aylık vadede yüzde 52.03 oranında faizle 1 yıllık süre için anapara+faiz yenilemeli olarak paranın bağlanması durumunda yüzde 63.09 oranında kümülatif getiri sağlanabiliyor.

6 aylık vadede yüzde 51.08 faiz oranıyla 1 yıllık süre için anapara+faiz yenilemeli olarak para mevduata yatırıldığında kümülatif getiri yüzde 57.60 oluyor.

12 aylık enflasyonun yüzde 64.86 olarak gerçekleştiği ve Mayıs ayında yüzde 73 civarına çıkacağı beklentisi hakimken mevduatın getirisi enflasyonun altında kalıyor.

Yazının Devamını Oku

Konut kredilerinde faiz düşecek mi, kiralarda yüzde 25 sınırı kalkıyor mu? İşte konut kredisi ödeme tutarları... Uzmanlar beklentilerini açıkladı...

22 Şubat 2024

Konut satışlarındaki düşüş seyri devam ediyor. Konut sahibi olmak isteyenler uygun şartlarda krediye erişemediği için konut alımı planlarını erteledi. Mevduat faizi ya da diğer yatırım araçlarındaki getirilerin artması da konuta olan talebi yavaşlattı.

Bunun dışında Temmuz ayında kira artış oranlarına ilişkin yüzde 25’lik sınırın kalkmasının beklenmesi kiracılar tarafından tedirginlikle takip ediliyor.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ BEKLENİYOR

Konut alımı için kampanya düzenleneceği ve düşük faizli, uzun vadeli olacağına dair beklentiler yükselmeye devam ediyor. Yüzde 2’nin altında faiz ve 180 ay vadeye kadar konut kredisi verilmesi beklentisi de konut alımı yapacakları beklemeye geçirdi.

KREDİ TAKSİTLERİ NE KADAR OLUR?

1 milyon lira konut kredisini yüzde 1.20 oranında faizle 120 ay vadeyle kullanan birisi her ay 15 bin 768 lira, 180 ay vadeye 13 bin 587 lira, 240 ay vadeye aylık 12 bin 726 lira ödeme yapması gerekiyor.

Yine 1 milyon lira krediyi 1.50 faizle kullanırsa 120 ay boyunca her ay 18 bin 18 lira, 180 ay vadede 160 bin 104 lira, 240 ay vadede her ay 15 bin 433 lira ödemesi gerekiyor.

Faiz yüzde 2 olursa 120 ay vadede aylık 22 bin 48 lira, 180 ay vadede 20 bin 582 lira, 240 ay vadede ise 20 bin 174 lira ödeme çıkıyor.

Yazının Devamını Oku

İkinci el otomobil satışlarında canlanma var! İşte 500 bin liraya satılan otomobiller

22 Şubat 2024

Türkiye'de ikinci el otomobiller artık sıfır otomobilden oldukça ucuza satılmaya başlandı. Alınan önlemlerin neticesinde fiyat balonu söndü ve piyasa dengeye oturdu.

Kredi faizlerindeki yükseliş de satışları olumsuz etkileyip fiyatların gerilemesine yol açtı.

İKİNCİ EL PİYASASINA RAĞBET ARTTI

İkinci el piyasasına talep artmaya başladı. Fiyatların normalleştiği dönemde otomobil almak isteyenler ilan sitelerini tarıyor. Sahibinden ya da galericiden satılan araçlarda pazarlık payları 20-30 bin lira seviyelerinde gerçekleşirken galericiler hızlı satış yapmak için elde edecekleri kârdan fedakarlık ediyor.

EN ÇOK 500 BİN LİRA SEVİYESİNDEKİ ARAÇLAR SATILIYOR

Fiyatı erişilebilir olan ve 500 bin lira seviyesinde bulunan araçların el değiştirme hızı oldukça yüksek. Genel olarak 2012 model ve üstünde olan araçlar tercih edilmeye başlandı.

BAYRAM, YEREL SEÇİM, YAZIN YAKLAŞMASI ALIM PLANLARINI ÖNE ÇEKİYOR

Yazının Devamını Oku

Ev alacaklara 500 bin lira karşılıksız yardım! Sosyal yardım programları belirlendi... Başvuranlara maaş veriliyor

21 Şubat 2024

Türkiye’de aile, yaşlı, engelli, dul ve yetimlere verilen destekler her geçen gün artırılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, birçok farklı durumu içeren kişilere desteklerini sunuyor. Başvuru şartları, kimlerin yararlanabileceği, hangi evrakların gerektiği, ne kadar ödeme yapılacağı ve ödeme dönemlerine kadar birçok veri paylaşıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 500 bin liraya kadar varan destekleri karşılıksız olarak gerekli şartları sağlayan tüm vatandaşlara veriyor.

ENGELLİ AYLIĞINDAN KONUT YARDIMINA KADAR HER ŞEY VAR

Çok farklı alanları içeren desteklerin başında yaşlılık aylığı, engelli aylığı, asker çocuğu yardımı, öksüz ve yetim yardımları, doğum yardımı, konut edindirme yardımı geliyor.

HER ŞEY AÇIKÇA BELİRTİLİYOR

Yardımları almak için hangi şartlara sahip olunması, başvurular ve sonucunda alınacak maaş ya da ücretler 2024 yılı için belirlendi.

EN BÜYÜK YARDIM KONUT ALIMI VE YAPIMINA

Bakanlık, evi kötü durumda olanlara tadilat yardımı, ev yapım ya da alımlarında da 500 bin liraya kadar karşılıksız destek sağlanıyor.

Yazının Devamını Oku

Kredi kartı olanlar dikkat! Asgari ödeme tutarı artacak mı? İşte kredi kartına gelmesi beklenen tedbirler...

19 Şubat 2024

Türkiye’de kredi kartı kullanımı her geçen gün artıyor. Dünya çapında ödeme aracı olarak kullanılan kredi kartları ülkemizde borçlanma aracına dönüştü. Limite göre asgari ödeme tutarı farklılaşan kredi kartlarıyla taksit, borç erteleme, asgari ödeme tutarını ödeme gibi birçok şekilde kullanım yapılıyor.

TCMB BAŞKANI KARAHAN: KREDİ KARTIYLA İLGİLİ BİRKAÇ FİKRİMİZ VAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, kredi kartlarına ilişkin olarak "Aralık ayında kredi kartı harcamalarında yükselme oldu. Bunu not ettik, farkındayız. Bunun geçici olup olmadığı henüz çok net değil. Asgari ücretin artacağı bekleniyordu. Bu nedenle bazı harcamalar öne çekilmiş olabilir ama bundan bağımsız olarak kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız" şeklinde açıklamada bulunmuştu.

BORCUN TAMAMINI ÖDEMEK EN İYİSİ

Kredi kartıyla yapılan harcamanın tamamını son ödeme tarihinde ödenmesiyle birlikte dönem borcu sıfırlanmış oluyor. Böylece bankaya herhangi bir faiz ödenmeden bankanın müşterisine verdiği kredibilite yaklaşık 40 gün faizsiz olarak kullanılabiliyor. Böylece banka 40 gün boyunca faiz almadan beklemiş oluyor.

Ancak ülkemizde dönem borcunun tamamını ödeyen kişi sayısı oldukça az. Limiti 25 bin liraya kadar olan kartlarda asgari ödeme tutarı toplam dönem borcunun yüzde 20’si, 25 bin lira limitin üstünde kartı bulunanların asgari ödeme tutarı toplam borcun yüzde 40’ı kadar oluyor. Başka bir örnekle ilerlemek gerekirse 10 bin liralık harcama 25 bin lira limiti olan bir kartla yapılırsa asgari ödeme tutarı 2000 lira oluyor. Yine 10 bin liralık harcama yapılan ancak limiti 25 bin liranın üzerinde olan kredi kartına en az 4 bin lira ödeme yapılması gerekiyor. Ödeme yapılmayan kısım ertesi ayki ekstre döneminde yüzde 3.66 aylık faiz eklenerek banka tarafından ödenmesi isteniyor.

ASGARİ ÖDEME YAPANLAR FAİZ SARMALINA GİRİYOR

Bu noktada en büyük sıkıntılar ortaya çıkıyor. Asgari ödeme yapıp ertesi aya borcunu yüzde 3.66 oranında faizle sarmala giriyor ve borcun tamamını kapatamadığı için geriye kalan borcun yüzde 80 veya yüzde 60’lık kısmı her ay yeniden faizlendirilerek kredi kartı sahibinin karşısına çıkıyor.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Emekliler ne kadar bayram ikramiyesi alacak? Dul ve yetimlere ne kadar ödenecek? İşte zamlı rakamlar...

16 Şubat 2024

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren zamlı bayram ikramiyesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. 2 bin lira olan emekli ikramiyelerine yüzde 50 oranında zam yapılarak 3 bin liraya yükseltildi.

EMEKLİ HİSSE ORANI 1/1 OLANLARA TAM ÖDEME YAPILACAK

Maaşını tam olarak hak eden tüm emekliler 3 bin lira oranında emekli ikramiyesini alacak. Bunun dışında dul ve yetimlere ise hak ediş oranları kadar emekli ikramiyesi ödenecek.

DUL VE YETİMLERE FARKLI ÖDENECEK

Buna göre emekli maaşının yüzde 75'ini hak eden dul ve yetimlere 2250 lira, yüzde 50'sini hak edenlere 1500 lira, yüzde 25'ini hak edenlere ise 750 lira ödeme yapılacak.

EMEKLİLERİN ZAMLARI DA YÜKSELTİLMİŞTİ

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2024 yılının Ocak-Temmuz dönemi için hak ettiği yüzde 37.57'lik zammın üstüne 11.68 puan daha artış yapılarak maaşlarına yüzde 49.25 oranında zam yapılmıştı. Bu zamma ilişkin farklar ödendi ve emekliler zamlı maaşlarını almış oldu.

2023 YILINDA 5 BİN LİRA DAHA İKRAMİYE ÖDENDİ

Yazının Devamını Oku

Merkez Bankası açıkladı... İşte en yüksek mevduat faizi... Borsa ve fonlarda kazanç daha mı fazla? İşte son durum...

16 Şubat 2024

Parasını bankada mevduatta değerlendirmek isteyenler yüksek faiz elde etmenin peşinde. Bankaları arayıp en yüksek faizi hangisi veriyorsa ona yönelen mudiler, Merkez Bankası'nın verilerini de takip etmeye başladı.

TCMB, Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranlarını açıkladı ve en popüler olan 32 günlük ve 3 aylık vadeli mevduat faizlerinde düşüşler görüldü.

Merkez Bankası'nın verilerine göre 1 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz yüzde 43.89'dan yüzde 43.80'e, 3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz yüzde 50.99'dan 50.93'e, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 43.89'dan 41.51'e, toplam mevduatlarda ise faiz yüzde 46.63'ten yüzde 46.48'e geriledi.

6 aylık vadede faiz yüzde 51.08'den yüzde 51.15'e, 1 yıldan uzun vadede ise faiz yüzde 39.10'dan yüzde 39.79'a yükseldi.

MEVDUATIN GETİRİSİ ENFLASYONUN ALTINDA

Mevduat faizinin getirisi enflasyonun altında kalmaya devam ediyor. Başka bir deyişle parasını mevduata yatıranlar enflasyon karşısında parasının değerini düşürmüş oluyor.

100 BİN LİRAYA 50 BİN LİRA FAİZ

Yüzde 43.80 faizle 1 yıl boyunca anapara+faiz yenilemeli olarak 100 bin lirasını mevduata yatıranlar toplamda 53 bin 755 lira faiz geliri elde ediyor. Yüzde 5 oranında stopaj kesintisi de yapılınca geriye sadece 51 bin 67 lira kalıyor. Ancak son açıklanan enflasyon oranı yüzde 64.86 olarak gerçekleşti. Mayıs ayına kadar zirve yapması beklenen enflasyonun yüzde 75 seviyelerine çıkması beklentisi de piyasada hakim durumda. Bundan dolayı günümüz şartlarında vadeli mevduata yatırım reel bir yaklaşım olarak görülmüyor.

Yazının Devamını Oku

Otomobiller yarı fiyatına satılıyor... 30 bin liraya da var 300 bin liraya da... İşte icralık araçlar

15 Şubat 2024

Otomobil fiyatlarının yüksek olduğu günümüzde ucuza araç sahibi olmanın bir yöntemi bulunuyor. Herhangi bir borcun ödenmemesinden dolayı haciz konulan araçlar değerlerinin neredeyse yarısına yeni sahiplerini arıyor.

Hacizli araçlar ihale yöntemiyle satışa sunuluyor. Öncelikle icra dairesinin belirlediği ihale başlangıç bedeli bulunuyor. Bir de ihaleye katılmak için teminat yatırılması gerekiyor. Şayet ihaleyi kazanamazsanız teminatını banka hesabınıza kesinti yapılmadan aktarılıyor. Sitede yer alan muhammen bedel ise aracın haciz dışında normal şartlarda satılması halinde edeceği rakamı ifade ediyor.

İhaleye girerken dikkat edilmesi gereken konuların başında araçların durumu geliyor. İhale öncesi mutlaka aracın bulunduğu yediemin otoparkına giderek aracı kontrol etmenizde fayda var.

https://esatis.uyap.gov.tr internet sitesi üzerinden e-Devlet vasıtasıyla girip icralık araçları görebiliyorsunuz. Tüm bilgilerin yer aldığı resmi sitede beğenilen araçları tespit edip kontrolleri sağlayabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... İşte en ucuz otomatik vitesli otomobiller... Fiyatlar 830 bin liradan başlıyor

14 Şubat 2024

Türkiye'de otomobil satışları tam gaz ilerlerken trafikteki araç sayısı 28 milyonu aştı. Tüm araçlar aynı anda yollarda olmasa da sabah ve akşam saatlerinde büyükşehirlerde trafik yoğunlukları devam ediyor.

Şehir planlaması, kentleşme sorunları, meteorolojik olaylar, otopark kıtlığı gibi sayılabilecek nedenlerle trafikte ilerlemek zorlaştı. Manuel vitesli otomobillerle trafikte kalmak ise yıpratıcı olmaya başladı.

Manuel araç kullanmak da ekstra zevkli olabiliyor, otomobile tam hakimiyet sağlayan manuel vitesi sevenler de bulunuyor.

EN UCUZU 830 BİN LİRA

Otomatik vites sıfır otomobillerin en ucuzu Hyundai i10 oldu. i10'u KIA Picanto, Picanto'yu ise Toyota Yaris takip ediyor.

YENİ NESİL OTOMATİK VİTESLER ARIZA ÇIKARMIYOR

2010 yılı ve öncesindeki otomatik vitesli araçlarda arıza oluşunca ustasını bulmak, parça temin etmek gibi sorunlar oluşuyor. Bulunan ustalar da işlerini düzgün yapmadıkları için otomatik vites araçların arıza çıkardığı ve büyük masrafları olduğu iddia ediliyordu. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte otomatik vitesli araçlar doğru kullanıldığında arıza vermeden yüz binlerce kilometre kullanılabiliyor. Bazı marka otomobillerde büyük masraflar açmaya devam eden otomatik şanzımanlar olsa da büyük çoğunluğunda sorun yaşanmıyor.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Bankalardan sıfır faizli kredi kampanyaları... 1666 lira aylık ödemesi var! İşte banka banka detaylar...

14 Şubat 2024

Bankalar farklı tutarlarda sıfır faizli taksitli nakit avans ya da kredi vermeyi sürdürüyor. Bankaların amacı müşteri çekmek olsa da küçük de olsa paraya ihtiyacı olanlar için fırsatlar ortaya çıkmış oluyor.

Küçük ihtiyaçları sıfır faizli ve vadeli olarak ödeme imkanını avantaja çevirmek isteyenler internet üzerinden başvuru yaparak bankada hesap açıp ya da kredi kartı talep edip kredi veya nakit avans kullanabiliyor.

FAİZ YOK, VADE VAR, PARA ANINDA HESAPTA

Bankaya müşteri olduktan sonra kredi ya da nakit avans talep kısmından da başvuru yapıp onay gelmesiyle birlikte para hesabınıza geçiyor. Bundan sonraki süreçte gelen parayla ihtiyaçlarınızı karşılayabilir, almak istediğiniz bir ürün varsa onu temin edebilirsiniz.

KREDİ NOTU UYGUNLUĞUNA GÖRE ÇIKIYOR

Bankalar, yaptıkları incelemede kredi notuna göre kredi ya da nakit avansı veriyor. Bundan dolayı limitler dahilinde kredi notu puanına göre kredilendirme yapılıyor.

HANGİ BANKALARDA KAMPANYALAR VAR?

Enpara, Akbank, CepteTEB, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, BurganBank, Yapı Kredi, AlBaraka, Denizbank faizsiz nakit avans ya da kredi imkanı sunuyor.

Yazının Devamını Oku

Halka açık şirket taksi işine girdi! Pazarlıkla 9.2 milyona aldılar...

13 Şubat 2024

İstanbul'da taksi sayısının yükseltilmesi yeni dönemde tartışmaya açılacakken pazarın büyüyeceğini öngören şirketler yeni yatırımlara girişti. Borsa İstanbul'da işlem gören halka açık 1000 Yatırımlar Holding, İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası'ndan TAKSİM uygulamasının tamamını satın aldı.

Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada "Şirketimizin gerçekleştirdiği yatırım çerçevesinde, Elektronik Ulaşım Yönetim Lisansı'na sahip olan İstanbul Dijital Taksi Uygulamaları Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin paylarının tamamı 12.02.2024 tarihinde satın ve devir alınmıştır. Holdingimiz bünyesinde bulunan "Taksim" mobil uygulamasının yeni arayüzü ile en kısa süre içinde hizmete sunulması planlanmaktadır" denildi.

2021'İN SONUNDA TANITILMIŞTI

TAKSİM uygulaması 2021 yılının sonunda tanıtılmış ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu yerli ve milli imkanlarla hayata geçirdikleri aplikasyon için oda bünyesinde iştirak şirketi kurduklarını belirterek "Yerli ve milli aplikasyon yazılımı hazır ve bugün burada kendi öz malınız olan aplikasyonun tanıtımı için toplanmış bulunuyoruz. Tüm esnafımıza hayırlı olsun" sözlerini söylemişti.

PAZARLIK EYÜP AKSU'YLA YAPILDI

İstanbul Dijital Taksi Uygulamaları Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası'ndan pazarlık usulüyle 9 milyon 280 bin liraya alındı. Şirketin sermayesi ise 5 milyon lira olarak açıklandı. Satın almaya ilişkin ödemenin 2.5 milyon lirası peşin, geriye kalan 6 milyon 780 bin lirası ise 11 ay eşit taksitle İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası'na ödenecek. İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı olarak da Eyüp Aksu görünüyor.

İBB BAŞKAN ADAYI MURAT KURUM: İHALE YAPACAĞIZ

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Murat Kurum, yeni dönemde taksi sorunun ortadan kalkacağını ve tek merkezden uygulamaların yönetileceğini açıklamıştı.

Yazının Devamını Oku

100 bin liraya 1 yılda 53 bin 890 lira faiz... Mevduat faizi cazibesini yitiriyor mu?

9 Şubat 2024

Parasını mevduatta değerlendirmek isteyenler için Merkez Bankası geçtiğimiz haftaki gerçekleşen Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları'nı açıkladı. 1 aylık vadeler için oran yüzde 44,91'den yüzde 43.89'a gerilerken, 3 aya kadar olan vadede faiz yüzde 49.61'den yüzde 50.99'a çıktı.

6 aya kadar olan vadelerde faiz yüzde 49.09'dan yüzde 51.08'e çıkarken 1 yıla kadar olan vadelerde ise faiz yüzde 42.46'dan yüzde 43.89'a yükseldi.

GETİRİLER ENFLASYONUN ALTINDA KALIYOR

Mevduatı aylık vadeye yüzde 43.89'dan bağlayan birisi 1 yıl boyunca faizin bu seviyede kalması halinde anapara+faiz yenilemeleriyle birlikte yüzde 53.90 oranında getiri sağlayacak.

3 aylık vadede yüzde 50.99 oranında faizle 1 yıllık süre için anapara+faiz yenilemeli olarak paranın bağlanması durumunda yüzde 61.59 oranında kümülatif getiri sağlanabiliyor.

6 aylık vadede yüzde 51.08 faiz oranıyla 1 yıllık süre için anapara+faiz yenilemeli olarak para mevduata yatırıldığında kümülatif getiri yüzde 57.60 oluyor.

12 aylık enflasyonun yüzde 64.86 olarak gerçekleştiği ve Mayıs ayında yüzde 73 civarına çıkacağı beklentisi hakimken mevduatın getirisi enflasyonun altında kalıyor.

Yazının Devamını Oku

Halka açık şirketten gizlilik esaslı satın alma duyurusu! İstanbul'da 300 çeşit ürün üreten bisküvi şirketini alacaklar

8 Şubat 2024

Borsa İstanbul'da işlem gören Agrotech Teknoloji, İstanbul'da gıda ve bisküvi üreten 300 çeşit ürün gamını elinde bulunduran bir şirketi almak için harekete geçtiğini açıkladı. Genel hatlarıyla bilgi veren şirket gizlilik nedeniyle alınacak kurumu açıklamadı.

SATIN ALMADA İSTANBUL VURGUSU

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada "Merkezi İstanbul İlinde bulunan gıda ve bebe bisküvisi ile yaklaşık üçyüz çeşit ürünün üretimini yapan ve yaptıran yaklaşık 50.000 adet satış noktasında ağı bulunan bir firmanın %70'inin alınması için ön görüşmelere başlanmıştır" denildi.

GİZLİLİK VURGUSU YAPILDI

Satın alınacak şirketin ürün gamı, ürün çeşitliliği, merkezinin nerede olduğu açıklanırken firmanın ismi gizlilik nedeniyle açıklanmadı.

Şirketten KAP'a yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

Şirketimiz Yönetim Kurulu bugün toplanarak aşağıdaki kararı almışlardır. Merkezi İstanbul İlinde bulunan gıda ve bebe bisküvisi ile yaklaşık üçyüz çeşit ürünün üretimini yapan ve yaptıran yaklaşık 50.000 adet satış noktasında ağı bulunan bir firmanın %70'inin alınması için ön görüşmelere başlanmıştır.

Yazının Devamını Oku

Emniyet uyarmıştı! 32 bin lira cezası var... e-Ticaret sitelerinde sahte karekodlu APP plakalar satılıyor

8 Şubat 2024

Türkiye'de kullanılması yasak olan ve yüklü cezalara tabi tutulan APP plakaların popüler e-ticaret sitelerinde satışına devam ediliyor.

Yasa dışı olarak faaliyet gösteren merdiven altı kuruluşlar tarafından sahte olarak herhangi bir belge ve bilgiye dayalı olmadan basılıp kargoyla evlere kadar gönderilen APP plakalar birçok araç üzerinde takılı halde duruyor.

YASA DIŞI İŞLE İLGİLENENLER DE TERCİH EDİYOR

Görüntüsü için satın alanların dışında terör, gasp, soygun gibi suç arz eden olaylarda APP plakayı temin etmek kolay olduğu için tercih ediliyor. Kısa sürede imal edilip, istenilen rakam ve harf gruplarına göre bastırılan APP plakalar nedeniyle mağduriyetler yaşanabiliyor.

KAREKODLU UYGULAMAYA GEÇİLDİ

APP plakaların önünü kesmek için 2024 yılından itibaren sıfır ve plaka değişikliği yapılan ikinci el araçlarda karekodlu plakaların kullanılmaya başlaması da işe yaramadı.

KAREKODLU APP PLAKA DA YAPILDI!

Karekodlu APP plakayı devletin yetkisi dışında üretenler 705 liradan çiftini satışa sundu. Bilindik bir e-ticaret sitesinde fatura keserek satış yapan ve iş yeri adresi olarak bir bayrak direği üreticisini gösteren Ankara merkezli firma ilan açıklamasında "Ürünlerimizin hepsi garantilidir, Yeni sistem karekodlu beşiktaş app" yazdı. (Not: Haberle birlikte Mesafeli Satış Sözleşmesi'nde satıcı yeri değiştirildi ve Giresun olarak güncellendi.)

Yazının Devamını Oku

Bakan Işıkhan'dan emeklilere bayram ikramiyesi müjdesi... Ne zaman ödenecek? İşte zam tahminleri

7 Şubat 2024

Emeklilere 2018 yılından bu yana verilmeye başlanan emekli ikramiyesi tutarının yükseltilmesi için talepler oluşmaya başladı. Güncel olarak 2 bin lira ödenen emekli bayram ikramiyelerine artış için çalışmalar yapılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Emeklilerin bayram ikramiyesinin artırılması talebi var, bu adımlara atmaya hazırız" açıklamasında bulundu.

Böylece milyonlarca emekli için zam umudu da doğmuş oldu.

EMEKLİLERİN ZAMLARI DA YÜKSELTİLMİŞTİ

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2024 yılının Ocak-Temmuz dönemi için hak ettiği yüzde 37.57'lik zammın üstüne 11.68 puan daha artış yapılarak maaşlarına yüzde 49.25 oranında zam yapılmıştı. Bu zamma ilişkin farklar bugün de ödendi ve emekliler zamlı maaşlarını almış oldu.

2023 YILINDA 5 BİN LİRA DAHA İKRAMİYE ÖDENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla emeklilere 2023 yılında 5 bin lira ekstradan ikramiye ödenmişti.

ZAMLARDA EYT'Lİ, ESKİ-YENİ EMEKLİ GİBİ AYRIM OLMAYACAK

Yazının Devamını Oku

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Ne kadar emekli maaşı alacaksınız? Hesaplama e-Devlet'e yüklendi

7 Şubat 2024

Emeklilik için Sosyal Güvenlik Kurumu'na her ay işveren tarafından primler yatırılıyor. Bu primlerin toplamı 3600 günü aştığında çalışan herkes ne kadar emekli maaşı alabileceğini e-Devlet üzerinden görebiliyor. 1 ayı aşkın süredir emekli maaşı hesaplama sistemi kapalı tutulmuştu. Yeni zam oranları yüklendi ve sistem yeniden devreye alındı.

SORGULAMA YÖNTEMİ ÇOK BASİT

Olası emekli maaşını öğrenmek isteyenler sadece birkaç saniye içinde ne kadar emekli maaşı alacağını öğrenebiliyor.

e-Devlet'e giriş yaparak arama kısmına "Ne kadar emekli maaşı alırım" yazıldığında SGK'lılar için "4A Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama" sekmesine tıklayıp ardından gelen penceredeki bilgilendirme yazısındaki tiki işaretleyip "Devam Et" butonuna tıklamanız gerekiyor. Bağ-Kurlular için ise arama kısmına "4B Emekli Aylığı Hesaplama" yazılması ve gerekli detayların işaretlenmesi gerekiyor. Bağ-Kurlular 5400 günü doldurduktan sonra olası emekli aylıklarını görüntüleyebiliyor.

Yeni açılan pencerede çalışılan sektör ve bakmakla yükümlü olunan kişi varsa bu seçenekleri de işaretleyip son adım olan "Hesapla" butonunu tıklamak gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Emekliler için kök maaşlar değişti! İşte kesinleşen kök maaşları hesaplama yöntemi

7 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları yüzde 37.57'den yüzde 49.25'e çıkarıldı ve karar geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dün SSK'lılar bugün ise Bağ-Kurlular maaş farklarını hesaplarında gördü.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN LİRA OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla en düşük emekli maaşı 7500 liradan 10 bin liraya yükseltildi. Yüzde 33'lük en düşük maaş artışı sonrasında kök maaşlarda da yüzde 49.28 oranında artışa gidildi. Başka bir deyişler örnek olarak kök maaşı 4500 lira olan birisi 6412 lira kök maaşı hak ederken 257 lira da ek ödeme almaya başlayacak. Yani emeklinin ek ödeme dahil kök maaşı 6669 liraya yükselmiş oldu. (Bu tutar zamlardan önce 4500 lira kök maaş alan emekli için geçerli) Ancak en düşük emekli maaşı 10 bin lira olduğu için arada kalan tutar olan 3331 lirayı devlet ödüyor.

SSK VE BAĞ-KURLULARIN KÖK MAAŞI NASIL BULUNUR?

10 bin lira en düşük emekli maaşı alanlar kök maaşı bulmak için farklı yöntemleri kullanması gerekiyor.

SSK'dan emekli olanlar için e-Devlet'e giriş yapıp arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor. 

Ardından gelen sayfada "Detay" kısmına tıklayıp açılan pencerede en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarı 10 bin liradan çıkarması gerekiyor. Böylece kök maaş ek ödeme dahil ortaya çıkmış oluyor.

Yazının Devamını Oku

İşte en ucuza satılan otomobil... Liderliği Koreli marka elinde tutuyor

6 Şubat 2024

2024 model otomobil satışları yerli ve ithal olmak üzere satışlara başlandı. Bazı markalar henüz 2024 model araçlarını getiremezken, showroomların büyük kısmında 2024 model araçlar bulunuyor.

Sıfır otomobil satışları hız kesmeden devam ediyor. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,6 oranında artarak 79.701 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları, 2024 yılı Ocak ayında geçen yıla göre yüzde 71,7 oranında artarak 64.041 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 15,1 artarak 15.660 adet oldu.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 yılı Ocak ayında on yıllık ortalamalara göre otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Ocak ayı ortalama satışlara göre yüzde 131,2 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Ocak ayı ortalama satışlara göre yüzde 147,1 artış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Ocak ayı ortalama satışlara göre yüzde 82,9 arttı.

EN UCUZ OTOMOBİL KORELİ

En ucuz otomobiller arasında liderliği Kia Picanto sırtlarken ikinciliği Fiat Egea aldı. Citroen C3 ise üçüncü en ucuz otomobil oldu.

YÜKSEK FAİZLER YATIRIMA YÖNLENDİRİYOR

Mevduata verilen yüksek faiz nedeniyle iç piyasada talep soğumaya başladı ve otomobil alımı eskisi kadar hızlı devam etmiyor.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Mevduat sahipleri dikkat! İşte faizlerde son durum... 100 bin liraya 55 bin lira faiz

2 Şubat 2024

Parası olanlar her ay Türk Lirası bazında kazanç sağlamak için vadeli mevduat seçeneklerini tercih edebiliyor. Döviz, altın, borsa, tahvil, fon gibi yatırım araçları dışında aylık net kazancını bildiği yatırımı tercih edenler mevduata yöneliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mevduata verilen faiz oranlarını açıkladı. Bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları geçtiğimiz hafta 1 aya kadar vadede yüzde 44.91, 3 aya kadar vadede yüzde 49.61, 6 aya kadar vadede yüzde 49.09, 1 yıla kadar vadede yüzde 42.46, 1 yıl ve daha uzun vadede yüzde 38.72 oldu.

MERKEZ BANKASI DESTEKLİYOR

Merkez Bankası politika faizini yüzde 45'e yükseltti. Bununla birlikte piyasadaki likiditeyi yüzde 45 faiz oranıyla çekerek depo alım ihaleleri düzenlemeye başladı. Bankaların yüksek faiz nedeniyle yeni kredi vermekte zorlandığı dönemde bankalara yönelik olarak destek olan depo alım ihaleleri mevduat faizlerindeki yüksek duruşu korumaya yönelik çabaları da ortaya çıkarıyor.

100 BİN LİRA 1 YIL SONRA 155 BİN 545 LİRA EDİYOR

100 bin lirasını 1 yıl boyunca her ay anapara+faiz yenileyerek mevduata yatıran birisi yüzde 45 yıllık faizle yıl sonunda parasını 155 bin 545 liraya yükseltebiliyor. Bu tutardan yüzde 5 oranında stopaj kesintisi gerçekleştiriliyor. Böylece kümülatif getirisi yüzde 55.41 olmuş oluyor.

FAİZİN GETİRİSİ ENFLASYONA YAKINSIYOR

Yazının Devamını Oku

Taksici Oğuz Erge öldürüldü! Arkadaşları konuştu: İşinde gücünde, insanlarla barışıktı, depremzedeleri ücretsiz taşıdı

2 Şubat 2024

Taksici cinayetlerine bir yenisi daha eklendi. İzmir’in Gaziemir ilçesinde Oğuz Erge’nin kullandığı ticari taksiye binen yüzü maskeli kişi yanlış adresleri dolaştırdıktan sonra taksiden ineceği esnada para veriyormuş gibi yaparak 3 el artarda ateş etti ve Erge’yi yaraladı. Araçtan hemen kaçmayan katil aracın içinde bir şeyler aramaya başladı ve bu anları da araç içindeki kamera kayda aldı. Aracı terk eden katil yaralı Erge’ye “Bazı insanlara güvenmeyeceksin” dediği duyuldu ve ardından yaralı taksiciye tokat atıp olay yerinden kaçtı.

“SOĞUK HAVA ALAYIM DEDİM, İNSANLARI YOLDA BIRAKMAK OLMAZ”

Taksi kamerası tarafından kaydedilen görüntülerde taksi şoförü Erge'nin "Bende arabayı daha yeni aldım. Şoför arkadaşı bıraktım, eve gidiyordum. Çalışmayacağım zaten araba arızalı. Sanayiye bırakacağım sabah arabayı. Soğuk hava alayım dedim. İnsanları yolda bırakmak olmaz. Sen o maskeyi takarsan kimse durmaz abi” derken saldırgan ise “Hastayım ondan takıyorum abi” diyor. Şoför Oğuz Erge'nin ise "Ben alırım niye almayacağım. İnsanı bu havada sokakta mı bırakalım dışarısı buz gibi" dediği duyuldu..

KATİL AYSAL: BİR ANDA GASP FİKRİ AKLIMA GELDİ

Oğuz Erge’yi tabancayla öldürüp, telefonunu gasbeden Delil Aysal’ın (19) ifadesi ortaya çıktı. Aysal’ın ifadesinde, "Araçtayken bir anda gasp fikri aklıma geldi ve eylemi gerçekleştirdim" dedi.

KIZINI ARAYIP "BABAN KAN KAYBINDAN ÖLECEK, AMBULANSI ARA" DEMİŞ

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Kök maaş nasıl hesaplanıyor? SSK, Bağ-Kur emekli maaşları ne olacak? Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor! 10 bin liranın altında maaş alanların dikkatine...

2 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamları yüzde 37.57'den yüzde 49.25'e çıkarılmıştı. Gerekli çalışmalar yapılmış ve zammı içeren kanun maddesi Meclis'te onaylandı.

Bundan sonraki süreçte Resmi Gazete'de yayımlanıp yasalaşması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte fark ödemelerinin 7 gün içinde yapılması için çalışmalarını tamamladıklarını söylemişti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 10 BİN LİRA OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla en düşük emekli maaşı 7500 liradan 10 bin liraya yükseltildi ancak kararlar Resmi Gazete'de yayımlanmadığı için kök maaşlarda değişiklik yaşanmadı ve yüzde 37.57 oranında yükseltildi.

Bundan sonraki süreçte kararların Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

MAAŞLARDA NE KADAR DEĞİŞİKLİK OLACAK?

En düşük emekli maaşı alanların kök maaşlarına göre zamları da değişecek. Bunun için kök maaşların doğru tespit edilmesi için kontrollerin e-Devlet üzerinden yapılması gerekiyor.

Yüzde 37.57'lik zammın üstüne yüzde 11.68'lik zam da eklenerek yeni kök maaş ve yeni maaşlar da bulunabiliyor.

Yazının Devamını Oku

Fed'in kararı altını dalgalandırdı! Yatırımcılar dikkatle izliyor... İşte son durum

1 Şubat 2024

Altın fiyatlarında Fed etkisi devam ediyor. ABD Merkez Bankası Fed, beklentiler üzerine faizi yüzde 5.50'de sabit tuttu. Fed'in faiz kararının ardından altın bir aşağı bir yukarı hareket gerçekleştirse de dikkate alınacak güçlenme görülmedi.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirmeye henüz hazır olmadıklarını ancak bu yıl içinde faiz indirimi gerçekleşebileceğini söyledi. Powell, istihdamın güçsüzleşmesi halinde faizin daha erken inebileceğini enflasyonun yükselişe geçmesi halinde faizi daha geç düşürmeye başlayacaklarını ifade etti.

ONS ALTIN DALGALI SEYREDİYOR

Bu gelişmeler ışığında ons altın üzerinde kısa süreli dalgalanmalar yaşandı. Ons altın güne 2034 dolardan başlangıç yaptı. Gün içinde en düşük 2033 dolar, en yüksek de 2049 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar 2046 dolardan işlem geçiyor.

KOMİSYONSUZ GRAM ALTIN 2000 LİRA SINIRINDA

Komisyonsuz olarak uluslararası piyasalarda işlem gören gram altın güne 1984 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1983 lira, en yüksek de 2000 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar 1997 liradan işlem görüyor.

KAPALIÇARŞI'DA GRAM ALTIN

Kapalıçarşı'da gram altın 2046 liradan alınırken 2063 liradan satılıyor.

Yazının Devamını Oku

Ehliyeti eski ve yeni olanlar dikkat! Son tarih yaklaşıyor... Ceza alabilirsiniz

1 Şubat 2024

Kimlik ve ehliyetlerdeki değişiklikler devam ediyor. Randevu olarak nüfus müdürlükleri vasıtasıyla çok kısa sürede işlemler gerçekleşip yeni kimlik ve ehliyetler eve kadar kargoyla geliyor.

Kimlikler için herhangi bir değiştirme tarihi yok. Ehliyetler için de son değiştirme tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.

11 AY KALDI

Eski ehliyetlerin yenisiyle değiştirilmesi için sadece 11 ay kaldı. 11 ay içinde sağlık raporu alıp gerekli harçlar yatırıldıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'nden randevu alarak kısa sürede yeni ehliyet verilen adrese kısa sürede kargolanıyor. Ehliyet değişimi yapılacağı için arada geçecek ehliyetsiz süre için de evrak veriliyor ve 1 ay süreyle ehliyet yerine geçiyor. Yeni ehliyet teslim edildikten sonra geçici evrak imha edilebilir.

YENİLENEN EHLİYETLERİN DE SÜRESİ VAR

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Borsa İstanbul rekora koşuyor

30 Ocak 2024

Türkiye ekonomisi güçlenmesini sürdürürken sermaye piyasaları tarafında da büyüme ve gelişmeler yaşanıyor. Borsa İstanbul tarihi yüksek seviyesine yaklaşırken hisselerde de hızlı değer kazançları görülmeye başlandı. Bir süreliğine durgunluk ve düşüş eğilimi gösteren Borsa İstanbul son zamanlarda güçlü duruşunu koruyor.

Borsa İstanbul'da genel anlamda pozitif ayrışma söz konusu olmaya başladı. 2023 yılına ilişkin bilançoların açıklanma sezonunun da başlaması yükselişi destekler nitelikte.

BİST tarihi yüksek seviyesini 3 Ekim 2023 tarihinde 8562 puanla görmüştü. Aralık ayında 7200 puan seviyelerine kadar gerileyen BİST yeniden ivme yakaladı ve bugün 8516 puana kadar yükseldi. Böylece BİST'in rekoruna sadece 46 puan kaldı.

MEVDUAT FAİZİ ETKİSİ DE VAR

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 45'e yükseltmesine rağmen bankaların mevduata yüzde 42-43 oranında yıllık faiz vermesi yatırımcıları BİST'e yönlendirmeye başladı. Bankalar yüksek faizler nedeniyle yeni kredi vermekte zorlandığından mevduat faizlerini de bir miktar düşürmeye başladı. Bankalar kredi gelirlerinden elde ettikleri faizi mevduat sahiplerine pay ettiği için düşük kalan yeni krediler nedeniyle mevduat faizlerinde gerileme yaşandı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNE GÜVEN KATLANARAK ARTIYOR

Para ve mali politikalarla rasyonel alana giren Türkiye ekonomisi uluslararası kuruluşların da takdirini topluyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor's ve Moody's not görünümlerini yükseltti. Bundan sonraki süreçte notun da yükseleceğine yönelik notlar raporlarda yer aldı.

Bunun dışında liralaşma politikasına yönelik olarak ABD'li yatırım bankası Wells Fargo, Türk Lirası'nın değer kazanacağını ve doların 28.50 liraya kadar gerileyeceğini açıkladı.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Dul ve yetim aylıklarının zamları güncellendi... İşte yeni maaşlar

23 Ocak 2024

Türkiye'de milyonlarca SSK ve Bağ-Kurlu dul ve yetimlerin maaşlarına yapılacak ek zam belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışının yüzde 49,25'e yükseltildiğini açıkladı. Bakan Işıkhan, "SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklilerinin aldıkları zam oranı aynı değildi. Buradan emeklilere de bir müjde vermek istiyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışını Ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükseltiyoruz. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra farklar 1 haftada hesaplara yatırılacak" diye konuştu.

İşte dul ve yetimlerin yüzde 49.25 oranındaki zam sonrasında hak edişleri oranında maaşları:

Yazının Devamını Oku

Son dakika... SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri dikkat! Zam oranı yüzde 49.25'e yükseldi... İşte kuruşu kuruşuna yeni maaş hesaplamaları

23 Ocak 2024

Emeklilerin maaş zamları yeniden düzenlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışının yüzde 49,25'e yükseltildiğini açıkladı. Bakan Işıkhan, "SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklilerinin aldıkları zam oranı aynı değildi. Buradan emeklilere de bir müjde vermek istiyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışını Ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükseltiyoruz. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra farklar 1 haftada hesaplara yatırılacak" diye konuştu.

Böylece tüm hesaplamalar da değişmiş oldu. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin alacağı zamları kuruşu kuruşuna hesapladık.

 

Yazının Devamını Oku

Son dakika... En düşük emekli maaşı ne oldu? Bakan Işıkhan açıkladı... İşte detaylar

23 Ocak 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamlarında revizeye gidildiğini ve zammın yüzde 49.25'e yükseltildiğini açıkladı.

Bakan Işıkhan, "SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklilerinin aldıkları zam oranı aynı değildi. Buradan emeklilere de bir müjde vermek istiyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışını Ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükseltiyoruz. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra farklar 1 haftada hesaplara yatırılacak" açıklamasında bulundu.

Ancak en düşük emekli maaşına ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmadı. En düşük emekli maaşı 10 bin lirada kalırken kök maaşlar yüzde 49.25 oranında arttığı için kök maaşı yeni zamla birlikte 6500 liranın üstünde olan kişiler ek ödemeyle birlikte en düşük emekli maaşı olan 10 bin liradan daha yüksek maaş almayı hak etti. 

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Kök maaş hesaplama tablosu yeniden değişti! SSK ve Bağkur kök maaşlar ne kadar oldu?

23 Ocak 2024

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışının yüzde 49,25'e yükseltildiğini açıkladı. Bakan Işıkhan, "SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur emeklilerinin aldıkları zam oranı aynı değildi. Buradan emeklilere de bir müjde vermek istiyorum. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışını Ocak ayı itibarıyla yüzde 49,25'e yükseltiyoruz. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra farklar 1 haftada hesaplara yatırılacak" diye konuştu.

Bu gelişmeyle birlikte kök maaşlarda da değişiklik yaşandı. Yeni kök maaşları sizler için hesapladık.

2024 YILI İÇİN YENİ KÖK MAAŞLAR

EMEKLİLER KÖK MAAŞLARINI BİLMİYOR

En düşük emekli maaşı alan kişilerin büyük çoğunluğu kök maaşını bilmiyor. 7500 lira en düşük emekli aylığı aldıkları için aslında hak ettikleri gerçek aylıkları bilmedikleri için maaşlara yapılan zamlarla kök maaşlarının ne kadar olduğunu da tahmin edemiyorlar.

Kök maaşı bulmak için çok kolay yöntemler kullanılıyor. e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını birkaç dakika içinde tespit edebiliyor.

SSK VE BAĞ-KURLULARIN KÖK MAAŞI NASIL BULUNUR?

Yazının Devamını Oku

Taksilerde yeni zam! Yevmiyeler yüzde 20 arttı... Haftada 126 saat çalışıyorlar, SGK primi şoföre ait...

23 Ocak 2024

Taksiciler son yapılan zamlardan memnun olmadı. Zam oranının düşük kalması maliyetlerini kurtarmadığı iddiasını öne süren taksi plakası sahipleri, şoförlerin yevmiyelerine zammı anında yansıttı.

Taksimetre tarifesine gelen yüzde 28,09'luk zammın ardından şoförlerin plaka sahibi ya da galericilere ödeyeceği ücrete de yüzde 20 zam yapıldı.

24 saatlik yevmiye 2000 liradan 2400 liraya yükseldi ve yüzde 20 oranında zamlanmış oldu. Böylece taksi şoförü olarak çalışan kişi, tarifeye gelen zamdan hiç faydalanamadı ve plaka sahibine çalışmış olacak.

SGK PRİMLERİNİ DE KENDİLERİ ÖDÜYOR

Hiçbir sektörde olmayan ancak taksi sektöründe oluşan SGK prim ödemesine ilişkin olarak da zam yapıldı. Yılbaşından itibaren SGK primlerine gelen artış şoföre yansıtıldı. Şoförler hem çalışıp hem de SGK primlerini kendileri ödemek zorunda kalıyor. Taksi plakası sahipleri, şoförlerden günlük olarak 2400 lira yevmiyenin dışında 230 lira da SGK prim parasını tahsil ediyor.

TAZMİNAT DA ALAMIYORLAR

Taksi şoförleri SGK primlerini ödemelerine rağmen plaka sahibi çalışmak istemediğini söylediği andan itibaren hiçbir hakkı olmuyor ve işsiz kalıyor. Birçok şoför bundan dolayı işsizlik maaşı da alamıyor. Kıdem tazminatı almak için de uzun yıllar süren hukuk mücadelesine girişseler de lehlerine sonuç alamayabiliyorlar.

İCRASI OLAN ŞOFÖRLERLE ÇALIŞILMAK İSTENMİYOR

Yazının Devamını Oku

Konuta yatırım yapma zamanı mı? 20 kat getiri sağladı... Düşük faizli konut kredisi gündemde! İşte ev sahibi olmak isteyenlerin bilmesi gerekenler

17 Ocak 2024

Konut satışları hızla gerilerken fiyatlarda da düşüşler yaşanmaya başladı. Konut kredisi faizlerinin yükselmesi, mevduat faizlerinin artması, konut arzının azalması, kentsel dönüşüm projelerinin artması gibi birçok etken konut fiyatları üzerinde olumsuz etki yaratmaya başladı.

Yatırım amaçlı olarak ikinci konutunu almak isteyenlere konut fiyatının sadece yüzde 22,5’i kadar kredi çıkıyor ve geri kalan kısmını peşin ödemesi gerekiyor.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ BEKLENİYOR

Yüzde 1.20 faiz oranı, 180 ay vadeli konut kredisi beklentisi artmaya başladı. Kısa süre sonra duyurulması beklenen konut kredisi kampanyasıyla birlikte konut piyasasının hareketlenmesi ve fiyatların da düşük faizler nedeniyle yükseliş göstermesi bekleniyor.

YABANCILARIN DA İLGİSİ AZALDI

Yabancıların da konut alımına yönelik ilgileri azaldı. Yabancılar Kasım ayında 2342 adet konut aldı. 2022 yılının aynı döneminde bu rakam 6bin 83 seviyesindeydi. En çok Rusya Federasyonu vatandaşları konut alımı yaptı.

ARSAYA İLGİ ARTIYOR

Yazının Devamını Oku

Son dakika... En düşük emekli maaşı alanlar dikkat! Kök maaş zammı hesaplaması değişti! İşte yeni kök maaşlar

16 Ocak 2024

Milyonlarca emekli maaşlarına yapılacak zam oranı netleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin maaşlarına 5 puanlık artış yapıldığını ve zammın yüzde 42.60 olduğunu açıkladı.

En düşük emekli maaşına da yüzde 33.33 oranında zam yapılarak 7500 liradan 10 bin liraya yükseldiğini duyuruldu.

Emekli maaşlarına yapılan zam kök maaşları da etkilemiş oldu.

YÜZDE 42.60 ZAMMA GÖRE KÖK MAAŞ HESAPLAMASI

EMEKLİLER KÖK MAAŞLARINI BİLMİYOR

En düşük emekli maaşı alan kişilerin büyük çoğunluğu kök maaşını bilmiyor. 7500 lira en düşük emekli aylığı aldıkları için aslında hak ettikleri gerçek aylıkları bilmedikleri için maaşlara yapılan zamlarla kök maaşlarının ne kadar olduğunu da tahmin edemiyorlar.

Yazının Devamını Oku

Son dakika haberi... Dul ve yetim aylıklarına ek zam geldi... İşte yeni maaşlar

16 Ocak 2024

Türkiye'de milyonlarca SSK ve Bağ-Kurlu dul ve yetimlerin maaşlarına yapılacak ek zam belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından SSK ve Bağ-Kurlu dul ve yetimlerin maaşlarına yapılacak zammın yüzde 42.60 olduğunu açıkladı.

Meclis çalışmasının ardından zamlar resmileşecek ve yürürlüğe girecek.

Yazının Devamını Oku

Son dakika haberi... SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklileri dikkat! Yeni zamlar belli oldu... İşte kuruşu kuruşuna hesaplamalar

16 Ocak 2024

SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerini ilgilendiren ek maaş zamları ortaya çıktı. Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni maaş zammını açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre maaşlara 5 puanlık artışla yüzde 42.60 oranında zam yapılacak. Meclis çalışmasının ardından zamlar yürürlüğe girecek.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Milyonlarca emeklinin odaklandığı Kabine toplantısı sona erdi! Yeni zam oranı bugün belli olabilir... İşte en düşük emekli maaşı tahminleri

16 Ocak 2024

Milyonlarca emekli maaşlarına bugün yapılacak olan Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı açıklamaya odaklandı. SSK, Bağ-Kur, tarım emeklisi, dul-yetim maaşlarına yapılacak ek zammı merak ediyor. Kabine toplantısı sona erdi. Toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

Maaşlara yapılacak zammın belirlendiği Ocak ve Temmuz ayına ilişkin olarak milyonlarca memur, asgari ücretli ve SSK, Bağ-Kur-tarım emeklisini gözü enflasyon rakamlarına odaklanmıştı. Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklisine yüzde 49,25, asgari ücretliye enflasyondan bağımsız olarak yüzde 49,11 ve emeklilere ise 2023 yılının ikinci yarısına ait aylık enflasyon rakamlarının kümülatif toplamı olan yüzde 37,57 oranında zam yapıldı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 11 BİN LİRANIN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

En düşük emekli maaşı mevcutta 7500 lirayken bu rakamın 11 bin liranın üzerine çıkarılması ve emeklilerin maaş zamlarının da yüzde 50 civarına tamamlanması beklentisi ortaya çıktı.

Yapılacak kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere verilecek zamma ilişkin açıklamada bulunması ve sonrasında Meclis'te yapılacak düzenleme ile emeklilerin maaşlarını alma tarihlerinden önce yeni zammın kanunlaşması bekleniyor.

Yazının Devamını Oku

Mevduat faizi kümülatif yüzde 90’ı aştı! 1 milyon liraya 861 bin lira faiz… İşte örnek hesaplamalar

15 Ocak 2024

Türk Lirası’na olan ilgi artmaya devam ediyor. Bankalar kişiye özel verilen faizi 3 aylık vadede yüzde 70’e kadar yükseltti. Kur Korumalı Mevduat’tan standart mevduata dönenlere verilen bu faiz oranıyla 1 milyon lirası olan 3 aylık faizle yıllık 906 bin lira brüt, net olarak da 861 bin lira faiz getirisi elde edebiliyor. Bileşik faizi ise yüzde 90.61’e çıkıyor.

Bankalar mevduattaki faiz yarışından geriye düşmek istemiyor. Ancak faize verdikleri kadar krediden gelir elde edemedikleri için ortalama faizlerde düşüş yaşanıyor.

KKM’den standart mevduata dönenlere yüksek faiz sunulurken diğer mevduatlara ortalama faiz oranları veriliyor.

3 AYLIK VADEDE EN YÜKSEK YÜZDE 70

Son açıklanan verilere göre Kasım 2023’te bankalarca mevduatlara fiilen uygulanan azami faiz oranlarında liderliği 3 aya kadar vadeli mevduat göğüsledi. 3 aya kadar vadeli mevduat TL bazında yüzde 70'e çıktı. 6 aylık vadede faiz yüzde 67, 1 yıllık vadede yüzde 61, 1 yıldan daha uzun vadede yüzde 57, 1 aya kadar vadelerde ise yüzde 55 oldu. Bu oranlar aylık açıklanıyor ve bankaların tabela faizlerinin üstünde verilen faizleri ifade ediyor.

ORTALAMA EN YÜKSEK FAİZ YÜZDE 51.29

Haftalık bazda bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarında ise liderliği 3 aya kadar vadeli mevduat elinde tutuyor. 3 aya kadar TL vadeli mevduata faiz yüzde 51.29, 6 aya kadar vadeli mevduata yüzde 50.02, 1 aya kadar vadeli mevduata yüzde 44.05, 1 yıla kadar vadeli mevduata yüzde 42.90 ve 1 yıldan uzun vadeli mevduatlara yüzde 37.77 oranında faiz verildi. Bu veriler 5 Ocak haftasını kapsadı.

Yazının Devamını Oku

Memur ve memur emeklileri dikkat! Maaş farkları ne zaman yatacak?

12 Ocak 2024

Milyonlarca memur ve memur emeklisi aldıkları yüzde 49.25 zam sonrasında enflasyon farklarının ödenmesini beklemeye başladı. Memur ve memur emeklilerinin maaşları her ayın 15'inden itibaren işlemeye başlıyor. 15 Ocak-15 Şubat arasında yeni maaşlar işlediği için Ocak ayının 14 gününe ilişkin maaş farkı ödemesi yapılması gerekiyor.

Her yıl Ocak ve Temmuz ayında oluşan farklar nedeniyle ödeme günü belirleniyor ve memur-memur emeklileri farkları banka, PTT şubelerinden veya ATM'lerinden çekebiliyorlar.

MAAŞLA BİRLİKTE YATABİLİR

Memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı ödemesi maaş ödeme tarihi olan 15 Ocak'ta gerçekleşebilir. Maaş ödeme tarihinde olmazsa ilerleyen bir tarihte enflasyon farkı ödemelerinin yapılması bekleniyor.

EMEKLİ MEMURLAR SEYYANEN ZAM İSTİYOR

Geçtiğimiz Temmuz ayında çalışan memurlara yapılan seyyanen zamdan yararlanamayan emekli memurlar maaş farklarının açılması nedeniyle seyyanen zam talebinde bulunuyor. Meclis'e gelmesi beklenen düzenlemede emekli memurlar için de çalışma olabilir ve maaşlarında oransal düzeltmeler gerçekleşmesi ihtimali doğabilir.

İŞTE MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNİN OCAK-TEMMUZ 2024 ZAMLI MAAŞLARI

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Kök maaş nasıl bulunur? Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? En düşük emekli maaşı tahminleri... İşte tüm detaylar...

11 Ocak 2024

En düşük emekli maaşı alan kişilerin büyük çoğunluğu kök maaşını bilmiyor. 7500 lira en düşük emekli aylığı aldıkları için aslında hak ettikleri gerçek aylıkları bilmedikleri için maaşlara yapılan zamlarla kök maaşlarının ne kadar olduğunu da tahmin edemiyorlar.

Kök maaşı bulmak için çok kolay yöntemler kullanılıyor. e-Devlet şifresi olan tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri kök maaşlarını birkaç dakika içinde tespit edebiliyor.

SSK VE BAĞ-KURLULARIN KÖK MAAŞI NASIL BULUNUR?

7500 lira en düşük emekli maaşı alanlar kök maaşı bulmak için farklı yöntemleri kullanması gerekiyor.

SSK'dan emekli olanlar için e-Devlet'e giriş yapıp arama kısmına 4A Emekli Aylığı yazıp çıkan ilk bağlantıya tıklaması gerekiyor.

Ardından gelen sayfada "Detay" kısmına tıklayıp açılan pencerede en alt kısımlarda yer alan "5510 Ek 19 Miktarı" yazan yerdeki tutarı 7500 liradan çıkarması gerekiyor. Böylece kök maaş ek ödeme dahil ortaya çıkmış oluyor.

Yazının Devamını Oku

Yatırımcılar dikkat... Altında önemli bekleyiş! Yarın belli olacak

10 Ocak 2024

Değerli maden altın yatırımcılarını son günlerde tedirgin etmeye başladı. ABD Merkez Bankası Fed'in faizi beklenenden daha geç düşürmeye başlayacağı beklentisinin artması ve altının da bu beklentiyi erken fiyatlaması nedeniyle geri çekilmeler yaşanmaya başladı.

ABD'de yarın açıklanacak olan enflasyon verisi, faiz indirimleri için yol gösterici olacağından yatırımcılar veriye odaklandı.

ONS ALTIN YATAY

Temkinli seyreden ons altın güne 2028 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2027 dolar, en yüksek de 2032 dolar seviyesini gördü. Şu sıralar 2028 dolardan işlem görüyor.

KOMİSYONSUZ GRAM ALTIN DURGUN

Uluslararası piyasalarda komisyonsuz olarak işlem gören gram altın güne 1951 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1949 lira, en yüksek de 1959 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar 1954 liradan işlem geçiyor.

KAPALIÇARŞI'DA GRAM SATIŞ 2058 LİRA

Kapalıçarşı'da gram altın 2044 liradan alış, 2058 liradan satış fiyatıyla işlem görüyor.

Yazının Devamını Oku

Taksimetre zam ayarları başladı

10 Ocak 2024

Pazartesi günü yapılan UKOME toplantısında toplu ulaşıma yüzde 18, taksi, minibüs, okul servislerine yüzde 28.09 oranında zam yapıldı. Ticari taksiler için taksimetre tarife ayarlamaları gece yarısından itibaren başladı.

Taksimetre ayar ücretleri 2800 lirayla 3200 lira arasında değişiklik gösterdi. Yeni taksimetre tarifesi sonrasında şoförlerin yarım gün ve tam gün yevmiyelerinde artışlar bekleniyor. Yarım gün için 1000 lira olan yevmiyelerin 1250 lira civarlarına yükselmesi tam gün için de ortalama olarak 2500 lira olması bekleniyor.

YENİ TARİFE NE OLDU?

Sarı taksilerde açılış 24,55 lira, kilometre başına 17,62 lira, indi-bindi 90 lira oldu. Turkuaz taksilerde açılış 28,24 lira, kilometre başına 20,25 lira, indi-bindi 102,5 lira oldu. VIP taksilerde açılış 41,74 lira, kilometre başına 32,5 lira, indi-bindi 153,7 lira oldu. 8+1 taksilerde açılış 31,92 lira, kilometre başına 22,90 lira, indi-bindi 115,3 lira oldu. 8+1 taksilerin tarifeleri sarı taksilerle eşitlendi.

8+1 TAKSİ SAHİPLERİ TEPKİLİ

Sarı taksilerle tarifeleri eşitlenen 8+1 taksi sahipleri, masraflarının aynı olmadığını, araçlarının büyük olduğunu, bakımlarının yüksek tuttuğunu, yakıtlarının fazla olduğunu belirtti ve 4+1 taksilerle aynı tarifenin olmasının kendilerini mağdur edeceğini ve bazı araçların da kanuna uymayarak eski tarifeden çalışacağını sosyal medya platformlarından açıkladı.

PLAKA FİYATLARI DURGUN SEYREDİYOR

Geçmişte taksimetreye yapılan zamla birlikte taksi plakası fiyatları artarken günümüzde plaka fiyatları stabil seyrediyor. Plakalar 6.7 milyon lirayla 7 milyon lira arasında satılmaya çalışılıyor. Kiralar ise 24-27 bin lira seviyelerinde bulunuyor. Plaka ve araç alıp masraflarla uğraşmak yerine mevduata yatırılsa aylık getirisi 320 bin lira civarında oluyor. Galericiler 2024 yılında plakanın 10 milyon liraya ulaşacağını iddia ediyor.

Yazının Devamını Oku

2024 modeller bayilere gelmeye başladı! İşte en ucuz sıfır otomobiller

10 Ocak 2024

Otomotiv sektörü 2023 yılını rekor satışla tamamladı ve sıfır araçlara olan talep durmak bilmedi. 2023 yılında üretilmiş ve 2023 model olan araçların satışları ise devam ediyor. Elde kalan ve 1 yaşında olan sıfır otomobiller 2024 yılıyla birlikte zamlandı. Sınırlı sayıda markanın getirdiği 2024 model araçlar da satılmaya başlandı.

YÜKSEK FAİZLER YATIRIMA YÖNLENDİRİYOR

Mevduata verilen yüksek faiz nedeniyle iç piyasada talep soğumaya başladı ve otomobil alımı eskisi kadar hızlı devam etmiyor.

TİCARET BAKANLIĞI'NIN ADIMLARI ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Bakanlığın attığı adımlarla birlikte aksesuar adı altında bayilerin fatura kesmeden el altından para alması, bayi çalışanlarının satış listesinde sıra önceliği tanımak için fazladan ücret talep etmesi, bir kişinin topladığı vekaletlerle 3’ten fazla araç satışının önüne geçilmesi, fahiş fiyat denetimleri, sıfırdan daha pahalıya satılan ikinci ele düşmüş araçların ilanlarına düzenleme gibi birçok aksiyon otomobil sektörünü düzene soktu.

EN UCUZ OTOMOBİL KORELİ MARKADA

Türkiye’deki en ucuza satılan otomobil KIA Picanto oldu. Picanto'yu Seat Ibiza takip ederken üçüncü en ucuz otomobil Fiat Egea oldu. Ancak bunların içinde sadece Fiat Egea 2024 model olarak satışa sunuldu.

Yazının Devamını Oku

Araç sahipleri dikkat! Plakalarda değişiklik var... Karekod uygulaması geldi, hapis ve para cezası var

9 Ocak 2024

Taşıt plakalarındaki mevcut özelliklere ek olarak il kodu ile harf grubu arasına karekod yerleştirme uygulaması yılbaşından itibaren başladı.

İlk tescil, plaka değişikliği, plaka yenileme gibi durumlarda karekodlu plakalar basılarak talep edenlere ücreti karşılığında verilecek.

APP PLAKALARIN SONU GELİYOR

Merdiven altı yerlerde basılan ve sahte cemiyet mührü vuran APP plaka üreticilerinin böylece ortadan kalkması hedefleniyor. Sahte plaka basımı nedeniyle hırsızlık, araç satışlarında sahtecilik gibi birçok illegal yönteme başvuruluyor. Ayrıca basılan sahte plakalar nedeniyle gerçek plaka sahipleri de zan altında kalıyor ve yıllarca hukuk mücadelesi verebiliyor.

APP PLAKA ALMAYIN

APP plaka satıcıları, plakaların yasal olduğunu, mührün devlet tarafından verildiğini ve plakalara bastıklarını iddia ediyor. Bu kişiler yasa dışı olarak faaliyet gösteriyor ve sahtecilik yapıyor. APP plakayı basan, satan ve kullanan da suça ortak olmuş oluyor. APP plakalı araçlar gerçek plaka taşımadığı için trafikten men de edilebilir. Eğer APP plaka kullanıyorsanız en kısa sürede söküp belli standartlara uygun devletin tahsis ettiği plakayı kullanmaya başlayın.

HAPİS VE 32 BİN LİRA CEZASI VAR

Sahte plaka kullanma cezası 32.170 lira oldu ve resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar da hapis cezasıyla karşılaşabilirsiniz.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... En düşük emekli maaşı ne olacak? Emeklilere ek zam yapılacak mı? İşte kök maaş hesaplaması...

9 Ocak 2024

Maaşlara yapılacak zammın belirlendiği Ocak ve Temmuz ayına ilişkin olarak milyonlarca memur, asgari ücretli ve SSK, Bağ-Kur-tarım emeklisini gözü enflasyon rakamlarına odaklanmıştı. Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklisine yüzde 49,25, asgari ücretliye enflasyondan bağımsız olarak yüzde 49,11 ve emeklilere ise 2023 yılının ikinci yarısına ait aylık enflasyon rakamlarının kümülatif toplamı olan yüzde 37,57 oranında zam yapıldı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 11 BİN LİRANIN ÜZERİNE ÇIKABİLİR

En düşük emekli maaşı mevcutta 7500 lirayken bu rakamın 11 bin liranın üzerine çıkarılması ve emeklilerin maaş zamlarının da yüzde 50 civarına tamamlanması beklentisi ortaya çıktı.

Yapılacak kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilere verilecek zamma ilişkin açıklamada bulunması ve sonrasında Meclis'te yapılacak düzenleme ile emeklilerin maaşlarını alma tarihlerinden önce yeni zammın kanunlaşması bekleniyor.

MEMUR EMEKLİLERİNİN DE BEKLENTİLERİ VAR

Memur emeklileri geçtiğimiz Temmuz 2023'te yapılan seyyanen zamdan yararlanmamış ve maaş makasları açılmıştı. Memur emeklileri de maaşlarına, çalışan memurlara yapılan kadar seyyanen zam beklentisi içine girdi.

MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

SSK'lı emekliler her ayın 17-26'sı arasında, Bağ-Kur'lular ise her ayın 25-28 arasında emekli maaşını çekebiliyorlar. Bu tarihlere zam düzenlemesi yetişmezse zam farkının ayrıca yatırılması için tarih belirlenmesi bekleniyor.

Yazının Devamını Oku

Mevduatta parası olanlar dikkat! İşte vadelerdeki yükselen trendler... 605 bin lira faiz getirisi var

8 Ocak 2024

Merkez Bankası'nın faizi artırması mevduat faizlerine de yükseliş getiriyor. Ancak bankaların faiz gelirlerinin azalış göstermesi mevduat faizlerindeki yükseliş trendini kırmaya başladı.

Kredi kullanma iştahı yüksek faizler nedeniyle eskisi kadar yüksek olmayınca gelirleri azalan bankalar da mevduat faizlerinde durgun seyre yöneldi.

MERKEZ BANKASI FAİZİ YÜZDE 42,50'YE YÜKSELTTİ

Merkez Bankası son kararıyla politika faizini yüzde 42,50'ye yükseltti. Böylece 32 günlük vadede yıllık faiz yüzde 45 seviyelerinden yüzde 46'ya yükseldi. 

Faiz artırma hızını yavaşlatan ve enflasyonu izlemeye alan Merkez Bankası bundan sonraki süreçte daha temkinli ilerleme yapabilir.

BANKALAR YÜZDE 52.50 MEVDUAT FAİZİ VERDİ

Son veriler ışığında bankalar 3 aylık mevduat faizine yüzde 52,50'ye varan faiz verdi. Böylece 100 bin lirası olan birisi 3 aylık vadede 12 bin 468 lira, 500 bin lirası olan 62 bin 343 lira, 1 milyon lirası olan ise 124 bin 687 lira faiz geliri elde edebilecek.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Memur ve memur emeklileri Temmuz'da ne kadar zam alır? İşte örnek hesaplama

4 Ocak 2024

Memur ve memur emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz ayında maaşlarına zam alıyor. Toplu sözleşmeden gelen zammın üstüne enflasyon farkı da ekleniyor.

2024 yılı Ocak-Temmuz için toplu sözleşme zammı olan yüzde 15 maaşlara eklendi ve enflasyon farkıyla birlikte toplamda yüzde 49,25 oranında memur ve memur emeklilerine zam yapıldı.

2024 yılının ikinci yarısı için ise yüzde 10 toplu sözleşme zammı bulunuyor. Başka bir deyişle, Ocak-Haziran (Haziran dahil) arasındaki enflasyon yüzde 10'un altında kalırsa memurlar enflasyon farkı almayacak. Ancak enflasyon yüzde 10'un üzerine çıkarsa memur ve memur emeklileri enflasyon farkı alacak.

6 AYLIK ENFLASYON KRİTİK

Memur maaşları için Ocak-Haziran (Haziran dahil) ayları arasındaki enflasyonun yüksek gelmesi maaşlara da yüksek zam demek oluyor.

HER AY YÜZDE 3 GELİRSE NE OLUR?

Ocak-Haziran (Haziran dahil) arasında aylık enflasyon her ay yüzde 3 oranında geldiği varsayılırsa memurların Temmuz'da alacakları zam oranı yüzde 14 seviyelerinde gerçekleşmiş olacak.

Yazının Devamını Oku

Kıdem tazminatı tavanı belli oldu... İşte çalışma yılınıza göre hak ettiğiniz tazminat tutarı

3 Ocak 2024

Türkiye’de çalışan yaklaşık 15 milyon kişinin kıdem tazminatı çalıştığı süreler dahilinde birikiyor. Kimi çalışan 1 yıllık, kimisi 5 yıllık kimisi de 20 yıllık tazminatı alabilecek durumda.

Her yıl Ocak ve Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan zam tutarında kıdem tazminatı tavanı da artırılıyor. Buna göre yeni yapılacak zamlarla kıdem tazminatı tavanı da yükseltildi.

Ocak-Temmuz 2024 tarihi için kıdem tazminatı tavanı yıllık olarak 35 bin 58 lira oldu.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE İŞE YARIYOR?

Kıdem tazminatı tavanı bir işçinin alabileceği en yüksek yıllık kıdem tazminatı tutarını belirliyor. Başka bir deyişle, brüt maaşı 20 bin 2 lira olan bir asgari ücretli bir işçi her yıl için maksimum 20 bin 2 liralık kıdem tazminatı alabilir. 5 yıl çalışmışsa ve işten çıkarılmışsa kıdem tazminatı olarak 100 bin 10 lira ödeniyor. Ancak brüt maaşı 40 bin lira olan bir işçi kıdem tazminatını tavandan hak eder ve her yıl için 40 bin lira değil 35 bin 58 lira ödeme alabilir. 5 yıl çalıştıysa 175 bin 290 kıdem tazminatı alır.

KIDEM TAZMİNATINDAN SADECE DAMGA VERGİSİ KESİLİYOR

Kıdem tazminatından kesinti olarak sadece damga vergisi alınıyor. Damga vergisinin de çarpanı 0,00759 oluyor. Başka bir deyişle kıdem tazminatından kesinti minimize ediliyor.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Dul ve yetim aylıklarına gelen zam oranı ve yeni maaşlar belli oldu

3 Ocak 2024

Türkiye'de milyonlarca SSK ve Bağ-Kurlu dul ve yetimlerin maaşlarına yapılacak zammı belirleyecek olan Aralık ayı enflasyon rakamları açıklandı. Bu gelişmeyle birlikte SSK ve Bağ-Kurlu dul ve yetimlerin aylıkları yüzde 37.55 oranında artmış oldu.

İşte dul ve yetimlerin hissesi oranında alacakları zamlı maaşlar

Yazının Devamını Oku

Son dakika... En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

3 Ocak 2024

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren memur, emekli zam oranları netleşti. SSK ve Bağkurlu emeklilerin maaşlarına yüzde 37,55 oranında zam yapıldı.

Bu gelişmeyle birlikte 7500 lira alan en düşük maaşlı emekliler ne kadar alacaklarını merak etmeye başladı. Yapılan zamla birlikte 10 bin 316 lira alması gerektiğini düşünen en düşük emekli maaşı alan kişiler Meclis'ten çıkacak karar sonrasında net alacakları maaşları görecekler.

Meclis'te çalışma yapılarak kısa zamanda yeni en düşük emekli maaşının açıklanması bekleniyor.

 

Yazının Devamını Oku

Son dakika... SSK, Bağkur ve tarım emeklileri dikkat! Maaşlar belli oldu... İşte yeni tutarlar

3 Ocak 2024

SSK, Bağkur ve tarım emeklilerini ilgilendiren maaş zamları ortaya çıktı. TÜİK'in enflasyonu açıklamasıyla birlikte SSK, Bağkur ve tarım emeklilerini yapılacak zam belirlendi.

Enflasyon verisine göre SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine yüzde 37,55 oranında zam yapıldı.

ENFLASYONA GÖRE BELİRLENİYOR

SSK, Bağkur ve tarım emeklilerinin maaşları 6 aylık enflasyon rakamlarının birikimli toplanmasıyla ortaya çıkıyor. Ocak ve Temmuz aylarında maaşlara zam yapılıyor.

İşte en düşükten en yükseğe kadar SSK, Bağkur ve tarım emeklilerinin yeni maaşları

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiriyor! İşte kuruşu kuruşuna zamlı maaşların tam listesi

3 Ocak 2024

Aralık ayı enflasyon verisinin açıklanmasıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin alacağı zamlı maaşlar belli oldu.

Enflasyon verisine göre memur ve memur emeklilerine yüzde 49,25 oranında zam yapıldı.

En düşük memur maaşı 33 bin liraya yaklaştı. 

YÜZDE 15 TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI

Memurlara 2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15 toplu sözleşme zammı verilmişti.

İşte en düşükten en yükseğe kadar memur ve memur emeklilerinin yeni maaşları

Yazının Devamını Oku

Engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, evde bakım yardımı... İşte yeni maaş ve ücretler

3 Ocak 2024

Türkiye'de milyonlarca kişiyi ilgilendiren engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, evde bakım yardımında yükseliş yaşandı.

Memur maaşlarına gelen zamla birlikte bu ücretlere de yüzde 49,25 oranında zam yapıldı.

Not: Kıdem tazminatı tavanı ve bedelli askerlik ücreti Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın memur aylık katsayısı değişikliğine tabidir.

İşte zamlı engelli aylığı, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik, evde bakım yardımı tutarları

65 YAŞ AYLIĞI

65 yaş aylıkları 3504 lira olarak ödenmeye başlanacak.

ENGELLİ AYLIKLARI ARTTI

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Memur, emekli, dul-yetim, en düşük emekli maaşı... İşte zam olasılıkları

3 Ocak 2024

Bugün saat 10:00'da açıklanacak enflasyon rakamlarıyla birlikte milyonlarca kişinin alacağı zam oranı netleşmiş olacak.  Memur, emekli, dul-yetim, en düşük emekli maaşı, engelli maaşı, 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kıdem tazminatına Aralık ayı enflasyonuyla birlikte yapılacak zam belli olacak.

DUL VE YETİMLERİN MAAŞLARI DA HESAPLANACAK

Eşinden dul, anne ve babasından yetim maaşı alan kişilerin de hisseleri oranına göre zamlar yapılacak. Yüzde 25-50 ve 75 oranında pay alan kişilerin maaşları Ocak ayında zam yatacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİ MECLİS'E GELİYOR

En düşük emekli maaşının artırılması için düzenleme Meclis'e geliyor. Mevcut olarak 7500 lira olan en düşük emekli maaşı yapılacak düzenlemeyle 10 bin liranın üzerine çıkabilir.

MEMUR VE EMEKLİLER ZAMLI MAAŞLARI NE ZAMAN ALACAK?

SSK'lı emekliler her ayın 17-26'sı arasında, Bağ-Kur'lular ise her ayın 25-28 arasında emekli maaşı ödemesini alıyor. Memurlara ise her ayın 15'inde maaş ödemesi yapılıyor. Emeklilere enflasyon farkı ödemeleri için tarih duyurulacak.

ENFLASYONA GÖRE BELİRLENİYOR

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Memur ve emekliler dikkat! İşte zamlı maaşların yatacağı tarih... Ne kadar zam verilecek?

1 Ocak 2024

Milyonlarca memur ve emeklinin alacağı zam merakla bekleniyor. 3 Ocak 2024 tarihinde saatler 10:00'u gösterdiğinde memur ve emeklilerin alacakları zamlar netleşmiş olacak. Memur maaşlarına gelen artış bedelli askerlik, engelli aylığı, 65 yaş aylığı ve kıdem tazminatı tavanını da etkiliyor.

MEMUR VE EMEKLİLER ZAMLI MAAŞLARI NE ZAMAN ALACAK?

SSK'lı emekliler her ayın 17-26'sı arasında, Bağ-Kur'lular ise her ayın 25-28 arasında emekli maaşı ödemesini alıyor. Memurlara ise her ayın 15'inde maaş ödemesi yapılıyor. Emeklilere enflasyon farkı ödemeleri için tarih duyurulacak.

ENFLASYONA GÖRE BELİRLENİYOR

Kasım ayında enflasyon aylık yüzde 3,28 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75, Ekim ayı için yüzde 3,43, Kasım ayı için de yüzde 3,28 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece sadece 5 ayda alacakları zam oranı yüzde 33,64 oldu. Ancak bu zam Ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyon oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye Aralık ayının enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

Yazının Devamını Oku

Sıfır otomobilde son 2 gün! İşte en ucuz otomobiller

30 Aralık 2023

Otomotiv sektörü 2023 yılını tamamlamak üzere. 31 Aralık 2023 akşamına kadar açık olacak bayiler ellerinde kalan 1 yaşındaki 2023 model araçları satmaya çalışıyor.

Son 3-4 aydır sıfır kilometre otomobil fiyatlarında hızlı gerileme görülürken ikinci el piyasasında durgunluk devam ediyor.

Faizlerin yükselmesi nedeniyle yatırım tarafına dönen vatandaşlar konut ve otomobil alımını minimize etmeye başladı.

BAKANLIĞIN ADIMLARI ETKİSİNİ GÖSTERDİ

Bakanlığın attığı adımlarla birlikte aksesuar adı altında bayilerin fatura kesmeden el altından para alması, bayi çalışanlarının satış listesinde sıra önceliği tanımak için fazladan ücret talep etmesi, bir kişinin topladığı vekaletlerle 3’ten fazla araç satışının önüne geçilmesi, fahiş fiyat denetimleri, sıfırdan daha pahalıya satılan ikinci ele düşmüş araçların ilanlarına düzenleme gibi birçok aksiyon otomobil sektörünü düzene soktu.

Sıfır da olsa alınan otomobil 2024 yılı itibarıyla 1 yaşında olacak. İkinci elde bu durum fiyat düşüşü anlamına geliyor. Bütçeniz 2024 model almaya elverişliyse yerli otomobiller için 1.5 ay, ithal otomobiller için de yaklaşık 3 ay beklemeniz gerekebilir. Bekleme süreleri yerli ve yabancı otomobillerin 2024 modellerinin üretilip satışa konması arasında geçen süreden dolayı oluşuyor.

EN UCUZ OTOMOBİL HYUNDAI i10

Türkiye’deki en ucuza satılan otomobil Hyundai i10 oldu. i10'u Seat Ibiza takip ederken Ibiza'yı KIA Picanto izledi.

Yazının Devamını Oku

İşte memur ve emekli zammıyla değişecekler: Engelli aylığı, 65 yaş maaşı, kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti

30 Aralık 2023

Türkiye'de milyonlarca kişi Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasını bekliyor. Aralık ayı enflasyon rakamları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Ocak 2024 tarihinde saat 10:00'da belli olacak.

Memur, memur emeklisi, SSK, Bağ-Kur, tarım sigortasından emekli olanların dışında çalışan işçilere ödenecek kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, engelli aylığı ve 65 yaş aylığı da artmış olacak.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE OLACAK?

Son açıklanan memur aylık katsayısına göre bedelli askerlik ücreti 31 Aralık 2023 tarihine kadar 122 bin 351 lira 4 kuruş olarak ödeniyordu.

Memurlara yüzde 50 civarında zam yapılması halinde 61 bin 175 lira 52 kuruş farkla bedelli askerlik ücreti 183 bin 526 lira 56 kuruşa yükselebilir.

ENGELLİ AYLIKLARINDA DURUM NE OLACAK?

Mevcutta yüzde 40-69 arası engeli olanlara aylık 1874 lira 58 kuruş, yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara 2811 lira 86 kuruş ödeme yapılıyordu.

Memur maaşlarına yüzde 50 oranında zam yapılırsa yüzde 40-69 arası engeli olanlara aylık 2811 lira 87 kuruş, yüzde 70 ve üzeri engeli olanlara 4217 lira 79 kuruş ödeme yapılacak.

Yazının Devamını Oku

İşte bu yılın en çok kazandıran yatırım araçları... Herkesi şaşırttı, yüzde 154 kazandırdı

30 Aralık 2023

Uluslararası piyasalar 2023 yılını tamamladı. Enflasyon sorunuyla mücadele eden tüm ülkeler aldıkları aksiyonlarla enflasyonu düşürmeyi planlasalar da 2023'te de başarılı olamadılar.

Yüksek faizle enflasyonu düşürmeye çalışan ülkeler enflasyondaki yükseliş ivmesini kırsa da tam manasıyla hedefledikleri enflasyona ulaşamadı.

Bu sebeple yatırım enstrümanlarında volatilite yüksek seyretti. Bazıları hızlı yükseliş kaydederken bazılarında dramatik düşüşler görüldü.

ABD Merkez Bankası Fed'in alacağı aksiyonlar tüm dünya ekonomileri için yol gösterici olmaya başladı. Fed'in 2024 yılında yüzde 2 enflasyon hedefine yaklaşmasıyla birlikte faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi arttı. Bu gelişmeyle birlikte dolar diğer para birimleri karşısında yıl sonunda değer kaybetmeye başladı, altın yükselişe geçti.

ENFLASYON YÜZDE 61.98 SEVİYESİNDE

Türkiye'de Kasım ayında enflasyon yıllık yüzde 61.98 oranında açıklandı. Başka bir deyişle dolar, altın, euro, Bitcoin gibi yatırım araçlarına parasını yatıranlar yüzde 61.98'in üzerinde kazanç elde ettiyse parasını doğru yönetmiş sayılıyor.

EN ÇOK BITCOIN KAZANDIRDI

Yatırım araçları arasında en çok kazandıran kripto para birimleri oldu. Bitcoin yüzde 154, Ethereum yüzde 97.74 kazandırdı.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Ücretler belli oldu... Karar Resmi Gazete'de yayımlandı

29 Aralık 2023

Konusu para olmayan veya para ile değerlendirilmeyen ya da konusu para olan hukuki uyuşmazlıkların giderilmesi için yeni fiyat tarifesi belli oldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan detaylara göre saat, kişi sayısına göre arabuluculuk ücret tarifeleri güncellendi ve 1 Ocak 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek.

Tarifede ticari anlaşmazlıklar dışında en çok dikkat çeken konu kira uyuşmazlıkları nedeniyle arabuluculuk faaliyetine ödenecek ücret oldu.

KİRA ANLAŞMAZLIKLARI ARABULUCULUKLA GİDERİLİYOR

Kira uyuşmazlıklarına yönelik olarak zorunlu arabuluculuk sistemi getirilmişti.

Yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı. Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk kapsamında olduğu açıkça düzenlendi. Taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar, ihtiyari arabuluculuğa elverişli hale getirildi. Arabuluculuğa ilişkin Türkiye'nin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi'nin, iç hukukla uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapıldı. Uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirildi. Ticari uyuşmazlıklar bakımından, taraf avukatları ve arabulucunun birlikte imzaladığı anlaşma belgesinin, -icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın- ilam niteliğinde belge sayılacağı kabul edildi.

KİRA ANLAŞMAZLIKLARINDA ASGARİ TUTAR TARAF BAŞINA 580 LİRA

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kurlular zamlarını merakla bekliyor... İşte zam hesaplaması

28 Aralık 2023

Emekli ve memurlar maaşlarına gelecek zammı merakla bekliyor. Kasım ayında enflasyon aylık yüzde 3,28 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75, Ekim ayı için yüzde 3,43, Kasım ayı için de yüzde 3,28 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece sadece 5 ayda alacakları zam oranı yüzde 33,64 oldu. Ancak bu zam Ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyon oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye Aralık ayının enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

Yazının Devamını Oku

Emekli olmak isteyenler dikkat... Askerlik, doğum, avukatlık stajı borçlanması! Zamsız tarifeden yararlanmak için 2 gününüz kaldı

28 Aralık 2023

Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yetersiz olanların başvurduğu askerlik, doğum, avukatlık stajı ve doktora veya tıpta geçen uzmanlık süresi borçlanmasında zamsız tarifeden yararlanmak için sadece 2 gün kaldı. 2 gün içinde borçlanma işlemleri yapılmazsa yüzde 49,11 oranında zamlı olarak yapılacak.

BORÇLANMA İŞLEMLERİ NASIL YAPILIYOR?

Borçlanma işlemleri ister Sosyal Güvenlik Kurumu'na gidilerek istenirse de e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

DOĞUM BORÇLANMASI TAVANI 2160 GÜN

Doğum borçlanmasında her bir çocuk için 720 gün borçlanılabiliyor. Başka bir deyişle her çocuk için 2 yıllık süre borçlanılıyor. 3 çocukla sınırlandırılan borçlanma böylece 6 yıl ve 2160 güne çıkıyor.

BORÇLANMA ÜCRETLERİ NE KADAR?

Doğum, askerlik, avukatlık stajı, doktora veya tıpta geçen uzmanlık borçlanması için 2023 yılı tarifesi günlük en düşük 143 lira, günlük en yüksek 1073 liraydı. 2024 yılı için günlük en düşük 213,2 lira, günlük en yüksek ise 1600 lira oldu.

Yazının Devamını Oku

Altından sene sonu rallisi! Yeniden rekor kırdı

28 Aralık 2023

Altın yatırımcılarının iştahı daha da arttı. Bu yılın işlem günlerinin bitmesine 48 saatten az kala altın rekorlarına yenisini ekliyor. Döviz kurlarındaki volatilite, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirimi yapacağına dair beklentiler altın fiyatları üzerinde olumlu etki yaratıyor.

FAİZ İNDİRİMİ GELEBİLİR

2024'ün ilk yarısından sonra Fed'in faiz indirimine başlayacağı beklentisi hakimken altın bu durumu erken fiyatlamaya başladı.

ONS ALTIN İVME YAKALADI

Ons altın güne 2078 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2076 dolar, en yüksek de 2088 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar 2086 dolardan işlem görüyor.

ULUSLARARASI PİYASALARDA REKOR SEVİYEDE

Uluslararası piyasalarda komisyonsuz gram altın 1969 liradan alıcı buluyor. Gün içinde en yüksek 1974 liraya çıktı.

FİZİKİ ALTIN SABAH REKOR KIRDI

Yazının Devamını Oku

Asgari ücretliler dikkat! Yüz binlerce lira kıdem tazminatı alabilirsiniz

27 Aralık 2023

Türkiye'nin merakla beklediği asgari ücret tutarı açıklandı. Asgari ücret yüzde 49.11 oranında zamla liraya yükseldi.

Asgari ücretle birlikte brüt asgari ücrette de yükseliş yaşandı ve bu durum tüm asgari ücretli çalışanları ilgilendiriyor.

Belli şartları sağladıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanan ya da işten çıkarılan asgari ücretliler 2024 yılı itibarıyla yeni brüt asgari ücret tutarı üzerinden kıdem tazminatını hak edecek.

10 yıldır asgari ücretli olarak çalışan birisi işten çıkarılması halinde 200 bin 21 lira kıdem tazminatı alabilecek. Kıdem tazminatının yanında varsa ihbar tazminatı, izin günleri ve ek ödemelerden kaynaklanan haklarını da talep edebilecek.

İŞÇİ KENDİ İSTEĞİYLE KIDEM TAZMİNATINI HANGİ ŞARTLARDA ALIR?

 Yaş hariç emeklilik şartlarını taşıyan sigortalıların;

⎯ Son işyerinde en az 1 yıl çalışmak,

Yazının Devamını Oku

Asgari ücret zammıyla değişenler belli oldu... İşte yeni işsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, kıdem tazminatı

27 Aralık 2023

Türkiye'de 7 milyon kişiyi direkt, dolaylı olarak da milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı belli oldu. Asgari ücret yüzde 49.11 oranında artarak 17 bin 2 lira oldu.

Asgari ücret artışıyla birlikte birçok kalem ödeme ve ücretlerde değişiklikler yaşandı.

İşsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, kıdem tazminatı gibi ücretler asgari ücret tutarı kadar arttı.

İşte yeni ücretler...

BRÜT ASGARİ ÜCRET ARTTI

Asgari ücret brüt olarak 20002 liraya yükseldi.

İŞSİZLİK MAAŞI EN DÜŞÜK 7940 LİRA

Yazının Devamını Oku

Altın fiyatlarında rekor! Kapalıçarşı'da 2021 lira seviyesi görüldü

26 Aralık 2023

Sene sonunun gelmesiyle birlikte altına olan rağbet arttı. Gram altın tarihi rekorlar kırmaya devam ediyor. Döviz kurlarındaki volatilite, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz indirimi yapacağına dair beklentiler altın fiyatları üzerinde olumlu etki yaratıyor.

2024'ün ilk yarısından sonra Fed'in faiz indirimine başlayacağı beklentisi hakimken altın bu durumu erken fiyatlamaya başladı.

PİYASALARDA NOEL TATİLİ

Avrupa ülkeleri, Güney Afrika, Kanada, Hong Kong'da Noel tatili nedeniyle piyasalarda işlem yapılmıyor.

ONS ALTIN PRİMLİ

Ons altın güne 2053 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2053 dolar, en yüksek de 2065 dolar seviyesi görüldü.

ULUSLARARASI PİYASALARDA GRAM ALTIN REKOR KIRDI

Uluslararası piyasalarda altın komisyonsuz olarak 1949 lirayla tarihi yüksek seviyesine çıktı.

Yazının Devamını Oku

Son dakika... KKM hesaplarından dönüşlere yüzde 65 faiz! İşte paranıza göre faiz getirisi

26 Aralık 2023

Kur Korumalı Mevduatlardaki kan kaybı her hafta devam ediyor. Ortalama olarak 13-20 milyar lira seviyesinde düşüşler gösteren KKM, zamanla işlevini yitirip yatırım aracı olmaktan çıkması bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar 2 trilyon 700 milyar 940 milyon liradan 2 trilyon 682 milyar 241 milyon liraya geriledi. Böylece KKM'de 18.7 milyar liralık düşüş gerçekleşti.

STANDART VADELİ MEVDUATA DÖNENE YÜKSEK FAİZ

Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduatların, standart vadeli mevduata dönüşmesi için bankalar mudilere yüksek faiz vaadinde bulunuyor.

DDKKM’den standart vadeli mevduata geçmek isteyenlere aylık yüzde 60’ın üzerinde faizler sunulmaya başlandı. Böylece Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduattan çıkıp standart vadeli mevduata geçenlere ortalama olarak 12 puan daha fazla faiz veriliyor.

Başka bir deyişle stopaj oranı da düşüldükten sonra 100 bin liralık DDKKM dönüşümlü mevduatın 32 günlük getirisi yıllık yüzde 65 faiz oranıyla 5145 liraya kadar yükseldi. Başka bir deyişle 100 bin lira 32 günün sonunda 105 bin 145 liraya çıkıyor.

1 milyon lirası olana ise sadece 32 günde 51 bin 458 lira veriliyor ve anapara+faizle birlikte parası 32 günün sonunda 1 milyon 51 bin 458 liraya çıkmış oluyor.

KÜMÜLATİF GETİRİSİ YÜZDE 88'İ AŞIYOR

Yazının Devamını Oku

Mevduatta faiz yüzde 52'yi de aştı! 1 milyon TL'ye 123 bin lira faiz getirisi

22 Aralık 2023

Enflasyonu düşürme amacıyla para ve maliye politikalarında yapılan değişiklik Türk Lirası’na olan ilgiyi artırıyor. Merkez Bankası dün politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 40'tan yüzde 42,50'ye yükseltti.

Faiz hamlesiyle birlikte yeni açılacak vadeli mevduat hesaplarında faizin şu anki durumdan daha yüksek olması bekleniyor.

Faiz artırma hızını yavaşlatan ve enflasyonu izlemeye alan Merkez Bankası bundan sonraki süreçte daha temkinli ilerleme yapabilir.

BANKALAR YÜZDE 52.17 MEVDUAT FAİZİ VERDİ

Son veriler ışığında bankalar 3 aylık mevduat faizine yüzde 52,17'ye varan faiz verdi. Böylece 100 bin lirası olan birisi 3 aylık vadede 12 bin 369 lira, 500 bin lirası olan 61 bin 845 lira, 1 milyon lirası olan ise 123 bin 690 lira faiz geliri elde edebilecek.

DOLARDAKİ KAZANÇ YILBAŞINDAN BU YANA YÜZDE 56

Mevduat faizlerinin yükseldiği ortamda doların getirisi düşük kalmaya başladı. Kümülatif anlamda enflasyona yakınsayan mevduat faizleri popüler yatırım aracı oldu. Dolar sene başından bu yana yatırımcısına sadece yüzde 56 kazandırdı. Böylece doların kazancı enflasyonun altında gerçekleşti.

Yazının Devamını Oku

Para transferlerinde FAST limiti yükseltildi

21 Aralık 2023

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ile kullanıcılar farklı bankalardaki hesapları arasında 7 gün 24 saat, hızlı ve kolay şekilde para aktarımı gerçekleştiriyordu. Bu işlemlerde limitler 50 bin liraya yükseltildi. Böylece 7 gün 24 saat boyunca 50 bin liraya kadar olan bakiyeler istenilen anda istenilen kişiye/kuruma EFT yapılabilecek.

Bu limit daha önceden 20 bin lira olarak uygulanıyordu. FAST'e sistemi olan tüm bankalar limiti 50 bin lira olarak belirledi ve kullanım başladı.

EN SON ŞUBAT'TA DEĞİŞMİŞTİ

En son FAST limiti 14 Şubat 2023 tarihinde değiştirilmişti.

BANKALARDA LİMİT YÜKSELİŞİ VERİLİYOR

Bankalar FAST limitlerinin yükseldiğini para transferi kategorilerinde gösteriyor. İnternet ya da mobil bankacılık kullananlar 50 bin liralık FAST limitini görebiliyor.

Yazının Devamını Oku

Taksi plakalarına 8 günde 1 milyon lira zam... İTEO Başkanı Aksu: 20 milyon lira olmalı

21 Aralık 2023

Ticari taksi plakalarındaki fahiş artışlar devam ediyor. Hiçbir özel durum olmamasına rağmen İstanbul'daki ticari taksi plakaları 8 günde 1 milyon lira yükseldi.

8 gün önce 6.3 milyon lira civarında satışa konu olan taksi plakaları bugün 7 milyon 250 bin liradan satışa sunuldu.

TARİFE ARTIŞI YOK, PLAKA SAYISI DÜŞMEDİ

Taksilerde plaka fiyatları genelde tarife artışı olduğunda zamlanıyordu. Son tarife artışının ardından yeni bir tarife artışı ya da artışa yönelik beklenti oluşmadığı için fiyatlardaki yükselişin sebebi bilinmiyor. Ayrıca 4+1 taksilere alternatif olarak 8+1 taksilerin de ortaya çıkması ve bunun da iş hacmini bir miktar daraltmış olması da taksici esnafı tarafından iyi karşılanmıyor.

KİRASI 25 BİN, FAİZE KONSA 270 BİN GETİRİ SAĞLIYOR

Taksi plakasını alıp kiraya verilirse aylık getirisi sadece 25 bin lira civarında oluyor. Asgari ücretin 16-17 bin olacağı öne sürüldüğü noktada 7 milyon 250 bin lirayı plakaya bağlayıp 25 bin gelir elde etmek şu anki ortamda reel görünmüyor. 7 milyon 250 bin faize konduğunda aylık getirisi 270 bin lirayı aşıyor. Ticari taksi plakasını alıp iki şoförle çalıştırılsa günlük 2 bin lira yevmiye alınıyor. Ancak bu sefer de plakayı takmak için otomobil almak gerekiyor onun da maliyeti 1 milyonu buluyor. Başka bir deyişle 8 milyon 250 bin liraya hem plaka hem de otomobil alınıp para kazanılmaya başlanıyor. Ayda 60 bin lira kazanan taksinin masraf ve giderleri düşüldüğünde aylık 50 bin lira mal sahibine getirisi oluyor.

İŞTE ÇEŞİTLİ GALERİCİLERİN FİYAT LİSTELERİ

Yazının Devamını Oku

2024 yılında paranın yönü ne olacak? Yatırımı olan herkesin dikkatine! Uzmanlar tek tek anlattı… İşte dolar, altın, gümüş, faiz, borsa, kripto parada beklentiler

21 Aralık 2023

Küresel enflasyon sorunu son yıllarda ekonomiler üzerinde sert rüzgarlar estirmeye başladı. Koronavirüs salgının ardından ortaya çıkan enflasyon sorunu bu yıl da hüküm sürdü. Ardından Rusya-Ukrayna savaşı ve son zamanda da İsrail-Hamas arasındaki çatışmalar ekonomiler üzerinde etkili olmaya devam etti.

MERKEZ BANKALARI FAİZ ARTIRIP MÜCADELEYE BAŞLADI

Merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için faiz artırımı yapıp sözlü yönlendirmelerde bulunsa da enflasyondaki kalıcı durum devam ediyor. Faiz aksiyonu alarak enflasyonu düşürme konusunda merkez bankalarının başarılı olduğu tartışmalı olurken artan fiyatların geri gelmesi de vadeye yayılması bekleniyor.

Başta ABD Merkez Bankası Fed olmak üzere diğer merkez bankaları da uzun yıllardır yapmadıkları kadar faiz artırımları gerçekleştirerek enflasyonla mücadeleye girişti.

Dünya genelinde ivme kazanan enflasyon yapılan faiz artırımlarına rağmen düşmezken son zamanlarda yükseliş hızı, insanların alışkanlıklarının değişmeye başlamasıyla yavaş da olsa gerilemeye başladı.

FED’DEN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR

ABD Merkez Bankası Fed’den 2024 yılın 3’ün üstünde faiz indirimi beklentileri artarken Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun yüzde 2 hedefine gelmesine çok mesafe olduğundan bahsedip faiz indirimin sert şekilde olmayıp ılımlı olabileceğine yönelik algı oluşturdu.

Yazının Devamını Oku

Altını ucuza almanın yöntemi! 60 bin lira fark oluşuyor… İşte uzmanların tavsiyeleri

20 Aralık 2023

Altın fiyatları son dönemde yükselişe geçti. Altın yatırımcıları varlıklarını artırırken altının daha da yükseleceğini öngörenler alım tarafına geçti. ABD Merkez Bankası Fed’in 2024 yılında faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi altın fiyatlarında yükselişi beraberinde getiriyor.

Yılbaşından bu yana gram altın yüzde 75 oranında kazandırdı. Enflasyona oranla reel olarak getiri sağlayabilen yatırım araçlarından biri olan gram altın için 2024 yılında güçlenme beklentisi hakim.

ALIŞ-SATIŞ VE KAPALIÇARŞI-BANKA FİYATLARINA DİKKAT

Altın fiyatları, altın ithalatına kota ve yasak getirilmesiyle birlikte değişim gösterdi. Kapalıçarşı’da daha uygun fiyata satılan altın bankalarda daha düşük fiyattan satılmaya başlandı. Bankalarda ucuz gibi görünse de alış ve satış marjları arasındaki uçurum kazanca geçmek için uzun süre bekletebiliyor. Altın konusunda uzman kişiler Kapalıçarşı’da alış ve satış arasındaki marjın 4-5 lira olduğunu bankalarda bunun 60-70 lira civarında olduğunu belirtti.


Yazının Devamını Oku

Kredi çekilerek para biriktirilir mi? Uzman isim açıkladı… İşte önemli tavsiye ve BDDK’nın kuralı…

19 Aralık 2023

Merkez Bankası’nın politika faizini yükseltmesiyle birlikte bankalar da mevduat ve kredi faizlerini yükseltmeye başladı. Merkez Bankası politika faizini son aldığı kararla yüzde 40’a çıkarmıştı. Önümüzdeki Perşembe günü de TCMB yeni faiz kararını açıklayacak ve piyasalarda faize yönelik hareketlilik yaşanması bekleniyor.

Bu gelişmeler ışığında bankalar yüzde 2,69 ile yüzde 5’e varan oranlarda ihtiyaç kredisi vermeye devam ediyor. Paraya acil ihtiyacı olanlar yüksek faizlere rağmen kredi kullanmayı sürdürüyor.

Bazı bankalar da 6 aya kadar vadeli 10-15-20 bin lira faizsiz kredi imkanları sunabiliyor.

100 BİN LİRAYA 22 BİN KREDİ FAİZİ, 55 BİN MEVDUAT GETİRİSİ

Yazının Devamını Oku

Son dakika haberi... Sadece 13 gün kaldı... İşte en ucuz sıfır otomobiller

18 Aralık 2023

Sıfır otomobil almak isteyenler için yıl sonu kampanyaları devam ederken fiyat indirimleri de yapılıyor. Markalar satışlara yetişemezken fiyatlarda gerileme görülüyor.

İkinci el otomobil piyasasında sert fiyat düşüşlerine rağmen satışlar gerçekleşmiyor. Kredi faizlerindeki artış da ikinci el otomobile olan rağbeti azalttı ve ikinci el otomobiller ülkemizde sıfır otomobillerden ucuza satılmaya başlandı.

Bakanlığın attığı adımlarla birlikte aksesuar adı altında bayilerin fatura kesmeden el altından para alması, bayi çalışanlarının satış listesinde sıra önceliği tanımak için fazladan ücret talep etmesi, bir kişinin topladığı vekaletlerle 3’ten fazla araç satışının önüne geçilmesi, fahiş fiyat denetimleri, sıfırdan daha pahalıya satılan ikinci ele düşmüş araçların ilanlarına düzenleme gibi birçok aksiyon otomobil sektörünü düzene soktu.

ALDIĞINIZ OTOMOBİL 13 GÜN SONRA 1 YAŞINDA OLACAK

Sıfır da olsa alınan otomobil 2024 yılı itibarıyla 1 yaşında olacak. İkinci elde bu durum fiyat düşüşü anlamına geliyor. Bütçeniz 2024 model almaya elverişliyse yerli otomobiller için 1.5 ay, ithal otomobiller için de yaklaşık 3 ay beklemeniz gerekebilir. Bekleme süreleri yerli ve yabancı otomobillerin 2024 modellerinin üretilip satışa konması arasında geçen süreden dolayı oluşuyor.

KASIM AYINDAN BU YANA FİYATI 175 BİN LİRA DÜŞTÜ

Kasım ayında 2 milyon 205 bin liraya satılan Alfa Romeo Tonale 175 bin lira düşüşle 2 milyon 30 bin liraya satılmaya başlandı.

EN UCUZ OTOMOBİL HYUNDAI i10

Yazının Devamını Oku

Banka ve kredi kartıyla harcamalar 5 ayın dibinde! İşte en çok harcama yapılan alanlar

15 Aralık 2023

Alışverişte nakitle işlem oldukça azaldı. Banka ve kredi kartlarıyla alışverişler hem pratik hem de daha kontrollü gerçekleştiriliyor. Kredi kartı, borçlanma amacıyla değil ödeme amacıyla kullanıldığında bütçelerde dengeli ilerleme devam ediyor.

Kredi kartıyla ne kadar harcandıysa o tutar dönem sonunda tamamen ödenirse bankaya herhangi bir faiz verilmiyor. Ancak dönem borcunun asgarisi ya da tamamından daha az miktarı yatırılırsa bankalar kredi kartı borcuna faiz uygulamaya başlıyor.

FAİZSİZ TAKSİT SEÇENEKLERİNİ SONUNA KADAR KULLANIN

Kredi kartında faizsiz taksit gibi avantajlar varsa bunlar kullanılmalı ve enflasyonist ortamda borçlar vadeye yayılması tüketiciler için olumlu etki yaratıyor.

Kredi kartıyla yapılan alışverişler kayıt dışı ekonominin de önüne geçmiş oluyor. Kredi kartıyla çekilen ücret için satıcı KDV ve gelir vergisi öderken vatandaş da devletin buradan gelir elde etmesini sağlıyor. Nakit ödemelerin büyük kısmında kurumsal firma değilse fiş ya da fatura kesilmediği için devlet vergi kaybına uğrayabiliyor.

BİR HAFTADA 298.6 MİLYAR LİRALIK HARCAMA

Türkiye’de bulunan banka kartı ve kredi kartlarıyla 8 Aralık’ta biten geçtiğimiz hafta toplamda 298 milyar 629 milyon 109 bin liralık harcama gerçekleştirildi. Bir önceki hafta ise bu tutar 301 milyar 525 milyon 924 bin lira seviyesindeydi. Başka bir deyişle bir haftalık dönemde harcama alışkanlıkları yaklaşık yüzde 1 oranında gerilemiş oldu.

Yazının Devamını Oku

Mevduatta faiz resmen yüzde 50'yi aştı! 1 milyon liraya 120 bin lira getiri

15 Aralık 2023

Mevduat faizlerindeki artış devam ediyor. Son açıklanan verilere göre 3 aya kadar vadeli mevduatta faiz yüzde 50.49 olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 40’a yükseltmesinin ardından bankalar da mevduat faizi yarışına girdi. Bankalar 3 aylık mevduat faizlerini yüzde 50’nin üzerine çıkardı.

8 aralık haftasında bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ortalama faiz oranları, 1 aya kadar vadeli mevduatta yüzde 41.97, 3 aya kadar vadeli mevduatta yüzde 50.49, 6 aya kadar vadeli mevduatta yüzde 47.46, 1 yıla kadar vadeli mevduatta yüzde 39.35, 1 yıldan uzun vadeli mevduatlarda ise faiz yüzde 38.10 oldu.

100 BİN LİRAYA 3 AYDA 11 BİN 970 LİRA

100 bin lirasını yüzde 50.49 oranında faizle 3 aylık mevduata bağlayan mudi 3 ayın sonunda 11 bin 970 lira faiz getirisi elde ediyor. Böylece 100 bin lirası 111 bin 970 liraya çıkmış oluyor.

1 MİLYON LİRAYA 119 BİN 700 LİRA FAİZ

1 milyon lirası olan bir kişi yüzde 50.49 faizle 3 aylık mevduata parasını yatırdığında 119 bin 700 lira faiz getirisi elde ediyor.

Yazının Devamını Oku

Altın fiyatları tırmanışa geçti! Fed'in kararları etkili oldu

14 Aralık 2023

ABD Merkez Bankası Fed faizi değiştirmeyerek yüzde 5.50'de sabit bıraktı. Bunun yanında önümüzdeki yıl için parasal sıkılaştırma döngüsünün sona erdiğine yönelik yarattığı algıyla birlikte piyasalarda hareketli dakikalar yaşanmaya başladı.

Ons altın Fed Başkanı Jerome Powell'ın basın açıklaması esnasında sert yükseliş hareketleri gösterdi.
Ons altın güne 2023 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2021 dolar, en yüksek de 2039 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar 2035 dolardan fiyatlanıyor. Tarihi yüksek seviyesi ise 2148 dolardı.

GRAM ALTIN DA PRİMLİ

Gram altın ise güne 1883 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1881 lira, en yüksek de 1902 lirayı gördü. Şu sıralar 1901 liradan alıcı buluyor. Tarihi yüksek seviyesi ise 1928 liraydı.

UZMANLAR ROTAYI ÇİZDİ

Uzmanlar ons altının 2032 doların üzerinde kalması halinde 2054 dolara doğru yükseliş gerçekleştireceğini belirtti.

Fed'in güvercin tavrının altını yükselttiğine değinen uzmanlar bu ayı dolar için düşüş, altın için ise fayda sağlayan ay olarak ilan etti.

Yazının Devamını Oku

Trafik sigortası poliçe limitleri arttı! İşte yeni oranlar

14 Aralık 2023

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'te oran ve limit güncellemelerine gidildi.

Yapılan değişiklikle birlikte 2024 yılında Ocak ayından itibaren başlamak üzere trafik sigortası primleri her ay yüzde 5 oranında artış yaşayacak.
Bunun dışında Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise hasar maliyet endeksi hesaplamasında yüzde 45 asgari ücret oranı, yüzde 30 harcama endeksi-kişisel ulaştırma araçları yedek parça ve aksesuarları fiyat artış oranı, yüzde 15 ağırlık ile harcama endeksi-motorlu araçlar fiyat artış oranı ve yüzde 10 ağırlık ile harcama endeksi-kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarımı fiyatlarına göre artışlar yapılacak.

Kurul, hasar maliyet endeksi üzerinde izleme ve düzeltme faktörü belirlemeye, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak 2024 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için belirlenen artış oranı ile 2024 yılı Mayıs ayından itibaren endeks ile belirlenecek oranı sıfıra kadar indirmeye veya iki katına kadar artırarak uygulamaya yetkili de oldu.

KAZA OLURSA SİGORTA ŞİRKETİ MAKSİMUM NE KADAR ÖDEME YAPACAK?

Herhangi bir kaza anında kişi başına sağlık gideri, sakatlanma ve ölümde 1.8 milyon liraya, kaza başına İnsan Taşımada Kullanılan Motorlu Araçlarda 9 milyon lira, Eşya Taşımada Kullanılan Motorlu Araçlar, Römork ile iş makineleri 18 milyon lira, Tarım Araçları ile Özel Amaçlı Araçlarda 9 milyon lira, Motosiklet ve Yük Motosikletinde 5.4 milyon liraya yükseltildi.

Maddi hasarlarda ise araç başına 200 bin lira, kaza başına ise 400 bin liraya çıkarıldı. Böylece yüzde 67 oranında artış yaşanmış oldu.

Yazının Devamını Oku

Parası olan herkes saat 22:00'ye odaklandı! İşte beklenen kritik karar

13 Aralık 2023

Küresel ekonomi için büyük önem arz eden ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararının açıklanmasına saatler kaldı. Bugün TSİ 22:00'de açıklanacak olan faiz kararı dolar, altın, euro, tahvil faizi, kripto para gibi birçok enstrümanı yakından ilgilendiriyor.

Yüzde 5.50'de sabit kalması beklenen faizden daha çok Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamalar daha önemli olacak.

Powell'ın faiz indirme patikasına girilip girilmeyeceğine yönelik ifadeleri dikkatle takip edilecek. Powell her toplantıda faiz indirmek için verilerin takip edilmesi gerektiğini veriler ışığında hareket edileceğini belirtiyordu. Powell saat 22:30'da açıklama yapmaya başlayacak.

Piyasalarda ise 2024 yılının ilk yarısının sonlarına doğru Fed'in faiz indirmeye başlayacağı beklentisi hakim durumda.

Fed, faizi yüksek tutarak doları daha değerli hale getirdi ve enflasyonda küçük mesafeler kat etti.

ENFLASYON HAFİF DÜŞTÜ

Dün açıklanan ABD Kasım ayı enflasyonu yüzde 3.1 olarak gerçekleşti. Ekim ayında bu oran yüzde 3.2 olmuştu. Çekirdek enflasyon tarafında iyileşme henüz görülmemişken aylık enflasyon da yüzde 0.1 oranında artış gösterdi.

ABD'nin enflasyon hedefi yüzde 2 seviyesinde oluşuyor.

Yazının Devamını Oku

Taksi plakası yerinde sayıyor! Faize konsa 260 bin kiraya verilse 25 bin kazandırıyor... İTEO Başkanı Eyüp Aksu: En az 20 milyon lira olmalı

13 Aralık 2023

İstanbul’da son dönemde sayıları 19 bine yaklaşan ticari taksilere yönelik şikayetler her geçen gün artarken plaka fiyatları yerinde sayıyor. Kısa mesafe gitmeyenler, varış yerini beğenmeyen, trafik var diye yolcusunu indirenler, turisti görünce vatandaşı aracına almayanlar, yağmurda durmayanlar, değişim zamanı bahanesiyle yolcu almayan taksi şoförleri gündemden düşmüyor.

Ticari takside çalışan şoförler belediyeye kayıtlı olsa da taksi şoförü olma şartları ülkemizde çok kolay olduğu için ehliyeti olan ve birkaç evrakı toplayan kişiler taksiye çıkabiliyor.

5 yıl öncesine kadar taksi plakası değerli sayılırken günümüzde taksi plakası sahibi olmak mavi yakalı bir işçinin kazancından fazla getiri sağlamamaya başladı.

İstanbul’da taksi plakaları 6-6.5 milyon lira civarına satılıyor. Kiraları ise 25-27 bin lira arasında değişiyor. Ticari taksiyi sahipleri çalıştırmak isterse plakayı takmak için bir de otomobil alması gerekiyor. Boyası, taksimetresi, tepe lambası, muameleleri derken otomobilin fiyatı da 1 milyon lirayı aşıyor ve para kazanmak için trafiğe çıkıyor.

Böylece 6 milyon liraya taksi plakası alınsa 1 milyon liraya da otomobil mal edilse toplamda 7 milyon lira harcandıktan sonra para kazanma aşamasına geçiyor.

TAKSİ PLAKASI SAHİBİ KİRAYA VERİRSE GELİRİ MAVİ YAKALI İŞÇİ KADAR OLUYOR

Sadece taksi plakasını (araçsız olarak) kiraya vermek isteyen kişiler ise çareyi bu işin komisyonculuğunu yapan galericilere başvurmakta buluyor. Galericiler taksi plakasını kiralamak isteyen kişilere araçlı olarak veriyor ve kira olarak 25-27 bin lira talep ediyorlar. Ayrıca kiralayacak kişi aracı sıfır alırsa yaklaşık 1 milyon lira da galericiye araç için veriyor. Bu noktada taksi plakası sahibi bir ay boyunca sadece 25-27 bin lira yasa dışı olarak kira geliri elde ederken kiralayan ise 1 milyon lira verip kiraladığı araçla para kazanmak için trafikte 24 saat kontak kapamadan çalışıyor. Bunun yanında kiracı, her yıl galericiye “hava parası” adı altında bir kira bedeli de ücret veriyor.

Yazının Devamını Oku

Piyasalarda Moody's beklentisi! Borsada yatırımı olanlar dikkat... Uzman isim açıkladı, neler bekleniyor?

12 Aralık 2023

Türkiye ekonomisinin hızlı ve güçlü yükselişi uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çekti. İlk tepkiyi Standard&Poor's kredi notu görünümü durağandan pozitife çevirerek vermişti.

Cuma günü ise kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye için not gözden geçirmeyesini açıklayacak.

Piyasalar açısından önemli olan not gözden geçirmeleri Borsa İstanbul'u etkiliyor ve şirketlerin de kredi notları yeni nota ya da görünümümlerini yükseltiyor.

S&P: NOT DA YÜKSELEBİLİR

S&P Avrupa, Ortadoğu, Afrika (EMEA) Ülke Reytingleri Direktörü Frank Gill, “Türkiye ekonomisinin aslında yeniden dengelendiğine dair artan kanıtları yansıtacak şekilde Türkiye’nin B kredi notunu korurken, kredi notu görünümünü olumlu yükselttik” dedi.

Gelecek dönemde Türkiye’nin kredi notunun da yükseltilebileceğinin sinyalini veren Gill, “Ödemeler dengesi sonuçlarının iyileşmesi, yurtiçi tasarrufların artması, Türk Lirası’ndaki artış, Türkiye’nin kullanılabilir döviz rezervlerinin yükselmesi durumunda notu da yükseltebiliriz” diye konuştu.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, Moody's'in yapacağı not gözden geçirmesini değerlendirdi.

Yavaş "Moody’s’ten Cuma akşamı gelecek olan Türkiye değerlendirmesinde olumlu S&P’ye benzer olumlu bir görüşler olacağını düşünmekteyiz. Ülkemiz için not artırımından ziyade görünümün pozitife revize edileceği görüşündeyiz" dedi.

Yazının Devamını Oku

Altında endişeli bekleyiş! Rekor sonrası sert geri çekildi...

12 Aralık 2023

Altın fiyatlarında dalgalanmalar görülüyor. Fed, ECB ve BoE'nin faiz kararı öncesinde altında gerileme yaşanırken merkez bankaları da temkinli ilerleme yönünde karar vereceği beklentisi artmaya başladı.

Merkez bankalarının parasal sıkılaştırmadan ani çıkış yapmayacağına dair beklentiler ve önümüzdeki yıl için de AB ve ABD ekonomisi için oluşan resesyon ve daralma endişeleri altındaki yükselişin önünü kesti.

ABD Merkez Bankası Fed, faiz kararını yarın açıklayacak ve faizi sabit tutması bekleniyor. Faiz kararından çok Fed Başkanı Jerome Powell'ın piyasaları yönlendirecek açıklamaları önemle bekleniyor.

Fed Başkanı Powell, gelen veriler ışığında hareket edileceğini, parasal gevşemeye ancak verilerin güçlü olmasıyla birlikte başlanacağına yönelik açıklamalar yapmıştı.

ONS VE GRAM ALTIN TARİHİ ZİRVEDEN UZAKLAŞIYOR

Bu gelişmeler ışığında tarihi rekor kıran ons ve gram altın gerileme seyrine geçti. 2148 dolar ile tarihi yüksek seviyeye çıkan ons altın güne 1981 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 1980 dolar, en yüksek de 1989 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar ons altın 1985 dolardan alıcı buluyor.

Gram altın da ons altına paralel olarak ancak döviz kurlarındaki volatilitenin vermiş olduğu etkiyle daha sert tepkiler göstermiyor. Gram altın Aralık ayı başında gördüğü 1928 liralık tarihi zirvesinin ardından güne 1846 liradan başlangıç yaptı. Gün içinde en düşük 1840 lira, en yüksek de 1854 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar 1851 liradan alıcı buluyor.

DÖVİZ KURLARINDA SON DURUM

Yazının Devamını Oku

Taksi ücretlerine Uber zammı! 20 lira komisyon ödenecek

11 Aralık 2023

Ticari taksilerde kullanılan Uber uygulamasında tüketicilere ek maliyet geldi. Yeni yapılan düzenlemeyle birlikte Uber aracılığıyla ticari taksi çağıran kişiler Uber'e 20 lira komsiyon ödeyecek.

Uber'den yapılan açıklamada şu detaylar yer aldı:

Süreçlerimizle ilgili bir güncelleme hakkında sizi bilgilendirmek istiyoruz.

11 Aralık Pazartesi gününden itibaren Uber uygulaması üzerinden gerçekleştirilen yolculuklar için 20TL tutarında sabit hizmet bedeli nihai yolculuk ücretine eklenecektir.

Bu hizmet bedeli, hem nakit hem de uygulama içi kredi kartı ödemeli yolculuklarda geçerli olup, yolculuk özetinizde görünecek şekilde yolculuk ücretine ekleniyor olacaktır. Kredi kartı yolculuklarında hizmet bedeli, yolculuk ücretine otomatik olarak yansıyacaktır. Nakit yolculuklarınızda ise sürücü, yolculuk ücretine eklenecek sabit hizmet bedelini Uber adına sizden tahsil edecektir.

Dünyada yürürlükte olan ve yolculuk deneyimini geliştirmek için kullanılan işbu hizmet bedelinin, her bir yolculuk için 20 TL sabit bir ücret olduğunu, yolculuğunuzun mesafesine veya süresine bakılmaksızın aynı kalacağını hatırlatmak isteriz.

Yazının Devamını Oku

Altın merkez bankalarının kararlarını bekliyor

11 Aralık 2023

Altın fiyatları merkez bankalarına odaklandı. Fed, ECB ve BoE'nin faiz kararı ve ABD enflasyon verisi öncesinde altın fiyatları sakin seyrediyor. Geçtiğimiz hafta hızlı hareket eden ons altın, faiz ve enflasyon kararı etkisine girdi.

Ons altın güne 2003 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 1994 dolar, en yüksek de 2007 dolar seviyesi görüldü. Şu sıralar ons altın 1999 dolardan işlem görüyor.

Gram altın ise güne 1864 liradan başladı. Gün içinde en düşük 1857 lira, en yüksek de 1872 lira seviyesi görüldü. Şu sıralar gram altın 1861 liradan işlem görüyor.

Uzmanlar ons altın için destek seviyesi olarak 1992 doları öne çıkarırken desteğin kırılması halinde 1962 dolara gerilemenin olabileceğine değindi. Direnç olarak ise 2009 ve 2021 dolar öne çıktı.

Yazının Devamını Oku

500-700 bin liraya satılık otomobiller! Alırken nelere dikkat edilmeli?

11 Aralık 2023

İkinci el otomobil piyasasında satışlar bir miktar hızlanmaya başladı. Fiyat düşüş hızları oldukça yavaşlama gösteriyor. Otomobilini satmak isteyenler fiyat düşürmekten vazgeçip belli bir fiyat seviyesinde kalmaya başladı.

Ticaret Bakanlığı’nın almış olduğu sıfır ve ikinci el otomobil piyasasına ilişkin düzenlemeler fiyatlarda düzeltme yarattı.  Sıfır otomobillerde bayideki satış temsilcisinin not defterine yazdığı listeler iptal olurken aksesuar dayatması da ortadan kalktı. Bu etkenlerle birlikte sıfır otomobil piyasası rayına oturdu ve normal şekilde satışlar devam ediyor. Bazı markalar ekstra aksesuarlı satış yapsa da yaz aylarındaki gibi yüksek fiyatları müşterilere sunamıyor.

TEDBİRLER UZATILDI

Sıfır otomobildeki normalleşme nedeniyle ikinci el otomobillerin sıfır otomobil fiyatlarını aşma durumu da ortadan kalktı. Ticaret Bakanlığı’nın 6 bin kilometre 6 ay koşulu da al-satçı ve stokçuların piyasadan silinmesine neden oldu ve bu kural 6 ay daha uzatıldı.

Otomobil piyasasındaki işlemlerin normalleştiği anda para ve maliye politikasında oluşan faiz artırımı ve reformlar da otomobili yatırım aracı olmaktan çıkardı. Mevduat faizleri yüzde 50 seviyesine yükselirken kredi faizleri yüzde 3-4 aralığında değişiyor.

Kredi faizlerinin cazibesini yitirmesiyle birlikte otomobil alacaklar ya da otomobilini değiştirecekler tasarruflarını mevduat ya da diğer yatırım araçlarına yöneltmeye başladı.

Buna rağmen sıfır otomobil satışları tarihi yüksek seviyeye çıktı ve 1 milyon bandını aşmış oldu.

2023 MODELLERİN SON 20 GÜNÜ

Yazının Devamını Oku

Son veriler açıklandı! Mevduat faizi yüzde 50'ye dayandı... İşte kuruşu kuruşuna hesaplamalar

8 Aralık 2023

Türkiye ekonomisindeki yapısal reformlar adım adım işliyor. Temel amacı fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası, para politikasındaki değişiklikle enflasyondaki yükselişi frenlemeye başladı. Türk Lirası'na olan güven artarken, risk primi düşüşe geçti ve kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'yi not yükseltmek için izlemeye aldı.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 40'a yükseltti. Mevduat bankaları da bu oran üzerinden yeni ayarlamalar yapmaya başladı.

Merkez Bankası'nın son açıkladığı verilere göre bankaların verdiği en yüksek faiz 3 aylık mevduatta oluştu. 3 aylık mevduata yüzde 49,33'e kadar faiz veren bankalar 1 aylık mevduata yüzde 40,77, 6 aylık mevduata ise yüzde 48,87 oranında faiz verdiği görüldü. 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 45 faiz oranı görülürken 1 yıldan uzun vadeli mevduatlara yüzde 37 oranında faiz verildi.

BANKALAR 32 GÜNLÜK MEVDUATA YÜZDE 47 VEREBİLİYOR

Bankalar parası olanlara yüksek faiz veriyor. Özellikle yüklü miktarda parası olanlara şube müdürleri yüzde 1-2 oranında ekstradan faiz veriyor. Mevduata para yatıracaksanız faiz oranı için mutlaka pazarlık edin.

MEVDUATTAKİ PARANIN 400 BİN LİRASI DEVLET GÜVENCESİNDE

Yurt içi şubelerde; resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki, TL, döviz ve kıymetli maden cinsinden mevduatlar, her bir mevduat bankasında her bir kişi için, 2023 yılında 400 bin TL'ye kadar sigorta kapsamında bulunuyor.

Yazının Devamını Oku

Asgari ücret ne kadar olacak? İlk toplantı 11 Aralık'ta... İşte yeni asgari ücretle değişecekler

8 Aralık 2023

Asgari ücret için çalışmalar hafta başında başlıyor. 11 Aralık itibarıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yapacak ve yaklaşık 7 milyon asgari ücretli ile dolaylı olarak tüm çalışanları ilgilendiren maaş artışları için oranlar belirlenmeye başlayacak.

Bu yıl asgari ücrete tek zam yapılması beklenirken çalışanların enflasyona karşı ezdirilmeyeceği de hükümet tarafından açıklandı.

Yeni asgari ücretle, Bağ-Kur priminden, GSS'ye, doğum ve askerlik borçlanmasından 65 yaş aylığına, stajyer ücretlerinden engellik maaşlarına, işsizlik maaşından, isteğe bağlı sigorta primine, geçici iş görmezlik ödeneğinden ev hizmetlerinde çalışanların primlerine, asgari ücretlilerin kıdem tazminatına kadar değişiklikler yaşanacak.

ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ NE?

Asgari ücret için yüzde 30 ile 55 arasında zam yapılması öngörülüyor. Yüzde 30 zam yapılması halinde yeni asgari ücretin 14 bin 822 lira, yüzde 55 zam yapılması halinde ise 17 bin 763 liraya çıkması bekleniyor.

İŞSİZLİK MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

İşsizlik maaşı en düşük brüt asgari ücretin yüzde 40’ı en yüksek de brüt asgari ücretin yüzde 80’i kadar olabiliyor. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması halinde en düşük işsizlik maaşının 6922 liraya, yüzde 55 zam yapılması halinde ise 8253 liraya çıkması bekleniyor. En yüksek işsizlik maaşı ise yüzde 30 zam ile 13 bin 845 liraya, yüzde 55 zam olması durumunda da 16 bin 507 liraya çıkması öngörülüyor.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ

Yazının Devamını Oku

Sıfır otomobillerde dev indirim ve yüzde 0 kredi kampanyası… Tüm markaları sıraladık, işte avantajlar

7 Aralık 2023

Türkiye’de otomobil satışlarına ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelerin ardından fiyatlar ve satış politikalarında önemli değişiklikler yaşandı. Bayiler istedikleri gibi fiyat artırıp, zorla aksesuar satışları ve satış temsilcisinin inisiyatifine bırakılan deftere liste yapma gibi eylemler sona erdi. Yüzbinlerce kişi bu durumlardan mağduriyet yaşadı ve Ticaret Bakanlığı bunun önünü almak için düzenlemeler yaptı.

Yapılan düzenlemelerle birlikte sıfır otomobil satışları rekor kırmaya devam ederken piyasadaki fırsatçı, stokçu, satış temsilcilerinin listeleri ortadan kalkmış oldu.

Yıl sonunun gelmesiyle birlikte de otomobil markaları kampanyalarına başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2023 model araçların satışları için son günler yaklaşıyor. Yılbaşına kısa bir süre kala markalar ellerinde 2023 model araç kalmaması için büyük kampanyalar duyurmaya başladı. Sıfır faizli kredi, takas destekli, indirimler gibi birçok kampanya duyuruldu.

24 GÜN SONRA HEPSİ 1 YAŞINDA OLACAK

2013 yılında yapılan değişiklikle birlikte Ağustos ayında üretilen araçlar bir sonraki yılın modeliyle satışı yasaklanmıştı. Örnekle ilerlemek gerekirse 2011 yılının Ağustos ayında satılan araçlar 2012 model olarak satılabilirken günümüzde 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arası baz alınıyor ve takvim yılı içinde satılan araçlar o yılın modeli olarak satışa çıkarılıyor. ABD’de ise bu durum farklı işliyor, yılın Ağustos ayında üretilen araçlar bir sonraki yılın modeli olarak satılıyor. Örnek vermek gerekirse şu anda ABD’de Ağustos ayından bu yana sıfır araçlar 2024 model olarak satılıyor.

Türkiye’de takvim yılı baz alındığı için 24 gün sonra 2023 model araçların tamamı 1 yaşında kabul edilecek. 2024 model araçlar geleceği için de 2023 modellerin fiyatları daha düşük olacak.

Markalar da ellerindeki stokları bitirmek ve 2024 model araçlara yer açmak için kampanyalar düzenliyorlar. İkinci el otomobiller için bu durum dezavantaj haline dönüşüyor ve fiyatları çok daha aşağı düşebiliyor. Hem kilometre yapmış oluyorlar hem de muhtemel servis masraflarından dolayı 2023 model ikinci eller 2024 yılında düşük fiyattan satılmaya devam edecek.

SIFIR ARAÇ ALIRKEN PAZARLIK EDİN

Yazının Devamını Oku

Borsa İstanbul’da seyir ne olacak? Uzmanlar konuştu: TL varlıklara yatırım daha makul

6 Aralık 2023

Türkiye’deki güven ve istikrar ortamı küresel çaptaki kurumların dikkatini çekmeye başladı. Para ve maliye politikalarındaki önemli değişiklikler yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan ilgisini de artırdı.

Seçimlerin ardından Borsa İstanbul’daki hızlı yükseliş bunun en önemli göstergesi olurken en son kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife yükseltti.

Diğer ülke merkez bankalarının olduğu gibi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da faiz artırma yoluna giderek faizi yüzde 40 seviyesine çıkardı. Faizin artırılmasıyla birlikte enflasyon tarafında yükselişin yavaşlaması da görülmeye başladı ve 2024 Mayıs ayından itibaren de düşüş trendine gireceği tahmin ediliyor.

ÜLKELER YATIRIM İÇİN SIRAYA GİRDİ

Yazının Devamını Oku

Kripto paralarda coşku! Bitcoin 1.3 milyon liraya yükseldi

6 Aralık 2023

Kripto para piyasalarında hareketli günler yaşanıyor. Lider kripto para birimi Bitcoin'le başlayan yükseliş dalgası altcoinleri pek etkilemese de güçlü ve volatil kripto para birimleri yükselişe geçti.

Bitcoin 2021 yılının Kasım ayında gördüğü yılında gördüğü 69 bin dolarlık tarihi zirvesine yaklaşmaya başladı. 2 yılı aşkın bir süredir yatırımcısına büyük kazançlar sağlamayan Bitcoin, popüler günlerindeki fiyatları da yakınsamaya başladı.

ABD Merkez Bankası Fed'in 2024 yılında faiz indirimine gidebileceği beklentisi doları güçsüz kılarken altın ve kripto para tarafında hızlı yükselişler yaşanıyor.

Ayrıca Bitcoin Borsa Yatırım Fonları'na dev şirketlerin yaptıkları fon güncellemeleri de yükselişi destekliyor. Bitwise ve BlackRock'ın SEC'e yaptıkları spot Bitcoin ETF başvurularını güncellemeleri de piyasanın hareketlenmesine neden oldu.

44 BİN DOLARI AŞTI

Bitcoin gün içinde 44 bin 488 dolara (yaklaşık 1 milyon 285 bin lira) kadar yükseliş gerçekleştirdi. Tarihi zirvesinden yüzde 35 geride olan Bitcoin'in piyasa değeri 855,8 milyar dolar seviyesinde seyrediyor. Bitcoin şu sıralar yüzde 4,4 oranında primle 43 bin 640 dolardan alıcı buluyor.

Ethereum da yüzde 2,1 oranında yükselişle 2276 dolardan işlem görüyor.

YÜKSELİŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Yazının Devamını Oku

Kıdem tazminatı tavanı 2024’te ne olacak? İşte örnek hesaplamalar... 58 bin lira fark oluşuyor

6 Aralık 2023

Türkiye’de çalışan yaklaşık 15 milyon kişinin kıdem tazminatı çalıştığı süreler dahilinde birikiyor. Kimi çalışan 1 yıllık, kimisi 5 yıllık kimisi de 20 yıllık tazminatı alabilecek durumda.

Her yıl Ocak ve Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan zam tutarında kıdem tazminatı tavanı da artırılıyor. Buna göre yeni yapılacak zamlarla kıdem tazminatı tavanı da yükseltilmiş olacak.

Güncel olarak kıdem tazminatı tavanı işçilere yıllık olarak 23 bin 489 lira 83 kuruş olarak ödeniyor. Bu tutarın üzerine memur maaşlarına yapılacak zam oranı da eklendiğinde ortaya çıkan fark da eklenip yeni kıdem tazminatı tavanı bulunacak.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE İŞE YARIYOR?

Yazının Devamını Oku

İşte en ucuz otomatik vitesli otomobiller… Nelere dikkat edilmeli?

5 Aralık 2023

Türkiye’de trafikteki araç sayısı 28 milyonu aştı. Bunların hepsi aynı anda trafikte olmasa da sabah ve akşam saatlerinde büyük kısmı yollarda oluyor ve trafik akışı bu nedenle yavaşlıyor.

Şehir planlaması, kentleşme sorunları, meteorolojik olaylar, otopark kıtlığı gibi sayılabilecek birçok nedenden dolayı metropol kentlerde trafikte ilerlemek güç duruma geldi. Manuel vitesli otomobillerle trafikte olmak sürücüyü daha fazla aksiyona mecbur bıraktığı için yorucu olmaya başladı. Manuel viteste debriyaj, vites senkronu yoğun trafikte aşırı yıpratıcı olabiliyor.

Manuel araç kullanmak da ekstra zevkli olabiliyor, otomobile tam hakimiyet sağlayan manuel vitesi sevenler de bulunuyor.

KAMPANYA SÜRECİNDE FİYATLAR DÜŞTÜ

Sıfır otomobillerde hem yıl sonu kampanyaları hem de ekstra olarak fiyat indirimleri yapıldı. Böylece geçtiğimiz aylara göre çok daha ucuza otomatik vites otomobile sahip olunabiliyor.

OTOMATİK VİTESLİ ARAÇLAR TERCİH EDİLİYOR

Otomatik vitesli araç satışları son yıllarda revaçta. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin son açıkladığı raporda Ocak-Kasım döneminde otomatik şanzımanlı otomobil satışları 690.471 adetle yüzde 82,1 pay alırken, manuel şanzımanlı otomobiller 150.454 adetle yüzde 17,9 pay aldı.

MANUEL KULLANIMLAR GENELDE BAZ MODEL VE TİCARİ ARAÇLARDA OLUYOR

Yazının Devamını Oku

Son dakika... Memur, emekli maaşlarına zam ile kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023

Milyonlarca memur, memur emeklisi, SGK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren yılın geriye kalan aylarına ilişkin Kasım enflasyon verisi belli oldu.

Kasım ayında enflasyon aylık yüzde 3,28 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75, Ekim ayı için yüzde 3,43, Kasım ayı için de yüzde 3,28 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece sadece 5 ayda alacakları zam oranı yüzde 33,64 oldu. Ancak bu zam Ocak ayındaki maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan aylık enflasyonu oranında birikimli olarak hesaplanacak. Geriye Aralık ayının enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİ İÇİN FARKLI

Memur ve memur emeklileri için 2024-25 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde 2024 yılı Ocak ayı için yüzde 15 zam alacakları kesinleşti. Kasım ayı enflasyonunun yüzde 3,28 olarak gerçekleşmesinden dolayı memur ve memur emeklileri de şimdiden toplu sözleşmeden gelen zam oranının üstünde zammı hak etmiş oldu. Memur ve memur emeklileri için de enflasyon oranlarının aylık olarak birikimli hesaplanması neticesinde zam Ocak ayında belli oluyor. Bunun için geriye kalan Aralık ayının enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

(Not: Enflasyon oranı eksi açıklanırsa hesaplanan birikimli oranda düşüş yaşanabilir, diğer aylar açıklanacak enflasyon verilerine göre maaşlara yansıyacak fark belli olacak)

ASGARİ ÜCRET İÇİN DE BELİRLEYİCİ OLUYOR

Enflasyon oranındaki artış asgari ücrete yapılacak zam için de belirleyici oluyor. Bağlayıcı bir rakam olmasa da Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarında satın alma gücü paritesi ele alındığı için enflasyon oranları da gündeme geliyor ve enflasyona göre zam oranları komisyon tarafından açıklanıyor.

Yazının Devamını Oku

Altında büyük coşku... Tarihi rekor kırıldı

4 Aralık 2023

Altın fiyatlarında olağanüstü hareketlilik görülmeye başladı. Ons altın 2148 dolar ile tarihi yüksek seviyesine çıktı. Böylece geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana en yüksek değer de görülmüş oldu.

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırım sürecini tamamladığını, bundan sonraki süreçte faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi dolar tarafında güç kaybı beklentisi yaratırken ABD tahvil faizlerinde de gerilemeye işaret edeceğinden dolayı yatırımcılar paralarını farklı enstrümanlarda değerlendirmenin yolunu aramaya başladı.

Uzun zamandır faiz baskısı altında kalan altın fiyatları öngörüler eşliğinde yükseliş hareketini hızla gerçekleştirdi.

Gece saatlerinde işleme başlayan ons altın 2148 dolar seviyesine kadar tırmandıktan sonra şu sıralar 2087 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Gram altın ise güne 1924 liradan güne başladı. Gün içinde en düşük 1922 lirayı görürken en yüksek de 1997 dolar seviyesini gördü. Şu sıralar gram altın 1940 liradan alıcı buluyor.

10 YILDA YÜZDE 2306 KAZANDIRDI

Altın dün itibarıyla yılbaşına göre yani 11 ayda yüzde 82, son 12 ayda yüzde 89, 2022 yılı yılbaşına göre yüzde 163, 2021 yılbaşına göre yüzde 341, 2020 yılbaşına göre yüzde 588, 2019 yılbaşına göre yüzde 820, 2018 yılbaşına göre yüzde 1163, 2017 yılbaşına göre yüzde 1424, 2016 yılbaşına göre yüzde 1917, 2015 yılbaşına göre yüzde 2169, 2014 yılbaşına göre yüzde 2306 oranında kazandırdı.

Yazının Devamını Oku

Altında sert yükseliş! Yüzde 2222 kazandırdı... Uzman isim konuştu, işte önemli tavsiyeler

2 Aralık 2023

Altın fiyatlarındaki ralli durmak bilmiyor. Uzun süreli stabil bekleyişin ardından altın güçlü yükseliş gösterdi ve neredeyse ons altın tarihi yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Merkez Bankası Fed'in 2024 yılının ilk yarısında faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi ve bundan sonra da faiz artırımı yapmayacağına dair öngörüler ons altını desteklemeye devam etti.

Ons altın haftayı 2075 dolar ile tarihi zirvesi olan 2078 doların kıyısında kapattı. Gram altın fiyatları ise 1928 liraya kadar yükseldi.

10 YILDA YÜZDE 2222 KAZANDIRDI

Altın dün itibarıyla yılbaşına göre yani 11 ayda yüzde 76, son 12 ayda yüzde 82, 2022 yılı yılbaşına göre yüzde 157, 2021 yılbaşına göre yüzde 326, 2020 yılbaşına göre yüzde 567, 2019 yılbaşına göre yüzde 788, 2018 yılbaşına göre yüzde 1120, 2017 yılbaşına göre yüzde 1371, 2016 yılbaşına göre yüzde 1837, 2015 yılbaşına göre yüzde 2071, 2014 yılbaşına göre yüzde 2222 oranında kazandırdı.

ERAL KARAYAZICI: ONS ALTIN 2300 DOLARA YÜKSELEBİLİR

Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, altın fiyatlarındaki yükselişi yorumladı.

Karayazıcı, Fed başkanlarının faize ilişkin yönlendirici açıklamalarının yükselişte etkili olduğunu belirtirken ons altında 2300 doların görülebileceğini de söyledi.

Yazının Devamını Oku

Altında rekor yükseliş! Yüzde 611 kazandırdı... Yatırımcılar dikkat

29 Kasım 2023

Altın fiyatları uzun süreli durgunluğun ardından rekor üstüne rekor kırıyor. Ons altın tarafında geçtiğimiz Mayıs ayında görülen rekora yaklaşılırken gram altın her geçen gün rekorlarına bir yenisini daha ekliyor.

Hem ons altın hem de döviz kurlarındaki volatilitenin etkisiyle birlikte gram altın ivme yakaladı.

ABD Merkez Bankası Fed'in faizleri beklenenden önce düşürmeye başlayacağına yönelik beklentiler ve faiz artırımlarının sona erdiğine yönelik iddialar altını güçlendiriyor.

MİLYARDER YATIRIMCI AÇIKLADI

Milyarder yatırımcı Bill Ackman, Fed'in faiz oranlarını piyasaların tahmin ettiğinden daha erken düşürmeye başlayacağını söyledi. Ackman, 2024'ün ilk çeyreğinde faiz indirimlerinin gelebileceğini söyledi.

ONS ALTIN 2052 DOLARA YÜKSELDİ

Ons altın güne 2041 dolardan başladı. Gün içinde en düşük 2040 dolar, en yüksek de 2052 dolar seviyesi görüldü. Ons altın şu sıralar 2043 dolardan işlem görürken rekoru 4 Mayıs 2023 tarihinde 2078 dolarla kırmıştı.

GRAM ALTINDA REKOR

Yazının Devamını Oku